Πε. Νοέ 21st, 2024

ΤΑ ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΟΥΛΑ

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Καλημέρα.
Στη σημερινή
πρωϊνή βόλτα
πήγα στη
Μαγούλα.
Τα ευρήματα
είναι αξιόλογα
και ανήκουν
στην Μυκηναϊκή
εποχή.
Αν και δεν υπάρχουν
ενημερωτικές
πινακίδες
αξίζει κάποιος
να τα επισκεφθεί.

Η ΜΑΓΟΥΛΑ

Το έτος το 1997 ανακαλύφθηκαν τρεις θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι σε ένα μικρό λόφο κοντά στον Γαλατά στην ακτή του όρμου Πώγωνα.
Οι τάφοι βρίσκονται στο δυτικό άκρο της.
Ο παλαιότερος χρονολογείται το 16ο αιώνα π.Χ. σχηματίζει εσωτερικά έναν κύκλο με διάμετρο 5 μ. και έχει μεγαλιθική είσοδο χωρίς τον χαρακτηριστικό δρόμο των θολωτών μυκηναϊκών τάφων.
Ο δεύτερος είναι μικρότερος (3,80 μ.).
Ο τρίτος είναι ακετά μεγάλος σε σχέση με τους άλλους δύο (11 μ.).
Ειδικότερα, να αναφέρω ότι ο τύμβος που τον σκέπαζε είχε διάμετρο 60 μ.
Η αρχαιολόγος κυρία Ελένη Κονσολάκη-Γιαννοπούλου, η οποία επίβλεψε τις ανασκαφές, όπως και στις περισσότερες της περιοχής της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, επισημαίνει για την Μαγούλα:
«Για να κτιστεί ένα τέτοιο οικοδόμημα θολωτό, που αναλογεί σε μια τριώροφη πολυκατοικία, χρειαζόταν εξειδικευμένους τεχνίτες, ακόμη και αρχιτέκτονες» και «είναι σαφές ότι ανήκει σε κάποιον τοπικό ηγεμόνα».
Αν και θεωρείται συλημένος, ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε εντός αυτού χρυσά κοσμήματα εξαιρετικής τέχνης και έναν αμφορέα από τη Χαναάν, που φανερώνει τη διακίνηση αγαθών από την Ανατολή και την Κρήτη.
Στο εσωτερικό του βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα, πρώιμα ειδώλια κι ένας αμφορέας από τη Χαναάν, που φανερώνουν εμπορικές σχέσεις με την Ανατολή και την Κρήτη.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νεκροί του τάφου ήταν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας.
Επίσης, να αναφερθεί ότι πάνω στον λόφο εντοπίσθηκαν ίχνη Μεσοελλαδικής ακρόπολης.