Πε. Μαρ 28th, 2024

Ειδικές οδηγίες για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στον Πόρο

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει τους πολίτες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί όσο διαρκεί η κατάσταση των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού:

Τι κάνει κάποιος που βρίσκεται στον Πόρο και έχει συμπτώματα ύποπτα για κορωνοϊό;
ΔΕΝ βγαίνει από το σπίτι του, αλλά τηλεφωνεί στον γιατρό του (σε Πόρο ή Αθήνα). Αν δεν έχει προσωπικό γιατρό, τότε θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο Κ.Υ.Γαλατά (τηλ.22983 20300) ή -τις πρωινές ώρες- στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου (τηλ. 22980 22600) και να επιμείνει να μιλήσει με γιατρό, του οποίου θα ζητήσει το ονοματεπώνυμο. Αν δεν καταφέρει να μιλήσει με γιατρό, τότε να καλέσει στον τηλεφωνικό αριθμό της Περιφέρειας Αττικής 2142142000 ή στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης του Δήμου 15303 και να λάβει στοιχεία επικοινωνίας γιατρού. ΑΝ ο γιατρός εκτιμήσει από το τηλέφωνο ότι ο ασθενής πρέπει να μεταβεί σε Νοσοκομείο, τότε η σύσταση του Δήμου είναι να μεταφέρεται με ιδιωτικό ΙΧ απευθείας σε κεντρικό Νοσοκομείο αναφοράς στην Αττική και όχι στο Κ.Υ.Γαλατά. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει να πάει για εξέταση στο Κ.Υ.Γαλατά (και όχι στο Ιατρείο του Πόρου), όπου θα γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών σε ειδικό εξεταστήριο, αλλά όχι τεστ κορωνοϊού, και απ’ όπου τα ύποπτα περιστατικά θα προωθούνται σε Νοσοκομείο της Αργολίδας, όπου επίσης δεν γίνεται τεστ. Σημειώνεται, τέλος, ότι το Κ.Υ. Γαλατά και το Π.Π.Ι. (μόνο τις πρωινές ώρες το δεύτερο) λειτουργούν «κανονικά» για «συμβατικά» ιατρικά περιστατικά, τα οποία και υποχρεούνται να δέχονται.

Πώς περνάει από τον Πόρο στον Γαλατά κάποιος ασθενής στον οποίο έχει υποδειχθεί από γιατρό να εξεταστεί για κορωνοϊό;
Είναι σημαντικό ο πιθανός φορέας του ιού και ο συνοδός του να ΜΗΝ εξέλθουν από το αυτοκίνητο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερώσουν το Λιμεναρχείο, ή απευθείας μέσα από το τζάμι το προσωπικό του πορθμείου (εκδοτήριο, ναύτες), ότι υπάρχει πιθανός φορέας του ιού στο όχημα και ότι η οδηγία του Δήμου είναι να μην κοπεί εισιτήριο για να μην υπάρξει επαφή και ανταλλαγή χρημάτων-εισιτηρίου. Αν η μετάβαση στον Γαλατά δεν μπορεί να γίνει με ΙΧ, αλλά πρέπει να γίνει με βάρκα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο, για να τηρηθεί ειδική διαδικασία.

Πώς χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα τις λέμβους Πόρου–Γαλατά;
Με Απόφαση του Λιμενάρχη Πόρου συστήνεται η επιβίβαση στις λέμβους να γίνεται ακριβώς πριν την αναχώρηση και οι επιβάτες να κάθονται σε απόσταση. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Πόρου έχει υποδείξει στο Σωματείο Λεμβούχων να μην επιβιβάζονται στις λέμβους επιβάτες που δεν φορούν μάσκες και γάντια και τα ίδια μέσα ατομικής προστασίας να χρησιμοποιούν και οι λεμβούχοι. Επίσης, έχει ζητηθεί από τους λεμβούχους να αφαιρέσουν τα πλαϊνά τζάμια και νάιλον από τις λέμβους, ενώ σε συνεννόηση με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων θα εφαρμοστεί πρόγραμμα απολύμανσης όλων των λέμβων ανά 6 ημέρες.

Πώς χρησιμοποιούμε τα ταξί του Πόρου;
Σε επικοινωνία του με το Σωματείο Αυτοκινητιστών, ο Δήμαρχος Πόρου ζήτησε όλοι οι οδηγοί να φοράνε μάσκα όταν μεταφέρουν πελάτες και να μην επιβιβάζουν πελάτες που δεν φοράνε μάσκα.

«Ζω μόνος μου, χρειάζομαι τρόφιμα ή φάρμακα και δεν θέλω να βγω από το σπίτι για να μην μεταδώσω τον ιό ή για να μην μου τον μεταδώσουν» / «Γνωρίζω άτομα που ζουν μόνα τους και χρειάζονται αντίστοιχη βοήθεια» / «Θέλω να βοηθήσω συνανθρώπους μου με τέτοιες ανάγκες – Τι κάνω»;
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου αναζητά να εντοπίσει κάθε πολίτη που χρειάζεται τέτοια βοήθεια και κάθε εθελοντή που μπορεί να αξιοποιηθεί στις δράσεις που θα διαμορφωθούν για την υποστήριξη των πολιτών αυτών. Για κάθε σχετική πληροφορία ή δήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Χριστίνα Ροη (τηλ. 6986 611122, e-mail: xristinaro@hotmail.com).

Ποια μέτρα απολύμανσης έχει λάβει ο Δήμος;
Από την Τετάρτη 18.3.2020 και για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση, ο Δήμος θα εφαρμόζει ανά 6 ημέρες πρόγραμμα απολύμανσης σε όλα τα δημοτικά κτήρια (Δημαρχείο, ΚΕΠ, Λιμενικό Ταμείο, Δημοτική Αγορά, Πολυδύναμο Ιατρείο), σε όλα τα παγκάκια από το πορθμείο έως την Πούντα και -όπως προαναφέρθηκε- σε όλες τις λέμβους Πόρου-Γαλατά.

Με ποιο καθεστώς λειτουργούν το Α.Τ. και το Λιμεναρχείο Πόρου:
α) Το Α.Τ. Πόρου συστήνει στους πολίτες να τηλεφωνούν για τα θέματά τους (τηλ. 22980 22256) και να μεταβαίνουν στο Τμήμα μόνο για επείγοντα θέματα, όπου και θα εισέρχονται ένας–ένας.

β) Το Λιμεναρχείο Πόρου, με ανακοίνωσή του έχει ενημερώσει ότι υπάρχει αναστολή συναλλαγής με το κοινό και η υποβολή εγγράφων και αιτήσεων γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (poros@hcg.gr), ενώ για περιπτώσεις που απαιτούν φυσική παρουσία απαιτείται ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. 22980 22274).

Τέλος, ο Δήμος απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που ανακοινώνονται σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο και τονίζει ότι κάθε διαφορετική συμπεριφορά είναι, όχι απλώς αντικοινωνική, αλλά επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο. Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και αυστηροί σε ό,τι αφορά τον έλεγχο τήρησης των μέτρων.