Πα. Μαρ 29th, 2024

Το Τολό έχει μυστικό και ομορφιές

Μια απο τις πιο ωραίες αποδράσεις απο τα Μέθανα και την Τροιζηνία είναι η επίσκεψη στο Τολό. Στον κόμβο πριν την είσοδο στο Ναύπλιο, στρίβεις αριστερά και μετά τα Λευκάκια και την Ασίνη, συναντάς το Τολό. Το Τολό είναι μια παραλιακή πόλη που χτίστηκε από Κρητικούς. Εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους γιατί ασθενούσαν, όπως λέει η προφορική μνήμη από αφροδίσια νοσήματα.
Εκτός από τη Σπιναλόγκα, είχαμε και αναγκαστικούς διωγμούς. Οι Κρήτες – ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι στο Χαμιντιέ της Συρίας, ενώ οι τουρκόφωνοι – μουσουλμάνοι στα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι άλλοι στο νησάκι Σπιναλόγκα και οι άλλοι στο Τολό. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, με ψήφισμα του Καποδίστρια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πρόσφυγες από την Κρήτη οι οποίοι διωγμένοι για αρκετά χρόνια δεν είχαν σταθερό τόπο κατοικίας στην Πελοπόννησο και αλλού και ζούσαν ως πένητες.
Ο οικισμός ονομάστηκε αρχικά Μινώα από το όνομα του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Η ονομασία αυτή δε διατηρήθηκε και τελικά επικράτησε το παλαιότερο όνομα της περιοχής Τουλόν.
Η γαστρονομική μας στάση ήταν «Στης Μαρίας». Ένα υπέροχο μπαλκόνι με θέα το νησάκι Κορωνίς.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ιστορία του Τολού ξεκινά το1830,όταν 60.000 Κρητικοί- επιφανείς οπλαρχηγοί κι αγωνιστές της κρητικής επανάστασης με τις οικογένειες τους-ήρθαν ως πρόσφυγες στα εδάφη της Αργολίδας διωγμένοι από τους Τούρκους μετά την αποτυχημένη κρητική επανάσταση. Με έγκριση της Γερουσίας μοιράστηκαν σε διάφορες περιοχές. Έτσι ξεκίνησε ο συνοικισμός τους εδώ με ψήφισμα του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια της 25ης Μαρτίου 1831. Καθοριστικό για το Τολό ήταν το βασιλικό Διάταγμα της 25ης Οκτωβρίου 1834 όπου αποφασίστηκε α) νά κτισθεῖ εἰς τόν Λιμέναν ,τόν Τολόν, πόλη μέ τό ὄνομα Μινώα β)Νά προσκληθεῖ νά κατοικήσουν εἰς αὐτήν οἱ ἐν τῷ βασιλειῳ διεσπαρμένοι Κρῆτες» Ιδρύεται έτσι ο Δήμος Μινώας το όνομα του οποίου προέρχεται από το μυθικό βασιλιά Μίνωα Αρχικά, με έδρα το Τολό ,περιλάμβανε τα Ίρια την Κάντια το Σουληνάρι, τα Καρνεζέικα , το Λυκοτρούπι, το Αυγό καθώς και τα νησιά Δασκαλειό Πλατειά, Ρόμβη και Ψιλή. Πρώτος δήμαρχος του δήμου Μινώα διετέλεσε ο Βασίλειος Χάλης από τους πρώτους που μυήθηκαν στη Φιλική εταιρεία .Από το Τολό κατάγεται και ο πρωθυπουργός (1941-1944) Εμμανουήλ Τσουδερός.
Το Τολό μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν ένα φτωχό ψαράδικο χωριό Ορόσημο για την τουριστική του ανάπτυξή ήταν η κατασκευή του ξενοδοχείου ΣΟΛΩΝ το 1954 από τον εμπνευσμένο μικρασιάτη πρόσφυγα Σόλωνα.