Πε. Νοέ 21st, 2024

Ανέγερση προτομής του Ι. Καπποδίστρια από την Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας

Μια σημαντική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνος βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά απο πολύχρονες ενέργειες ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση μνημείου του Ιωάννη Καποδίστρια, στο χώρο που έλαβε χώρα η Γ΄Εθνοσυνέλευση, ο οποίος ανήκει στην ιδιοκτησία του Συλλόγου από το 2001. Η προτομή του Ι. Καπποδίστρια, όπως τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ευαγγελία Δροσινού, θα αποτελέσει ιστορικής σημασίας στιγμή για τον τόπο και θα του παρέχει τη δυνατότητα να προβληθεί σε Πανελλήνιο ή/και παγκόσμιο επίπεδο. Η προτομή του μεγάλου Έλληνα κυβερνήτη έχει φιλοτεχνηθεί και είναι έτοιμη, ενώ έχουν εκδοθεί, μετά από συντονισμένες προσπάθειές του συλλόγου, οι προβλεπόμενες κατά νόμο άδειες και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Για την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του μνημείου θα απαιτηθεί ένα ποσό περίπου στις 25.000 ευρώ, το οποίο θα συγκεντρωθεί από κατοίκους της περιοχής.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Σύλλογός «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» ιδρύθηκε το 1979 και μετρά 40 συνεχόμενα έτη λειτουργίας έχοντας ωστόσο περάσει τόσο από περιόδους έντονης δραστηριότητας και παρουσίας όσο και από περιόδους αδράνειας. Το Δ.Σ. αποτελείται από επτά (07) μέλη. Τα τελευταία 12 έτη γνωρίζει μία φάση συνεχώς αυξανόμενης δραστηριότητας και ενεργούς παρουσίας στα δρώμενα του χωριού. Ως φορέας έχει αποκτήσει μόνιμη στέγη σε σύγχρονο κτίριο, το οποίο του έχει πραχωρηθεί ως προς την χρήση, από το Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, γεγονός που συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση λειτουργίας του, στην αυτονομία του και κατ΄ επέκταση στο παραγόμενο έργο.
Σκοπός του Συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι η μελέτη, έρευνα και αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων της κοινότητας Τροιζήνας προκειμένου αναπτυχθεί και προβληθεί πνευματικά και πολιτιστικά. Ο φορέας προσπαθεί να συμβάλει στην ανάδειξη , προβολή και αξιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής παρουσίας της περιοχής από τους μυθολογικούς έως και τους σύγχρονους ιστορικούς χρόνους. Γνώμονα αποτελεί η κοινωνική συνοχή, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση πολιτιστικών και φυσικών πόρων της περιοχής με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας του χωριού.
Σημαντικές δράσεις που υλοποιούνται είναι η έκθεση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης κάθε έτος, η λαογραφική έκθεση με τη συλλογή, οργάνωση και παρουσίαση αντικειμένων της καθημερινής ζωής των κατοίκων προηγούμενων δεκαετιών του χωριού, η λειτουργία χορευτικής ομάδας με τμήματα ενηλίκων και παιδιών καθώς και παραγωγή προϊόντων οικοτεχνίας.
Η λειτουργία του συλλόγου βασίζεται σε οικονομικό επίπεδο στις συνδρομές των μελών του και των κατοίκων του χωριού ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν δωρεές από Έλληνες και ξένους που γνώρισαν τον τόπο της Τροιζήνας και τον αγάπησαν.

Το χωριό
Η ιστορία της Τροιζήνας ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Πρώτος βασιλιάς της αναφέρεται ο Ώρος. Το όνομά της σύμφωνα με τον μύθο το πήρε από τον γιο του Πέλοπα Τροιζήνα, την περίοδο που βασιλιάς ήταν ο Πιτθέας. Κόρη του Πιτθέα ήταν η Αίθρα, μητέρα του ήρωα Θησέα. Ο Θησέας γεννήθηκε από την Αίθρα και τον βασιλιά της Αθήνας κατόπιν σχεδίου του πατέρα της Αίθρας, Πιτθέα. Όταν ενηλικιώθηκε πήγε στην Αθήνα, καθαρίζοντας από τους ληστές τον χερσαίο δρόμο που ένωνε την Τροιζήνα με την Αθήνα, που τότε ήταν γεμάτος κινδύνους. Ο Θησέας αφού σκότωσε τον Μινώταυρο και απελευθέρωσε τους Αθηναίους από την ηγεμονία του Μίνωα έγινε βασιλιάς της Αθήνας. Γιος του ήταν ο Ιππόλυτος, ο οποίος έγινε ήρωας για την Τροιζήνα και λατρεύτηκε σαν θεός. Στην πόλη υπήρχε σημαντικός ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν, κομμάτια του οποίου σώζονται ως και σήμερα.
Αξιοσημείωτο γεγονός της μεγάλης ιστορία αυτού του μικρού γεωγραφικά και πληθυσμιακα χωριού είναι ότι κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το 1827 συγκλήθηκε στην Τροιζήνα η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην οποία εξελέγη κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Επιπλέον συνετάχθη και επικυρώθηκε ο πρώτος οριστικός καταστατικός χάρτης της πατρίδας μας, το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος».
Γεωγραφικά το χωριό εκτείνεται στο βορειοανατολικό μέρος της Πελοποννήσου και αποτελεί προέκταση της Αργολικής χερσονήσου. Απέχει περίπου οκτώ (08) χιλιόμετρα από το Γαλατά και εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα από την Αθήνα. Διοικητικά, ως το 2011 υπαγόταν στη Νομαρχία Πειραιά ενώ από τότε ως και σήμερα ενσωματώθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Νήσων. Σε επίπεδο Δήμου αποτελεί μέρος του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων. Κατά την τελευταία απογραφή του 2001 αριθμούσε 671 κατοίκους.
Σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων (ελαιόδεντρα, λεμόνια, πορτοκάλια, τριαντάφυλλα κτλ.) καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα εύφορη και ευδοκιμούν τα ανωτέρω προϊόντα.

Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων
Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 19 Μαρτίου-5 Μαΐου του 1827 στο χωριό της Τροιζήνας. Αποτέλεσε σταθμό μείζονος σημασίας για την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης. Εκεί ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά Δημοκρατικό και φιλελεύθερο, επιλέχθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της πατρίδας μας και ορίστηκε το Ναύπλιο ως η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Ο Σύλλογός μας έχει οργανώσει και πραγματοποιεί Έκθεση με πλούσιο ιστορικό υλικό. Επιπρόσθετα πραγματοποιεί ετήσιες επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο.