Πα. Μαρ 29th, 2024

Γαλατάς, Μαγούλα, Πώγων

διαδρομή: Γαλατάς – Κατασκήνωση – Μαγούλα – Δενδροκομικός Σταθμός Πώγων
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες

Σύντομη περιγραφή: Η διαδρομή ξεκινάει από τις βάρκες που ελλιμενίζονται στον Γαλατά και ακολουθώντας την παραλία, για 1 περίπου χιλιόμετρο, έχοντας στα δεξιά μας τον Πόρο, συναντάμε το μηχανουργείο του Βαϊάνη. Στα 150 μ. συναντάμε μία πέτρινη θύρα σχεδόν πάνω στην θάλασσα και λίγο πιο κάτω ένα ερειπωμένο διώροφο κτίριο. Συνεχίζουμε να περπατάμε. Στο τέλος της Κατασκήνωσης κάνουμε αριστερά. Στα 150 μ. στρίβουμε δεξιά, για να βγείτε στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Διαδοχικά συναντάμε το Δημοτικό Σχολείο και το Κέντρο Υγείας Γαλατά. Σε όλο το μήκος του δρόμου θα συναντήσετε τις αγροικίες των αδελφών Καλλίνικου και του Εμμανουήλ Τομπάση, όπου οι θύρες είναι μοναδικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Αν συνεχίσουμε ευθεία στον χωματόδρομο θα μας οδηγήσει στην Αγία Σωτήρα και μετά από 2 χλμ. στο Δρεπάνι, σε ένα κλειστό κόλπο που έχει το σχήμα του αγροτικού εργαλείου.
Για να πάμε πιο εύκολα στην Μαγούλα, στο σιδηρουργείο του Τάσου Λέκκα, κάνουμε αριστερά για να βγούμε στο δρόμο που οδηγεί σε Γαλατά και Καλλονή. Θα κατευθυνθείτε και πάλι δεξιά και σε λίγα μέτρα θα στρίψετε όταν συναντήσετε μια μικρή πινακίδα που λέει προς αρχαιολογικό χώρο Μαγούλας. Στον χωματόδρομο, θα περπατήσετε ένα περίπου χιλιόμετρο όπου θα δείτε μια πόρτα σιδερένια και μια ταμπέλα που θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Από την είσοδο του κτήματος σε 10΄θα φθάσετε πάνω στον λόγο της Μαγούλας, όπου αποκαλύφθηκαν τρεις μυκηναιίκοι ταάφοι, ο ένας εκ των οποίων έχει μεγάλες διαστάσεις, με τη διάμετρο του θαλάμου να φτάνει σχεδόν τα 11 μ. O τύμβος που τον καλύπτει έχει διάμετρο 60 μ. Τα κτερίσματα μαρτυρούν χρονολόγηση που προηγείται του Tρωικού Πολέμου. θα συνεχίσετε την πορεία σας 300 μ. προς την θάλασσα και θα πάρετε πορεία προς τα αριστερά όπου θα βρεθείτε στον Δενδροκομικό Σταθμό, ο οποίος δημιουργήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Γερμανικής Κατοχής σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων. Το 1949 ιδρύθηκε το Κρατικό Φυτώριο Πόρου, με βασικό σκοπό την πρωτοποριακή ανάπτυξη της γεωργίας σε βελτιωμένες ποικιλίες και παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες με πρωτογενή γενετικό υλικό. Συνέχεια από τον Δενδροκομικό Σταθμό είναι το κτήμα Γρώμαν που τώρα ανήκει στην οικογένεια Νόση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.