Πε. Μαρ 28th, 2024

Σάββας Αθανασίου: «Εισπρακτικός και παράτυπος ο προϋπολογισμός του Δήμου»

Απο τον δημοτικό σύμβουλο Σάββα Ν. Αθανασίου, πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ενημερώνω τους φίλους και τις φίλες μου στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων ότι μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου αποχώρησα από την ψηφοφορία γιατί δεν ήθελα να νομιμοποιήσω την διαδικασία για τους εξής λόγους:
1. Δεν τηρήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει:
2. Διατύπωση προτάσεων από τις Τοπικές Κοινότητες.
3. Δεν υπήρξε Δημόσια Διαβούλευση με τους φορείς, τους κατοίκους και με τις δημοτικές παρατάξεις.
4. Δεν έγινε ουδέποτε Πρακτικό της Διαβούλευσης.
5. Δεν δόθηκε ο εύλογος χρόνος για την διατύπωση εναλλακτικού προϋπολογισμού.
6. Η ψήφιση την ίδια ημέρα από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο του προϋπολογισμού ήταν απαγορευτική για διατύπωση οποιασδήποτε άλλης άποψης.
7. Εξάλλου, η δημοτική αρχή, δεν έφερε, όπως της ζήτησα, καταγραφή της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, του Λιμενικού Ταμείου και της Κοινωφελούς Επιχείρισης, όπως αυτή ήταν διαμορφωμένη στις 31 Αυγούστου του 2019, ημέρα που ανέλαβε την διαχείριση του Δήμου.
8. Ενω απευθύνθηκα και προφορικώς και εγγράφως στο Δήμο για να διατυπώσω τις προτάσεις μου, μου εστάλη μόνο το σχέδιο προϋπολογισμού.
9. Ζήτησα να μου υποδείξουν τον υπάλληλο του Δήμου που θα προβεί στην αξιολόγηση του εναλλακτικού προϋπολογισμού και ουδέποτε μου απάντησαν.
10. Θα αναφέρω μόνο ένα άλλο κωδικό που πρότεινα – κάτι που έχω διατυπώσει ως πρόταση επανειλημμένα – τα χρήματα που προέρχονται από τις ανεμογεννήτριες και που ανέρχονται 290.000 ευρώ, να πάνε σε ποσοστό 80% στις Τοπικές Κοινότητες όπου είναι εγκατεστημένες και το υπόλοιπο 20% στις άλλες Κοινότητες. Ειδικότερα η πρόταση περιλαμβάνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για δωρεάν δημοτικό φωτισμό. Η πρόταση αυτή θα εντασσόταν σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και θα μείωνε σημαντικά τα δημοτικά τέλη.
Η αυταρχική και αιφνιδιαστική πρακτική του δημάρχου και των συνεργατών του αποδεικνύει ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί, που τόσο στα λόγια υπεραμύνονται. Ελπίζω ότι οι Ελεγκτικές αρχές να σταθούν στο ύψος τους και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να αποκαταστήσουν τη Δημοκρατία.
Επί της ουσίας τώρα να σχολιάσω ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ούτε ασκεί κοινωνική πολιτική, αλλά είναι εισπρακτικός και βέβαια υλοποιεί μόνο τα έργα που προετοιμάστηκαν και ωρίμασαν στα προηγούμενα χρόνια από επιλογές και σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας και του Δήμου. Τα συνολικά έργα αυτού του σχεδιασμού προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ! Τα υπόλοιπα που προβλέπονται είναι εισπρακτικά και μισθοδοσία υπαλλήλων, δημάρχου, αντιδημάρχων και προέδρων…”