Κυ. Ιαν 26th, 2020

Η εκτέλεση των πατριωτών στον Καρατζά

Η εκτέλεση των 24 στο Καρατζά στις 5 Ιουνίου 1944

Τον Ιούνιο του 1944, στην περιοχή από το Λυγουριό έως το Κρανίδι και την Ερμιόνη, δρούσε ο 5ος Λόχος του 6ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, που είχε έδρα την Κόρινθο. Παράλληλα υπήρχαν βάσεις του ΕΛΑΝ (ναυτικό του ΕΛΑΣ) το οποίο παρεμπόδιζε τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων της Κρήτης, καταλαμβάνοντας πολλά πλοιάρια που είχαν προορισμό το νησί.
Υπήρχαν ακόμη δυνάμεις του Εφεδρικού Απελευθερωτικού Στρατού στις οποίες ανήκαν αρκετοί από τους κατοίκους των χωριών  Αγία Ελένη (Μπάφι), Καραντζά, Τραχειά και Κολιάκι.
Οι δυνάμεις αυτές κατάφεραν να πετύχουν  την παράδοση 80-100  Ιταλών -με τον οπλισμό και τα εφόδιά τους- τον Οκτώβριο  του 1943-  την περίοδο  της συνθηκολόγησης  της Φασιστικής  Ιταλίας. Ήταν  μια φρουρά της    Επιδαύρου  που δεν  ήθελε   να συνεργαστεί με τα γερμανικά στρατεύματα. Και ύστερα  από  διαπραγματεύσεις  με τον  Βασίλη Μπούρα, από την Τραχειά,   παραδόθηκαν, και προωθήθηκαν στη Μέση  Ανατολή.
     Τότε ο ΕΛΑΣ προσπάθησε να δημιουργήσει αντίσταση στον Καραντζά, στρατολογώντας,  όλους τους άνδρες  κατοίκους του χωριού.
     Το  γεγονός αυτό, αλλά  και  η  εν  γένει  δράση  του  ΕΛΑΣ,  οδήγησε τους  Γερμανούς   σε μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση   από το Ναύπλιο ως την Ερμιονίδα.  Στην πορεία τους  πέρασαν  από το Λυγουριό , το Κολιάκι, την  Τραχειά, την Αγία Ελένη και τον Καραντζά.
       Πρώτα συνέλαβαν τον  18χρονο   γιο  του  Νίκου  Μπούρα, το Βασίλη, τον οποίο   κρέμασαν  στο δρόμο  Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση Νιχωρίτικα,  αφού πρώτα τον βασάνισαν απάνθρωπα. Τον άφησαν  κρεμασμένο   τρεις ημέρες και  μετά, στις 4 Ιουνίου  1944, πήγαν  στον Καραντζά,  συγκέντρωσαν  όλους  τους άντρες του χωριού, και τους έκλεισαν  σε  μια αποθήκη. Λέγεται  ότι  οι  συλληφθέντες  μπορούσαν  να διαφύγουν, αλλά αποφάσισαν  να θυσιαστούν για  να μην ξεσπάσουν  οι Γερμανοί στις γυναίκες και  στα παιδιά.
      Την επομένη, 5  Ιουνίου, από τους  80  άνδρες, διάλεξαν  23, ηλικίας 18-55  ετών,  τους  οδήγησαν   στον   ξεροπόταμο, που   βρίσκεται   κοντά   στο   δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό  Νιχώρι. Τους έβαλαν σε δύο σειρές, αλλά λίγο πριν δοθεί η εντολή εκτέλεσης, ορισμένοι έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να σωθούν: πήδηξαν μέσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής. Οι υπόλοιποι δέχτηκαν τις ριπές του οπλοπολυβόλου. Τελικά πέντε σώθηκαν  και  αναφέρονται πιο κάτω. Μεταξύ αυτών ο Θεοδωρόπουλος, που  ένας ταγματασφαλίτης είπε στον άλλο, όταν πήγαν να ρίξουν τη χαριστική βολή: άστον δε σου φτάνει τόσο αίμα. Κι ακόμη ο Γεώργιος Αθ. Μπάκας, που ο Γερμανός, ίσως Αυστριακός, δεν τούριξε τη χαριστική βολή. Σήμερα στο σημείο αυτό  υπάρχει  λιτή αναθηματική μαρμάρινη  πλάκα.
 
Οι εκτελεσθέντες είναι:
1.-Μπούρας Βασίλειος του Νικολάου (απαγχονίστηκε) 18 ετών
2.-Ανδριανός Ευάγγελος του Αθαν.18 ετών
3.-Γιακουμής Παναγιώτης του Κων. 32 ετών
4.-Γιακουμής Παναγιώτης του Χαρ.29 ετών
5.-Δανόπουλος Κοσμάς του Μωυσή, 22 ετών
6.-Δανόπουλος  Μωυσής του Φιλίππου, 49 ετών
7.-Δερματάς  Αθανάσιος του Κων.,41ετών
8.-Λεβέντης   Ανάργυρος του Ιωαν., 28ετών
9.-Λιβανός Παναγιώτης του Γεωργ., 30 ετών
10.-Μούγιος  Αθανάσιος  του Δημ. 25 ετών
11.-Μούγιος Νικόλαος του Δημ. 32 ετών
12.-Μούγιος  Γεώργιος του του Ιωαν. 21 ετών
13.-Μπάκας   Αθανασιος του Γεωργίου, 29 ετών
14.-Μπάκας  Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 23 ετών
15.-Μπελεσιώτης  Ανάργυρος του Αντων.21 ετών
16.-Μπελεσιώτης Αντώνιος του Αθαν. 55 ετών
17.-Σαχίνης Κωνσταντίνος του Σταύρου, 27ετών
18.-Σαχίνης Σταμάτης του Σταύρου, 33 ετών

ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ:
1. Ανδριανός Γεώργιος του Αθαν.
2. Θεοδωρόπουλος Σταμάτης του Αριστείδη
3. Λεβέντης χρήστος του Ιωάννου, αδελφός του εκτελεσθέντος Ανάργυρου
4. Μπάκας Γεώργιος του Αθανασίου
5. Μπάκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου
6. Σαχίνης Παναγιώτης του Σταύρου, αδελφός των Κωνσταντίνου και Σταμάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.