Πε. Απρ 25th, 2024

Σ. Αθανασίου: Οι οφειλές των δημοτών ανέρχονται σε 1.519.085,88 ευρώ! Τι έλεγε και τι λέει ο Πολλάλης.

Οι οφειλές των δημοτών στο Δήμο
ανέρχονται σε 1.519.085,88 ευρώ!
Τι έλεγε και τι λέει ο Πολλάλης.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο Πολλάλης έλεγε για “Μαύρη τρύπα” στα οικονομικά του Δήμου όταν ανέλαβε, όταν οι οφειλές των δημοτών από τα τέλη ύδρευσης ήταν 1.239.598,91 ευρώ, ενώ τώρα ανέρχονται σε 1.313.993,67 ευρώ!. Οι δε συνολικές υποχρεώσεις των δημοτών στο τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 1.519.085,88 ευρώ!, παρά τις κατασχέσεις που έκανε σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοτών.
Με μεγάλη καθυστέρηση δέκα μηνών, ο δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων Πολλάλης, – μετά από έντονες διαμαρτυρίες των δημοτών – έστειλε σήμερα τους λογαριασμούς ύδρευσης που αφορούν στην χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουνίου 2020. Ωστόσο, οι δύο (2) λογαριασμοί που εστάλησαν στους δημότες, δεν περιλαμβάνουν ούτε την προηγούμενη ένδειξη, αλλά ούτε την παρούσα ένδειξη του υδρομετρητή!
Να επισημάνω ότι η καθυστέρηση αυτή, γίνεται σε μια περίοδο που εφαρμόζονται περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, όπου τα οικονομικά των νοικοκυριών – που είναι επιβαρυμένα από την 10ετή μνημονιακή περίοδο – βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Να θυμίσω ότι στις 3 Οκτωβρίου 2019 με ανακοίνωση του ο Πολλάλης έλεγε αυτολεξεί τα εξής:
“Δυστυχώς, η συνέχεια της εξέτασης των οικονομικών του Δήμου, μας έφερε ενώπιον μιας κατάστασης που απαιτείται να τη γνωρίζετε όλοι. Αφορά στις οφειλές προς το Δήμο, για την κατανάλωση νερού, οι οποίες φτάνουν στο αστρονομικό ποσό, για τα δεδομένα του τόπου μας, του ενός εκατομμυρίου, διακοσίων τριάντα εννιά χιλιάδων πεντακοσίων ενενήντα οχτώ ευρώ (1.239.598,91€/ευρώ)!”…
“Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, στα οικονομικά του Δήμου να έχει διαμορφωθεί μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, από τις ανείσπρακτες χρεώσεις, ως το τέλος του 2018, συνολικού ύψους 1.239.598,91€/ευρώ.
“Επεξεργαζόμαστε εναλλακτικούς τρόπους, για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών”.
Τώρα, τι λέει ο λαλίστατος Πολλάλης για τα σημερινά οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου; Δεν υπάρχει, “Μαύρη τρύπα”; που οι οφειλές των δημοτών από τα τέλη ύδρευσης ανέρχονται οι σε 1.313.993,67 ευρώ!, από 1.239.598,91 ευρώ, που ήταν όταν παρέλαβε;
Να συμπληρώσω ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των δημοτών στο τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 1.519.085,88 ευρώ!, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2021.
Αναλυτικά οι οφειλές των δημοτών έχουν ως εξής:
Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού……………………………….1.158,86
Τέλη και δικαιώματα ύδρευσης…………………………………………1.313.993,67
Τέλη και δικαιώματα αποχέτευσης του Δήμου……………………….17.043,08
Τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων
εσόδων επιτηδευματιών Δ.Ε. Τροιζήνας……………………………….75.829,21
Τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων
εσόδων επιτηδευματιών Δ.Ε. Μεθάνων…………………………………..6.867,95
Λοιπά έσοδα……………………………………………………………………….104.193,11
ΣΥΝΟΛΟ…………………………………………………………………………..1.519.085,88
Το θέμα της συσσώρευσης των τελών ύδρευσης οφείλεται σε πολλούς λόγους, που στη συνέχεια θα προσπαθήσω να αναλύσω:
1. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταμέτρηση και έκδοση και παραλαβής των λογαριασμών ύδρευσης στο Δήμο Τροιζηνίας Μεθάνων. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι “η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των λογαριασμών, στερεί στην ουσία τη δυνατότητα του καταναλωτή να ελέγξει ή και να αντιπαραβάλει στοιχεία σχετικά με την ορθότητα των ενδείξεων, αλλά και να διερευνήσει άμεσα τα πιθανά αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταγραφή κάποιας ανεξήγητα αυξημένης κατανάλωσης. Επιπλέον, πρόβλημα συνιστά και η μη έκδοση λογαριασμών σε τακτά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές των καταναλωτών και να καθίσταται αδύνατος ο οικονομικός προγραμματισμός τους. (Αρ. φακέλου 164249/2013 ∆ΕΥΑ Κέρκυρας 11 Αρ. φακέλου 155014/2012 ∆ήμος Σπάτων-Αρτέμιδος).
2. Υπενθυμίζω ότι η σημερινή δημοτική αρχή απέστειλε μέσα σε λίγες εβδομάδες τέσσερις (4) λογαριασμούς προς τους δημότες της, με αποτέλεσμα να υπάρξει συσσώρευση οφειλών.
3. Στη συνέχεια η δημοτική αρχή προχώρησε σε κατασχέσεις 200 περίπου οφειλετών, χωρίς να υπάρξει σαφής προειδοποίηση για το ύψος των υποχρεώσεων, του αριθμού του υδρομετρητή, της περιόδου που καταναλώθηκαν οι ποσότητες νερού κλπ.
4. Έχει επισημανθεί επανειλλημένως ότι παραμονές των δημοτικών εκλογών και το 2010 και το 2014 και το 2019 οι λογαριασμοί καθυστέρησαν να σταλούν στους δημότες επί 18μηνο, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν “πλασματικές καταναλώσεις” και στις τρεις περιόδους.
5. Η καταμέτρηση δεν γινόταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα και όταν πραγματοποιούνταν εμφανίζονταν “φουσκωμένη κατανάλωση” με αποτέλεσμα οι δημότες – καταναλωτές, αντί να πληρώνουν με την κατώτερη τιμή να καλούνται να πληρώσουν με την ανώτερη.
6. Η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν ήταν στα επιτρεπτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός ότι τοποθετήθηκε Μονάδα Απονιτροποίησης στα Μέθανα και έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση για άλλες τέσσερις (4) στις γεωτρήσεις του Γαλατά.
7. Δεν υπήρξε ουδέποτε μελέτη για να βγει με ακρίβεια το κόστος της άντλησης και της διανομής σε συνάρτηση με την ποιότητα του πόσιμου για ανθρώπους νερό. Ουσιαστικά ο ∆ήμος αρνείται να τεκμηριώσει την ανταποδοτικότητα των τελών.
8. Μετά την εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης ( ΔΕΥΑΡ)και με δεδομένο ότι πληρώθηκαν όλες οι δαπάνες, προέκυπταν απαιτήσεις άνω των 200.000 ευρώ από τους καταναλωτές. Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι ότι η τιμή μονάδος κατανάλωσης ύδατος ήταν υπερτιμολογημένη, άρα δεν ήταν ανταποδοτικός ο προυπολογισμός της Δημοτικής Επιχείρησης.
9. Να αναφερθεί ότι στην τελευταία επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, δεν αναγράφεται το υδρόμετρο και η περίοδος που αναφέρεται η οφειλή, αλλά ούτε και οι προσαυξήσεις.
10. Απο την πρώτη ανακοίνωση του δημάρχου Σπ. Πολλάλη για τα οικονομικά των δημοτών προς τον Δήμο, αποκάλυψε ότι οι οφειλές των δημοτών στον τομέα της ύδρευσης ανέρχονται πλέον του 1.239.598,91 ευρώ, ενώ δεν αναφέρονται ότι υπάρχουν ανεξόφλητες δαπάνες για την κατανάλωση του πόσιμου νερού. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, πως ενώ δεν υπάρχουν οφειλές, υπάρχουν απαιτήσεις από τους δημότες – καταναλωτές. Προφανώς δεν υπάρχουν τεκμήρια για τις ανταποδοτικές δαπάνες στον τομέα της ύδρευσης. Επιπροσθώς αν αναφέρω ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2021 αναφέρεται και ψηφίσθηκε ότι από “τέλη και δικαιώματα ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Τροιζήνας και της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων οι οφειλές ανέρχονται σε 1.313.993,67 ευρώ”, ενώ απο τα “τέλη και δικαιώματα αποχέτευσης του Δήμου ανέρχονται σε 17.043,08 ευρώ”. Οι συνολικές απαιτήσεις του Δήμου αρέρχονται σε 1.519.085,88 ευρώ!”.
11.Υπάρχουν σημεία δωρεάν διανομής πόσιμου νερού σε διάφορες περιοχές του Δήμου ( βρύσες στην Τακτικούπολη, Μεταμόρφωση και αλλού που ο Δήμος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Το κόστος αυτό επιβαρύνονται οι δημότες – καταναλωτές.
12.Ο κανονισμός ύδρευσης του Δήμου Τροιζηνίας -Μεθάνων, που εγκρίθηκε απο το δημοτικό συμβούλιο (αριθμός απόφασης 90/2012- 24.05.2012)) αναλυτικότερα αναφέρει:
α. Στο άρθρο 5:“η έκδοση του λογαριασμών κατανάλωσης νερού γίνεται κάθε τρεις μήνες”.
β. Στο άρθρο 6: “Ο καταναλωτής οφείλει να εξοφλεί εμπρόθεσμα το λογαριασμό. Σε περιπτώσεις μη πληρωμής απο τον υδρολήπτη δύο συνεχόμενων λογαριασμών τελών ύδρευσης ακολουθεί ειδοποίηση διακοπής παροχής στον επόμενο λογαριασμό. Αν περάσει αυτή άπρακτος, ακολουθεί τελική έγγραφη ειδοποίηση απο την υπηρεσία που καλεί τον καταναλωτή να εξοφλήσει ή να προβεί σε διακανονισμό για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, με προθεσμία ενός μήνα. Αν περάσει και αυτή άπρακτος επιβάλλεται διακοπή της παροχής νερού άνευ άλλου τινός, έως εξόφλησης των λογαριασμών”. Στις περιπτώσεις του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων ουδέποτε εφαρμόσθηκε ο κανονισμός και για καμία ευθύνη δεν φέρουν οι δημότες – καταναλωτές.
13. Επίσης, στο άρθρο 14 αναφέρεται: “αίτηση διευθέτησης λογαριασμού λόγω βλάβης των εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων, έχουν δικαίωμα οι καταναλωτές να υποβάλλουν μόνο μία φορά για κάθε υδρομετρητή”.
14. Παρά το γεγονός ότι εισηγήθηκα στο δημοτικό συμβούλιο να τροποποιηθεί ο κανονισμός ύδρευσης και να γίνει επαναυπολογισμός των οφειλών με βάση τα πραγματικά δεδομένα, έως και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία από την δημοτική αρχή.
15. Για τους λόγους που ανέφερα ζητώ τον επανυπολογισμό και ρύθμιση των οφειλών των δημοτών, την διενέργεια μελέτης για το κόστος άντλησης και διανομής του πόσιμου νερού, διαμόρφωση του κανονισμού ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.