Πα. Απρ 19th, 2024

Λουτρόπολη, Άγιος Κωνσταντίνος, Ογά

Λουτρόπολη – Άγιος Κωνσταντίνος – Ογά.
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες.
Σύντομη περιγραφή: Προχωράμε από το λιμάνι και ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο που κατευθύνεται προς τον Άγιο Νικόλαο. Στο ξενοδοχείο “Αθηνά” στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο χωριό Κυψέλη. Στο δρόμο μας, μετά από 2 χιλιόμετρα συναντάμε τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου τον Φεβρουάριο του 1990 από τυχαίο γεγονός βρέθηκαν 130 πλήρη ειδώλια και 20 θραύσματα, αριθμός που θεωρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλος από τους αρχαιολόγους. Τα ευρήματα ανάγονται στην Μυκηναϊκή εποχή.
Στη συνέχεια παίρνουμε το δρόμο προς την Κυψέλη και συναντάμε τη θέση Ογά, όπου σώζεται ένα αρχαίο φρούριο στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει και σημαντικό ιερό του Ποσειδώνα, ο οποίος λατρευόταν με την ιδιότητα του Φυταλμίου, που ήταν προστάτης της Γεωργίας. Αυτό, προκύπτει από την αρχαϊκή επιγραφή που βρίσκεται στο χώρο αυτό, η οποία είναι χαραγμένη πάνω σε μεγάλο ακατέργαστο ογκόλιθο. Ο Βασίλειος Χ. Πετράκος, έφορος της Β΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, επισημαίνει ότι “η λατρεία του Ποσειδώνος, ως θεού της γης και των υπόγειων υδάτων, είναι παλαιότερη από την λατρεία του ως θεού της θάλασσας και θεωρείται ότι έχει την αρχή της στη θρησκεία των προϊστορικών χρόνων. Εάν γίνουν μελλοντικά ανασκαφές στο χώρο αυτό, όπου έχει βρεθεί η επιγραφή, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.