Πε. Απρ 18th, 2024

Τα κάστρα σε Κοκκινιά και Χώριζα

Διαδρομή: Τα κάστρα σε Κοκκινιά – Χώριζα
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες
Σύντομη περιγραφή: Τα τέσσερα μεσαιωνικά κάστρα της Τροιζηνίας: Δαμαλάς, Κοκκινιά, Χώριζα και Άνω Φαναρίου, βρίσκονται στην ίδια σχεδόν ευθεία στους υψηλότερους λόφους στις Αδέρες και στο Ορθολίθι και πιθανολογείται ότι αποτελούν φυλάκια του δρόμου που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. Τα Κάστρα ήταν συνέχεια του δρόμου του Θησέα, που ξεκινούσε από την Τροιζήνα, συνέχιζε στην Κοκκινιά, πέρναγε από το Φανάρι και έφθανε στον Καρατζά, που πήρε την ονομασία του από την σύνθετη τουρκική λέξη Καρά, που σημαίνει μαύρος και αντζάς, που σημαίνει σκυλί. Δηλαδή, Καραντζάς, σημαίνει μαύρο σκυλί.
Η πρόσβαση προς το Κάστρο της Κοκκινιάς γίνεται από το χωριό Ευαγγελισμός – Σκαπέτι – και βρίσκεται στη μεσαία κορυφή από τις τρεις των Αδέρων. Οι ντόπιοι το ονομάζουν “κάστρο Σκαπέτι”, “Σκελεθρέϊκο” και “κάστρο του Αη Γιώργη”. Εκτείνεται σε ένα πλάτωμα με 30 στρέμματα και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρωματικός οικισμός στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, ενώ περιβάλλεται από μεγάλες χαράδρες. Υπάρχουν πολλά ερείπια παλαιών τειχίων. Ήταν ένα απόρθητο φρούριο και χρησιμοποιείτο προφανώς ως παρατηρητήριο. Ακολουθώντας την κορυφογραμμή συναντάς το κάστρο της Χώριζας, το οποίο επισκέφθηκε ο E. Dodwell, που στην περιγραφή του το αναφέρει ως Korasa και το χαρακτηρίζει αρχαίο κτίσμα, “βραχώδες μυτερό έξαρμα σε σχήμα νησιού” και ότι “υπάρχουν “κατάλοιπα μεσαιωνικού οχυρού, κτισμένο με μικρές πέτρες”. Το 1927, ο W. Wrede επισημαίνει ότι “υπήρχε στα προϊστορικά χρόνια μια σκοπιά”, ενώ το 1938 το επισκέφθηκε ο K. Gebauer, για το οποίο τονίζει ότι “είναι πιθανόν να είναι μυκηναϊκό φυλάκιο”, κοντά τον οικισμό Ζερβέϊκα, κοντά στον Καρατζά.
Ο Καρατζάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ. είναι ένα χωριό που γνώρισε την καταστροφή και επί Τουρκοκρατίας και από τους Γερμανούς, όταν εκτέλεσαν 23 νεαρούς άνδρες ηλικίας 18 55 ετών στο συνοικισμό Νιχώρι, κοντά στην Τραχειά. Είχε προηγηθεί ο βασανισμός του 18χρονου Βασίλη Μπούρα για να ομολογήσει θέσεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο νεαρός Β. Μπούρας για παραδειγματισμό τον κρέμασαν στον δρόμο Τραχειάς Κρανιδίου, για παραδειγματισμό των άλλων συγχωριανών του και των διπλανών χωριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.