Πε. Μαρ 28th, 2024

Πέθανε ο Κώστας Κοκκάλας

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε ο Κώστας Κοκκάλας ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος πρόεδρος του Νεωρίου, όταν τη διαχείριση είχε ο Όμιλος του Νίκου Ταβουλάρη. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας και είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο Κ. Κοκκάλας ήταν ο τελευταίος πρόεδρος του Νεωρίου επί διαχείρισης Ομίλου “Ταβουλάρη”. Η οικία του Κ. Κοκκάλα στον Πόρο ήταν το εμβληματικό κτίριο που στεγαζόταν παλαιότερα η Εθνική Τράπεζα.
Ο Κώστας Κοκκάλας, γεννηθείς στο Βαλτέτσι, Ναυπηγός & Μηχανολόγος Μηχανικός ο ίδιος, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα Ναυπηγεία ΝΕΑΠΟΛΗΣ (Ιταλία) το 1972, στα Ναυπηγεία ΝΑΥΣ Πειραιά το 1973, ενώ το 1974 προσελήφθη ως επιβλέπων Ναυπηγός στο ΝΕΩΡΙΟΝ και υπηρέτησε μέχρι το 1987 εξαντλώντας την υπαλληλική ιεραρχία της Εταιρείας.
Την περίοδο 1987 – 1994 διετέλεσε Γενικός & Εμπορικός Δ/ντης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, απεχώρησε το 1994 και με ομάδα επιχειρηματιών εξαγόρασαν το ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος, ενώ παράλληλα την περίοδο 1997 – 2004 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που εν τω μεταξύ είχαν εξαγοραστεί από τον όμιλο “ΝΕΩΡΙΟΝ”, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Μόλις γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ στο συλληπητήριο μήνυμα του ανέφερε »
«Με πολύ κατ’ άνθρωπο θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Κωσταντίνου Κοκκάλα.
Τον αείμνηστο τον έζησα από κοντά περισσότερο στις δύσκολες ημέρες για το Ναυπηγείο της Σύρου και μοιράστηκα την αγωνία του για την συνέχιση της λειτουργίας του, όταν μάλιστα γύρωθεν οι Κασσάνδρες προμηνούσαν τα χειρότερα.
Είχα την ευκαιρία να τον εκτιμήσω ως ένα ευγενή, τίμιο και ειλικρινή συνομιλητή, ο οποίος ποτέ δεν κατηγόρησε κανένα, ακόμα και όταν βρισκόταν ο ίδιος στο στόχαστρο της κριτικής.
Το ενδιαφέρον του για το Νεώριο ήταν συνεχές και κάθε φορά που επικοινωνούσαμε και του ανέφερα την πρόοδο του Ναυπηγείου, μετά την ανάληψή του από την ΟΝΕΧ, εξέφραζε την χαρά και την ικανοποίηση του.
Δυστυχώς, λόγω των επικρατουσών συνθηκών δεν μπορώ να παραστώ στην Εξόδιο Ακολουθία του.
Πάντα θα προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής του.
Ας βρίσκεται αιώνια στη μνήμη του Θεού!
†Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄»

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 28/08/2015 τo Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματίου “Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και των αρχαιολογικών χώρων Τροιζηνίας, Πόρου, Μεθάνων και της ευρύτερης περιοχής Τροιζηνίας “Χρήστος Φουρνιάδης””, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Ευχαριστίες προς τον κο Κ. Κοκκάλα
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και των αρχαιολογικών χώρων Τροιζήνας, Πόρου, Μεθάνων και της ευρύτερης περιοχής Τροιζηνίας “ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ”» θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Κων/νο Κοκκάλα για την συμβολή του στην επιτυχία, της για πρώτη φορά έκθεσης, η οποία αφορούσε, σε φωτογραφικό υλικό και βιβλία, όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους της επαρχίας Τροιζηνίας, που οργάνωσε το Σωματείο μας.
Η άμεση ανταπόκρισή του στην ιδέα και πρόταση του μέλους του ΔΣ του συλλόγου μας Αρχιτέκτονος κου Γεωργίου Βασιλακόπουλου, με την πρόθυμη και δωρεάν παραχώρηση του πανέμορφου, καθ’ ομολογία όλων των επισκεπτών, Ισογείου χώρου της οικίας του, πρώην καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, με την επιτυχημένη ανάπλαση η οποία έχει πραγματοποιηθεί, αναδεικνύοντας τις υπέροχες οροφοδιακοσμήσεις, έδωσε κύρος στην έκθεση και με τον τρόπο αυτό, ανεδείχθη και ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο, ακίνητο του Πόρου.
Γεώργιος Αθανασίου Πρόεδρος
Αγγελική Μακρή Δεκούλου Γεν. Γραμματέας “