Πα. Μαρ 29th, 2024

Γιάννης Μούγιος: Οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν ισχυρή φωνή

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Β. ΜΟΥΓΙΟΥ

Πρώην δημοτικού συμβούλου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΚΕΔΗΤ

Τον Μάιο του 2019, θα διεξαχθούν οι αυτοδιοκητικές εκλογές και προφανώς όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε τι καινούργιο φέρνει ο “Κλεισθένης”, ποιές είναι οι νέες αρμοδιότητες και πως αυτές οι αρμοδιότητες θα λειτουργήσουν για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Τα Τοπικά Συμβούλια και οι τοπικές κοινωνίες επιβάλλεται να έχουν ισχυρή φωνή και οι αποφάσεις τους πρέπει να ακούγονται και να εφαρμόζονται από την Δημοτική Αρχή. Αυτό που λέω το εννοώ.Οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και όχι όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα που κανένας δήμαρχος δεν αφουγκράζεται την αγωνία των τοπικών κοινωνιών. Βέβαια, να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τοπικά συμβούλια δεν συνεδριάζουν με δική τους ευθύνη και συνήθως οι τοπικές κοινωνίες αδρανούν και αδιαφορούν.
Προτάσεις οπως, η προώθηση του τουρισμου και των προϊόντων της Τροιζηνιας και των Μεθανων, είναι αναγκαίες και μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Επίσης, επιβεβλημένο είναι ο εκσυγχρονισμός του Δήμου με εξειδικευμένους υπαλλήλους, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών και των δημοτών. Απαιτείται να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα του δημότη η οποία σχετίζεται με την καθαριότητα, το δημοτικό φωτισμό, την οδοποιία, την ανάδειξη της γειτονιάς.
Οι δημότες πλέον δεν μπορούν να ανεχτούν την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, που είναι σε όλους γνωστό ότι οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν τις επιβαρύνσεις και τα χαράτσια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, για τις οποίες το κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει γνώση και εικόνα.
Η διεκδίκηση και η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών, Εθνικών και Περιφερειακών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, είναι αναγκαία παρά ποτέ, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου.
Επιβάλλεται αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και εφαρμογή του Θεσμού της Λογοδοσίας σε όλα τα θεσμικά όργανα του Δήμου, κάτι που δεν έγινε τα τελευταία 4 χρόνια. Θέλουμε Μηνιαία Λογοδοσία Δημάρχου (ώρα Δημάρχου) σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω επίκαιρων ερωτήσεων που θα καταθέτουν οι Δημοτικές Παρατάξεις, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δημότες.
Στην σύγχρονη εποχή, με τον “Κλεισθένη”, μας δίδεται η δυνατότητα για ευρείες συνεργασίες και συλλογική διοίκηση. Προτείνω την συνεργασία των Δημοτικών Παρατάξεων και Κινήσεων Πολιτών, προεκλογικά και μετεκλογικά για το σχεδιασμό και την υλοποίηση. Τέλος, ο Δήμαρχος θα πρέπει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους δημότες. Ας ελπίσουμε ότι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις θα εκλεγούν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και θα συνεργαστούν για το κοινό καλό της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.

Σ.Σ.: Το άρθρο αυτό γράφηκε με αφορμή του ΦΟΡΟΥΜ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.