Πε. Μαρ 28th, 2024

Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για τον Πόρο

Ο Πόρος στα… δίχτυα των ιχθυοκαλλιεργειών: Ποιοι θέλουν να «σβήσουν» το νησί από τον χάρτη;
Αποστολή στον Πόρο: Βασίλης Αναστασόπουλος /22/06/201716:072

Ο δήμαρχος, Γιάννης Δημητριάδης, προειδοποιεί για μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις λόγω της επαπειλούμενης απαξίωσης του τουριστικού προϊόντος του νησιού
Το πρωινό της 11ης Ιουνίου στον Πόρο ήταν διαφορετικό. Έπειτα από μια μακρά περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ηλιοφάνειας, ένα μαύρο σύννεφο είχε «σκεπάσει» το νησί και η καταιγίδα ήταν έτοιμη να ξεσπάσει. Στη βεράντα, ωστόσο, του Xenia Poros Image Hotel, η συζήτηση είχε «ανάψει» για τα καλά και ακόμα η καταρρακτώδης βροχή που ακολούθησε, δεν στάθηκε ικανή για να την «σβήσει». Πώς να συμβεί αυτό, άλλωστε, όταν απέναντί σου έχεις έναν νέο άνθρωπο, με όραμα και φιλοδοξίες, να σου αναλύει το σχέδιο του για την ανάπτυξη του τόπου που αγαπάει και έχει αναλάβει να οδηγήσει σε μια νέα εποχή; Ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης -περί ου ο λόγος- έχει την ορμή των 39 του χρόνων και τη «δίψα» να προσφέρει σε ένα νησί στο οποίο δεν γεννήθηκε, αλλά μεγάλωσε, κάνοντας τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Τώρα πια, μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού και αγωνίζεται καθημερινά να λύσει τα προβλήματα και να προβάλει ένα μέρος, το οποίο πολλοί συνηθίζουν να παραγνωρίζουν, επιλέγοντας άλλα, πιο «διαφημισμένα», ίσως, νησιά. Κι όμως, ο Πόρος βασίζεται στο τουριστικό προϊόν και όχι μόνο δεν αρκείται στους παραθεριστές του καλοκαιριού, αλλά ενθαρρύνει και προωθεί και εναλλακτικές μορφές, προκειμένου  να επεκτείνει όσο το δυνατόν περισσότερο την τουριστική σεζόν. «Το ξέρουμε πώς δεν είμαστε η Μύκονος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, όμως… έχει και ο Πόρος τις κρυφές χάρες του -και αυτό θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει και ο «King» του NBA, Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το νησί πριν από τρία χρόνια.

Προσπαθώντας λοιπόν να αναπτύξουν έτι περαιτέρω το τουριστικό τους προϊόν, οι άνθρωποι του Πόρου κινούνται στην κατεύθυνση του περιβαλλοντικού τουρισμού, εκπονώντας ένα σχέδιο χαρτογράφησης των μονοπατιών του νησιού, ενώ μια ακόμη παράμετρος είναι και η ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, καθώς το νησί προσφέρει ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο για όσους ερωτευμένους… αποτολμήσουν να φορέσουν την «κουλούρα» με το έτερον ήμισυ. Παράλληλα, με ένα πλήρες πρόγραμμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πραγματικά για κάθε γούστο, που εκτείνονται χρονικά από την 24η Ιουνίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, ο Πόρος φιλοδοξεί να γίνει «πόλος έλξης» για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, για τους λάτρεις της μουσικής, του κινηματογράφου, της γλυπτικής (χαρακτηριστικές οι εκθέσεις στην Γκαλερί Citronne), αλλά και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, που θα βρουν στον Πόρο την ευκαιρία για δεκάδες διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, υπό την αιγίδα του Δήμου -σημειωτέον, ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για όλους.

Ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης

Ο κ. Δημητριάδης έχει βάλει ένα δύσκολο στοίχημα: αυτό της εξωστρέφειας και της επέκτασης, όπως προείπαμε, της τουριστικής περιόδου. Οι επιχειρηματίες του Πόρου συνδράμουν στην προσπάθειά του όπως μπορούν, συμμετέχοντας εμπράκτως και στηρίζοντας οικονομικά τις εκδηλώσεις, την ώρα που ο ίδιος ο δήμαρχος δεν διστάζει επίσης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προς τιμήν του, άλλωστε, ο 39χρονος τοπικός άρχοντας δεν κρύβει ότι έχει την οικονομική επιφάνεια και άνεση να δαπανά από δικούς του πόρους για το νησί -εν αντιθέσει, ίσως, με πολλούς ανθρώπους της γενιάς του, που μπήκαν στον στίβο της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι για να προσφέρουν, αλλά για να βγάλουν λεφτά…

Τι θα μπορούσε, ωστόσο, να αποτελέσει «τροχοπέδη» στα σχέδια του δημάρχου για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτό το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού; Οι… ιχθυοκαλλιέργειες!

Πράγματι, τα κυβερνητικά σχέδια για την επίσπευση της δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στον Πόρο και τον Σαρωνικό (και σε περίπου 100 άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα), δηλαδή τεράστιων ενιαίων ζωνών με αποκλειστική ιχθυοκαλλιεργητική χρήση σε ακτίνα χιλιομέτρων σε στεριά και θάλασσα, οι οποίες θα διοικούνται από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και στις οποίες θα υπάρχει συγκέντρωση και λειτουργία εκατοντάδων ιχθυοτροφείων, ενώ φυσικά θα αποκλείεται η προσέγγιση ή η δραστηριοποίηση κάθε άλλου χρήστη (κότερα, αλιεία, τουρισμός, κατοικία κ.τ.λ.), φέρνουν τη δημοτική αρχή του Πόρου και τους περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης. «Θα πάρουμε τα όπλα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, προμηνύοντας στην ουσία μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις, εξαιτίας της σοβαρής ζημιάς που πάει να γίνει στο νησί -και όχι μόνο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Πόρου «κυνηγάει» την ακύρωση του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, υπέρ της οποίας μάλιστα εμφανιζόταν να τάσσεται και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -με τη… διαφορά, ωστόσο, ότι την αντίθεσή της την εξέφραζε ως αντιπολίτευση, μόνο και μόνο για να αλλάξει «ρότα», όταν βρέθηκε στην εξουσία. 

Μόλις στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ότι «θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)», ξεσηκώνοντας τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές των παράκτιων περιοχών. Και αυτό, μολονότι είχαν προηγηθεί, από τον Σεπτέμβριο του 2014, έξι -αναπάντητα- έγγραφα στην αρμόδια Περιφερειακή Αρχή, με τα οποία ο Δήμος Πόρου είχε ζητήσει επανειλημμένα την άμεση ανάληψη κοινών ενεργειών για την κατάργηση του Χωροταξικού και την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο. Όπως όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «casus belli» από τον δήμαρχο Πόρου, οφειλόταν σε… λάθος διατύπωση, η οποία, ευτυχώς, διορθώθηκε με νέα απόφαση, την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, η απειλή για το νησί παραμένει, αφού, ανεξάρτητα από την στάση της Περιφέρειας Αττικής, το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών και οι δεσμευτικές προβλέψεις του για την δημιουργία των Π.Ο.Α.Υ. εξακολουθεί να ισχύει και μπορεί να αναιρεθεί μόνο με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μπροστά σε αυτή την τεράστια απειλή για τον ελληνικό παράκτιο χώρο, ο δήμαρχος Πόρου επιχειρεί να συντονίσει τις ενέργειές του και με τις υπόλοιπες, περίπου 100 περιοχές της Ελλάδας, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα μέχρι τα τέλη του 2019.

Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα για το νησί είναι το αναξιοποίητο, μέχρι σήμερα, «Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος» (όπως είναι η επίσημη ονομασία του από το 1992), το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια χρησιμοποιείται ως παραθεριστικό κέντρο για κάποιους ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, στην ουσία ωστόσο «φυτοζωεί», την ώρα που θα μπορούσε επίσης να αξιοποιείται για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών και παραθεριστών στο νησί. Και προς αυτήν την κατεύθυνση -την απόδοση, δηλαδή, του Κέντρου Εκπαίδευσης στον Δήμο Πόρου- έχουν ήδη υπάρξει κάποιες κινήσεις, που, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, έχουν βρει ανταπόκριση στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, αφήνοντας ελπίδες ότι ενδέχεται να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Εκείνο το πρωινό της 11ης Ιουνίου, ο ήλιος δεν θέλησε να μας κάνει το χατίρι να εμφανιστεί και κρύφτηκε πίσω από τα μαύρα σύννεφα που κάλυψαν τον ουρανό του Πόρου. Από την επόμενη μέρα, ωστόσο, «θρονιάστηκε» και πάλι υπέρλαμπρος στο καταγάλανο «βασίλειό» του. Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης ελπίζει και παλεύει, ώστε τα «μαύρα σύννεφα» που πυκνώνουν στο νησί, εξαιτίας της υπόθεσης των ιχθυοκαλλιεργειών, να μην «πνίξουν» τον αγώνα που δίνει, εδώ και περίπου τρία χρόνια, για την ανάπτυξη του τόπου. Και όποιος έχει την ευκαιρία να του μιλήσει διά ζώσης, καταλαβαίνει αυτομάτως ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, μέχρι να δικαιωθεί.

Άλλωστε, το σχέδιό του για το νησί είναι μακρόπνοο και το έργο του δεν γίνεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια πενταετία. Γι’ αυτό και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέχρι τότε, έχει μπροστά του περίπου άλλα δύο χρόνια, για να «σώσει» τον Πόρο. Αν και μοιάζει άνισος, ο αγώνας έχει μόλις αρχίσει. Και χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δίνεται…

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ/20-6-2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.