Πα. Μαρ 29th, 2024

Μ. Αλεξανδράκης: «Είναι ιδιωτικό ή δημοτικό το δίκτυο ύδρευσης της Τακτικούπολης;»

Από τον Μαρίνο Αλεξανδράκη, δημότη του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή που απευθύνεται στον δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Πολλάλη. Το θέμα έχει να κάνει με την ύδρευση των κατοίκων που βρίσκονται επί της παραλίας τόσο της Τακτικούπολης, όσο και της Μεταμόρφωσης και κυρίως αν το δίκτυο είναι ιδιωτικό ή δημοτικό και ποιός είναι υπεύθυνος να επισκευάζει τις βλάβες:
Αναλυτικά η επιστολή:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ
ΚΟΝ ΠΟΛΛΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Μαρίνου Αλεξανδράκη του Κυριάκου, κατοίκου Τακτικουπόλεως, τηλ. 697.4801122, e-mail: marinosalexandrakis1@gmail.com
______________
Αθήνα, 11/3/2020
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Με όλον τον σεβασμό και την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό σας, στέλνω αυτήν την επιστολή ενημέρωσης, διαμαρτυρίας και ανησυχίας για τη συμπεριφορά του Δήμου προς τους Δημότες του.
Έχω μεταδημοτεύσει στην τότε κοινότητα Τακτικουπόλεως προ 35ετίας, διότι πίστευα ότι ενίσχυα την τοπική κοινότητα σε πληθυσμό.
Είχα τότε ένα κτήμα στη θέση Κολιαντώνια Αγίου Νικολάου, όπου το πούλησα, και αργότερα απέκτησα ένα κτήμα στη θέση Αράγιωργα. Και στο πρώτο κτήμα και στο δεύτερο, για δύο-τρία σπίτια που είχαμε τότε, κατεβάσαμε με σωλήνες το νερό από τον Δημόσιο Δρόμο με δικά μας έξοδα και οι τότε κοινοτάρχες και γραμματείας μάς πίεσαν να παραχωρήσουμε τις σωληνώσεις στην κοινότητα για να πάρουν νερό και άλλοι ενδιαφερόμενοι, που είχαν σπίτια ή κτήματα στον άξονα των σωληνώσεων, όπερ και το πράξαμε, προς διευκόλυνση της κοινότητας.
Έβαλαν δε τα υδρόμετρα στα κτήματά μας και όχι επάνω στον κεντρικό δρόμο. Συνέδεσαν δε επάνω στις γραμμές αυτές τουλάχιστον άλλοι 15 συνδρομητές και εισέπραττε η κοινότητα και ο Δήμος αργότερα χρήματα από τις καταναλώσεις του νερού, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΞΟΔΟ! Εμείς, τα κορόιδα, δώσαμε αυτήν τη λύση: να εξυπηρετήσουμε χωρίς να σκεφθούμε: «Πώς είναι δυνατόν από μια παροχή ½ ίντζας ή ¾ σωληνώσεων να υδρεύονται τόσοι συνδρομητές συγχρόνως και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες;» Το ίδιο έγινε και στη θέση Αράγιωργα: το ίδιο πλάνο και τα ίδια προβλήματα. Πιέζαμε, μετά από αυτά τα προβλήματα, τους κοινοτάρχες και αργότερα τους προηγούμενους Δημάρχους, να βάλουν μια σωλήνα 3 ή 4 ιντζών σε όλον τον παραλιακό άξονα για την σωστή υδροδότησή μας, αλλά ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ.
Το αυτό πρόβλημα το ανέπτυξα εγώ ο ίδιος προς εσάς και περιμένουμε λύση.
Τα αναφέρω αυτά διότι εμείς οι κάτοικοι που ήρθαμε στην Τροιζηνία, δώσαμε τα χρήματά μας να αξιοποιήσουμε την περιοχή αυτή, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδείς από τους ντόπιους συνεισέφερε κάτι ως προς αυτό.
Επίσης, όσον αφορά τις γραμμές της ΔΕΗ, στην περιοχή της Κολιαντώνιας κατεβάσαμε το ρεύμα στο κτήμα του Τσούρη Στυλιανού και στην Αράγιωργα εμείς οι μέτοικοι που είμαστε πάνω στον παραλιακό δρόμο, κατεβάσαμε από τον Δημόσιο δρόμο, περίπου, 800 μέτρων, τις γραμμές του ρεύματος, με δικά μας έξοδα και εξωραΐσαμε την περιοχή. Και ΕΔΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ από τα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ κ.λπ., από τις συνδέσεις με τη ΔΕΗ, χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό έξοδο. Εμείς οι μέτοικοι μετρημένοι στα δάκτυλά του ενός χεριού αναπτύξαμε τον παραλιακό άξονα Αγίου Νικολάου στη θέση Κολιαντώνια και στη θέση Αράγιωργα.
Και έρχομαι στο θέμα μου. Επειδή οι σωλήνες του δικτύου νερού εσάπισαν (θέση Αράγιωργα) και χανότανε το νερό στο έδαφος, είχαμε μείνει χωρίς νερό πάνω από τρεις εβδομάδες, το δε σημείο διαρροής ήταν στο κτήμα Δέντε, στην παραλία, όπου είναι και το χαμηλότερο σημείο.
Διαμαρτυρηθήκαμε εγώ και ο Παπαζαχαρίου, που έχουμε σπίτια, και πράγματι ο Πρόεδρος του χωριού, κ. Γκοτζιάς Σταμάτης, ενδιαφέρθηκε και μπήκε μέσα σε χαράδρες και βάτα για να βρει τη διαρροή καθώς και ο υδραυλικός κ. Γκίκας, ακόμη και ο Αντιδήμαρχος κ. Λεσιώτης, όπου ενδιαφέρθηκε και αυτός, και μάλιστα μου έφερε, με την υδροφόρα του Δήμου, νερό σε δεξαμενή, την οποία αγόρασα, προκειμένου να εξυπηρετηθώ, και τους ευχαριστώ πολύ.
Τη ζημιά την εστίασε ο υδραυλικός κ. Γκίκας στο χωράφι του Δέντε, και ενώ έπρεπε, ως είχε υποχρέωση, ο ΔΗΜΟΣ να μας φτιάξει το δίκτυο με δικά του έξοδα, αφού η ζημία ήταν πριν τα υδρόμετρά μας, επιβαρυνθήκαμε εμείς τη ζημιά της επισκευής του Δημοτικού δικτύου. Εγώ, ο Δέντες και ο Παπαζαχαρίου με τον κ. Γκίκα, συνδέσαμε πρόχειρα την σύνδεση στο σπίτι του Παπαζαχαρίου και αφού δώσαμε λύση σ’ αυτό το σπίτι, ο Παπαζαχαρίου δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στα έξοδα αφού η ζημιά ήταν κάτω από αυτόν.
Έτσι, εγώ και ο Δέντες πληρώσαμε υλικά και εργασία του υδραυλικού κ. Γκίκα, και με πολύ προσωπική εργασία (σκάψιμο του δρόμου και κάλυψη με τσιμέντο κ.λπ.) αποκαταστήσαμε την ζημιά.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», έλεγαν οι πρόγονοί μας: ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΟΤΙ: το ρολόι του Παπαζαχαρίου για τουλάχιστον πέντε χρόνια ήταν χαλασμένο και ΟΥΔΕΙΣ μέτραγε την κατανάλωση αυτού καθώς και το ρολόι τον Δέντε ήταν σαπισμένο και θαμμένο(!!) στο κτήμα του για περισσότερα χρόνια.
Το δε δικό μου ήταν στον δρόμο επάνω σε εμφανές σημείο. Δύο στα τρία ρολόγια ήταν άχρηστα και το Δήμος έχανε χιλιάδες ευρώ όλα αυτά τα χρόνια!!!
Κατά πληροφορίες μου, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις.
Οι δε υδραυλικοί-μετρητές του Δήμου έδιναν ψεύτικα στοιχεία κατανάλωσης του νερού, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, για τα δύο αυτά ρολόγια (ποιος εξαπατούσε βρείτε το εσείς. Ο Δήμος ή ο πολίτης;).
Ο δε Παπαζαχαρίου διαπληκτίστηκε με τον κ. Γκίκα για το ρολόι.
Τα χαλασμένα ρολόγια τα έχετε εσείς, τα έφερε ο κ. Γκίκας στον Δήμο. Εγώ δε, έχω τις φωτογραφίες αυτών, για να μη με αμφισβητήσει ουδείς.
Πιστεύω ότι έχω αδικηθεί από τον Δήμο και το έντιμο και ηθικό είναι να μας πιστωθεί το ποσόν αυτό που ξοδέψαμε εμείς οι δύο, εγώ και ο Δέντες, είτε στο νερό είτε στη ρύθμιση που έχω κάνει εγώ, που την τηρώ με ευλάβεια και τυπικότητα, πληρώνοντας προκαταβολικά δύο ή τρεις μήνες μπροστά. Έτσι, θα αποκατασταθούμε ως προς την ηθική και την εντιμότητα που επιδείξαμε, τουλάχιστον εγώ, από εσάς, που επίσης είστε άνθρωπος ηθικός και έντιμος, στοιχεία που σας χαρακτηρίζει από την πορεία σας και τον προηγούμενο βίος σας στην υπηρεσία της Ελλάδος.
Κάνω μια πρόταση για τον παραλιακό άξονα του Αγίου Νικολάου: Να βάλετε μια σωλήνα ύδρευσης Φ10 16 ατμοσφαιρών, από την Τακτικούπολη μέχρι το κτήμα του Σκιαδάρεση Γεράσιμου και να δώσετε λύσεις σε δεκάδες σπίτια ή χωράφια.
Όποιος δεν συνδεθεί στον αγωγό, να πληρώνει 500-700 ευρώ σύνδεση, για να βγουν κάποια έξοδα για το έργο αυτό. Με πρόχειρους υπολογισμούς μου και έρευνα που έκανα, μια σωλήνα Φ 10 16 ατμοσφαιρών κάνει 6-7 ευρώ το μέτρο, η δε βιομηχανία Πετζετάκης για τον Δήμο μπορεί να κάνει καλύτερη τιμή.
Η απόσταση είναι περίπου 2.000 μέτρα, το δε κόστος περίπου 14 χιλιάδες ευρώ. Συν το μηχάνημα, όπου στην άκρη του δρόμου με τον μεγάλο τροχό, δύναται να ανοίξει το χαντάκι για το θάψιμο της σωλήνας, το οποίο μπορεί να στοιχίζει άλλα τόσα.
Κύριε Δήμαρχε, με κόστος περίπου 25.000-30.000 € δίνετε λύση στο βάσανο δεκάδων σπιτιών στον παραλιακό άξονα του Αγίου Νικολάου και εάν ο Δήμος βάλει τέλος σύνδεσης 300-500 ή 700 ευρώ, θα έχετε εισπράξει τουλάχιστον το μισό της δαπάνης αυτής και ο Δήμος θα έχει επιτελέσει τον σκοπό του.
Είμαι στη διάθεσή σας
Ευχαριστώ.