Πε. Απρ 18th, 2024

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΛΕΥΚΕΣ – ΝΤΙΡΛΑΝΤΑΣ

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Καλημέρα.
Σήμερα αποφάσισα
να περπατήσω σε
ένα μικρό μονοπάτι
της Καλλονής και
μετά να πάω
για μπάνιο στις λεύκες
στο ΝΤΙΡΛΑΝΤΑ.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΝΤΙΡΛΑΝΤΑΣ

Το μονοπάτι που οδηγεί στον Άη Γιώργη στην Καλλονή και στα αρχαία είναι μικρό και εύκολο.
Η διαδρομή ξεκινάει από τον επαρχιακό δρόμο Καλλονής – Επιδαύρου. Μόλις συναντήσουμε το ποτάμι Λαρούσι, κάνουμε δεξιά και περπατάμε στον τσιμεντόδρομο για περίπου 150 μ.
Στο πρώτο σοκάκι στρίβουμε δεξιά και ανηφορίζουμε. Προσπερνάμε δύο κατοικίες και απέναντι μας στο αδιέξοδο είναι ένα γκαράζ. Ακολουθούμε το μικρό μονοπατάκι στην ανηφόρα και συνεχίζουμε να προχωράμε προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που το βλέπουμε στην κορυφή του λόφου, έχοντας την περίφραξη του κτήματος στα δεξιά μας.
Μετά από 200 μ. βρισκόμαστε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στα αριστερά μας βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο της περιοχής.
Στην πίσω πλευρά του Αγίου Γεωργίου, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε μέσα σε ελαιόδενδρα και βρισκόμαστε μπροστά σε αρχαία ευρήματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα.
Η αρχαιολόγος Ελένη Κονσολάκη επισημαίνει για τις ανασκαφές που έκανε επί τρία χρόνια ότι πρόκεται για «σημαντικό βιοτεχνικό οικισμό της Μέσης και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ο χώρος
που ερευνήθηκε αποτελεί μικρό τμήματης συνολικής έκτασης του οικισμού, ο οποίος φαίνεται ότι απλωνόταν σε μια ευρύτερη περιοχή στη νότια πλαγιάτου λόφου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα
υποδεικνύουν την παρουσία εκεί βιοτεχνών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως κεραμέων, προερχομένων ενδεχομένως από την Αίγινα, αλλά και τεχνιτών ειδικευμένωνστη σφραγιδογλυφία. Αυτή η εγκατάσταση πιθανότατα υπαγόταν στον έλεγχο του
σπουδαίου Μεσοελλαδικού-Υστεροελλαδικού κέντρου που εντοπίσθηκε σε παλαιότερες ανασκαφές στη Μεγάλη Μαγούλα του Γαλατά και αναγνωρίσθηκε ως η προϊστορικήΤροιζήνα».
Επιστρέφοντας στον δρόμο προς τον Γαλατά, μπορούμε να απολαύσουμε το μπάνιο μας στο μικρό κολπίσκο που βρίσκεται σκεπασμένος από τις σκιές που σχηματίζουν οι λεύκες.
Είναι μια μικρή παραλία, με άμμο και κροκάλες, που μπορείς να κολυμπήσεις άνετα και ευχάριστα, ανεξάρτητα για το τι καιρό κάνει στον κόλπο της Επιδαύρου και στον Σαρωνικό.
Είναι απάνεμο, ήσυχο μέρος, με καταπληκτική σκιά και ελάχιστους λουόμενους.
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται και η ψαροταβέρνα ΝΤΙΡΛΑΝΤΑΣ, όπου η κυρά Κούλα και ο γιος της Νεκτάριος Μπάκας εγγυώνται για την ποιότητα του μεζέδων και την περιποίηση.
Η παραλία και η θάλασσα έχει κοχύλια και μπορείς να ξεκινήσεις τη συλλογή σου με όστρακα, απολαμβάνοντας το μπάνιο και το καλό φαγητό.