Πα. Απρ 26th, 2024

Τι υποστήριξαν Πολλάλης και Σούχλας για τους κοινόχρηστους χώρους

Αναλυτικά δημοσιεύουμε τις εισηγήσεις και ανακοινώσεις του Δημάρχου και του αντιδημάρχου σχετικά με τις θέσεις της δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων:
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠ. ΠΟΛΛΑΛΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ 2η ΕΙΣΗΓΗΣΗ, ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ.,                                                  ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της 26ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020.
Με την παρ. 8, του άρθρου τριακοστού έβδομου, της ΠΝΠ 20/20-3-2020 (ΦΕΚ 68 Α/20-3-2020), με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» ορίζεται ότι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13, του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α΄ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
Με την απόφαση αυτή, μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού, με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά, που αφορούν στο χρονικό διάστημα της απαλλαγής από τα αναλογούντα τέλη.
 
Από την ανωτέρω διάταξη, μπορούν εύκολα να συναχθούν δύο (2) συμπεράσματα :
 
α) Η ρύθμιση αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν ΗΔΗ αιτηθεί και έχουν λάβει άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από τον Δήμο, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβάλλει ένα μέρος ή ολόκληρο το ποσό του τέλους, που θα τους αναλογούσε
 
β) Η απαλλαγή από τα τέλη, έχει ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί.
 
Στο σημείο αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι, ο Δήμος Τροιζηνίας -Μεθάνων, ΔΕΝ έχει χορηγήσει μέχρι και σήμερα ΚΑΜΙΑ σχετική άδεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η Εισήγηση δεν αφορά σε υπαρκτό ζήτημα.
 
Κατά συνέπεια, ούτε προς συζήτηση μπορεί να τεθεί, ούτε απαιτείται η λήψη απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο, για ανύπαρκτο ζήτημα.
 
 
Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΥΧΛΑ

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε , Αγαπητοί Συνάδελφοι,
 
Με την από 20-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68/Α/20- 3-2020) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», άρθρο 37, παρ. 8, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του  COVID-19 , και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β. δ. (Α ́ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής>>.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι καμία επιχείρηση βάσει νόμου για την αποφυγή διασποράς του Κορωνοϊού , δεν είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τον παραχωρούμενο χώρο από τον Δήμο, αφού οι επιχειρηματίες αμέσως μάζεψαν τα τραπέζια και τα καθίσματα τους .
 
Επίσης, σε ότι αφορά τι θα γίνει με την αραιή ανάπτυξη των καθισμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα , αν θα είναι η απόσταση των τραπεζιών 2, 3 ,4 μέτρα δεν το γνωρίζουμε σαφώς ακόμα , αφού δεν έχει βγει επίσημα η προκειμένη απόφαση της Κυβέρνησης.
 
Επομένως,  ας αναμένουμε πότε θα επιτραπεί σε πρώτη φάση, το άνοιγμα των επιχειρήσεων και τι θα προβλέπει ο νόμος για την απόσταση που θα πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους κτλ. , και σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο  να πάρουμε τη σχετική απόφαση, χωρίς ανακρίβειες αλλά με σιγουριά και υπευθυνότητα.
 
Τέλος αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να κλείσω με τα παρακάτω.
Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους, που δεν έχουμε κανονισμό   λειτουργίας παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.
 
Αυτό , όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε και παρατηρείτε , είναι να επικρατεί μια αυθαιρεσία σχετικά με την χρήση κοινόχρηστου χώρου.
 
Τόσα χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να σταματήσει να επικρατεί  η συγκεκριμένη αυθαιρεσία και τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε για κάτι που ήταν πάντα εντελώς στον αέρα, αφού δεν υπήρχε κανένας σχετικός κανονισμός για την εύρυθμη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων.
 
Συνημμένα  , βρίσκεται και η τοποθέτηση επί του θέματος του Προϊστάμενου Διοικητικών Υπηρεσιών.
                                                                   
                                                                                        Ο Συντάξας,
                                                                               Σωτήριος Αθ. Σούχλας

Γαλατάς, 06-05-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
ως Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων, θέτω σήμερα, στην κρίση σας, πρωτίστως των Επαγγελματιών αλλά και των Πολιτών γενικότερα του Δήμου, το Δημοτικό Σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Σάββα Αθανασίου.
Ο συγκεκριμένος αιρετός, εξέλαβε την κατάσταση που διαμορφώθηκε, στον τόπο μας και σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, ως μοναδική ευκαιρία, να επιδοθεί στην τακτική που συστηματικά ασκεί, εδώ και πολλά χρόνια: στην επίδειξη δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, ώστε, ακόμη και σε αυτούς, τους δίσεχτους καιρούς, να διχάσει, να δυναμιτίσει την ενότητα των Πολιτών και να πλήξει καίρια την κοινωνική συνοχή, ασκώντας μικροπολιτική αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή. Πιθανότατα πιστεύει ότι έτσι «τιμωρεί» τους Δημότες, για την επιλογή που έκαναν στις Δημοτικές Εκλογές του 2019.
Όλα αυτά, την ώρα που η διοίκηση του Δήμου, σε πλήρη και απόλυτη συνεννόηση με όλους τους φορείς του τόπου μας, χωρίς διακρίσεις, κάνει τα πάντα, προκειμένου όλοι μαζί, Ενωμένοι και Αλληλέγγυοι, να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή, πολυεπίπεδη κρίση που πλήττει την περιοχή μας και όλη τη χώρα. Κυρίως, όμως, για να αναμετρηθούμε με τα πιο δύσκολα που αναμένονται για την οικονομία του τόπου μας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2020, ο Σάββας Αθανασίου ζήτησε -μαζί με τους άλλους συναδέλφους του της αντιπολίτευσης- να ληφθεί απόφαση για απαλλαγή των Τελών κοινοχρήστων χώρων στις Επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος του έτους. Ενήργησε έτσι με σκοπιμότητα αν και γνώριζε ότι, για τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαιτείται, ή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή νομοθετική διάταξη από τη Βουλή, δια της οποίας θα αντιμετωπίζεται το ζήτημα σε όλη τη χώρα. Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι το αυτονόητο, ότι οι Δήμοι δεν έχουν δυνατότητα νομοθέτησης. Έτσι, η συγκεκριμένη πρόταση-παγίδα, συνιστούσε απλά την Πρώτη Πράξη της «Επίδειξης» επιτηδευμένης, δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας. Ήταν μια πράξη υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής και «πισώπλατη μαχαιριά» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του τόπου, για την τύχη των οποίων δήθεν «κόπτονταν»! Ήταν η παγίδα που νόμιζε ότι έστηνε στον Δήμαρχο, διότι, περίμενε να συμφωνήσει με την πρόταση και η Δημοτική Αρχή, ώστε, στη συνέχεια να την καταγγείλει στους «κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς» για «παράβαση της κείμενης νομοθεσίας», ζητώντας την έκπτωση του Δημάρχου!…
Επειδή, όμως, πιάνεται μονίμως αδιάβαστος, όταν του ειπώθηκε πως, δεν έχει κατατεθεί ακόμη για την περίοδο του 2020, καμιά αίτηση κατάληψης πεζοδρομίων, επανήλθε την επόμενη ημέρα.
Ξέχασε την «ευαισθησία» του για τους Επαγγελματίες του τόπου και με έγγραφο που πρωτοκόλλησε στο Δήμο, μας «εγκαλεί», ως Δημοτική Αρχή, διότι, «επί οχτώ μήνες δεν εφαρμόσαμε το νόμο»!!! Με άλλα λόγια, απαιτεί εγγράφως, από τη Δημοτική Αρχή, να επιβάλλει Τέλη και πιθανόν Πρόστιμα, σε όλους εκείνους τους Επαγγελματίες, τους οποίους την προηγουμένη, παρίστανε πως δήθεν ήθελε να «βοηθήσει και να στηρίξει»!…
Πρωτοκόλλησε, μάλιστα, το εν λόγω έγγραφο και «περιμένει στη γωνία», να δει αν τυχόν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή κωφεύσουν στην απαίτησή του. Για να έρθει μετά και να οδηγήσει την υπόθεση ενώπιον «των κρατικών, ελεγκτικών μηχανισμών», όπως χαρακτηριστικά γράφει, για τους οποίους μάλιστα εξαπολύει μομφή, αφού αναρωτιέται «τι κάνουν»! Για να εγκαλέσει τον Δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος, με απώτερο στόχο να οδηγήσει στην έκπτωσή του από το αξίωμα…
Όμως για μια ακόμη φορά, ως ανακόλουθος και αμετροεπής, «πιάστηκε στη φάκα» που ο ίδιος έβαλε! Έπεσε «στο λάκκο που ο ίδιος έσκαψε» και «παίρνει μαζί του» και τους άλλους ομοϊδεάτες και ομόφρονες του.
Πρώτον, προκαλεί και καθιστά αναπόφευκτο, με το έγγραφό του, Έκτακτο Έλεγχο του Δήμου, για τυχόν διαφυγόντα Τέλη και για μη επιβληθέντα Πρόστιμα!
Κι αυτό, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, οι Επιχειρηματίες αλλά και όλοι οι Πολίτες του Δήμου!… Γιατί, είναι ικανός, σε λίγο, να βγάλει ανακοίνωση αποδοκιμασίας, επειδή διενεργείται η διαδικασία που αυτός απαίτησε! Να χύνει κροκοδείλια δάκρυα γι΄ αυτούς που «σημάδεψε»!
Ο Έλεγχος αυτός θα έχει το ονοματεπώνυμο: Σάββας Αθανασίου!… Έτσι εννοεί τη στήριξή τους!
Και δεύτερον, στη σπουδή του να πλήξει τον Δήμαρχο και τη νέα Δημοτική Αρχή, ο Σάββας Αθανασίου, ρίχνει στο «λάκκο που έσκαψε» για μας, την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου!… Διότι, θα έπρεπε να γνωρίζει, ο επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, πως οι άδειες δίδονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 1080/1980, περί Προσόδων των ΟΤΑ, με τις υπάρχουσες τροποποιήσεις του), για αντικειμενικούς λόγους, την Άνοιξη εκάστου έτους.
Άρα, οι άδειες του 2019, αν δόθηκαν, εκδόθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν αφορούσαν το χρονικό διάστημα, μέχρι τη λήξης της θητείας της, αλλά μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους! Ό,τι θα βγάλει, λοιπόν, η έρευνα, αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τις χρήσεις του 2019, αν είναι πιθανή η «παράβαση καθήκοντος», θα αφορά σε εκείνους που, ο Σάββας Αθανασίου, «αντιπολιτευόταν» συμπολιτευόμενος, κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία. Θα «φωτογραφίζει» όμως και τον ίδιο προσωπικά(!), αφού δεν άσκησε έλεγχο, στις πράξεις και στις παραλείψεις του προκατόχου μου, όπως είχε υποχρέωση να πράξει, εκ του νόμου και εκ του όρκου του, ως Δημοτικός Σύμβουλος, και μάλιστα, ως επικεφαλής παράταξης!…
Πολίτες του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων,
για μια ακόμη φορά, πιστός στον όρκο και στις δημόσιες δεσμεύσεις μου, θα επαναλάβω ξεκάθαρα ότι, όποιος επιθυμεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στα αποκαΐδια της ζωής και της περιουσίας των Πολιτών του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, θα τον αποκαλύπτω και θα τον παραδίδω στην κρίση σας! Για να μη βρίσκει μόνο τον Δήμαρχο απέναντί του! Να έχει αντιμέτωπο, όλον το Λαό της περιοχής, που αντιλαμβάνεται ότι, τούτη την κρίσιμη ώρα, κανείς δε δικαιούται να παίζει με τη Λαϊκή Ενότητα, την Κοινωνική Συνοχή και την Αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.
Επιπλέον απευθύνομαι στην πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, που είναι άνθρωποι καλής προαίρεσης και αγαπούν τον τόπο μας, για να τους επισημαίνω ότι, κάποιοι «έστησαν παιχνίδια στην πλάτη τους». Είναι οι γνωστοί, αμετανόητοι «εραστές της εξουσίας», που κινούνται από ιδιοτελή, προσωπικά ελατήρια. Μαζί με αυτούς, οι καλοπροαίρετοι συνάδελφοι, συνυπέγραψαν ένα κείμενο, που τελικά τους εξέθεσε όλους.
Αναμένω από όλους, Υπευθυνότητα, Επαγρύπνηση, Ενότητα και Αλληλεγγύη. Κοινή πορεία με βάση την αυτονόητη υποχρέωσή μας: Κανένας Πολίτης του Δήμου μας, να μη βρεθεί μόνος του στην κρίση! Με αρραγές κοινωνικό μέτωπο, να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη για τη σωτηρία του τόπου, έχοντας ως κύριο άξονα δράσης τη νομιμότητα και τη διαφάνεια!
Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων
Σπυρίδων Χρ. Πολλάλης

ΣΤΙΣ 7 ΜΑΙΟΥ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

7 Μαΐου στις 3:51 μ.μ. ·
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜOY ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, ενημερώνει τους Επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να τους δοθεί η προβλεπόμενη άδεια χρήσης – κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, από το Δήμο μας ή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ότι μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο, για την κατάθεση της σχετικής αίτησης ή να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση: dhmostr@otenet.gr).

Τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι:

α) Η Άδεια λειτουργίας του καταστήματος,
β) Τοπογραφικό διάγραμμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων,
γ) Αντίγραφο τελευταίας δήλωσης ΦΠΑ και
δ) Φωτοαντίγραφο ταυτότητας του υγειονομικού υπευθύνου.

Για την έκδοση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων, απαιτούνται:

α) Η Άδεια λειτουργίας του καταστήματος και
β) Τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου στον οποίο θα αναπτυχθούν τα εμπορεύματα
γ) Αντίγραφο τελευταίας δηλωσης ΦΠΑ και
δ) Φωτοαντίγραφο ταυτότητας του υγειονομικού υπευθύνου.

Ο Δήμος, στην προσπάθειά του να στηρίξει τους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης, ώστε τα καταστήματα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν πριν ενσκήψει η κρίση, προτίθεται να προβεί σε επέκταση του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με τα μέτρα που θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση.

Υπεύθυνος για πληροφοριές: Ευάγγελος Κόλλιας