Σ. Αθανασίου: «Σταματήστε να λέτε ψέματα και να συκοφαντείτε κύριε Πολλάλη»
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο δήμαρχος της κοινωνικής μειοψηφίας Σπύρος Πολλάλης σε μια προσπάθεια του να συγκαλύψει τις αδυναμίες, την ολιγωρία, τις παρατυπίες, την παράβαση καθήκοντος για τα θέματα των κοινόχρηστων χώρων που αποκαλύφθηκαν κατά η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο ( με τη χρήση e mail) στις 26 Απριλίου 2020, επιχείρησε να αντιστρέψει την αλήθεια, επιστρατεύοντας γκαιμπελικές μεθόδους, ψευτιές και συκοφαντίες. Με την ανακοίνωση του στις 6 Μαϊου ο δήμαρχος υποστήριξε ότι “ο έλεγχος και τα ενδεχόμενα πρόστιμα έχουν ονοματεπώνυμο” και με κατονόμασε, δήθεν ότι εγω ευθύνομαι για το τι θα ακολουθήσει.
Με άλλα λόγια, τις δικές του ευθύνες και τις δικές του παραλείψεις επιχείρησε να ρίξει στην αντιπολίτευση και σε μένα προσωπικά.
Να υπενθυμίσω ότι με κοινή τους πρόταση οι δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δήμου μας ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ να μην πληρώσουν οι επαγγελματίες τέλη κονόχρηστων χώρων από την 21 Μαρτίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το επιχείρημα που πρόβαλαν αρχικά ο δήμαρχος και οι συνεργάτες ότι “δεν μπορούν να ψηφιστεί το μέτρο γιατί δεν προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου” δεν ευσταθούσε, γιατί κάλλιστα το δημοτικό συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει μείωση του τέλους από 7 ευρώ σε 1 ή 2 ευρώ για το τρέχον έτος, κάτι που έκανε μεταγενέστερα ο δήμαρχος Πόρου Γ. Δημητριάδης και το δημοτικό συμβούλιο του γειτονικού Δήμου που ανακοίνωσε μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων σε 1 ευρώ.
Κατανοώ για ποιούς λόγους ο Σπ. Πολλάλης στην ανακοίνωση του δεν αποκάλυψε για το τι ακριβώς είπε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με τους επαγγελματίες του Γαλατά. Όμως, οι δημότες θέλουν να μάθουν την αλήθεια και ελπίζω να αποκαλύψουν οι συμμετέχοντες τις συζητήσεις και το παρασκήνιο που προηγήθηκε.
Αλλά, ας δούμε τη διαδικασία:
Οι επαγγελματίες πληρώνουν δημοτικά τέλη για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων:
Α. Στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων για την κατάληψη πεζοδρομίων. Το ποσό που καταβάλλουν οι επαγγελματίες είναι 7 ευρώ το τ.μ.
Β. Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τροιζηνίας – Μεθάνων για την κατάληψη Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.Το ποσό που καταβάλλουν οι επαγγελματίες είναι 7 ευρώ το τ.μ.
Γ. Στο Δήμο Τροιζηνίας -Μεθάνων και στην Κτηματική Υπηρεσία για την κατάληψη αιγιαλού.Το ποσό που καταβάλλουν οι επαγγελματίες είναι 10 ευρώ. Τα 7 ευρώ πηγαίνουν στον Δήμο και τα 3 ευρώ στην Κτηματική Υπηρεσία.
Τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων καταβάλλονται για την περίοδο απο 1 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Κατά την προηγούμενη 3ετία, οι άδειες παραχώρησης, είχαν και την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, άρχισαν να ισχύουν από 1 Ιανουαρίου του 2017 και έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Είναι γνωστό ότι αρκετοί επαγγελματίες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν και πρόστιμα γιατί υπήρξε καθυστέρηση – χωρίς να έχουν καμία ευθύνη οι επαγγελματίες – της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για το λόγο αυτό, έγινε έκκληση από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο οι αιτήσεις των επαγγελματιών να γίνονται σε προγενέστερο χρόνο, ώστε να να υπάρχει η δυνατότητα της έγκαιρης έγκρισης των αδειών παραχώρησης.
Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι επαγγελματίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και του υγιούς ανταγωνισμού θα πρέπει να διαθέτουν άδειες παραχώρησης και εύλογα να πληρώνουν τέλη κοινόχρηστων χώρων.
Ένας επαγγελματίας για να πάρει άδεια παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου θα πρέπει να έχει δημοτική ενημερότητα για το προηγούμενο έτος.
Τι μας είπε ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Σούχλας; Υποστήριξε ότι “είμαστε απο τους ελάχιστους Δήμους, που δεν έχουμε κανονισμό λειτουργίας παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων. Αυτό , όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε και παρατηρείτε , είναι να επικρατεί μια αυθαιρεσία σχετικά με την χρήση κοινόχρηστου χώρου.Τόσα χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να σταματήσει να επικρατεί η συγκεκριμένη αυθαιρεσία και τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε για κάτι που ήταν πάντα εντελώς στον αέρα, αφού δεν υπήρχε κανένας σχετικός κανονισμός για την εύρυθμη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων”.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Σπύρος Πολλάλης είπε ότι “Από την ανωτέρω διάταξη, μπορούν εύκολα να συναχθούν δύο (2) συμπεράσματα :
α) Η ρύθμιση αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν ΗΔΗ αιτηθεί και έχουν λάβει άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από τον Δήμο, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβάλλει ένα μέρος ή ολόκληρο το ποσό του τέλους, που θα τους αναλογούσε
β) Η απαλλαγή από τα τέλη, έχει ισχύ για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί.
Στο σημείο αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι, ο Δήμος Τροιζηνίας -Μεθάνων, ΔΕΝ έχει χορηγήσει μέχρι και σήμερα ΚΑΜΙΑ σχετική άδεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η Εισήγηση δεν αφορά σε υπαρκτό ζήτημα.
Κατά συνέπεια, ούτε προς συζήτηση μπορεί να τεθεί, ούτε απαιτείται η λήψη απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο, για ανύπαρκτο ζήτημα”.
Τι μας είπε λοιπόν ο δήμαρχος: ότι δεν έχει κάνει κανένας αίτηση, άρα δεν υποχρεούται κανείς να πληρώσει.
Όταν εύλογα του έθεσα μερικά ερωτήματα, που προκύπτουν απο την ισχύουσα νομοθεσία, που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες του και τις ευθύνες του, τότε αντιλαμβάνοντας ότι έχει υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, επιχείρησε πανικόβλητος να αντιστρέψει την πραγματικότητα.
Ο δήμαρχος Πολλάλης καλείται λοιπόν να αποδείξει γιατί δεν εφάρμοσε την νομοθεσία και δεν προστάτευσε τους επαγγελματίες από τους ελέγχους των κρατικών φορέων και οργάνων. Δεν προάσπισε τα έσοδα του Δήμου την ώρα που εξέδιδε ανακοινώσεις ότι “δεν του άφησαν λεφτά”, αλλά έσπευσε να δεσμεύσει τα χρήματα για τον μισθό του δημάρχου!.
Η ολιγωρία και η παράβαση καθήκοντος αποδεικνύεται και απο το γεγονός ότι μόλις στις 7 Μαίου με ανακοίνωση του ο Δήμος κάλεσε τους επαγγελματίες να καταθέσουν αιτήσεις.
Όμως, όπως αποκαλύψαμε ο Δήμος δεν προχώρησε στην διαμόρφωση κανονισμού όρων παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, αλλά ούτε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Ωστόσο, εκπρόθεσμα ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο, ανακοίνωσαν ότι δέχονται αιτήσεις και το σημαντικότερο: Το Λιμενικό Ταμείο εξέδωσε αποφάσεις παραχώρησης με τίμημα 7 ευρώ, αγνοώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 26ης Μαίου 2020 που εισηγήθηκε και αποφάσισε (από τους δύο συνδυασμούς της μειοψηφίας) να μην πληρώσουν οι πληττόμενοι επαγγελματίες για το διάστημα από την 21η Μαρτίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Η τεχνική διαδικασία για την νομιμότητα της απόφασης είναι η μείωση της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων, έως τώρα δεν έχει εγκρίνει καμία άδεια, ούτε έχει προχωρήσει στις κανονιστικές αποφάσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία.
Απο την έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι μόνο 1 επαγγελματίας κατέθεσε αίτηση στο Λιμενικό Ταμείο στις 31.01.2020 και στις 6 Φεβρουαρίου πήρε την έγκριση για την παραχώρηση 20 τ.μ. Το περίεργο όμως είναι ότι και σε αυτή την παραχώρηση δεν δίδεται άδεια από 1.1.2020 έως 31.12.2020, αλλά από την έγκριση της αίτησης!
Στη συνέχεια, μετά τη συζήτηση της 26 Απριλίου και τις ανακοινώσεις του Δήμου έχουν βγάλει άδεια 14 επαγγελματίες (3 από το Βαθύ, 7 από την Λουτρόπολη και 4 από τον Γαλατά) από το Λιμενικό Δημοτικό Ταμείο Τροιζηνίας – Μεθάνων.
Τα καταστήματα της εστίασης όμως άνοιξαν όλα στις 25 Μαϊου. Ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο δεν έχουν κανονιστικές αποφάσεις. Δεν εφαρμόζουν και την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης, να επισημάνω ότι δυστυχώς, ο δήμαρχος Πολλάλης στους 9 μήνες της δημαρχιακής του θητείας και 12 μήνες από την ημέρα της εκλογής του:
1. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να δώσει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της απογραφής που έγινε κατά την ημέρα που παρέλαβε τον Δήμο (1η Σεπτεμβρίου 2019) και στη συνέχεια να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την οικονομική απογραφή που του ζητήθηκε.
2. ΑΡΝΕΙΤΑΙ προτάσεις που θα διαμόρφωναν ένα πλαίσιο συναίνεσης μεταξύ και των τριών δημοτικών συνδυασμών με προφανή στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
3. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συγκροτηθεί επιτροπή, από δημοτικούς συμβούλους όλων των δημοτικών συνδυασμών και δημοτών προκειμένου να ασκηθεί πολύπλευρη πίεση και να αναζητηθούν λύσεις για την λειτουργία των Ιαματικών Πηγών των Μεθάνων.
4. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να επεξεργασθεί το δημοτικό συμβούλιο νέο κανονισμό ύδρευσης ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν δεκάδες νοικοκυριά της περιοχής μας.
5. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των δημοτών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, περιμένοντας την “λήξη των μέτρων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης”.
6. ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ το Κοινωνικό Παντοπωλείο με αποτέλεσμα να ακυρώσει στην πράξη την κοινωνική δομή που θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε δεκάδες δημότες και δημότισσες μας που στερούνται από τα απαραίτητα της καθημερινής επιβίωσης.
7. ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ συνεχίζει να δίνει επί 9 μήνες την εργολαβία της καθαριότητας σε ιδιώτες χωρίς να τηρούνται οι όροι της σύμβασης και κυρίως για τη συχνότητα αποκομιδής των σκουπιδιών, του πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων και της συλλογής των ογκωδών αντικειμένων.
8. ΑΔΥΝΑΤΕΙ να υπερασπιστεί βασικά δικαιώματα των δημοτών και των δημοτισσών και αυτό φάνηκε από τον αποκλεισμό μας επί 2μηνο, από Πόρο, Ναύπλιο και Πειραιά.
9. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΨΕΜΑΤΑ ότι θα μπορούν οι δημότες να περνούν στον Πόρο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν δεκάδες δημότες μας από την ανεκδιήγητη ανευθυνότητα του.
10. ΑΡΝΗΘΗΚΕ τη βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, αρνούμενος ουσιαστικά στη δημοκρατική και πολύπλευρη ενημέρωση των δημοτών.
11. ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ σχετικά με τα έσοδα του Δημοτικού
Λιμενικού Ταμείου που έχουν σχέση:
– Με τα γενικά έσοδα που προέρχονται από σκάφη που ελλιμενίζονται στα
Μέθανα, στον Γαλατά και αλλού.
– Πόσες είναι οι απαιτήσεις από την χρήση των κοινόχρηστων χώρων και
από ελλιμμενισμό σκαφών.
12. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να πραγματοποιήσει μελέτη για το πραγματικό κόστος των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες μας και στη συνέχεια να προχωρήσει σε επανυπολογισμό των δημοτικών τελών.
13. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να αξιοποιήσει την δημοτική περιουσία παρά το γεγονός ότι του έχει ζητηθεί επανειλλημένα.
14. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να επισπεύσει διαδικασίες αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων που υπάρχουν στην περιοχή μας.
15. ΑΡΝΕΙΤΑΙ να προχωρήσει στην καταγραφή της ακινήτων του Δήμου, των δρόμων, των πλατειών, των πεζόδρομων, των πεζοδρομίων, των παιδικών χαρών στο Κτηματολόγιο.
16. ΑΝΑΘΕΤΕΙ σε “εθελοντές υδραυλικούς” την επισκευή του δικτύου ύδρευσης που επισκευάζουν παρανόμως τις βλάβες των ρολογιών και των δικτύων.
17. Δεν έχει συνεδριάσει η Πολιτική Προστασία, ανώτατο συλλογικό όργανο για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
18. Αρνείται να μας ενημερώσει που διέθεσε αναλυτικά την βοήθεια που πήρε σε μάσκες και αντισηπτικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
19. Δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία αιμοδοσία με αποτέλεσμα οι δημότες που απευθύνονται στο Δήμο, εισπράττουν την απάντηση ότι δεν υπάρχει φιάλη αίματος διαθέσιμη.
20. Καθυστερεί στην εξόφληση επαγγελματιών απο υποχρεώσεις που δημιούργησε η 9μηνη θητεία του.