Πε. Απρ 25th, 2024

Στις 22 Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για το Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων στα Μέθανα

Τελικά στις 22 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Πέμπτη θα γίνει ο διαγωνισμός για την μακρόχρονη ενοικίαση του ακινήτου του Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων στα Μέθανα, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το μίσθωμα είναι 150.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή σε μηνιαία βάση είναι 12.500 ευρώ και ο χρόνος μίσθωσης είναι 40 χρόνια. Αναλυτικότερα, η σχετική προκήρυξη έχει ως εξής:
Αντικείμενο Διαγωνισμού-Περιγραφή Μισθίου-Μίσθωμα-Διάρκεια
1. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά στην εκμίσθωση του πρώην «ΚΛΑΠ (Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου) Μεθάνων» στα Μέθανα του Δήμου Τροιζηνίας, ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» καλουμένου εφ’ εξής χάριν συντομίας «Τ.ΕΘ.Α.», συνολικού εμβαδού οικοπέδου 3.305,27 τ.μ.. Στο εν λόγω οικόπεδο ανευρίσκονται δύο (2) κτίρια συνολικού εμβαδού 2522,29 τ.μ. εκ των οποίων το κεντρικό κτίριο αποτελείται από ημιυπόγειο και τρεις (3) ορόφους, συνολικού εμβαδού 2.272,29 τ.μ. καθώς ισόγειο κτίριο γραφείων με εμβαδό 250 τ.μ.. Το πρώην ΚΛΑΠ Μεθάνων διαθέτει τέσσερα (4) δίκλινα και είκοσι τέσσερα (24) τρίκλινα δωμάτια άνευ λουτρού, είκοσι δύο (22) δίκλινα και έντεκα (11) τρίκλινα δωμάτια μετά λουτρού, καθώς και είκοσι (20) κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου (κτηρίων και οικοπέδου) ανέρχεται στο 1.520.354,55€. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 150.000,00€ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 12.500,00€ ευρώ μηνιαίως) και ποσοστό ετήσιας αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της ετήσιας μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος. Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 1% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος. Από το εικοστό (20ο) έτος της μισθώσεως και μέχρι και το τεσσαρακοστό (40ο) η ελάχιστη ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 2% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος.
2. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε σαράντα (40) έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου.
3. Το παραπάνω τετραώροφο κτίριο του πρώην «ΚΛΑΠ Μεθάνων» έχει χαρακτηριστεί από το 2015 ως επικίνδυνη οικοδομή από την Δνση Δόμησης και Γενικού Σχεδιασμού του Δήμου Πειραιά. Απαιτείται η εξ ολοκλήρου ανακαίνιση- συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων με ταυτόχρονη επαύξηση της στατικής επάρκειας του κυρίως τετραώροφου κτιρίου σύμφωνα με τους σήμερα ισχύοντες κανονισμούς, καθώς και η πλήρη αντικατάσταση του ηλεκτρικού, υδραυλικού και αποχετευτικού δικτύου. Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται με μέριμνα του μισθωτή και άδεια της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α. όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 και 11 της παρούσας
4. Εναλλακτικά παρέχεται στο μισθωτή η δυνατότητα κατεδάφισης των υπαρχόντων τμημάτων και ανέγερσης νέου συγκροτήματος με την έγκριση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α., η οποία και θα θέσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τον επιβλέποντα μηχανικό αλλά και την επιβλέπουσα Επιτροπή παρακολούθησης των έργων, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 και 11 της παρούσας. Το οικόπεδο του πρώην «ΚΛΑΠ και ΜΕΘΑΝΩΝ» έχει συντελεστή δόμησης 1,8 με χρήση γης που προσδιορίζεται ως Τουρισμός – Αναψυχή. Μετά την αποπεράτωση των νέων κτισμάτων αυτά περιέχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα του Τ.ΕΘ.Α..
5. Λόγω των παραπάνω ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση των κτισμάτων στο μίσθιο ή για

5
την κατεδάφιση και ανέγερση νέων προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του ως τουριστικό θέρετρο, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλλει μίσθωμα για το πρώτο έτος της μίσθωσης και να καταβάλλει για το δεύτερο (2ο) και τρίτο (3ο) έτος της μισθώσεως το 50% του μισθώματος. Εάν ο μισθωτής δεν ολοκληρώσει την ανακατασκευή του κτιρίου ή την ανέγερση νέου εντός των τριών πρώτων ετών της μίσθωσης το Τ.ΕΘ.Α. (θα πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης) θα έχει δικαίωμα να λύσει αζημίως τη μίσθωση, να κηρύξει το μισθωτή έκπτωτο και να προβεί σε ενέργειες για την κατάπτωση της εγγύησης καλής εκτέλεσης υπέρ του Τ.ΕΘ.Α..
6. Η μίσθωση γίνεται αποκλειστικά για εμπορική/επαγγελματική χρήση.
Άρθρο 2ο
Διενέργεια του Ηλεκτρονικού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού
1. Ο διαγωνισμός θα είναι Δημόσιος Ηλεκτρονικός Πλειοδοτικός και θα διενεργηθεί σε μία (1) φάση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΘΑ/ΥΠΑΑΠΕΔ.
2. Ημερομηνία διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού είναι η 23 Νοε 18, με ώρα έναρξης 10:00 και λήξης 12:00 (2 ώρες).
3. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν ηλεκτρονικά οικονομικές προσφορές και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανώτατη μέχρι εκείνη τη στιγμή προσφορά, την αντίστοιχη κατάταξη τους και να προσφέρουν ανώτερο τίμημα κατά το οριζόμενο βήμα, το οποίο ανέρχεται στο 2% επί της προηγούμενης οικονομικής προσφοράς (π.χ. 150.000 +2%).
4. Εκείνος που έχει ήδη προσφέρει μία τιμή, μπορεί να επανέλθει και να προσφέρει καινούρια τιμή, χωρίς η τιμή αυτή να συνιστά αντιπροσφορά. Εφόσον γίνει αποδεκτή μια τιμή στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν είναι δυνατόν να ανακληθεί. Κάθε νέα τιμή που γίνεται αποδεκτή από το σύστημα, ακυρώνει όλες τις προηγούμενες τιμές του ίδιου συμμετέχοντος.
5. Το Τ.ΕΘ.Α. και η Υ.Π.Α.Α.Π.Ε.Δ. δεν έχει ευθύνη ή υποχρέωση, σε καμία περίπτωση να αποζημιώσει τους διαγωνιζομένους για οποιοδήποτε δαπάνη ή ζημία, που θα έχουν υποστεί για την προετοιμασία και υποβολή της προσφοράς τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν θα γίνει δεκτή η προσφορά τους ή θα αναβληθεί ή θα ακυρωθεί ή θα ματαιωθεί ο Διαγωνισμός σε οιοδήποτε στάδιο και χρόνο και για οιοδήποτε λόγο ή αιτία.
6. Κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού, η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. γνωστοποιεί ηλεκτρονικά συνεχώς και αμέσως σε όλους τους προσφέροντες τις πληροφορίες εκείνες που τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την αντίστοιχη κατάταξή τους. Η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. μπορεί να ανακοινώνει τον αριθμό των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, όμως απαγορεύεται να γνωστοποιεί την ταυτότητά τους.

6
Άρθρο 3ο Εγγυήσεις
1. Όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό υποχρεούνται, επί ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, η οποία να καλύπτει τουλάχιστον ποσό ίσο με ποσοστό 2% επί του συνολικού προτεινόμενου αρχικού ανταλλάγματος (ήτοι 120.000€), με εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης στην Ελλάδα Τράπεζας ή Γραμματίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό που έχει δικαίωμα από το νόμο να παρέχει τέτοιου είδους εγγυητικές επιστολές ή με την κατάθεση του ανωτέρω ποσού στον τηρούμενο σε τραπεζικό ίδρυμα λογαριασμό της Υπηρεσίας. Αυτούσια μετρητά ή προσωπικές επιταγές ή αυτούσιες ομολογίες δεν γίνονται δεκτά. Οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής θα πρέπει να έχουν ισχύ εκατόν ογδόντα (180) τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία λήξης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Μετά την ανάδειξη του οριστικού πλειοδότη, οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής, πλην του πλειοδότη, επιστρέφονται από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. στους υπόλοιπους συμμετέχοντες εντός πέντε (5) ημερών από την υπογραφή της σύμβαση του πλειοδότη με το Τ.ΕΘ.Α..
2. Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται, επί ποινή αποκλεισμού, να υποβάλλουν στην ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., εγγράφως σε δύο αντίγραφα, εντός 48 ωρών από τη λήξη του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού, την τελευταία αποδεκτή από το σύστημα προσφερόμενη τιμή (όπως στο παράρτημα «Η»).
3. Με βάση τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, οι προσφορές κατατάσσονται από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. σε συγκριτικό πίνακα, κατά φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με πρακτικό το οποίο συντάσσεται από Τριμελή Επιτροπή. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εγγυήσεων συμμετοχής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών που περιγράφονται στο άρθρο με τίτλο «ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ», από το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης, η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. εισηγείται στο Σ.ΑΜ. την κατακύρωση του διαγωνισμού στον επιτυχόντα πλειοδότη. Στη συνέχεια το Σ.ΑΜ. εκδίδει απόφαση.
4. Π
ριν από την υπογραφή της σύμβασης ο πλειοδότης υποχρεούται να
επαυξήσει την κατατεθειμένη από αυτόν εγγύηση συμμετοχής, ώστε να ανέλθει σε ποσό ίσο με δώδεκα (12) μηνιαία μισθώματα ως εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης, η διάρκεια ισχύος της οποίας, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά έξι (6) μήνες από το συνολικό χρόνο της μισθώσεως. Στην περίπτωση που συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη η παράταση της μίσθωσης για είκοσι (20) επιπλέον έτη, οφείλει ο μισθωτής να αντικαταστήσει την εγγύηση καλής εκτέλεσης με νέα, η οποία να αντιστοιχεί σε ποσό ίσο με δώδεκα (12) μηνιαία μισθώματα με χρονική διάρκεια μεγαλύτερη κατά έξι (6) μήνες από το ανωτέρω χρονικό
διάστημα.
5. Σε περίπτωση που ο πλειοδότης δεν επαυξήσει την εγγύηση συμμετοχής ή δεν προσέλθει εντός της ταχθείσης προθεσμίας για την υπογραφή της σύμβασης, η κατατεθειμένη εγγύηση καταπίπτει και στη θέση του θα καλείται ο
επόμενος στη σειρά της πλειοδοσίας.
7
6. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης θα παραμείνει στο Τ.ΕΘ.Α. μέχρι και την προσήκουσα λύση ή τη λήξη της Σύμβασης Μισθώσεως και μετά την παράδοση του μισθίου θα αναληφθεί δε από το μισθωτή μόνο εφ’ όσον αυτός θα έχει πλήρως εκτελέσει τις αναληφθείσες δια της Σύμβασης και απ’ αυτήν απορρέουσες υποχρεώσεις του.
7. Ο συμψηφισμός της εγγυήσεως με τυχόν οφειλόμενα μισθώματα ή άλλες τυχόν οφειλές του μισθωτή απαγορεύεται ρητώς και σαφώς, ο δε μισθωτής θα παραιτηθεί ανεπιφυλάκτως και ανεκκλήτως κάθε ισχυρισμού του και κάθε ενστάσεώς του περί συμψηφισμού των τυχόν οφειλών του με την εγγύηση.
8. Κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. μπορεί, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, να ζητήσει διευκρινίσεις από οποιοδήποτε συμμετέχοντα και μπορεί να επιτρέψει στον συμμετέχοντα να υποβάλει συμπληρωματικά έγγραφα ή διευκρινίσεις εντός ορισμένης σύντομης προθεσμίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας.
Άρθρο 4ο Ματαίωση Διαγωνισμού
Με απόφαση του Σ.Α.Μ. ο διαγωνισμός μπορεί να ματαιωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ιδίως για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας.
Άρθρο 5ο Έξοδα Διαγωνισμού
Όλα τα έξοδα του διαγωνισμού και οι δημοσιεύσεις της διακήρυξης βαρύνουν εξ ολοκλήρου το ΥΠ.ΕΘ.Α., πλην των πάσης φύσης εξόδων των ενδιαφερομένων λόγω της προετοιμασίας συμμετοχής και της ίδιας συμμετοχής των στη διαγωνιστική διαδικασία.
Άρθρο 6ο Δικαίωμα Συμμετοχής
1. Στο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (μη εξαιρουμένων των αστικών ή αγροτικών συνεταιρισμών και των αστικών εταιρειών με νομική προσωπικότητα, με κερδοσκοπικό ή μη σκοπό, εφόσον έχουν τηρήσει τις διατάξεις της δημοσιότητας που απαιτούνται από το νόμο, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκλείσθηκαν με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή από Όργανα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτόν.
2. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο Διαγωνισμό με τη μορφή ένωσης προσώπων ή κοινοπραξίας, δεν απαιτείται να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή προκειμένου να συμμετέχουν στο Διαγωνισμό.
3. Κάθε νομικό πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών ή και συνδεδεμένων εταιρειών) δικαιούται να μετέχει σε ένα μόνο σχήμα είτε μεμονωμένα, είτε ως μέλος ένωσης είτε ως μέλος κοινοπραξίας, είτε ως συμπράττον μέλος. Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να μετέχει σε ένα μόνο σχήμα είτε ως μέλος ένωσης φυσικών και νομικών προσώπων, είτε ως μέλος κοινοπραξίας φυσικών και νομικών προσώπων, είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος υποψηφίου, είτε ως αντίκλητος. Σε

8
αντίθετη περίπτωση, θα αποκλείονται από το Διαγωνισμό όλοι οι υποψήφιοι, στη σύνθεση των οποίων συμμετέχει το νομικό πρόσωπο ή το φυσικό πρόσωπο ως μέλος ή με τους οποίους το νομικό ή φυσικό πρόσωπο συμπράττει ή στους οποίους το φυσικό πρόσωπο είναι νόμιμος εκπρόσωπος ή αντίκλητος περισσότερες της μίας φορές.
4. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την κατοικία (για φυσικά πρόσωπα) ή την έδρα (για νομικά πρόσωπα) τους στην Περιφέρεια Αττικής, υποχρεούνται να διορίσουν αντίκλητο, οποίος να κατοικεί ή να εδρεύει (σε περίπτωση που ο αντίκλητος είναι νομικό πρόσωπο) στην Περιφέρεια Αττικής. Ειδικά για τον Αντίκλητο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να κατοικεί ή να εδρεύει, κατά περίπτωση, στην Περιφέρεια Αττικής. Ο αντίκλητος οφείλει να υποβάλει δήλωση αποδοχής του διορισμού του και ο Υποψήφιος δήλωση ότι τον διορίζει αντίκλητο για την εν λόγω διαδικασία με τα πλήρη στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail κλπ). Σε περίπτωση που ο αντίκλητος δεν ευρίσκεται ή δεν παραλαμβάνει έγγραφα, ως ημερομηνία επίδοσης των εγγράφων θεωρείται η ημερομηνία ειδοποίησής του με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) ή με τηλεομοιοτυπία (fax) για την παραλαβή του αντίστοιχου εγγράφου.
Άρθρο 7ο Φάκελος Διαγωνιζομένου
Α. ΓΕΝΙΚΑ
1. Τα δικαιολογητικά των διαγωνιζομένων, ήτοι αυτά που αφορούν τα «Στοιχεία Διαγωνιζομένου», θα πρέπει να υποβληθούν στην Γραμματεία της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ μέχρι και δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του διαγωνισμού, ήτοι μέχρι 21 Νοε 18 και ώρα 15:00, εντός του «ΦΑΚΕΛΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ».
2. Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ είναι δυνατόν να κατατεθεί και να υποβληθεί αυτοπροσώπως από τους ενδιαφερόμενους ή τους νομίμους εκπροσώπους τους ή άλλα νομίμως εξουσιοδοτημένα προς το σκοπό αυτό πρόσωπα. Στην περίπτωση ένωσης προσώπων ή κοινοπραξίας απαιτείται να υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο καθενός από τα μέλη ή από τον κοινό εκπρόσωπο αυτής ή άλλο πρόσωπο, που θα έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της.
3. Στον άνω αναφερόμενο ΦΑΚΕΛΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ θα αναγράφεται στην εξωτερική του επιφάνεια:
ΠΡΟΣ ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ
ΥΠΟΨΗ ΤOY ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ «Κ.Λ.Α.Π. ΜΕΘΑΝΩΝ», ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Τ.ΕΘ.Α.
Εντός του φακέλου θα βρίσκεται ένας υποφάκελος με τίτλο ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ στην εξωτερική επιφάνεια του οποίου θα αναγράφονται τα παρακάτω:

9
ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ «Κ.Λ.Α.Π. ΜΕΘΑΝΩΝ», ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Τ.ΕΘ.Α
Επωνυμία Υποψηφίου:
Ταχυδρομική Διεύθυνση Υποψηφίου:
Τηλέφωνο Υποψηφίου:
e-mail Υποψηφίου:
Αριθμός fax Υποψηφίου:
Επωνυμία Αντικλήτου:
Ταχυδρομική Διεύθυνση Αντικλήτου:
Τηλέφωνο Αντικλήτου:
e-mail Αντικλήτου:
Αριθμός fax Αντικλήτου:
4. Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ θα πρέπει να κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους εντός της καθορισθείσας προθεσμίας, ήτοι από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διαγωνισμού (κατά τις εργάσιμες ημέρες, από ώρες 08:00 π.μ. μέχρι και την 15:00 μ.μ.) και το αργότερο δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη του Διαγωνισμού (ήτοι μέχρι 21 Νοε 18 και ώρα 15:00), είτε αυτοπροσώπως από τους ενδιαφερομένους είτε από τους νομίμους εκπροσώπους τους είτε ταχυδρομικώς είτε με courier στη Γραμματεία της ΥΠ.Α.ΑΠ.Ε.Δ. Πίνδου και Λ. Αλίμου Κατεχάκη ΤΚ 15669, Παπάγου.
5. Tα δικαιολογητικά και λοιπά έγγραφα που θα υποβληθούν μαζί με αυτές, θα πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική Γλώσσα. Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις τυχόν γραμμένα σε ξένη γλώσσα συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην ελληνική, η οποία και υπερισχύει σε περίπτωση που έχει διαφορές με αλλοδαπό κείμενο.
6. Τα δημόσια έγγραφα που προέρχονται από την αλλοδαπή, θα πρέπει να συνοδεύονται από την επισημείωση Apostille της Σύμβασης της Χάγης της 05/10/1961. Το αυτό ισχύει για τα έγγραφα που περιβάλλονται το Συμβολαιογραφικό τύπο και καθίστανται δημόσια κατά το δίκαιο της χώρας του Συμβολαιογράφου.
7. Για όλα τα πιστοποιητικά ή τις βεβαιώσεις που απαιτούνται στον παρόντα διαγωνισμό ισχύει η αρχή της ισοδυναμίας των πιστοποιητικών ή των βεβαιώσεων που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8. Αν σε κάποια χώρα, της ημεδαπής συμπεριλαμβανομένης, δεν εκδίδονται πιστοποιητικά ή έγγραφα που απαιτούνται από το παρόν Τεύχος ή τα εκδιδόμενα δεν καλύπτουν όλες τις αναφερόμενες στο παρόν Τεύχος περιπτώσεις, είναι, μόνο τότε, κατ’ εξαίρεση δυνατόν και πρέπει αυτά να αντικατασταθούν από ένορκη βεβαίωση ή δήλωση του ενδιαφερομένου, η οποία γίνεται ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου ή οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασης, με τις ίδιες προϋποθέσεις χρονικής ισχύος που τίθενται για το αντίστοιχο πιστοποιητικό ή έγγραφο. Σε χώρες όπου δεν προβλέπεται ένορκη βεβαίωση ή δήλωση, αυτή δύναται να αντικατασταθεί από υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 του Ν. 1599/1986 ή ισοδύναμο έγγραφο για αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου ή αρμόδιου

10
επαγγελματικού οργανισμού, βεβαιουμένου σε κάθε περίπτωση, του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή, ΚΕΠ κλπ ή Συμβολαιογράφο. Στη δήλωση θα πρέπει να δηλώνεται ρητά: α) η αδυναμία έκδοσης των δικαιολογητικών ή εγγράφων και β) η πλήρωση της απαίτησης του Τεύχους ως προς το περιεχόμενο του δικαιολογητικού ή εγγράφου για το οποίο υφίσταται αδυναμία έκδοσης.
9. Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι σε ισχύ την ημερομηνία κατάθεσής τους. Σε ισχύ θεωρούνται τα πιστοποιητικά, κατά σειρά ως εξής:
α. Εάν η περίοδος ισχύος τους αναγράφεται ρητά σε αυτά από την Αρχή που τα εκδίδει και είναι σε ισχύ σύμφωνα με αυτήν.
β. Εάν υπάρχει ρητή απαίτηση, να έχουν εκδοθεί μέσα σε προθεσμία που προσδιορίζεται στο παρόν Τεύχος ή σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
γ. Εάν δεν ισχύει τίποτα από τα προηγούμενα, αυτά πρέπει να έχουν εκδοθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών.
10. Τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά δεν θα πρέπει να φέρουν ξέσματα, αποσβέσματα, υποσημειώσεις ή υστερόγραμμα, μεσόστοιχα, παρεισγραφές, κενά και συγκοπές που μπορούν να θέσουν σε αμφιβολία όρους, τιμές ή ταυτότητα των διαγωνιζομένων. Επίσης, δεν θα πρέπει να περιέχουν αιρέσεις, όρους ασαφείς ή διφορούμενους ή μη σύμφωνους προς τους όρους της παρούσας.
11. Όλα τα δικαιολογητικά/στοιχεία που θα κατατεθούν, θα υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Υποψηφίου ή άλλο εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό πρόσωπο. Στην περίπτωση ένωσης προσώπων ή κοινοπραξίας απαιτείται να υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο καθενός από τα μέλη της ή από τον κοινό εκπρόσωπο αυτής ή άλλο πρόσωπο, που θα έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της.
12. Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ τον οποίο θα υποβάλουν οι διαγωνιζόμενοι, θα πρέπει να περιέχει απαραιτήτως και υποχρεωτικώς εντός του υποφακέλου:
α. Ακριβή διεύθυνση της κατοικίας ή της έδρας του διαγωνιζομένου, το τηλέφωνο (κινητό και σταθερό), το email, το Α.Φ.Μ. (ελληνικό ή αλλοδαπό) και τα στοιχεία ταυτότητας αυτού (προκειμένου για φυσικό πρόσωπο).
β. Υποχρεωτική εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, η οποία να καλύπτει τουλάχιστον ποσό ίσο με ποσοστό 2% επί του συνολικού προτεινόμενου αρχικού ανταλλάγματος (ήτοι 120.000€), με εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης στην Ελλάδα Τράπεζας ή Γραμματίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό, που έχει δικαίωμα από το νόμο να παρέχει τέτοιου είδους εγγυητικές επιστολές, ή με την κατάθεση του ανωτέρω ποσού στον τηρούμενο σε τραπεζικό ίδρυμα λογαριασμό της Υπηρεσίας. Αυτούσια μετρητά ή προσωπικές επιταγές ή αυτούσιες ομολογίες δεν γίνονται δεκτά. Οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής θα πρέπει να έχουν ισχύ εκατόν ογδόντα (180) τουλάχιστον ημερών από

11
την ημερομηνία λήξης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Μετά την ανάδειξη του οριστικού πλειοδότη, οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής, πλην του πλειοδότη, επιστρέφονται από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. στους υπόλοιπους συμμετέχοντες εντός πέντε (5) ημερών από την υπογραφή της σύμβαση του πλειοδότη με το Τ.ΕΘ.Α..
γ. Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου περί Ανώνυμης Εταιρείας ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί φυσικού προσώπου που θα υπογράφεται από τον ίδιο το διαγωνιζόμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπο αυτού ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Ομόρρυθμης Εταιρείας ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας ή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης ή αλλοδαπής εταιρείας που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Κοινοπραξίας ή Ενώσεως Προσώπων που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο καθενός από τα μέλη της ή από τον κοινό εκπρόσωπο αυτής ή άλλο πρόσωπο, που θα έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της, όπου θα αναγράφεται επί λέξει: «Έλαβα πλήρη γνώση όλων των όρων της Διακήρυξης, οι οποίοι είναι ευκρινείς, τους οποίους καταλαβαίνω απόλυτα και τους οποίους αποδέχομαι πλήρως και ανεπιφυλάκτως. Ο Φάκελος Διαγωνιζομένου συντάχθηκε σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης. Τα στοιχεία που αναφέρονται στον Φάκελο Διαγωνιζομένου είναι αληθή και ακριβή» και θα υπογράφεται κατά περίπτωση από τα άνω αναφερόμενα πρόσωπα.
δ. Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου περί Ανώνυμης Εταιρείας ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί φυσικού προσώπου που θα υπογράφεται από τον ίδιο το διαγωνιζόμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπο αυτού ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Ομόρρυθμης Εταιρείας ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας ή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης ή αλλοδαπής εταιρείας που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Κοινοπραξίας ή Ενώσεως Προσώπων που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο καθενός από τα μέλη της ή από τον κοινό εκπρόσωπο αυτής ή άλλο πρόσωπο, που θα έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της, όπου θα αναγράφεται επί λέξει: «Έλαβα αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος των μισθίων χώρων, επισκέφθηκα αυτούς και τους βρήκα της τελείας αρεσκείας μου και απολύτως σύμφωνους προς το σκοπό για τον οποίο επιθυμώ να τους μισθώσω και θα τους παραλάβω ανεπιφύλακτα» και θα υπογράφεται κατά περίπτωση από τα άνω αναφερόμενα πρόσωπα.
ε. Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου περί Ανώνυμης Εταιρείας ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί φυσικού προσώπου που θα υπογράφεται από τον ίδιο το διαγωνιζόμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπο αυτού ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Ομόρρυθμης Εταιρείας ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας ή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης ή αλλοδαπής εταιρείας που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Κοινοπραξίας ή Ενώσεως Προσώπων που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο καθενός από τα μέλη της ή από τον κοινό εκπρόσωπο αυτής ή άλλο πρόσωπο, που θα έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της, όπου θα αναγράφεται επί λέξει: «Δηλώνω ότι παραιτούμαι ρητώς και

12
ανεπιφυλάκτως από κάθε δικαίωμα αποζημίωσής μου σχετικό με οποιαδήποτε Απόφαση του Τ.ΕΘ.Α. ή του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) για αναβολή, ακύρωση ή ματαίωση του Διαγωνισμού» και θα υπογράφεται κατά περίπτωση από τα άνω αναφερόμενα πρόσωπα.
στ. Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου περί Ανώνυμης Εταιρείας ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί φυσικού προσώπου που θα υπογράφεται από τον ίδιο το διαγωνιζόμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπο αυτού ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Ομόρρυθμης Εταιρείας ή Ετερόρρυθμης Εταιρείας ή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης ή αλλοδαπής εταιρείας που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών ή Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/1986, όπως ισχύει, προκειμένου περί Κοινοπραξίας ή Ενώσεως Προσώπων που θα υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο καθενός από τα μέλη της ή από τον κοινό εκπρόσωπο αυτής ή άλλο πρόσωπο, που θα έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της, όπου θα αναγράφεται επί λέξει: «Γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι μισθωτής δεν δικαιούται μείωση του μισθώματος από της κατακυρώσεως της μισθώσεως και εφεξής» και θα υπογράφεται κατά περίπτωση από τα άνω αναφερόμενα πρόσωπα.
Β.ΕΙΔΙΚΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
Ι. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΗΜΕΔΑΠΑ & ΑΛΛΟΔΑΠΑ)
1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής, όπου οι υποψήφιοι θα δηλώνουν υπευθύνως όλα τα ακόλουθα:
α. Έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (εάν υφίστανται) και την πληρωμή φόρων και τελών στη χώρα της τρέχουσας εγκατάστασής τους, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
β. Δεν έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικη Απόφαση για:
(1) Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της Απόφασης Πλαισίου του Συμβουλίου 2008/841/ΚΕΠΠΑ της 24ης Οκτωβρίου 2008 για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (EE L 300 της 11.11.2008, σελίδα 42).
(2) Διαφθορά, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της δωροδοκίας στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και στο άρθρο 2 παρ. 1 της απόφασης – πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου, καθώς και όπως ορίζεται στο εθνικό δίκαιο της αναθέτουσα; Αρχής ή του οικονομικού φορέα.
(3) Απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ C 316 της 27.11.1995, σελίδα 48).
(4) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 2 της Οδηγίας 2005/60ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

13
και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, για την πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως ισχύει.
(5) Για οποιοδήποτε από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, δωροδοκίας και δόλιας χρεωκοπίας, ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για έγκλημα σχετικό με την επαγγελματική του δραστηριότητα ή για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα που αποδεδειγμένως διαπιστώθηκε με οιοδήποτε μέσο.
γ. Δεν έχουν περιέλθει σε πτώχευση ή παύση πληρωμών ή εκκαθάριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό ή έχει κατατεθεί σχετική αίτηση για τα προαναφερόμενα σε βάρος τους ή σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση που προκύπτει από παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη από τις, κατά περίπτωση, εφαρμοζόμενες εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις.
δ. Δεν έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι ή αποκλεισθεί τελεσίδικα από διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου ή από ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα επειδή δεν εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (προκειμένου για αλλοδαπούς απαιτείται δήλωση ότι δεν έχουν αποκλεισθεί ή υποστεί αντίστοιχες κυρώσεις από αντίστοιχη αρχή τόσο της Χώρας εγκατάστασής τους όσο και της Ελλάδος).
ε. Δεν έχουν ποτέ κριθεί από αρμόδιο όργανο ένοχοι ψευδών δηλώσεων, κατά την παροχή των πληροφοριών που τους ζητήθηκαν από Αναθέτουσες Αρχές, σχετικά με την ανταπόκρισή τους σε κριτήρια ποιοτικής επιλογής τους.
2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής (η ημερομηνία θεώρησης πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτει με την ημερομηνία υπογραφής της δήλωσης) όπου οι υποψήφιοι θα δηλώνουν υπευθύνως όλα τα ακόλουθα:
α. Σε περίπτωση που αναδειχθούν πλειοδότες, θα προσκομίσουν στη ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την έγγραφη ή με ηλεκτρονικά μέσα ειδοποίηση τους, όλα τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα δηλωθέντα στις ανωτέρω Υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και οποιαδήποτε πρόσθετα ή/και επικαιροποιημένα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά, έγγραφα ή πληροφορίες ζητηθούν κατά την κρίση της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.. Σε περίπτωση που η κατοικία του φυσικού προσώπου είναι στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται στις είκοσι (20) εργάσιμες μέρες.
β. Έχουν επισκεφθεί το μίσθιο και έχουν λάβει πλήρη γνώση της πραγματικής και νομικής κατάστασής του, την οποία οφείλουν να εξετάσουν με όλα τα απαραίτητα και προσήκοντα μέσα και την οποία αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα, δεδομένου ότι η μίσθωση γίνεται με απόφαση και ευθύνη τους στην κατάσταση την οποία είναι το μίσθιο, των συνθηκών εκμετάλλευσής του, των εργασιών που απαιτούνται να εκτελεσθούν προς άσκηση της επιθυμητής χρήσης αυτού και του συνολικά απαιτούμενου κόστους για την υλοποίησή τους.
14
γ. Μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης παραιτούνται ρητά και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα που μπορεί να προέρχεται από την εφαρμογή των άρθρων 288 και 388 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ).
δ. Έχουν λάβει γνώση όλων των όρων του παρόντος Διαγωνισμού που πραγματοποιεί η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για την εκμίσθωση του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας», τους οποίους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα και δηλώνουν ότι στην περίπτωση που αναδειχθούν πλειοδότες θα υλοποιήσουν τη Σύμβαση Μίσθωσης σύμφωνα με τους όρους αυτής.
ε. Τα υλικά και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των οικείων Εθνικών Κανονισμών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Πιστοποιητικό Τραπεζικής Υποστήριξης (good standing certificate) εκδιδόμενο από Τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή ευρωπαϊκή Τράπεζα πρώτης κατηγορίας (first class European Bank).
ΙΙ. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΗΜΕΔΑΠΑ & ΑΛΛΟΔΑΠΑ)
1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής , όπου οι νόμιμοι εκπρόσωποι των υποψηφίων νομικών προσώπων θα δηλώνουν υπευθύνως όλα τα ακόλουθα:
α. Το νομικό πρόσωπο που νομίμως εκπροσωπούν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όσον αφορά την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (εάν υφίστανται) και την πληρωμή φόρων και τελών στη χώρα της τρέχουσας εγκατάστασής του, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
β. Δεν έχουν καταδικαστεί (είτε τα μέλη του Δ.Σ. είτε τα ίδια, όπου προβλέπεται ποινική ευθύνη νομικών προσώπων) με τελεσίδικη Δικαστική Απόφαση για:
(1) Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της Απόφασης Πλαισίου του Συμβουλίου 2008/841/ΚΕΠΠΑ της 24ης Οκτωβρίου 2008 για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (EE L 300 της 11.11.2008, σελίδα 42).
(2) Διαφθορά, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της δωροδοκίας στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και στο άρθρο 2 παρ. 1 της απόφασης – πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου, καθώς και όπως ορίζεται στο εθνικό δίκαιο της αναθέτουσα; Αρχής ή του οικονομικού φορέα.
(3) Απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ C 316 της 27.11.1995, σελίδα 48).

15
(4) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 2 της Οδηγίας 2005/60ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, για την πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως ισχύει.
(5) Για οιοδήποτε από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, δωροδοκίας και δόλιας χρεωκοπίας, ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για έγκλημα σχετικό με την επαγγελματική του δραστηριότητα ή για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα που αποδεδειγμένως διαπιστώθηκε με οιοδήποτε μέσο.
γ. Το νομικό πρόσωπο που νομίμως εκπροσωπούν, δεν έχει περιέλθει σε πτώχευση ή παύση πληρωμών ή εκκαθάριση ή δεν έχει κατατεθεί σχετική αίτηση για τα προαναφερόμενα σε βάρος του ή σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση που προκύπτει από παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη από τις, κατά περίπτωση, εφαρμοζόμενες εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις.
δ. Το νομικό πρόσωπο που νομίμως εκπροσωπούν, δεν έχει αποκλεισθεί τελεσίδικα από διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου επειδή δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις (προκειμένου για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα απαιτείται δήλωση ότι δεν έχουν αποκλεισθεί ή υποστεί αντίστοιχες κυρώσεις από αντίστοιχη αρχή τόσο της Χώρας εγκατάστασής τους όσο και της Ελλάδος).
ε. Δεν έχουν κριθεί ποτέ (είτε τα μέλη του Δ.Σ., είτε ο νόμιμος εκπρόσωπος, είτε τα ίδια, όπου προβλέπεται ποινική ευθύνη νομικών προσώπων) από αρμόδιο όργανο ένοχοι ψευδών δηλώσεων, κατά την παροχή των πληροφοριών που τους ζητήθηκαν από Αναθέτουσες Αρχές, σχετικά με την ανταπόκρισή τους σε κριτήρια ποιοτικής επιλογής τους.
2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής (η ημερομηνία θεώρησης πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτει με την ημερομηνία υπογραφής της δήλωσης), όπου οι νόμιμοι εκπρόσωποι των υποψηφίων νομικών προσώπων θα δηλώνουν υπευθύνως όλα τα ακόλουθα:
α. Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο, που νομίμως εκπροσωπούν, αναδειχθεί μισθωτής, θα προσκομίσει πριν την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Μισθώσεως, όλα τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα δηλωθέντα στις ανωτέρω Υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και οποιαδήποτε πρόσθετα ή/και επικαιροποιημένα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά, έγγραφα ή πληροφορίες ζητηθούν κατά την κρίση της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. το αργότερο εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την έγγραφη ή με ηλεκτρονικά μέσα ειδοποίησή τους. Σε περίπτωση που η καταστατική έδρα του νομικού προσώπου βρίσκεται στην αλλοδαπή η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται στις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες
β. Έχουν επισκεφθεί το μίσθιο και έχουν λάβει πλήρη γνώση της πραγματικής και νομικής κατάστασής του, την οποία οφείλουν να εξετάσουν με όλα τα απαραίτητα και προσήκοντα μέσα και την οποία αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα, δεδομένου ότι η μίσθωση γίνεται με απόφαση και ευθύνη τους στην κατάσταση την οποία είναι το μίσθιο, των συνθηκών εκμετάλλευσής του, των
16
εργασιών που απαιτούνται να εκτελεσθούν προς άσκηση της επιθυμητής χρήσης αυτού και του συνολικά απαιτούμενου κόστους για την υλοποίησή τους.
γ. Μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, το νομικό πρόσωπο που νομίμως εκπροσωπούν, παραιτείται ρητά και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα που μπορεί να προέρχεται από την εφαρμογή των άρθρων 288 και 388 του Αστικού Κώδικα.
δ. Έχουν λάβει γνώση όλων των όρων του παρόντος Διαγωνισμού που πραγματοποιεί η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για την εκμίσθωση του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας», τους οποίους αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα και δηλώνουν ότι στην περίπτωση που το νομικό πρόσωπο που νομίμως εκπροσωπούν αναδειχθεί πλειοδότης θα υλοποιήσει τη Σύμβαση Μίσθωσης σύμφωνα με τους όρους αυτού.
ε. Τα υλικά και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των οικείων Εθνικών Κανονισμών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής (η ημερομηνία θεώρησης πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτει με την ημερομηνία υπογραφής της δήλωσης) περί μη ανάκλησης της άδειας σύστασης του νομικού προσώπου – εταιρείας (όπου απαιτείται).
4. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής (η ημερομηνία θεώρησης πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτει με την ημερομηνία υπογραφής της δήλωσης) όπου οι νόμιμοι εκπρόσωποι των υποψηφίων νομικών προσώπων θα δηλώνουν υπευθύνως ότι το νομικό πρόσωπο που νομίμως εκπροσωπούν:
α. δεν έχει περιέλθει σε εκκαθάριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό ή δεν έχει τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση ή δεν έχει κατατεθεί σχετική αίτηση για τα προαναφερόμενα σε βάρος τους
β. δεν έχει αποκλεισθεί από δημόσιο διαγωνισμό λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών
5. Πρακτικό Αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Διοικούντος Οργάνου του Υποψηφίου Νομικού Προσώπου, με το οποίο εγκρίνεται:
α. Η συμμετοχή του στο Διαγωνισμό,
β. Το περιεχόμενο των άνω τεσσάρων (4) Υπεύθυνων Δηλώσεων (ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ)
6. Πιστοποιητικό Τραπεζικής Υποστήριξης (good standing certificate) εκδιδόμενο από Τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή ευρωπαϊκή Τράπεζα πρώτης κατηγορίας (first class European Bank).

17
ΙΙΙ. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ
1. Το σύνολο των δικαιολογητικών των άνω υποπεριπτώσεων «Ι. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΗΜΕΔΑΠΑ & ΑΛΛΟΔΑΠΑ)» και «ΙΙ. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΗΜΕΔΑΠΑ & ΑΛΛΟΔΑΠΑ)» της παρούσας κατά περίπτωση, για κάθε μέλος της ένωσης ή της κοινοπραξίας, είτε είναι φυσικό πρόσωπο, είτε νομικό πρόσωπο οιασδήποτε μορφής. Με το Πρακτικό Απόφασης του διοικούντος οργάνου του νομικού προσώπου, χορηγούνται οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις στον κοινό ή τους κοινούς νόμιμους εκπροσώπους, που θα εξουσιοδοτηθούν για το σκοπό αυτό από όλα τα μέλη της.
2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, με θεώρηση του γνησίου υπογραφής (η ημερομηνία θεώρησης πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτει με την ημερομηνία υπογραφής της δήλωσης) στην οποία θα επιβεβαιώνεται ρητώς η συμφωνία συνεργασίας των συμμετεχόντων, όπου (κατ’ ελάχιστον) δηλώνουν από κοινού ότι:
α. Κάθε μέλος της Ένωσης ή της Κοινοπραξίας θέτει (βάσει σχετικής απόφασης του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή υπεύθυνης δήλωσης των φυσικών προσώπων που ενδεχομένως συμμετέχουν σ’ αυτή) στη διάθεση των λοιπών συμμετεχόντων την οικονομοτεχνική και τεχνική ικανότητα και εμπειρία του.
β. Αναλαμβάνουν αλληλεγγύως, ενιαία, αδιαίρετα και εις ολόκληρο την ευθύνη έναντι του Τ.ΕΘ.Α., τόσο μέχρι την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Μίσθωσης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής και εγγυώνται ατομικά και εις ολόκληρο την εκπλήρωση όλων ανεξαιρέτως των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα Διαγωνισμό (ευθύνη από διαπραγματεύσεις) καθώς από τη σχετική Σύμβαση Μίσθωσης που θα συναφθεί σε περίπτωση ανάθεσης.
γ. Ορίζουν τον εκπρόσωπο της Ένωσης ή της Κοινοπραξίας, ο οποίος θα εξουσιοδοτείται ρητώς, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, να υπογράφει για λογαριασμό της Ένωσης ή της Κοινοπραξίας, τα έγγραφα του Φακέλου Διαγωνιζομένου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με το Διαγωνισμό έγγραφο.
δ. Την ποσοστιαία συμμετοχή κάθε μέλους στην Ένωση ή την Κοινοπραξία.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, υπογραφόμενη από τους νομίμους εκπροσώπους των μελών τους ή από τον κοινό εκπρόσωπο που ορίζεται με Απόφαση κάθε μέλους, στην οποία δηλώνονται τα ποσοστά συμμετοχής κάθε μέλους.
4. Η μη έγκαιρη και προσήκουσα υποβολή όλων των ανωτέρω στοιχείων/δικαιολογητικών του ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ συνιστά λόγο αποκλεισμού του διαγωνιζομένου από το Διαγωνισμό.
5. Η απαρίθμηση των δικαιολογητικών, τα οποία ζητούνται, είναι περιοριστική.
Άρθρο 8ο Ενστάσεις
Κατά της νομιμότητας της διακηρύξεως, της συμμετοχής πλειοδότη ή της νομιμότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν επιτρέπονται ενστάσεις.

18
Άρθρο 9ο Υποχρεώσεις Μισθωτή-Εκμισθωτή
1. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης θα παραμείνει στο Τ.ΕΘ.Α. μέχρι λήξης της σύμβασης, θα αναληφθεί δε από τον μισθωτή εφ’ όσον αυτός έχει πλήρως εκτελέσει τις αναληφθείσες δια της σύμβασης και απ’ αυτήν απορρέουσες υποχρεώσεις του.
2. Το Τ.ΕΘ.Α. δεν υποχρεούται στην εγκατάσταση του μισθωτή στο μίσθιο, θα συνταχθεί όμως πρωτόκολλο παράδοσης του ακινήτου στον πλειοδότη μισθωτή από την παρακολουθούσα το ακίνητο Στρατιωτική Μονάδα εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης. Ο μισθωτής δεν απαλλάσσεται από την πληρωμή του μισθώματος, εάν δεν έκανε χρήση αυτού, χωρίς υπαιτιότητα του Τ.ΕΘ.Α..
3. Εάν, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης του μισθίου, ο μισθωτής μεταβάλει Διεύθυνση της κατοικίας/έδρας του, οφείλει να ειδοποιήσει εγγράφως το Τ.ΕΘ.Α. γνωρίζοντας τη νέα του διεύθυνση, αλλιώς το Τ.ΕΘ.Α. έγκυρα θα κοινοποιεί στη Διεύθυνση του μισθίου.
4. Ο μισθωτής δεν μπορεί για κανέναν απολύτως λόγο, ούτε και λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς έγγραφη συναίνεση του εκμισθωτού, να λύσει τη μίσθωση πριν από την παρέλευση του συμβατικού χρόνου αυτής. Η τυχόν παράβαση του όρου, καθιστά τον μισθωτή υπεύθυνο στην καταβολή των μέχρι λήξης της μίσθωσης μισθωμάτων, καθιστάμενων αμέσως ληξιπρόθεσμων και απαιτητών και συνεπάγεται την υπέρ του εκμισθωτού έκπτωση της μισθωτικής εγγύησης, μη συμψηφιζόμενης προς τις εκ μισθωμάτων και λοιπές οφειλές.
5. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και τυχόν παράτασής της, το Τ.ΕΘ.Α. ως εκμισθωτής, δεν υποχρεούται σε καμιά απολύτως επισκευή ή τροποποίηση του μισθίου, ούτε και εάν αυτή είναι αναγκαία, ο δε μισθωτής είναι υποχρεωμένος να κάνει καλή χρήση του μισθίου και σύμφωνα προς τον σκοπό για τον οποίο εκμισθώνεται, ενεργεί δε όλες τις προς συντήρηση αυτού αναγκαίες δαπάνες για επισκευές, κατόπιν πάντως προηγούμενης έγγραφης έγκρισης του εκμισθωτού, δικαιουμένου όπως δια των οργάνων του παρακολουθεί, ελέγχει και εγκρίνει ή απορρίπτει αυτές. Δεν δύναται να επιφέρει αλλοιώσεις στο μίσθιο άνευ άδειας του Τ.ΕΘ.Α., ούτε να μεταρρυθμίσει τούτο ή να το χρησιμοποιήσει για σκοπό διαφορετικό από αυτό που συμφωνήθηκε. Οι τυχόν εργασίες που απαιτηθούν για το σκοπό της χρήσης του μισθίου τόσο αρχικά, όσο και κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, θα πραγματοποιούνται κατόπιν εγκρίσεως του εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.), από το μισθωτή με την επιμέλεια, δαπάνες και ευθύνη του ίδιου (μισθωτή).
6. Κάθε οικοδόμημα, εγκατάσταση, παράπηγμα κ.λ.π, γινόμενο υπό του μισθωτή επί του μισθίου, είτε κατά την σύμβαση είτε οίκοθεν, περιέρχεται στην κυριότητα του Τ.ΕΘ.Α. μετά τη λήξη ή λύση της μίσθωσης, χωρίς ο μισθωτής να δύναται να προβάλλει δικαίωμα προς αποζημίωση, ούτε να κάνει χρήση των διατάξεων περί αδικαιολογήτου πλουτισμού ούτε να αφαιρέσει τα προστεθέντα κατασκευάσματα εκτός αν άλλως συμφωνήθηκε.
7. Ο μισθωτής, επί παρανόμου διαταράξεως ή αποβολής αυτού από το μίσθιο, έχει κατά παντός τρίτου, άπασες τις αγωγές του Τ.ΕΘ.Α. προς προστασία της νομής

19
και κατοχής τούτου, υποχρεούμενος άμα όπως αμελλητί ειδοποιεί εγγράφως τον εκμισθωτή, περί πάσας παρανόμου ενέργειας τρίτου επί του ακινήτου.
8. Για κάθε παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων του μισθωτή, από την οποία επήλθε ζημία στο Τ.ΕΘ.Α., ο μισθωτής υπόκειται σε αποζημίωση, η οποία βεβαιώνεται δια καταλογισμού, μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α. και εισπράττεται με την διαδικασία εισπράξεως των Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
9. Παράβαση οποιουδήποτε όρου της συμβάσεως θεωρείται σπουδαία και επάγεται, κατά την κρίση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α. την κήρυξη του μισθωτή ως έκπτωτου, τη λύση της μίσθωσης, την έξωση του μισθωτή κατά τη διαδικασία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.
10. Απαγορεύεται η εναπόθεση στο μίσθιο, έστω και προσωρινά, εύφλεκτων υλικών ή απορριμμάτων. Οποιαδήποτε ζημιά από τυχόν παράβαση του όρου τούτου, βαρύνει τον μισθωτή, έστω και αν αυτός τυγχάνει ανεύθυνος του ζημιογόνου γεγονότος. Ακόμη, η τοποθέτηση από το μισθωτή έγγραφης ή άλλης φωτεινής ή μη διαφημιστικής παραστάσεως, απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη έγκριση του Τ.ΕΘ.Α.. Επίσης ο μισθωτής υποχρεούται στην εγκατάσταση στο μίσθιο όλων των απαραίτητων μέσων πυρασφαλείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
11. Τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης ή την παράταση αυτής, ο μισθωτής υποχρεούται να επιτρέπει την τοποθέτηση ενοικιαστηρίου και την επίσκεψη του μισθίου στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους μισθωτές, κάθε μέρα και από ώρα 9 – 3 π.μ..
12. Σε περίπτωση κατά την οποία ο μισθωτής δεν παραδώσει έγκαιρα το μίσθιο μετά τη λήξη της μίσθωσης, σε οποιαδήποτε αιτία και εάν οφείλεται η μη έγκαιρη παράδοση, εκτός των άλλων συνεπειών, ο μισθωτής θα υπόκειται, χωρίς άλλες διατυπώσεις σε καταβολή προστίμου, συνιστάμενο στο διπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος ή μέρος αυτού για τον αντίστοιχο χρόνο της παράνομης παρακράτησης του μισθίου, μέχρι της παράδοσής του με σύνταξη πρωτοκόλλου παράδοσης- παραλαβής. Σε περίπτωση κατά την οποία παραδώσει το μίσθιο με φθορές ή βλάβες (εξαιρουμένων τυχόν ζημιών συνήθους χρήσης), και πάντως όχι σε καλή κατάσταση, αυτός θα βαρύνεται έναντι του εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) σε αποζημίωση για τις πάσης φύσεως δαπάνες αποκατάστασης.
13. Μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, ο μισθωτής θεωρείται ότι παραιτείται ρητά και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα που μπορεί να προέρχεται από την εφαρμογή των άρθρων 288 και 388 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ).
14. Η σύμβαση που θα υπογραφεί, είναι δυνατό να τροποποιείται μόνο με απόφαση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α..
15. Ο μισθωτής υποχρεούται στην πληρωμή του αναλογούντος στο μίσθιο φόρου απορριμμάτων, ως και κάθε άλλου δημοσίου ή δημοτικού φόρου, εισφοράς ή τέλους που κατά το νόμο ή κατά συνήθεια βαρύνουν το μισθωτή του ακινήτου.

20
16. Ο μισθωτής, από την κατακύρωση της μίσθωσης και στο εξής, δεν δικαιούται σε μείωση του μισθώματος για οιονδήποτε λόγο, ακόμη και από την συνδρομή απρόοπτης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών.
17. Συμφωνείται ότι, οποτεδήποτε κατά την διάρκεια της μίσθωσης, ο μισθωτής, μετά από πρόσκληση που θα απευθύνει προς τον εκμισθωτή, δύναται να αιτηθεί την κατάρτιση της παρούσας σύμβασης, με τους ίδιους ακριβώς όρους και περιεχόμενο, και με συμβολαιογραφικό τύπο. Οι δαπάνες κατάρτισης συμβολαιογραφικής πράξης και μεταγραφής θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον μισθωτή.
Άρθρο 10ο
Λοιποί Όροι Μισθώσεως
1. Ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει το μίσθωμα εντός δέκα (10) ημερών κάθε εκάστου μηνός του χρόνου της μίσθωσης, χωρίς καμιά άλλη ειδοποίηση με κατάθεση του μισθώματος στον με IBAN:6601000240000000000264259 λογαριασμό του Τ.ΕΘ.Α. που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενημερώνοντας άμεσα το Ταμείο με την ταυτόχρονη αποστολή του σχετικού αποδεικτικού της κατάθεσης είτε μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) (αρ.φαξ:210-3255529) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) (διεύθυνση e-mail:info@ndf.gr), αποκλειομένου ρητώς κάθε άλλου αποδεικτικού μέσου, μη εξαιρουμένου και αυτού ακόμα του όρκου.
2. Ο μισθωτής δεν δύναται να αξιώσει αποζημίωση λόγω της λύσης της σύμβασης, στις προβλεπόμενες από αυτή περιπτώσεις λύσης της. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης μονομερώς από το Τ.ΕΘ.Α., κάθε συσταθέν δικαίωμα του μισθωτή υπέρ τρίτου θεωρείται ως μη υπάρχον έναντι του εκμισθωτή.
3. Ο μισθωτής υποχρεούται να διατηρεί την κατοχή του μισθίου, τις αυτού δουλείες, τα όρια αυτού και γενικά το μίσθιο σε καλή κατάσταση, να προστατεύει αυτό από κάθε κατάσταση, διαφορετικά ευθύνεται σε αποζημίωση.
4. Η υπεκμίσθωση, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση σε τρίτο της χρήσης του μισθίου, απαγορεύεται ρητά χωρίς έγγραφη συναίνεση του εκμισθωτού, η οποία δίδεται μόνο κατόπιν αποφάσεως της Δ.Ε. αυτού. Η Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α συναινεί στην υπεκμίσθωση, μόνο εφόσον το μίσθωμα επαυξηθεί κατά 10% υπέρ του Τ.ΕΘ.Α. για κάθε υπεκμίσθωση ξεχωριστά. Σε περίπτωση που αυτή δοθεί, ο αρχικός μισθωτής υποχρεούται να υποβάλλει στο Τ.ΕΘ.Α. αντίγραφο της σύμβασης με τον υπομισθωτή, ενώ εξακολουθεί να ευθύνεται εις ολόκληρο έναντι του Τ.ΕΘ.Α., βάσει των όρων της κύριας συμβάσεως μισθώσεως. Η κατά τ’ ανωτέρω υπεκμίσθωση δεν δύναται να συνομολογηθεί για χρόνο εκτεινόμενο πέραν της λήξης της μίσθωσης.
5. Πάσα υποκατάσταση του προσώπου του μισθωτού πλην των νομίμων περιπτώσεων, ως και η πρόσληψη συνεταίρου συνεργάτου κ.λ.π., χωρίς έγγραφη έγκριση του εκμισθωτού, συνεπάγεται, κατά την κρίση της Δ.Ε. του Τ.ΕΘ.Α., τη λύση της μίσθωσης με τις προβλεπόμενες συνέπειες από τη σύμβαση και τον νόμο γενικότερα.
6. Σιωπηρά αναμίσθωση δεν χωρεί. Η μετά τη λήξη της συμβάσης παραμονή του μισθωτή στο μίσθιο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή αναμίσθωση ή παράταση της μίσθωσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο μισθωτής θα

21
οφείλει ως αποζημίωση για την παραμονή στο μίσθιο ίση με το διπλάσιο ποσό του τελευταίου μισθώματος για κάθε μήνα παραμονής μέχρι την παράδοσή του με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής.
7. Ο μισθωτής υποχρεούται, με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης εκμισθώσεως, να αποδώσει το μίσθιο στην Επιτροπή Παραλαβής, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Τ.ΕΘ.Α.. Την ευθύνη για την έγκαιρη συγκρότηση και μετάβαση στο μίσθιο της Επιτροπής παραλαβής θα φέρει ο εκμισθωτής. Τυχόν αδυναμία της Επιτροπής να παραλάβει το μίσθιο και να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη κατακράτηση του μισθίου εκ μέρους του μισθωτή και δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε συνέπεια για αυτόν συμπεριλαμβανομένης και της άνω προβλεπόμενης ποινικής ρήτρας πρόστιμο εφόσον η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε πταίσμα του μισθωτή.
8. Για κάθε διένεξη ή διαφορά που προκύπτει από τη σύμβαση, ο μισθωτής υποχρεούται να ζητήσει την επίλυσή της, με αίτησή του προς το Τ.ΕΘ.Α. μαζί με έγγραφα και άλλα στοιχεία. Η Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α. μπορεί με απόφασή του να επιλύσει τη διαφορά. Σε περίπτωση κατά την οποία ο μισθωτής επιμένει στις απόψεις του, η διαφορά θα τίθεται στην κρίση των αρμοδίων Δικαστηρίων στην Αθήνα, που ορίζονται ως αποκλειστικά κατά τόπο αρμόδια. Σε κάθε περίπτωση, τα δικαστήρια αυτά ορίζονται ως αποκλειστικά αρμόδια για κάθε διένεξη, διαφορά και κάθε δίκη γενικά που θα δημιουργηθεί από τη σύμβαση μίσθωσης που θα υπογραφεί.
9. Σε κάθε περίπτωση, ο μισθωτής, εφόσον είναι νομικό πρόσωπο, οφείλει να γνωστοποίει στον εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) οποιαδήποτε μεταβολή του ή τροποποίηση του το αργότερο εντός (20) ημερών από τη συντέλεση της μεταβολής ή της τροποποίησης. Εφ’ όσον κατά το δίκαιο της έδρας του νομικού προσώπου προβλέπεται η δημοσίευση της μεταβολής ή της τροποποίησης αυτής, τότε θα πρέπει να πρέπει να προσκομίζεται το δημοσιευμένο έγγραφο (π.χ. ΦΕΚ).
10. Σε περίπτωση θανάτου ή νομικής ανικανότητας του φυσικού προσώπου του μισθωτή, πτώχευσης, εκκαθάρισης και λύσεως του νομικού προσώπου του μισθωτή, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, η σύμβαση θα θεωρείται «αυτοδικαίως λελυμένη», το δε μίσθιο θα περιέρχεται αυτόματα στην κατοχή του Τ.ΕΘ.Α. και δεν αναγνωρίζεται κανένα συμβατικό ή μη δικαίωμα στους κληρονόμους του μισθωτή. Το Τ.ΕΘ.Α. όμως έχει το δικαίωμα να αναθέσει σ’ αυτούς τη συνέχιση της εκτελέσεως των όρων της συμβάσεως, εφ’ όσον υποδείξουν πρόσωπο κατάλληλο κατά την κρίση του Τ.ΕΘ.Α. για να αναλάβει την εκμετάλλευση του μισθίου.
11. Μη καταβολή από το μισθωτή ολόκληρου του μηνιαίου μισθώματος πέραν από τη δια της παρούσης οριζόμενη προθεσμία, αποτελεί παράβαση σημαντικού Όρου της παρούσας Σύμβασης και έχει σαν συνέπεια την καταγγελία της μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, και την κήρυξη του μισθωτή ως εκπτώτου, χωρίς να απαιτείται καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή όχληση του μισθωτή ή άλλη ενέργεια εκ μέρους του εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.). Ρητά αναγνωρίζεται εκ μέρους του μισθωτή ότι η οιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής μισθώματος, παρέχει ρητώς στον εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) το δικαίωμα είσπραξης τόκων υπερημερίας με το ισχύον εκάστοτε επιτόκιο. Στην περίπτωση αυτή, η Διοικητική Επιτροπή του εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) θα δικαιούται να κηρύξει με Απόφασή του έκπτωτο το μισθωτή και να λύσει αζημίως γι’ αυτόν (εκμισθωτή/Τ.ΕΘ.Α.) την παρούσα Σύμβαση Μισθώσεως, ενώ
22
αυτό θα συνεπάγεται, πέραν των άλλων σε βάρος του μισθωτή συνεπειών που προβλέπονται στην παρούσα και στο Νόμο γενικότερα, την υπέρ του εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) αυτοδίκαια κατάπτωση ολόκληρης της κατατεθειμένης εγγυοδοσίας καλής εκτέλεσης και πιστής τήρησης των όρων της Σύμβασης Μισθώσεως.
12. Ο μισθωτής και μόνο αυτός θα αναλάβει την υποχρέωση να προβεί αποκλειστικά με δικά του μέσα και δαπάνες στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση και χορήγηση, επ’ ονόματί του και για λογαριασμό του, όλων των προβλεπόμενων και απαραίτητων Αδειών για τη νόμιμη, προβλεπόμενη, επιτρεπτή και εύρυθμη λειτουργία του μισθίου και για τη χρήση που αυτός θέλει, καθώς επίσης και για εξασφάλιση των απαιτούμενων Εγκρίσεων και Αδειών από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λ.π. για τη χρήση που αυτός θέλει να κάνει στο μίσθιο.
13. Ο μισθωτής οφείλει να έχει λάβει πλήρη γνώση της πραγματικής και νομικής κατάστασής του μισθίου, να έχει ήδη συμβουλευθεί νομικούς, οικονομικούς, τεχνικούς και λογιστικούς – φορολογικούς συμβούλους και εκτιμητές, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους και να έχει ήδη εκτιμήσει ότι το μίσθιο εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο το μισθώνει. Το Τ.ΕΘ.Α. δεν ευθύνεται έναντι του μισθωτού για την πραγματική και νομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μίσθιο και της οποίας όφειλε να λάβει γνώση αυτός και δεν υποχρεούται από το λόγο αυτό στην επιστροφή ή μείωση του μισθώματος, ούτε στη λύση της μίσθωσης.
14. Οι όποιες εργασίες απαιτηθούν για τον σκοπό της χρήσης του μισθίου (συμπεριλαμβανομένων των ανεγέρσεων νέων κτηρίων εντός του ακινήτου ή κατεδαφίσεως των παλαιών) θα γίνουν από το μισθωτή, με αποκλειστική ευθύνη του ιδίου και υπό τον όρο, βεβαίως, ότι ο μισθωτής θα έχει εξασφαλίσει και θα του έχουν χορηγηθεί προηγουμένως όλες οι σχετικές άδειες (εφ’ όσον απαιτούνται) της αρμοδίας Πολεοδομικής Υπηρεσίας, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οιασδήποτε άλλης δημόσιας ή δημοτικής Υπηρεσίας ή Αρχής.
15. Οι ανωτέρω εργασίες ανακατασκευής (συμπεριλαμβανομένων των ανεγέρσεων νέων κτηρίων εντός του ακινήτου ή κατεδαφίσεως των παλαιών) που θα απαιτηθούν για τον σκοπό της χρήσης του μισθίου, θα κοινοποιηθούν αρχικά στον εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.), συνοδευόμενες από μελέτη ή τεχνική περιγραφή μηχανικού, προκειμένου να εγκριθούν από την Διοικητική Επιτροπή του Τ.ΕΘ.Α., και έπειτα, αφού εγκριθούν και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Πολεοδομικές, κ.λ.π.), θα τελούν υπό την επίβλεψη μηχανικού του Εκμισθωτού (Τ.ΕΘ.Α.).
16. Τόσο ο εκμισθωτής (Τ.ΕΘ.Α.), όσο και η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.Π.Α.Α.Π.Ε.Δ.) (ως προκηρύξασα το σχετικό διαγωνισμό) καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο εν γένει ουδεμία απολύτως ευθύνη ή υποχρέωση έχουν ή φέρουν για την έκδοση και χορήγηση των ανωτέρω Αδειών, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων Εγκρίσεων και Αδειών από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λ.π. για τις τυχόν εργασίες και τη λειτουργία του μισθίου, καθώς και για την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού.

23
17. Η ευθύνη και η δαπάνη για την έκδοση των τυχόν αναγκαίων Αδειών, Εγκρίσεων και γενικά κάθε απαιτούμενου εγγράφου για το σκοπό της μίσθωσης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το μισθωτή.
18. Αποκλειστικός εργοδότης όλου του προσωπικού που τυχόν απασχοληθεί στις εν λόγω εργασίες ανακατασκευής και κατά τη λειτουργία του μισθίου θα είναι ο μισθωτής, ο οποίος θα υπέχει και όλες ανεξαιρέτως τις εκ του Νόμου ευθύνες για το προσωπικό αυτό.
19. Ο μισθωτής είναι ο ίδιος υπεύθυνος απέναντι σε οποιαδήποτε Αρχή ή/και Υπηρεσία ή/και τρίτα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, για παραβάσεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας ή άλλων Διατάξεων και Νόμων τόσο κατά την εκτέλεση από εκείνον των τυχόν εργασιών που απαιτηθούν για τον σκοπό της χρήσης του μισθίου όσο και κατά τη λειτουργία του μισθίου, ευθυνόμενος μόνος και αποκλειστικά τόσο αστικώς όσο και ποινικώς έναντι των ομόρων ιδιοκτητών ή κάθε τρίτου, καθώς και για οιοδήποτε ποσό διοικητικού ή άλλου προστίμου ή ποινής ήθελε τυχόν επιβληθεί σε βάρος του εκμισθωτή εξ’ αιτίας παραβάσεων της κείμενης Νομοθεσίας από το μισθωτή, υποχρεούμενος ρητώς σε αποζημίωση του εκμισθωτή για κάθε ζημιά που αυτός τυχόν υποστεί εξ’ αιτίας της αθέτησης των ανωτέρω υποχρεώσεων και δεσμεύσεων του μισθωτή.
20. Ο μισθωτής φέρει, αποκλειστικά και μόνον αυτός, ολόκληρη την κάθε είδους ευθύνη, αστική, ποινική, διοικητική, για τις πραγματοποιηθείσες από αυτόν εγκαταστάσεις και εργασίες του μισθίου και όσο για τη λειτουργία του μισθίου. Επίσης, αποκλειστικά αυτός σαφώς και ρητώς βαρύνεται και ευθύνεται για το χρησιμοποιηθέν εργατοτεχνικό προσωπικό, τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους και αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικώς την ευθύνη έναντι των ασφαλιστικών ταμείων τους. Ο εκμισθωτής ουδεμία απολύτως ευθύνη φέρει σε σχέση με τα ανωτέρω, στην περίπτωση δε που τυχόν υποχρεωθεί να δαπανήσει ή να καταβάλει οιοδήποτε ποσό για τις πιο πάνω αιτίες, δικαιούται να το αναζητήσει από το μισθωτή, ο οποίος υποχρεούται να του το καταβάλει, πλέον τόκων και εξόδων.
21. Ο εκμισθωτής (Τ.ΕΘ.Α.) ουδεμία απολύτως ευθύνη ή υποχρέωση έχει ή φέρει σε περίπτωση που ο μισθωτής παραβιάσει οδηγίες ή κανονισμούς ή νομοθετικές διατάξεις ή εγκρίσεις ή άδειες από το αρμόδιο Υπουργείο, την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ή σε περίπτωση που ο μισθωτής προβεί σε οιεσδήποτε ενέργειες ή εργασίες ή επεμβάσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τις τυχόν απαιτούμενες άδειες ή εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.
22. Ο εκμισθωτής (Τ.ΕΘ.Α.) ουδεμία απολύτως ευθύνη ή υποχρέωση έχει ή φέρει σε περίπτωση που ο μισθωτής παραβιάσει την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική Νομοθεσία και δεν καταβάλει καθόλου ή εγκαίρως τους μισθούς και τις προβλεπόμενες εισφορές του χρησιμοποιηθέν εργατοτεχνικού και υπαλληλικού προσωπικού.
23. Σε περίπτωση που από το είδος της χρήσης του μισθίου και της δραστηριότητας του μισθωτή στο μίσθιο επιβαρύνεται, πέραν του συνήθους, το
24
σύστημα αποχέτευσης του κτιρίου, όπου ευρίσκεται το μίσθιο, ο μισθωτής υποχρεούται σαφώς και ρητώς όπως προβαίνει με αποκλειστικά δικά του έξοδα και δαπάνες τουλάχιστον μία (1) φορά ανά έτος στον καθαρισμό της αποχέτευσης του κτηρίου, του εκμισθωτή μη υπέχοντος καμία απολύτως ευθύνη μη βαρυνόμενου με καμία απολύτως επιβάρυνση.
24. Ο Μισθωτής οφείλει να γνωστοποιεί στον εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της οιασδήποτε αίτησης για πτώχευση ή αναγκαστική διαχείριση κατ’ αυτού ή οιασδήποτε σχετικής δικαστικής Απόφασης. Η υποχρέωση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και ουσιώδης όρος της παρούσας Σύμβασης Μίσθωσης.
25. Ο Μισθωτής υποχρεούται να διατηρεί το μίσθιο από πάσης απόψεως, περιλαμβανομένης και της υγιεινής και της καθαριότητας, σε καλή κατάσταση και να επιδιορθώνει και γενικότερα αποκαθιστά κάθε βλάβη ή φθορά του μισθίου και των εγκαταστάσεων αυτού οπουδήποτε, έστω και σε ανώτερη βία οφειλομένη, εξαιρουμένων μόνο και μόνο για τη διάρκεια του ενταύθα συνομολογούμενου μισθωτικού χρόνου, των εκ της συνήθους χρήσεως τοιούτων. Στην έννοια της συνήθους χρήσεως δεν περιλαμβάνεται η θραύση υαλοπινάκων, οιαδήποτε βλάβη στα κλείθρα, απώλεια κλειδιών κλπ., οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν το μισθωτή.
26. Συμφωνείται ότι η αδυναμία έκδοσης, αναθεώρησης, επέκτασης, ανανέωσης ή διατήρησης σε ισχύ από το Μισθωτή οιασδήποτε απαιτούμενης άδειας ή εγκρίσεως δεν συνιστά πραγματικό ή νομικό ελάττωμα ή έλλειψη συμφωνημένης ιδιότητας του μισθίου ή αδυναμία ή πλημμελή εκτέλεση παροχής εκ μέρους του Εκμισθωτή, ούτε συνιστά μείωσης ή μη καταβολής του μισθώματος ή λόγο καταγγελίας της παρούσας. Ειδικά, σε περίπτωση, τυχόν εκ του νόμου περιορισμών ως προς την αξιοποίηση εν γένει του μισθίου, μεταγενέστερων του χρόνου υποβολής της προσφοράς του Μισθωτή, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στη σφαίρα ευθύνης τους και που θα έχουν ως συνέπεια ουσιώδεις περιορισμούς στην εκμετάλλευση του μισθίου από αυτόν, δύναται μετά από αμοιβαία συμφωνία Εκμισθωτή- Μισθωτή να εξετάζεται μεταβολή των σχετικών όρων της παρούσας. Ο Εκμισθωτής ουδεμία ευθύνη φέρει σε σχέση με τα ανωτέρω, στην περίπτωση δε που , τυχόν, υποχρεωθεί να δαπανήσει ή να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για τις πιο πάνω αιτίες, δικαιούται να το αναζητήσει από το Μισθωτή, που υποχρεούται να του το καταβάλλει, πλέον τόκων και εξόδων.
27. Το Τ.ΕΘ.Α. μπορεί να λύσει τη σύμβαση οποτεδήποτε για λόγους Εθνικής Ασφάλειας.
Άρθρο 11ο Ασφάλιση του Μισθίου
1. Ο μισθωτής υποχρεούται να ασφαλίσει το μίσθιο και να παραδώσει στο Τ.ΕΘ.Α. το πρώτο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μαζί με την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων, εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας εντός του μισθίου. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα ανανεωθεί με το πέρας των εργασιών ανακατασκευής και θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση του μισθίου. Κάθε χρόνο, ένα μήνα πριν από τη λήξη του, ο μισθωτής θα ανανεώσει

25
υποχρεωτικώς το συμβόλαιο και θα το παραδίδει το Τ.ΕΘ.Α. μαζί με την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων.
2. Για όλη τη διάρκεια της Σύμβασης, ο Μισθωτής υποχρεούται να ασφαλίζει με δικά του έξοδα το Μίσθιο, συμπεριλαμβανομένων των προσθηκών, των παραρτημάτων, των συστατικών και του του εξοπλισμού του, σε νομίμως συνάπτουσα ασφαλίσεις στην Ελλάδα ασφαλιστική εταιρεία, πρώτης (Α’) κατηγορίας, με συνδικαιούχο του ασφαλίσματος τον Εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.), και για ασφαλιστέα αξία καινουργούς (new for old): (α) κατά παντός κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των κινδύνων πυρκαγιάς, θεομηνίας, κεραυνού, καπνού, έκρηξης, πολιτικών ταραχών, τρομοκρατικής ενέργειας, κακόβουλης πράξης, θύελλας, πλημμύρας, καταιγίδας, σεισμού, καθίζησης, κατολίσθησης, διάρρηξης σωληνώσεων (ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και αποχέτευσης και κατά οποιασδήποτε υλικής ζημιάς, ή απώλειας ή καταστροφής μερικής ή ολικής προκληθεί από οποιονδήποτε λόγο ακόμη και από ανωτέρα βία στο μίσθιο (β) για αστική ευθύνη έναντι τρίτων (third party liability), που θα καλύπτει την τυχόν αστική ευθύνη που θα κριθεί ότι συντρέχει για ζημιές ή βλάβες σε οποιονδήποτε τρίτο, του Εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) και των υπαλλήλων και στελεχών αυτού ρητώς κατονομαζομένων ως τρίτων, (γ) για απώλεια εσόδων του Μισθωτή συνεπεία καλυπτομένου κινδύνου ή διακοπής. Ο μισθωτής υποχρεούται να τροποποιεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάθε φορά που προβαίνει σε προσθήκη παρατημάτων, συστατικών ή εξοπλισμού στο μίσθιο (είτε κατεδαφίζει τα παλιά κτίσματα αντικαθιστώντας με νέα).
3. Στην κάλυψη των κινδύνων αστικής ευθύνης έναντι τρίτων , τα ασφαλιζόμενα πρόσωπα θα θεωρούνται τρίτα μεταξύ τους, σύμφωνα με τον ειδικό όρο ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΕΥΘΥΝΗ.
4. Το περιεχόμενο του ασφαλιστήριου συμβολαίου, καθώς και οιαδήποτε τροποποίηση ή ανανέωση αυτού τελεί υπό την έγκριση του Εκμισθωτή (Τ.ΕΘ.Α.) προ της υπογραφής του από το Μισθωτή και την ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση διαφωνίας σχετικώς με τους όρους του ως άνω ασφαλιστήριου συμβολαίου, ο Εκμισθωτής (Τ.ΕΘ.Α.) θα ζητήσει την εμπεριστατωμένη γνώμη μεσίτη ασφαλίσεων ή ασφαλιστικού συμβούλου της επιλογής του, η οποία και θα είναι δεσμευτική για τα συμβαλλόμενα μέρη.
5. Στα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, θα αναφέρεται σαν ασφαλιζόμενος ο Εκμισθωτής (Τ.ΕΘ.Α.) και το προσωπικό του, ο Μισθωτής και κάθε άλλος που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση των εργασιών ενδεχόμενης ανακατασκευής του μισθίου ή επ’ ευκαιρία αυτού. Με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτεται και η ευθύνη του Τ.ΕΘ.Α. που απορρέει από το άρθρο 922 του ισχύοντα Αστικού Κώδικα (ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣΤΗΣΑΝΤΟΣ).
6. Πέραν των ανωτέρω, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να περιέχονται και να ενσωματωθούν με μορφή παραρτήματος και οι ακόλουθοι ειδικοί όροι και συμφωνίες, που θα διέπουν την ασφάλιση σε όλη τη διάρκειά της:
α. Όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εκχωρούνται από τώρα στον Εκμισθωτή – Ιδιοκτήτη (Τ.ΕΘ.Α.), στον οποίο και θα καταβληθούν, σε περίπτωση απώλειας ή ζημιάς στο ασφαλιζόμενο μίσθιο και εξοπλισμό που ανήκουν στην κυριότητα Τ.ΕΘ.Α., οι σχετικές αποζημιώσεις χωρίς να
26
απαιτείται γι’ αυτό έγγραφη συναίνεση ή άλλη ενέργεια του μισθωτή και ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται ως δικαιούχος αυτών στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
β. Tο Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί ή/και να ακυρωθεί ή/και να θεωρηθεί ότι έληξε, χωρίς προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση του Τ.ΕΘ.Α. με συστημένη επιστολή της Ασφαλιστικής Εταιρείας, πριν από σαράντα πέντε (45) τουλάχιστον ημερολογιακές ημέρες και σχετική ρητή και έγγραφη συναίνεση αυτού.
7. Σε κάθε περίπτωση οι όροι των ασφαλιστήριων συμβολαίων απαιτείται να είναι σύμφωνοι με τις κείμενες διατάξεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
8. Σε περίπτωση Κοινοπραξίας, το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο παρέχεται υποχρεωτικώς κοινά για όλους τους κοινοπρακτούντες.
9. Εάν ο μισθωτής δεν προσκομίσει τα πιο πάνω Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους, κηρύσσεται έκπτωτος με Απόφαση της ΔΕ/Τ.ΕΘ.Α., κατά τις διατάξεις του π.δ. 715/1979, λύεται αζημίως για το Τ.ΕΘ.Α. η σύμβαση μίσθωσης, ενώ αυτό θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κατάπτωση ολόκληρης της εγγύησης καλής εκτέλεσης και πιστής τήρησης των όρων της Σύμβασης Μισθώσεως υπέρ του Τ.ΕΘ.Α., ως εκμισθωτή, πέραν των άλλων σε βάρος του μισθωτή συνεπειών, που προβλέπονται στην παρούσα σύμβαση και στο Νόμο γενικότερα.
Άρθρο 12o
Γλώσσα-Εφαρμοστέο Δίκαιο-Χορήγηση Τευχών Διαγωνισμού
– Πληροφορίες & Διευκρινήσεις
1. Γλώσσα διεξαγωγής του Διαγωνισμού είναι αποκλειστικά και μόνο η ελληνική. Σε αυτήν θα υποβάλλονται όλα τα έγγραφα, κείμενα, επιστολές και άλλες γραπτές επικοινωνίες των Διαγωνιζόμενων και του Τ.ΕΘ.Α. Σε περίπτωση που ορισμένα έγγραφα πρέπει να συνταχθούν σε άλλη γλώσσα και να μεταφραστούν κατόπιν στην ελληνική, η μετάφραση σαφώς και θα υπερισχύει σε οποιαδήποτε θέματα ερμηνείας. Οι απαντήσεις επί τυχόν ερωτημάτων ή διευκρινίσεων που ενδεχομένως θα ζητήσουν οι Διαγωνιζόμενοι, θα συνταχθούν στα ελληνικά. Η Σύμβαση Μισθώσεως με τον Πλειοδότη θα συνταχθεί και θα υπογραφεί στα ελληνικά. Το ελληνικό κείμενο είναι το μόνο αυθεντικό κείμενο της Σύμβασης. Τέλος, εφαρμοστέο δίκαιο είναι το δίκαιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν το τεύχος της παρούσας Διακήρυξης είτε σε έντυπη μορφή από το Τ.ΕΘ.Α. και την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. είτε ηλεκτρονικά από τις ιστοσελίδες του Τ.ΕΘ.Α. (ndf.gr) και της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. (ypaaped.mil.gr.) μενού, ανακοινώσεις.
3. Κάθε ενδιαφερόμενος δύναται να ενημερώνεται και να λαμβάνει υφιστάμενα στοιχεία του προς εκμίσθωση ακινήτου από το Τ.ΕΘ.Α. επί της οδού, Θαλού και Πιττακού 10, Αθήνα (τηλ. 210-6552722,210-3315016, 210-321611)1 και από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. επί των οδών Πίνδου και Λ. Αλίμου Κατεχάκη, Παπάγου, καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και από την 08:00 π.μ. μέχρι και την 13:00 μ.μ. (τηλ. επικοινωνίας 2106531837).

27
ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Άρθρο 1ο Εγγραφή Χρήστη
1. Για τη συμμετοχή στον ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό απαιτείται η προηγούμενη εγγραφή στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών του ΥΠΕΘΑ/ΥΠΑΑΠΕΔ.
2. Καταθέτοντας φακέλο συμμετοχής στην ΥΠΑΑΠΕΔ, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει μια φορητή συσκευή με την εφαρμογή πιστοποιημένης διαδικασίας αυθεντικοποίησης (token), μαζί με τα διαπιστευτήρια του (username, password).
3. H χρήση της συσκευής token είναι υποχρεωτική για τη σύνδεση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών και η απώλεια αυτού επιφέρει και την αδυναμία συμμετοχής στην πλειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση μη επιστροφής της συσκευής token εντός 48 ωρών μετά το πέρας της διαδικασίας του διαγωνισμού, η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. θα προβαίνει σε κατάπτωση μέρους της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής.
4. Μια (1) ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, θα λαμβάνει χώρα η εκπαίδευση όλων των συμμετεχόντων σε προσομοιωτική (demo) έκδοση της πλατφόρμας διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η διαδικασία θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που θα ακολουθηθεί την ημέρα της δημοπρασίας. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν e-mail με το username και password. Kατά την είσοδο τους στην παλτφόρμα, τόσο κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης- προσομοίωσης (demo) όσο και πριν την έναρξη του διαγωνισμού θα πρέπει να αλλάζουν το username και το password.
5. Οι συμμετέχοντες στην πλειοδοτική διαδικασία, πριν την είσοδο τους στην πλατφόρμα θα οδηγούνται σε φόρμα εισαγωγής των διαπιστευτηρίων τους, η οποία θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα πεδία:
α. Username: Εισάγεται το όνομα του χρήστη
β. Password: Εισάγεται το συνθηματικό χρήστη
μετά την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων, οι χρήστες θα οδηγούνται σε φόρμα υποχρεωτικής αλλαγής του συνθηματικού τους, ενώ μετά την είσοδο τους στο σύστημα θα μεταφέρονται αυτόματα στην αντίστοιχη διεπαφή χρήστη.
Άρθρο 2ο Διαδικασίες Δημοπρασίας
1. Με την είσοδο στο σύστημα ο αγοραστής βλέπει μια λίστα με τις ενεργείς δημοπρασίες. Επιλέγοντας μία από αυτές, έχει τη δυνατότητα να δει αναλυτικές λεπτομέρειες για τη δημοπρασία και μπορεί να καταθέσει τη δική του προσφορά. Επεξηγηματικά, στις αναλυτικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι τη λήξη της δημοπρασίας, οι συνολικές προσφορές καθώς και η τρέχουσα προσφορά.

28
2. Κάτω από τις αναλυτικές πληροφορίες του δημοπρατούντος ακινήτου, υπάρχουν τρεις καρτέλες σχετικές με την Περιγραφή, την Κατάταξη και το Ιστορικό.
3. Στην καρτέλα Ιστορικό, οι αγοραστές μπορούν να ενημερωθούν για τις προσφορές όλων των χρηστών μαζί με την ημερομηνία και ώρα που κατατέθηκαν.
4. Επιλέγοντας οι αγοραστές την καρτέλα Κατάταξη, έχουν πρόσβαση στη τρέχουσα κατάταξη όλων των συμμετεχόντων στη δημοπρασία, με βάση τις προσφορές του καθενός.
Άρθρο 3ο
Γενικά Στοιχεία Διαγωνισμού
1. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτού τύπου, μίας φάσεως. Οι συμμετέχοντες προσφέρουν συνεχώς τιμές μεγαλύτερες από την αμέσως προηγούμενη προσφορά έως τον χρόνο κλεισίματος του διαγωνισμού.
2. Ο χρόνος διενέργειας του διαγωνισμού είναι η 23 Νοε 18 με ώρα έναρξης 10:00 και λήξης 12:00 (2 ώρες).
3. Παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης επέκτασης του χρόνου κλεισίματος του διαγωνισμού, δηλ. εάν εντός των τελευταίων δύο λεπτών πριν την ώρα λήξης της δημοπρασίας κατατεθεί αποδεκτή οικονομική προσφορά, η λήξη του διαγωνισμού παρατείνεται αυτομάτως για πέντε λεπτά από την ώρα υποβολής της προσφοράς αυτής (με δυνατότητα διαδοχικών πεντάλεπτων παρατάσεων).
4. Πληροφορίες για το ακίνητο παρέχονται στον ιστότοπο www.ypaaped.mil.gr. Πρόσθετες πληροφορίες θα διατίθενται προς όλους τους ενδιαφερόμενους από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης στο ακίνητο σε ημέρες και ώρες που θα καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ..
5. Πληροφορίες και οδηγίες για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τη διαδικασία πιστοποίησης και για τη χρήση των συσκευών token παρέχονται στο τηλέφωνο 2106531837 από τον Ανθστή (ΗΝ/ΑΥ) Παναγιώτη Διαμάντη ΠΝ και από τον Επστή (ΑΡΜ) Γεώργιο Μισιρλή. .


«Ζ» ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Ν.1599/1988
«Η» ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (Υποβάλλεται εντός 48 ωρών από τη λήξη του διαγωνισμού)

30
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α»
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΡΟΣ: Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), Θαλλού και Πιττακού 10, Αθήνα, ΤΚ 10558 ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ ……………. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΕΥΡΩ …………………….( …………..€ ).
Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε ότι εγγυόμαστε ρητά, ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα προς την Υπηρεσία σας, ευθυνόμενοι απέναντί σας αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ως αυτοφειλέτες υπέρ του/της ………………………………………. (τίθεται η επωνυμία του διαγωνιζομένου) για το ποσό των …………………………………… Ευρώ ( ………………………..€) για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του/της που προκύπτουν από τη συμμετοχή του/της στο Διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Υπηρεσία σας για τη ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας». Το παραπάνω ποσό υποσχόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να σας καταβάλουμε αμέσως και το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη σχετική έγγραφη ειδοποίησή σας, σύμφωνα με τις οδηγίες σας, χωρίς καμία από μέρους μας αντίρρηση, αμφισβήτηση ή ένσταση και χωρίς να ερευνηθεί το βάσιμο ή μη της απαιτήσεώς σας. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εξουσιοδότηση, ενέργεια ή συναίνεση του………………………………….(τίθεται η επωνυμία του διαγωνιζομένου) για την πληρωμή αυτή και δεν θα ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε τυχόν επιφύλαξη, αντίρρηση, ένσταση ή προσφυγή αυτού ή οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή βοήθημα, με οποιοδήποτε αίτημα, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων περί μη κατάπτωσης και μη πληρωμής της παρούσας, ή περί θέσης αυτής υπό δικαστική μεσεγγύηση. Επίσης, με την παρούσα, σας δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε, ρητά και ανεπιφύλακτα, από ένσταση του ευεργετήματος της διαιρέσεως και διζήσεως, από το δικαίωμα προβολής εναντίον σας όλων των ενστάσεων του πρωτοφειλέτη, ακόμη και των μη προσωποπαγών, και γενικά από κάθε ένστασή μας ως εγγυητή, που απορρέει από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (συμπεριλαμβανομένων των ενστάσεων των άρθρων 852 – 857, 862 – 864, 866 – 868 του Αστικού Κώδικα). Η παρούσα Εγγυητική Επιστολή ισχύει μέχρι την ………………………… και μέχρι τότε πρέπει να έχει περιέλθει στην Τράπεζα οποιοδήποτε αίτημα κατάπτωσης της παρούσας. Με την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, η παρούσα καθίσταται

31
αυτοδικαίως άκυρη και ανίσχυρη. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς της παρούσας παύει είτε με την επιστροφή του σώματος αυτής στην Τράπεζα είτε εάν λάβουμε έγγραφη δήλωσή σας ότι μπορούμε να θεωρήσουμε την Τράπεζά μας απαλλαγμένη από κάθε σχετική υποχρέωση. Σε περίπτωση κατάπτωσης της παρούσας, το ποσό της κατάπτωσης υπόκειται σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου, το οποίο, καθώς και οιοδήποτε άλλο τέλος ή δαπάνη βαρύνει τον …………………. ………………………………….(τίθεται η επωνυμία του διαγωνιζομένου). Βεβαιώνουμε, τέλος, ότι το σύνολο των εν ισχύ εγγυητικών επιστολών που έχει χορηγήσει η Τράπεζά μας στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συνυπολογίζοντας και το ποσό της παρούσας, δεν υπερβαίνει το όριο εγγυήσεων, που έχει οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την Τράπεζά μας.
Με τιμή,
32
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Β»
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
(για ένωση προσώπων ή κοινοπραξία)
ΠΡΟΣ: Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), Θαλλού και Πιττακού 10, Αθήνα, ΤΚ 10558 ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ ……………….. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΕΥΡΩ …………………….. (………..€).
Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε ότι σε σχέση με την Προσφορά προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (εφεξής η «Υπηρεσία»), που συνυποβάλλει με την παρούσα η Ένωση προσώπων ή Κοινοπραξία …………………………………………. (πλήρεις επωνυμίες και έδρα όλων των μελών) (εφεξής ο «Πελάτης μας»), για τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει η Υπηρεσία σας για τη ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ του ακινήτου του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας», (εφεξής ο «Διαγωνισμός»). ΕΓΓΥΩΜΕΘΑ ρητά, ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα προς την Υπηρεσία σας, ευθυνόμενοι αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ως αυτοφειλέτες για το ποσό των ………………………………………………..Ευρώ (………………………………..€). ΥΠΕΡ του Πελάτη μας, καθώς και ατομικά υπέρ κάθε ενός από τα παραπάνω νομικά πρόσωπα και για όλα αυτά τα πρόσωπα ως αλληλεγγύως και εις ολόκληρον υπόχρεα μεταξύ τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως μελών της παραπάνω ένωσης, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό. Το παραπάνω ποσό υποσχόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να σας καταβάλουμε αμέσως και το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη σχετική έγγραφη ειδοποίησή σας, χωρίς καμία από μέρους μας αντίρρηση, αμφισβήτηση ή ένσταση και χωρίς να ερευνηθεί το βάσιμο ή μη της απαιτήσεώς σας. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εξουσιοδότηση, ενέργεια ή συναίνεση του Πελάτη μας για την πληρωμή αυτή και δεν θα ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε τυχόν επιφύλαξη, αντίρρηση, ένσταση ή προσφυγή του Πελάτη μας ή οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή βοήθημα, με οποιοδήποτε αίτημα, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων περί μη κατάπτωσης και μη πληρωμής της παρούσας, ή περί θέσης αυτής υπό δικαστική μεσεγγύηση. Επίσης, με την παρούσα, σας δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε, ρητά και ανεπιφύλακτα, από ένσταση του ευεργετήματος της διαιρέσεως και διζήσεως, από το δικαίωμα προβολής εναντίον σας όλων των ενστάσεων του πρωτοφειλέτη, ακόμη και των μη

33
προσωποπαγών, και γενικά από κάθε ένστασή μας ως εγγυητή, που απορρέει από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (συμπεριλαμβανομένων των ενστάσεων των άρθρων 852 – 857, 862 – 864, 866 – 868 του Αστικού Κώδικα). Η παρούσα Εγγυητική Επιστολή ισχύει μέχρι την ………………….. και μέχρι τότε πρέπει να έχει περιέλθει στην Τράπεζα οποιοδήποτε αίτημα κατάπτωσης της παρούσας. Με την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, η παρούσα καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη και ανίσχυρη. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς της παρούσας παύει είτε με την επιστροφή του σώματος αυτής στην Τράπεζα είτε εάν λάβουμε έγγραφη δήλωσή σας ότι μπορούμε να θεωρήσουμε την Τράπεζά μας απαλλαγμένη από κάθε σχετική υποχρέωση. Σε περίπτωση κατάπτωσης της παρούσας, το ποσό της κατάπτωσης υπόκειται σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου, το οποίο, καθώς και οιοδήποτε άλλο τέλος ή δαπάνη βαρύνει τον Πελάτη μας. Βεβαιώνουμε, τέλος, ότι το σύνολο των εν ισχύ εγγυητικών επιστολών που έχει χορηγήσει η Τράπεζά μας στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συνυπολογίζοντας και το ποσό της παρούσας, δεν υπερβαίνει το όριο εγγυήσεων, που έχει οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την Τράπεζά μας. Με τιμή,
34
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ»
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΠΡΟΣ: Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), Θαλλού και Πιττακού 10, Αθήνα, ΤΚ 10558 ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ ……………….. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ……………………….ΕΥΡΩ (………………….€). Με την παρούσα σας γνωρίζουμε ότι σε σχέση με τη Σύμβαση για τη ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ του ακινήτου του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (εφεξής η «Σύμβαση») μεταξύ αφενός του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (εφεξής ο «Εκμισθωτής»), και αφετέρου (α) της εταιρείας, με την επωνυμία …………………………και έδρα ………………….[Διεύθυνση]…………………(εφεξής ο «Μισθωτής»), που ανεδείχθη πλειοδότης στον Διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για τη ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ του ακινήτου του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας», για σαράντα (40) έτη ΕΓΓΥΩΜΕΘΑ ρητά, ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα προς την Εταιρεία σας, ευθυνόμενοι αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ως αυτοφειλέτες για το ποσό των ………………………………………………………….. Ευρώ (……………….. €) ΥΠΕΡ του Μισθωτή, για την ακριβή, πιστή και εμπρόθεσμη εκπλήρωση των οποιασδήποτε φύσης υποχρεώσεών του, κύριων και παρεπόμενων, σύμφωνα με τη Σύμβαση. Επίσης η παρούσα Εγγυητική Επιστολή ισχύει και η Τράπεζά μας θα σας καταβάλει το πλήρες ποσό αυτής ακόμη και σε περίπτωση που τυχόν ο Πελάτης μας υπαχθεί σε οποιαδήποτε διάταξη του Πτωχευτικού Κώδικα. Το παραπάνω ποσό υποσχόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να σας καταβάλουμε αμέσως και το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη σχετική έγγραφη ειδοποίησή σας, χωρίς καμία από μέρους μας αντίρρηση, αμφισβήτηση ή ένσταση και χωρίς να ερευνηθεί το βάσιμο ή μη της απαιτήσεώς σας. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εξουσιοδότηση, ενέργεια ή συναίνεση του μισθωτή για την πληρωμή αυτή και δεν θα ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε τυχόν επιφύλαξη, αντίρρηση, ένσταση ή προσφυγή του Μισθωτή ή οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή βοήθημα, με οποιοδήποτε αίτημα, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων περί μη κατάπτωσης και μη πληρωμής

35
της παρούσας, ή περί θέσης αυτής υπό δικαστική μεσεγγύηση. Επίσης, με την παρούσα, σας δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε, ρητά και ανεπιφύλακτα, από ένσταση του ευεργετήματος της διαιρέσεως και διζήσεως, από το δικαίωμα προβολής εναντίον σας όλων των ενστάσεων του πρωτοφειλέτη, ακόμη και των μη προσωποπαγών, και γενικά από κάθε ένστασή μας ως εγγυητή, που απορρέει από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (συμπεριλαμβανομένων των ενστάσεων των άρθρων 852 – 857, 862 – 864, 866 – 868 του Αστικού Κώδικα). Η παρούσα Εγγυητική Επιστολή ισχύει μέχρι …………………….οπότε οποιοδήποτε τυχόν αίτημα κατάπτωσης της παρούσας υποβάλλεται στην Τράπεζα μας σε οποιοδήποτε χρόνο. Η ισχύς της παρούσας παύει είτε με την επιστροφή του σώματος αυτής στην Τράπεζα είτε εάν λάβουμε έγγραφη δήλωσή σας ότι μπορούμε να θεωρήσουμε την Τράπεζά μας απαλλαγμένη από κάθε σχετική υποχρέωση. Σε περίπτωση κατάπτωσης της παρούσας, το ποσό της κατάπτωσης υπόκειται σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου, το οποίο, καθώς και οιοδήποτε άλλο τέλος ή δαπάνη, βαρύνει τον Μισθωτή. Βεβαιώνουμε, τέλος, ότι το σύνολο των εν ισχύ εγγυητικών επιστολών που έχει χορηγήσει η Τράπεζά μας στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συνυπολογίζοντας και το ποσό της παρούσας, δεν υπερβαίνει το όριο εγγυήσεων, που έχει οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την Τράπεζά μας.
Με τιμή,
36
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Δ»
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (για ένωση προσώπων ή κοινοπραξία)
ΠΡΟΣ: Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.),Θαλλού και Πιττακού 10, Αθήνα, ΤΚ 10558 ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ ……………….. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ……………………………………………………………ΕΥΡΩ (……………………..€). Με την παρούσα σας γνωρίζουμε ότι σε σχέση με τη Σύμβαση για τη ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ του ακινήτου του πρώην «Κ.Λ.Α.Π. Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (εφεξής η «Σύμβαση») μεταξύ αφενός του Ταμείο Εθνικής Άμυνας (εφεξής ο «Εκμισθωτής»), και αφετέρου η ένωση ή η κοινοπραξία ……………………………… (πλήρεις επωνυμίες και έδρα όλων των μελών της ένωσης ή κοινοπραξίας) (εφεξής ο «Πελάτης μας»), που ανεδείχθη Πλειοδότης στον Διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για τη ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ του ακινήτου του πρώην «ΚΛΑΠ Μεθάνων», ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (οικοπέδου και κτισμάτων), για σαράντα (40) έτη. ΕΓΓΥΩΜΕΘΑ ρητά, ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα προς την Εταιρεία σας, ευθυνόμενοι αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ως αυτοφειλέτες για το ποσό των …………………………………………. Ευρώ (……………….. €) ΥΠΕΡ του Πελάτη μας, καθώς και ατομικά υπέρ κάθε ενός από τα παραπάνω νομικά ή φυσικά πρόσωπα και για όλα αυτά τα πρόσωπα ως αλληλεγγύως και εις ολόκληρον υπόχρεα μεταξύ τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως μελών της παραπάνω κοινοπραξίας, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την ακριβή, πιστή και εμπρόθεσμη εκπλήρωση των οποιασδήποτε φύσης υποχρεώσεών του, κύριων και παρεπόμενων, σύμφωνα με τη Σύμβαση. Επίσης η παρούσα Εγγυητική Επιστολή ισχύει και η Τράπεζά μας θα σας καταβάλει το πλήρες ποσό αυτής ακόμη και σε περίπτωση που τυχόν ο Πελάτης μας υπαχθεί σε οποιαδήποτε διάταξη του Πτωχευτικού Κώδικα. Το παραπάνω ποσό υποσχόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να σας καταβάλουμε αμέσως και το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη σχετική έγγραφη ειδοποίησή σας, χωρίς καμία από μέρους μας αντίρρηση, αμφισβήτηση ή ένσταση και χωρίς να ερευνηθεί το

37
βάσιμο ή μη της απαιτήσεώς σας. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εξουσιοδότηση, ενέργεια ή συναίνεση του Πελάτη μας για την πληρωμή αυτή και δεν θα ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε τυχόν επιφύλαξη, αντίρρηση, ένσταση ή προσφυγή του Πελάτη μας ή οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή βοήθημα, με οποιοδήποτε αίτημα, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων περί μη κατάπτωσης και μη πληρωμής της παρούσας, ή περί θέσης αυτής υπό δικαστική μεσεγγύηση. Επίσης, με την παρούσα, σας δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε, ρητά και ανεπιφύλακτα, από ένσταση του ευεργετήματος της διαιρέσεως και διζήσεως, από το δικαίωμα προβολής εναντίον σας όλων των ενστάσεων του πρωτοφειλέτη, ακόμη και των μη προσωποπαγών, και γενικά από κάθε ένστασή μας ως εγγυητή, που απορρέει από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (συμπεριλαμβανομένων των ενστάσεων των άρθρων 852 – 857, 862 – 864, 866 – 868 του Αστικού Κώδικα). Η παρούσα Εγγυητική Επιστολή ισχύει έως την ……………………., όπως προβλέπεται στη Σύμβαση, οπότε μέχρι την ημερομηνία ισχύος της παρούσας πρέπει να έχει περιέλθει στην Τράπεζα μας οποιοδήποτε τυχόν αίτημα κατάπτωσης της παρούσας. Με την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, η παρούσα καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη και ανίσχυρη. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς της παρούσας παύει είτε με την επιστροφή του σώματος αυτής στην Τράπεζα είτε εάν λάβουμε έγγραφη δήλωσή σας ότι μπορούμε να θεωρήσουμε την Τράπεζά μας απαλλαγμένη από κάθε σχετική υποχρέωση. Σε περίπτωση κατάπτωσης της παρούσας, το ποσό της κατάπτωσης υπόκειται σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου, το οποίο, καθώς και οιοδήποτε άλλο τέλος ή δαπάνη, βαρύνει τον Πελάτη μας. Βεβαιώνουμε, τέλος, ότι το σύνολο των εν ισχύ εγγυητικών επιστολών που έχει χορηγήσει η Τράπεζά μας στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συνυπολογίζοντας και το ποσό της παρούσας, δεν υπερβαίνει το όριο εγγυήσεων, που έχει οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την Τράπεζά μας. Με τιμή,
38
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Ε»
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Ν.1599/1986
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986)
Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)
ΠΡΟΣ(1):
Ο – Η Όνομα:
Επώνυμο:
Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης(2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας:
Τηλ:
Τόπος Κατοικίας:
Οδός:
Αριθ:
ΤΚ:
Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax):
Δ/νση Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου (Εmail):
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3, που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:
α) Έλαβα πλήρη γνώση όλων των όρων της Διακήρυξης, οι οποίοι είναι ευκρινείς, τους οποίους καταλαβαίνω απόλυτα και τους οποίους αποδέχομαι πλήρως και ανεπιφυλάκτως. Ο φάκελος διαγωνιζομένου συντάχθηκε σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης. Τα στοιχεία που αναφέρονται στον φάκελο διαγωνιζομένου είναι αληθή και ακριβή.
β) Έλαβα αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος των μισθίων χώρων, επισκέφθηκα αυτούς και τους βρήκα της τελείας αρεσκείας μου και απολύτως σύμφωνους προς το σκοπό για τον οποίο επιθυμώ να τους μισθώσω και θα τους παραλάβω ανεπιφύλακτα.
γ) Δηλώνω ότι παραιτούμαι ρητώς και ανεπιφυλάκτως από κάθε δικαίωμα αποζημίωσής μου σχετικό με οποιαδήποτε Απόφαση του Τ.ΕΘ.Α. ή του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) για αναβολή, ακύρωση ή ματαίωση του Διαγωνισμού.
δ) Γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 40 παρ. 1 περ. ζ’ του π.δ. 715/1979, ο μισθωτής δεν δικαιούται μείωση του μισθώματος από της κατακυρώσεως της μισθώσεως και εφεξής.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Ο-Η ΔΗΛ.
(υπογραφή)
39
(1) Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα, που απευθύνεται η αίτηση.
(2) Αναγράφεται ολογράφως.
(3) «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.
(4) Σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου η δήλωση συνεχίζεται στην πίσω όψη της και υπογράφεται από τον δηλούντα ή την δηλούσα.
40
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «ΣΤ»
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Ν.1599/1986
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986)
Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)
ΠΡΟΣ(1):
Ο – Η Όνομα:
Επώνυμο:
Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης(2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας:
Τηλ:
Τόπος Κατοικίας:
Οδός:
Αριθ:
ΤΚ:
Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax):
Δ/νση Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου (Εmail):
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3, που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:
α. Έχω εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου, όσον αφορά την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την πληρωμή φόρων και τελών στη χώρα της τρέχουσας εγκατάστασής μου, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
β. Δεν έχω καταδικαστεί με τελεσίδικη Απόφαση για:
(1) Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της Απόφασης Πλαισίου του Συμβουλίου 2008/841/ΚΕΠΠΑ της 24ης Οκτωβρίου 2008 για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (EE L 300 της 11.11.2008, σελίδα 42).
(2) Διαφθορά, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της δωροδοκίας στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και στο άρθρο 2 παρ. 1 της απόφασης – πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου, καθώς και όπως ορίζεται στο εθνικό δίκαιο της αναθέτουσα; Αρχής ή του οικονομικού φορέα.
(3) Απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ C 316 της 27.11.1995, σελίδα 48).
(4) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 2 της Οδηγίας 2005/60ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, για την πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως ισχύει.
(5) Για οιοδήποτε από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, δωροδοκίας και δόλιας χρεωκοπίας, ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για έγκλημα
41
σχετικό με την επαγγελματική μου δραστηριότητα ή για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα που αποδεδειγμένως διαπιστώθηκε με οιοδήποτε μέσο.
γ. Δεν έχω περιέλθει σε πτώχευση ή παύση πληρωμών ή εκκαθάριση ή έχει κατατεθεί σχετική αίτηση για τα προαναφερόμενα σε βάρος μου ή σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση που προκύπτει από παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη από τις, κατά περίπτωση, εφαρμοζόμενες εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις.
δ. Δεν έχω κηρυχθεί έκπτωτος ή αποκλεισθεί τελεσίδικα από Δημόσια Υπηρεσία, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα επειδή δεν εκπλήρωσα τις συμβατικές μου υποχρεώσεις
ε. Δεν έχω ποτέ κριθεί από αρμόδιο όργανο ένοχος ψευδών δηλώσεων, κατά την παροχή των πληροφοριών που τους ζητήθηκαν από Αναθέτουσες Αρχές, σχετικά με την ανταπόκρισή τους σε κριτήρια ποιοτικής επιλογής τους.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Ο-Η
ΔΗΛ.
(υπογραφή)