Σα. Νοέ 23rd, 2024

Σάββας Ν. Αθανασίου: Α ΜΕΡΟΣ: «Είμαι υπερήφανος για αυτά που κάναμε ως Δίκτυο Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα»

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Το 1974 ξεκίνησε η ουσιαστική ενασχόληση μου με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δίπλα στον αείμνηστο δήμαρχο Καλλιθέας Γιάννη Γάλλο. Νέο παιδί, με αστείρευτη διάθεση προσφοράς στα κοινά, βρέθηκα ένα μεσημέρι μαζί του, στο σπίτι του στην οδό Μαντζαγριωτάκη για να γράψουμε το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας. Εγω και εκείνος. Γράφαμε, σβήναμε, τελικά καταλήξαμε σε ένα κείμενο. Μια παράγραφος, επικρίθηκε από πολλούς. Ήταν εκείνη που αναφερόταν στην απομάκρυνση του Ιπποδρόμου από την Καλλιθέα και διατυπωνόταν η πρόταση για δημιουργία πάρκου και να αποδοθεί η παραλία και πάλι στους κατοίκους της Καλλιθέας. Αυτή η θέση μετά από δεκαετίες υλοποιήθηκε και έγινε στο χώρο του Ιπποδρόμου το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Είναι γεγονός σε πολλούς υπάρχει ακόμα η απορία γιατί ποτέ δεν συμμετείχα στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας, αλλά μόνο στην περιοχή των Μεθάνων και της Τροιζηνίας. Η αγάπη μου για τα Μέθανα εκδηλώθηκε φαίνεται πιο έντονα, ενώ ταυτόγχρονα για πάνω από δύο δεκαετίες ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΟΚ ΕΣΠΕΡΟΣ, πότε ως γενικός γραμαμματέας και πότε ως πρόεδρος. Την περίοδο 1991 -1994 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λουτροπόλεως Μεθάνων. Στη συνέχεια βγήκα τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος στο «Καπποδιστριακό» Δήμο Μεθάνων απο 1998 έως το 2010. Απο το 2011 μέχρι και σήμερα εκλέχθηκα τρεις φορές ως επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα». Σήμερα θα επιχειρήσω να κάνω ένα απολογισμό της περιόδου 2011 – 2019 με τις θέσεις, τις δράσεις, τις προτάσεις που αναπτύξαμε με τους συνεργάτες μου όλη αυτή την περίοδο, που ελπίζω να αξιολογηθούν καλύτερα στο μέλλον. Παραθέτω ορισμένες δράσεις, θέσεις, απόψεις:

Σάββας Ν. Αθανασίου: «Είμαι υπερήφανος για αυτά που κάναμε ως Δίκτυο Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011-2019

Α’ ΜΕΡΟΣ

Σάββας Αθανασίου: «Είμαστε υπερήφανοι για αυτό που κάναμε»
Submitted by admin on Tue, 09/11/2010 – 11:10. Δημοτικά και άλλα…
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου, προέβη στην παρακάτω δήλωση, για τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 στο Δήμο Τροιζηνίας: «Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που συμμετείχαν στον συνδυασμό μας ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία και έδωσαν ένα δυναμικό και ανιδιοτελή αγώνα. Επίσης, να ευχαριστήσω, όλους εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν και μας ψήφισαν και τους διαβεβαιώνω ότι θα τιμήσω με το καλύτερο τρόπο την απόφαση τους αυτή. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, ωστόσο υπάρχει μια έντονη αίσθηση υπερηφάνειας για αυτό που κάναμε. Η συμμετοχή στο συνδυασμό μας, νέων ανθρώπων, επιστημόνων και πολλών γυναικών, συνέβαλε σημαντικά στην ανανέωση του δημοτικού συμβουλίου και των δέκα τοπικών συμβουλίων. Οι τοπικές νίκες μας στα Μέθανα, στο Μεγαλοχώρι και στην Τακτικούπολη, δείχνει ότι όπου υπήρχε έντονη και συνεχής μας παρουσία καταφέραμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.Προβληματισμός υπάρχει βέβαια για την εκλογική συμπεριφορά άλλων περιοχών, κυρίως, των μικρών και πλήρως εγκαταλελειμμένων χωριών. Ίσως, αυτό οφείλεται και στην έλλειψη εποικοδομητικών προτάσεων και έλλειμμα επικοινωνίας στις περιοχές αυτές της Τροιζηνίας.
Η καταγραφή όλων των προβλημάτων της περιοχής μας έγινε σε μεγάλο βαθμό στη σύντομη προεκλογική περίοδο. Τώρα, αυτό που προέχει είναι να διατυπώσουμε το όραμα μας για τα Μέθανα και την Τροιζηνία, με εξειδικευμένες προτάσεις, ώστε να γίνουν αποδεκτές από το σύνολο των κατοίκων. Η ανάληψη πρωτοβουλιών θα αρχίσει αμέσως μετά την έκδοση του τελικών αποτελεσμάτων και την συγκρότηση του συνδυασμού μας σε νέα βάση και δομή.
Από την εκλογική διαδικασία φάνηκαν ξεκάθαρα, οι αδυναμίες, οι αστοχίες και οι αδικίες του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης» αδυνατεί από μόνος του να διασφαλίσει την διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των υπηρεσιών των Δήμων.
Τέλος, το ποσοστό 33,24% που πήραμε στις εκλογές και οι 1.734 δημότες που τίμησαν τον πραγματικά ανεξάρτητο συνδυασμό μας με την ψήφο τους – αφού δεν υποστηριχθήκαμε από κανένα πολιτικό κόμμα και κομματικό παράγοντα – είναι μια μεγάλη νίκη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της περιοχής και εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρη την Τροιζηνία».

Τα αποτελέσματα ανά Εκλογική Περιφέρεια στο Δήμο Τροιζηνίας
Submitted by admin on Wed, 10/11/2010 – 08:12. Δημοτικά και άλλα…
Τα αποτελέσματα από τα 24 εκλογικά τμήματα του Δήμου Τροιζηνίας έχουν ως εξής: Εγγραμμένοι 8.312. Ψήφισαν 5.508, ποσοστό 66,27%. Έγκυρα 5.217, ποσοστό 94,72%. Άκυρα 220, ποσοστό 3,99%. Λευκά 71, ποσοστό 1,29%. Σαμπάνης Ιωάννης του Δημητρίου / Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Τροιζηνίας, ποσοστό 66,76%, 3.483 ψήφους, έδρες 14. Εκλογική περιφέρεια Τροιζήνος, ποσοστό 71,80%, 2.605 ψήφοι. Εκλογική περιφέρεια Μεθάνων, 55,25%, 878 ψήφοι.Αθανασίου Σάββας του Νικολάου, Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία, ποσοστό 33,24%, 1.734 ψήφοι, έδρες 7. Εκλογική Περιφέρεια Μεθάνων 44,75, 711 ψήφοι. Εκλογική Περιφέρεια Τροιζήνος 28,20% και 1.023 ψήφοι.
Τι ειπώθηκε και τι προτάθηκε για την ανάπτυξη των Μεθάνων
Submitted by admin on Tue, 03/05/2011 – 15:05. Δημοτικά και άλλα…
Στην εκδήλωση για τα 177 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Μεθάνων, που έγινε με πρωτοβουλία του Σάββα Ν. Αθανασίου, παραβρέθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος τόνισε τα εξής: « Η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό, όπως και τα Μέθανα. Ως εκπρόσωπος σας, όσα θέματα μου θέσετε θα τα καταθέσω με τη μορφή ερωτήσεως στη Βουλή. Θα συνεργαστούμε για την ενημέρωση των κατοίκων για τα προγράμματα ανάπτυξης τα οποία θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών της Χερσονήσου».
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, δήλωσε ότι «ο Καλλικράτης δεν έλυσε τα προβλήματα της περιοχής μας. Ίσως, η δημιουργία ενός μεγαλύτερου δήμου με τη συμμετοχή του Πόρου να έδινε τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η περικοπή πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίζει τις οικονομικές δυνατότητες των Δήμων. Υπάρχει ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Τροιζηνία, να βαδίσουμε πάνω σε αυτό και να το συμπληρώσουμε, ώστε να ενισχύσουμε την περιοχή μας».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Μπεντενιώτης απέστειλε στην εκδήλωση την παρακάτω επιστολή, η οποία διαβάστηκε στη σύσκεψη: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωση που οργανώνετε το Σάββατο 30 Απριλίου. Λυπάμαι γιατί δε μπορώ να ανταποκριθώ, λόγω υποχρεώσεων που είχα αναλάβει πριν λάβω την πρόσκλησή σας. Με την ευκαιρία όμως, χαιρετίζοντας την εκδήλωσή σας, θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και να ευχηθώ κάθε επιτυχία. Αλλά ακόμα να επισημάνω ότι, χρειάζεται με τη μεθοδικότητα αυτή να συμφωνήσουμε όλοι σε μία πλατιά συστράτευση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής μας. Μπορούμε ειλικρινά να επιτύχουμε, στη βάση και του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου ανάπτυξης, πολλά. Στη συνέχεια του παραλιακού δρόμου Επιδαύρου – Τροιζηνίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε την προοπτική μιας άλλης νέας εποχής».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης μας διαβεβαίωσε ότι «βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Χερσονήσου και δεσμεύεται ότι θα αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής» και ότι δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση επειδή θα επισκεφθεί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ την επαρχία.
Από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη, λάβαμε επίσης την εξής επιστολή: «Αγαπητέ συνάδελφε, Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας για τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση για τα 177 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Μεθάνων και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Προγραμματισμένη υποχρέωση δεν μου επιτρέπει να είμαι κοντά σας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα βρίσκομαι δίπλα σας σε κάθε κίνηση και δράση που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων της. Θεωρώ ότι δράσεις όπως αυτή, ανεβάζουν το επίπεδο του διαλόγου και ενισχύουν την κοινή προσπάθεια ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης, έχοντας εδραία την άποψη ότι για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο απαιτείται ενότητα δυνάμεων, συνέργειες και συνεργασίες χωρίς προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας».
Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Κατσαφάδος, που επισκέφθηκε και περιηγήθηκε τα Μέθανα την ημέρα της εκδήλωσης μας δήλωσε ότι «θα σταθεί στο πλευρό μας για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν».
Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πάνου κ. Δημήτρης Πάνου είπε: « Τα ιχθυοτροφεία μας έπιασαν στον ύπνο. Να μην δοθεί καμία νέα άδεια στην περιοχή μας και να μην δοθεί καμία παράταση στις υπάρχουσες άδειες».
Ο Σάββας Ν. Αθανασίου έκανε αναφορά στα 177 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Μεθάνων και ζήτησε τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, με φαντασία και εθελοντισμό, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν και υπάρχουν. Τόνισε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος και πρέπει να γίνει εργαλείο ιδεών και απόψεων και να διαμορφώσουμε ένα εθελοντικό μηχανισμό για την υλοποίηση των προτάσεων. Η καθιέρωση της επιτροπής διαβούλευσης των Μεθάνων, θα λειτουργεί σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Θα διευρύνεται συνεχώς και συντονιστικό ρόλο θα έχει ο Αντώνης Παυλής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Γιώργος Μπαμπούσκος τόνισε ότι «Το μείζον θέμα είναι το συγκοινωνιακό. Δεν υπάρχει τακτική πλέον ακτοπλοϊκή σύνδεση από τον Πειραιά με τα Μέθανα. Ο Καλλικράτης λειτούργησε σε βάρος των Μεθάνων. Να αναπτυχθεί ο Θρησκευτικός Τουρισμός και να μην αφήσουμε να αναπτυχθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή μας γιατί θα είναι καταστροφή».
Ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων Μεθάνων κ. Γιάννης Βρατσάμης τόνισε ότι «την στιγμή που περιορίζουν την αλιεία, την ίδια ώρα μας γεμίζουν με ιχθυοτροφεία και μολύνουν τη θάλασσα. Με τον Καλλικράτη δεν κερδίσαμε τίποτα, αντίθετα χάσαμε τα πάντα. Να δρομολογηθούν πλοία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και τουριστών».
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μεθάνων ΝΗΡΗΙΣ κ. Γιάννης Γ. Σκούρτης είπε ότι «στο δίλημμα τουρισμός ή ιχθυοτροφεία, εμείς σαφώς και τασσόμαστε υπέρ του τουρισμού. Δεν θέλουμε η περιοχή μας να γίνει βιομηχανική».
Ο κ. Κώστας Πατουλιάς τόνισε ότι «Δεν πρέπει να έρθουν περισσότερα ιχθυοτροφεία στην περιοχή. Η νομοθεσία πάσχει, αφού δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα τα Κλιμάκια Ελέγχου. Υπάρχουν οι βραχονησίδες για την εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Εμείς ζούμε από τον τουρισμό, αυτόν τον προσανατολισμό έχουμε και αυτόν θέλουμε να διατηρήσουμε».
Η κυρία Ρίτσα Δαρσινού επεσήμανε με έμφαση ότι «η μείωση της τουριστικής κίνησης είναι κάτω από το 50% και οι σοβαροί επενδυτές σκέπτονται να απεμπλακούν από τις επιχειρήσεις για να μην έχουν πλέον ζημιές. Η ανάπτυξη είναι μονόδρομος».
Η Κυρία Μαρία Δέδε τόνισε ότι «μέλημα μας είναι η ανάπτυξη της Τροιζηνίας και για αυτό όλοι πρέπει να συμβάλουμε με προτάσεις και ιδέες. Συμμετείχα στην συνεδρίαση του Δήμου Πόρου, παρότι δεν κληθήκαμε σαν δημοτική παράταξη. Απουσίαζε ο Δήμος Τροιζηνίας, αν και κλήθηκε από τον δήμαρχο Πόρου. Εμείς δεν ενημερωθήκαμε».
Ο κ. Νίκος Μπόγρης, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να επεκταθούν τα ιχθυοτροφεία γιατί θα καταστραφεί κυρίως η περιοχή του Μεγαλοχωρίου. Η Αρχαιολογία δεν πρέπει να είναι τόσο αρνητική στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και να αναδείξουμε τις ομορφιές της Χερσονήσου. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα».
Η κυρία Γεωργία Ανδριανοπούλου τόνισε ότι «καθήκον μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύση. Οι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν. Η Αρχαιολογία δεν πρέπει να βάζει εμπόδια. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να ενισχυθούν και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να αναπτύξουμε τα Μέθανα».
Ο κ. Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι «εμείς αγαπάμε τον τόπο μας και βλέπουμε να γεμίζουμε ανεμογεννήτριες και ιχθυοτροφεία. Ο κόσμος δεν τα θέλει και δεν επιθυμεί να γίνουμε βιομηχανική περιοχή. Μας κατέταξαν στη Β1 περιοχή και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να αντιδράσουμε. Να μεθοδεύσουμε αντιδράσεις».
Ο κ. Σπύρος Παπαϊωάννου τόνισε ότι «αυτά που συμβαίνουν σήμερα, δυστυχώς τα είχα προβλέψει από το 1982, όμως πρέπει να αντιδράσουμε. Υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό και δεν πρέπει να υπονομευθούν. Τα ιχθυοτροφεία είναι καταστροφή. Πρωτοστατώ για την ίδρυση Περιβαλλοντικού Συλλόγου».
Η κ. Αικατερίνη Τζαβέλλα τόνισε ότι «ο κόλπος της Επιδαύρου θα μολυνθεί με τα ιχθυοτροφεία και όλος ο Σαρωνικός. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιδράσουμε».
Ο κ. Χρήστος Λάκκος, τοπικός σύμβουλος του Τοπικού Συμβουλίου Μεθάνων είπε ότι « ο Καλλικράτης μας έθαψε τα Μέθανα, παραμένω πρωτοπόρος στον αγώνα να δημιουργηθεί και πάλι ο Δήμος Μεθάνων».
Ο κ. Σταμάτης Οικονόμου είπε ότι «η Αρχαιολογία μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο στους επιχειρηματίες, όσο και στους κατοίκους για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι και το δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία».
Ο κ. Τάκης Βλαχοκυριάκος υπογράμμισε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαλατά και να αναδείξουμε τα προβλήματα της επαρχίας Τροιζηνίας».
Ο κ. Ζήσης Ντόβας τόνισε ότι «η απογοήτευση του κόσμου είναι εμφανής και για αυτό φταίνε οι πολιτικοί. Εμείς αγαπάμε την περιοχή μας και πρέπει να κάνουμε κάτι, τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούνται λύσεις».
Ο κ. Γιώργος Ασημακόπουλος τόνισε ότι «όλοι έχουμε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Μέθανα. Βλέπουμε διάφορα στραβά και δεν αντιδράμε. Δεν πρέπει να αφήνουμε να ρίχνουν μπάζα στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια για καθαρά Μέθανα. Να προστατέψουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, να περιποιηθούμε τα σπίτια μας και να τα βάψουμε ομοιόμορφα. Καίνε τα σκουπίδια στη χωματερή. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Είμαι αντίθετος στην ιχθυοκαλλιέργειες. Να αντιδράσουμε γιατί έχουμε γίνει Κρανίου Τόπος».
Ο κ. Ανδρέας Τζινιέρης επεσήμανε ότι «η συγκρότηση της επιτροπής θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά δεν πρέπει να έχει περιορισμένη εμβέλεια και να μην έχει κομματικό χαρακτήρα. Να προβάλουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Συνεχώς να μαχόμαστε για αυτά. Να γίνει διάλογος, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να κοιτάξουμε το μέλλον».
Ο κ. Χρήστος Αθανασίου, γραμματέας του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων τόνισε ότι «η οικογένεια μου προτίθεται να επενδύσει σε ένα επιβατηγό πλοίο για την εξυπηρέτηση της περιοχής και να συζητήσουμε μια τέτοια προοπτική για να καλύψουμε τα κενά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Μεθάνων».
Η Κυρία Χριστή Κασιμάτη επεσήμανε ότι «πλέον δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανένα και για αυτό πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με δικές μας πρωτοβουλίες».
Ζητάμε την παρέμβαση σας για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και να μας ενημερώσετε για τυχόν ενέργειες και πρωτοβουλίες για τα εκκρεμή θέματα και τα προβλήματα της περιοχής μας.
Μέθανα 30 Απριλίου 2011
Σάββας Ν. Αθανασίου
Θέλουμε άμεσα πόσιμο νερό
Submitted by admin on Thu, 16/06/2011 – 11:46.
Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη, στο οποίο μετέφερε την αγωνία και τον προβληματισμό των κατοίκων των Μεθάνων για την ποιότητα του νερού και τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν εξ αιτίας της ακαταλληλότητας του. Κατ’ αρχήν του επεσήμανε ότι ο Δήμος Τροιζηνίας δεν έχει ενημερώσει ακόμη τα νοικοκυριά, αλλά έχει τοιχοκολλήσει μερικές αφίσες, οι οποίες επιτείνουν την σύγχυση. Επίσης του ζητήθηκε να υπάρξει υπεύθυνη απάντηση άμεσα, αν το νερό των Μεθάνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λούσιμο των ανθρώπων, για πλύσιμο των οικιακών συσκευών, για τα ζώα και για πότισμα των οπωροκηπευτικών και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τροφοδοτηθεί το δίκτυο ύδρευσης με κατάλληλο νερό. Τέλος, ζητήθηκε να εξετασθούν, λύσεις, όπως μεταφοράς νερού από την ΕΥΔΑΠ ή κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης, ή ναύλωσης υδροφόρας κλπ και να ερευνηθεί αν η λύση της εγκατάστασης μηχανήματος απονιτροποίησης είναι η ιδανική.
Ο κ. Σ. Ν. Αθανασίου τόνισε την ανάγκη να ελέγχεται μόνο από το Γενικό Χημείο του Κράτους η ποιότητα του νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο για την περιοχή των Μεθάνων, αλλά και των άλλων περιοχών της Τροιζηνίας. Επίσης ζητήθηκε να ελεγχθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί των Μεθάνων, Πόρου – Γαλατά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ρυπαίνουσα βιομηχανική μονάδα της περιοχής και ειδικότερα αν επιβαρύνουν η δραστηριότητα τους τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Κατσικάρης επικοινώνησε με τον διευθυντή της Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και ζήτησε να τεθεί σχετικό ερώτημα προς το υπουργείο Υγείας και προς το Δημόκριτο, ενημέρωσε σχετικά τον περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό και τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας κ. Γεώργιο Καραμεσίνη, διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται προς την οριστική λύση του προβλήματος, τόνισε ότι ήδη έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες και επανέλαβε το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των νησιών του Σαρωνικού, για τα οποία είπε δρομολογεί οριστικές λύσεις.
Σάββας Ν. Αθανασίου
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σ.Ν. Αθανασίου: «Θέλουμε εγκαίρως τα στοιχεία για την απογραφή»
Submitted by admin on Mon, 04/07/2011 – 09:51. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία»
κ. Σάββα Ν. Αθανασίου, εστάλη σήμερα η παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας κ. Χρήστο Πάλλη:Αγαπητέ πρόεδρε, Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή στην Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Γαλατά την 8η Ιουλίου 2011 και ώρα 19:00 μ.μ. , στο δημοτικό συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τον «Ισολογισμό Απογραφής Έναρξης», σας ζητώ, εκ μέρους όλων των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας να μας δώσετε:
1. Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
2. Την έκθεση του ορκωτή λογιστή για το θέμα αυτό.
3. Τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει προ διμήνου για τις προμήθειες των καυσίμων την τελευταία 5ετία, τα δελτία κινήσεων για όλα τα αυτοκίνητα των δύο πρώην δήμων Τροιζήνας και Μεθάνων, καθώς και τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει όλα τα αυτοκίνητα.
4. Στοιχεία για όλα τα έργα της τελευταίας 4ετίας των δύο πρώην δήμων, για τα οποία υπήρξαν αναθέσεις. Ειδικότερα ζητάμε, την απόφαση ανάθεσης, το ύψος του έργου, το όνομα του εργολάβου, την περιγραφή του έργου και την έκθεση παράδοσης του.
Για την καλύτερη ενημέρωση μας, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να μας τα παραδώσετε τουλάχιστον 48ώρες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011. Τα στοιχεία θα τα παραλάβει εκπρόσωπος μας από το Δημαρχείο.
Μετά τιμής
Σάββας Ν. Αθανασίου
Μειώθηκαν οι κάτοικοι της Τροιζηνίας μέσα στη δεκαετία 2001 -2011
Submitted by admin on Tue, 26/07/2011 – 16:53. Δημοτικά και άλλα…
Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου, προέβη σε ένα πρώτο σχολιασμό για τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού και παραθέτει τα στοιχεία της απογραφής του έτους 2011: «Οι κάτοικοι της πρώην Επαρχίας Τροιζηνίας – Πόρος, Γαλατάς, Μέθανα κλπ- μειώθηκαν στη δεκαετία 2001 – 2011 κατά 1.742 κατοίκους. Το απαισιόδοξο στοιχείο που έδειξε η τελευταία απογραφή γεννά προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα.. Ουσιαστικά δηλαδή, είχαμε μία φυγή των κατοίκων από την περιοχή μας, στην οποία ζουν και κατοικούν εκατοντάδες αλλοδαποί πολίτες – οικονομικοί μετανάστες – και για τους οποίους ακόμα δεν έχουμε ακριβή στοιχεία από την απογραφή. Πάντως, το γενικό συμπέρασμα από την απογραφή είναι ότι όχι μόνο δεν υπήρξε καμία ανάπτυξη στην Τροιζηνία, στα δέκα χρόνια που πέρασαν, σε μια περίοδο που γενικότερα η Ελλάδα γνώρισε μια μεγάλη αύξηση, αλλά αντίθετα συρρικνώθηκαν οι επαγγελματικές δραστηριότητες και πολλοί πολίτες την εγκατέλειψαν. Μέσα σε αυτή την δεκαετία, εκτός από το γεγονός ότι οι δύο πρώην δήμοι Τροιζήνας και Μεθάνων συμπεριελήφθησαν στους 24 πιο υπερχρεωμένους δήμους, έχουμε τώρα και τη συρρίκνωση του πληθυσμού. Άραγε, όσοι διαχειρίστηκαν αυτή τη δεκαετία τις τύχες της Τροιζηνίας, πόσο υπερήφανοι νιώθουν για αυτή την κατάσταση;».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, για την απογραφή του 2011 έδειξε ότι ο Δήμος Τροιζηνίας- συμπεριλαμβαονόμενης της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων – έχει πληθυσμό 7.160 κατοίκων, ο οποίος είναι σημαντικά μειωμένος κατά πολύ αφού το 2001 και οι δύο Δήμοι μαζί είχαν πληθυσμό 8.564 κατοίκους. Δηλαδή απογράφηκαν 1.404 λιγότεροι κάτοικοι μέσα στην τελευταία δεκαετία 2001 – 2011. Στην απογραφή του 2.011 στην περιοχή της Τροιζηνίας απογράφηκαν 3640 άντρες και 3520 οι γυναίκες. Η πυκνότητα του πληθυσμού ανέρχεται σε 29,7 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αναλυτικότερα στοιχεία για τους αλλοδαπούς της περιοχής και ανά Δημοτική Ενότητα Τροιζήνας και Μεθάνων δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα.
Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Τροιζήνας είχαν απογραφεί το 2001 συνολικά 6.507 κάτοικοι. (Το 1991 είχε 6.084 κατοίκους – 3.111 άνδρες και 2973 γυναίκες ). Στο Δημοτικό διαμέρισμα Γαλατά 2.707: Γαλατάς 2.592, Αγία Σωτήρα 41, Βλαχαίικα 50, Σαρωνίς (Δάριζα) 24.
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τροιζήνας είχαν απογραφεί το 2001, συνολικά 955 κάτοικοι: Τροιζήνα 671, Αγιος Γεώργιος 284. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τακτικούπολης 737: Τακτικούπολη 391, Άγιος Κωνσταντίνος 73, Ακτή Αγάπης 27, Βίδι 23, Μεταμόρφωση 174 και Ψήφτα 49.Στο Δημοτικό διαμέρισμα Δρυόπης 1.320: Δρυόπη 318, Καλλονή 751, Μύλος 11, Νερατζιά 23, Νησίδα 3, Σκαπέτι ( Ευαγγελισμός) 171, Χώρα 43. Στο Δημοτικό διαμέρισμα Καρατζά 401: Καρατζάς 350, Ζερβαίϊκα 51. Στο Δημοτικό διαμέρισμα Άνω Φαναρίου 387: Αγία Ελένη 227 και Ανω Φανάρι 160 κατοίκους.
Στον Δήμο Μεθάνων είχαν απογραφεί το 2001, συνολικά 2.057 κάτοικοι. Το 1991 είχε 2.056 κατοίκους. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρόπολης Μεθάνων είχαν απογραφεί 1.212 (Μέθανα 1.148, Δριτσέϊκα 64. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουνουπίτσας 263 (Κουνουπίτσα 136, Άγιος Γεώργιος 47, Άγιος Νικόλαος 16, Μακρύλογγος 30, Παλαιά Λουτρά 34).
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κυψέλης 169 ( Κυψέλη 94, Άγιοι Θεόδωροι 75 ). Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαλοχωρίου 413 ( Μεγαλοχώρι 167, Βαθύ 170, Καμένη Χώρα 35, Μεγάλο Ποτάμι 41 ).
Όσον αφορά τον Δήμο Πόρου: Απογράφηκαν το 2011 συνολικά 4.010, 2.230 άνδρες και 1.780 γυναίκες. Το 2001 είχαν απογραφεί 4.348 κάτοικοι ( Το 1991 είχε 3.570): Πόρος 4.102, Αγιος Νεκτάριος 15, Κυανή Ακτή – από Μπούγια μέχρι τα Τσελεβίνια – 231, Μονή Ζωοδόχου Πηγής 0. Με άλλα λόγια και στον Πόρο μειώθηκαν οι κάτοικοι κατά 338.

Τέσσερις εωτήσεις και τέσσερις απαντήσεις για τα Μέθανα και την Τροιζηνία
Submitted by admin on Fri, 20/04/2012 – 09:00. Δημοτικά και άλλα…
Από την συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» Σάββας Ν. Αθανασίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ραπόρτο»: 1.Η συνένωση της Τροιζηνίας με τα Μέθανα, είχε θετικό ή αντίκτυπο στην ανάπτυξη των δύο περιοχών;
Η ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας τα τελευταία 12 χρόνια βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, για την απογραφή του 2011 η οποία έδειξε ότι ο Δήμος Τροιζηνίας- συμπεριλαμβανόμενης της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων – έχει πληθυσμό 7.160 κατοίκων, ο οποίος είναι σημαντικά μειωμένος, αφού το 2001 και οι δύο Δήμοι – Τροιζήνας και Μεθάνων – μαζί είχαν πληθυσμό 8.564 κατοίκους. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγιναν επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων. Δεν έγιναν αναπτυξιακά έργα. Δεν άνοιξε κανένας νέος δρόμος προκειμένου να υπάρχει ανοικοδόμηση. Άμεσα να συγκροτηθεί επιτροπή από το Δήμο Τροιζηνίας για την τήρηση της νομιμότητας. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση σημαίνει συνενοχή. Κατά τα’ άλλα, η συνένωση προς το παρόν δείχνει ότι λειτουργεί σε βάρος ορισμένων περιοχών, όπως είναι τα Μέθανα, η Δρυόπη, η Τροιζήνα και τα ορεινά χωριά. Απαιτούνται σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις για την αυτονόμηση των αποφάσεων και του καταμερισμού των πόρων ανά περιοχή. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί μόνο αν αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί στον Δήμο και ενεργοποιηθούν οι υγιείς επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις.
2. Ποια είναι η εξέλιξη με την ποιότητα του νερού στα Μέθανα; Οι χειρισμοί που έγιναν εξασφαλίσουν κατάλληλο νερό για την περιοχή;
Το πρόβλημα της ποιότητας και της ποσότητας του νερού δεν αφορά μόνο τα Μέθανα. Τα Μέθανα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν αρνητικές δειγματοληψίες από τις 12 Μαίου του 2011. Έκτοτε οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν ότι θα μπει μηχανισμός απονιτροποίησης, αλλά έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα. Δίνουν προτεραιότητα σε άλλα έργα και ευνόητο γιατί. Η λιμνοδεξαμενή του Καρατζά έχει αποδειχθεί «ρουφήχτρα» εκατομμυρίων ευρώ. Το πότε και πως θα λειτουργήσει είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
3. Ποια η γνώμη σας για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών; Αντέχει η περιοχή τα ιχθυοτροφεία;
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εδώ και χρόνια ταχθεί κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Διαφωνούν ριζικά με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τους και για το γεγονός ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προυποθέσεις. Η ΠΟΑΥ που ψηφίσθηκε αλλοιώνει τη φυσιογνωμία ολόκληρης της δυτικής χερσονήσου Μεθάνων. Επαγρυπνούμε για το θέμα αυτό. Αλλά το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Λένε ορισμένοι ότι στον Πασά, θα γίνει αεροδρόμιο, μάλλον στο χώρο του χοιροστασίου, γίνεται εύκολα ελικοδρόμιο! Είναι αστεία όλα αυτά. Χρειάζεται σχεδιασμός και όραμα, αλλά με σύνεση και ρεαλιστικότητα. Οι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι διεργασίες στην κοινωνία της Τροιζηνίας, αλλά και του Αργοσαρωνικού. Είναι, ορισμένοι, μάλλον ευτυχισμένοι στην Τροιζηνία, «αγνοώντας» τα προβλήματα της μεγάλης διακίνησης ναρκωτικών, των λαθρομεταναστών, της έξαρσης της παραβατικότητας, της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κάμπου και του περιβάλλοντος, της έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης, τη μείωση των κατοίκων, τον τεράστιο αριθμό των ανέργων, την ορατή πλέον φτώχεια, την παντελή έλλειψη προγραμματισμού για την έλευση τουριστών, την ανυπαρξία πολιτιστικών δράσεων. Το μόνο που ενδιαφέρει τους διαπλεκόμενους είναι η εξασφάλιση πόρων για μικρά και μεγάλα έργα που αναλαμβάνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι εργολάβοι.
4. Τι γίνεται με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού;
Υπάρχουν έρευνες της Αντιπεριφέρειας που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν άδειες διάθεσης των λυμάτων. Συχνά πυκνά έχουμε διαρροές στην ξηρά και στην θάλασσα. Τα τέλη είναι υπέρογκα. Υπάρχουν προδιαγραφές λειτουργίας που δεν τηρούνται. Ο έλεγχος πρέπει να είναι συχνός από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα γύρω από τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών στα Μέθανα και στον Πόρο, όπου εξυπηρετεί και την περιοχή του Γαλατά.

Ανθοκομική έκθεση και περπάτημα στο μονοπάτι της Καμμένης
Submitted by admin on Wed, 25/04/2012 – 07:48. Δημοτικά και άλλα…
Κάλεσμα του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας:
Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε στην πλατεία των …ΜΕΘΑΝΩΝ! Το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής 28 και 29 Απριλίου σας καλούμε στην ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ .
Το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου γιορτάζουμε την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ φτιάχνοντας στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας. Και μην ξεχνάτε: η Πρωτομαγιά είναι ημέρα για προβληματισμό, αλληλεγγύη, διεκδικήσεις, συλλογικότητα και δράση.
Επίσης, την Πρωτομαγιά ανεβαίνουμε στο μονοπάτι από την Καμμένη μέχρι το Ηφαίστειο. Εκκίνηση στις 8 το πρωί από το Οινομαγειρείο του Θοδωρή, όπου και θα καταλήξουμε στην επιστροφή. Αυτονόητο είναι ότι θα καθαρίσουμε και θα φρεσκάρουμε τη σήμανση για ακόμη μία χρονιά και το μεγάλο και το μικρό μονοπάτι. Καλά θα περάσουμε, να είστε όλοι στο ραντεβού με όρεξη…
ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
Τι συμβαίνει με τον νερό της Τροιζηνίας;
Submitted by admin on Thu, 23/08/2012 – 12:43. Δημοτικά και άλλα…
Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Σαρωνικού κ. Δημήτρη Κατσικάρη:
«Αγαπητέ κύριε,
Πολλά λέγονται και αρκετά γράφηκαν τον τελευταίο καιρό για την ποσότητα, την ποιότητα και την ακρίβεια του νερού της Τροιζηνίας και για το μέλλον των γεωτρήσεων. Είναι ένα θέμα που υποχρεωτικά πρέπει να το θέσουμε πρώτο στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε ως πολίτες που ανησυχούμε για την υγεία των κατοίκων της περιοχής της Τροιζηνίας, να έχουμε την δική σας άποψη (σαφώς εννοούμε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών που εποπτεύεται) και για το τι προτίθεται η Πολιτεία να πράξει για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού της Τροιζηνίας.
Προκειμένου να διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα, θα μας επιτρέψετε χρονικά να σας υπενθυμίσουμε τι έχει γίνει με βάση τις αναλύσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας, Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
1. Στις 16 Ιανουαρίου 2012 με το αριθμό πρωτοκόλλου 6945 έγγραφο της, η Υπηρεσία, ύστερα από αίτηση μου στην αρμόδια υπηρεσία, αναφέρει ότι «Κατά τη διάρκεια του 2011 πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες νερού ανθρώπινης κατανάλωσης ση Δημοτική Ενότητα Μεθάνων και δύο στο Δήμο Τροιζηνίας». Επίσης επισημαίνει ότι «Σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας ασκεί εποπτικό έλεγχο όσον αφορά το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» και «Δήμος ορίζεται σαφώς ως υπεύθυνος Ύδρευσης και οφείλει να παρακολουθεί τακτικά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που παρέχει στους δημότες ου και να παρέχει στοιχεία για την ποιότητα αυτού όταν ζητηθούν και ως εκ τούτου για την πληρέστερη ενημέρωση σας σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο Τροιζηνίας».
2. Με ημερομηνία 12 Μαίου 2011, αριθμός πρωτοκόλλου 1977 έγγραφο τονίζονται τα εξής: «Αναφορικά με τις χημικές παραμέτρους σε όλα τα ληφθέντα δείγματα παρατηρήθηκε απόκλιση ως προς τη χημική παράμετρο των νιτρικών και τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν «ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 και παράλληλα τα δείγματα κρίθηκαν ως «ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ» και «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΡΘΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» , με οποιεσδήποτε συνθήκες. Κατόπιν των ανωτέρω, ως υπεύθυνος φορέας ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να εφαρμόσετε άμεσα το άρθρο 8 της σχετικής και συγκεκριμένα να περιοριστεί η χρήση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και να μην χρησιμοποιείται για πόση και για μαγείρεμα, ενημερώνοντας σχετικά τους καταναλωτές».
3. Με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2011 έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 3351, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναφορικά με τα δείγματα που ελήφθησαν από τις περιοχές Καρατζά, Άνω Φανάρι και τη Μεταμόρφωση και προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε υγειονομικός κίνδυνος και να αντιμετωπιστεί η ανωτέρω απόκλιση από τα πρότυπα ποιότητας, θα πρέπει ο Δήμος ως υπεύθυνος φορέας ύδρευσης και αποχέτευσης να προβεί άμεσα στη διακοπή της χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση ( πόση, μαγείρεμα, Παρασκευή, επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων) από τα συγκεκριμένα σημεία, μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα αυτού και να διερευνηθεί η αιτία της παρέκκλισης».
4. Με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 3864, αναφέρεται ότι «αναφορικά με τις χημικές παραμέτρους όλα τα ληφθέντα δείγματα χαρακτηρίστηκαν «ΣΥΜΦΩΝΑ» με την ΚΥΑ Υ22600/2001», όπως τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/22-03-2007, ως προς τις παραμέτρους που εξετάσθηκαν».
5. Με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 3985, «Περί Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Τροιζηνίας» αναφέρεται ότι «Σύμφωνα με το σχετικό, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας διαπίστωσε τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, που βρίσκεται στη θέση Μπισμπίζα της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων. Επειδή βάσει του αρχείου της Υπηρεσίας μας δεν έχετε εφοδιαστεί με σχετική άδεια διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων από την Υπηρεσία μας, υποχρεούστε άμεσα να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να εφοδιαστείτε με τις απαιτούμενες άδειες».
6. Με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 3984, «Περί Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Πόρου» αναφέρεται ότι «Σύμφωνα με το σχετικό, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας διαπίστωσε τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, που βρίσκεται στη θέση Ντάνα, στην περιοχή Φαναρόλακκα, του Δήμου Πόρου. Επειδή βάσει του αρχείου της Υπηρεσίας μας δεν έχετε εφοδιαστεί με σχετική άδεια διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων από την Υπηρεσία μας, υποχρεούστε άμεσα να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να εφοδιαστείτε με τις απαιτούμενες άδειες».
7. Με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 4853, 5314, περί «Διαβίβασης αποτελεσμάτων ανάλυσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Δ.Ε. Μεθάνων, του Δήμου Τροιζηνίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «αναφορικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων των προερχομένων από τις δύο γεωτρήσεις, σας γνωρίζουμε ότι στο δείγμα της βασικής γεώτρησης ανιχνεύθηκαν Ε.coli, εντερόκοκκοι και Ολικά κολοακτηριοειδή και στο δείγμα της δευτερεύουσας γεώτρησης ανιχνεύθηκαν E. Coil και Ολικά κολβακτηριοειδή». Επίσης τονίζεται ότι «τα αριθμητικά αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων από τις γεωτρήσεις δεν δύναται να αξιολογηθούν, δεδομένου ότι από την κείμενη νομοθεσία δεν τίθενται όρια μικροβιολογικών παραμέτρων, πλην όμως καθιστούν αναγκαία τη λήψη των καθοριζομένων από τη (δ) σχετική μέτρων από τον οικείο ΟΤΑ.
8. Με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 4763, περί «Απάντησης σε έγγραφο» για τον Βιολογικό του Πόρου, αναφέρεται ότι «δεδομένου ότι η διαρροή και συγκέντρωση λυμάτων δημιουργεί οχληρές και ανθυγιεινές καταστάσεις σε βάρος των περιοίκων και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα και ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων Υγειονομικής σημασίας ( κουνούπια) ο Δήμος Πόρου ως φορέας διαχείρισης, τόσο του αποχετευτικού δικτύου όσο και της Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων, οφείλει να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι τυχόν κατασκευαστικές ή τεχνικές ατέλειες και να μην εμφανιστεί εκ νέου διαρροή λυμάτων στον ανωτέρω χώρο».
9. Με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 5776, περί «Διαβίβαση αποτελεσμάτων ανάλυσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Τροιζηνίας» αναφέρεται ότι «όσον αφορά στα δείγματα που ελήφθησαν από τις Δημοτικές Βρύσες στη Μεταμόρφωση και στη Τακτικούπολη, δεν πληρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις ενδεικτικές ( Ολικά κολοβακτηριοειδή) μικροβιολογικές παραμέτρους» και «να προβείτε στις κάτωθι ενέργειες: «να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης ( έλεγχος της γεώτρησης, καθαρισμός της υδατοδεξαμενής, έλεγχος του δικτύου για τυχόν ρήξη αγωγών, υπερχλωρίωση, κλπ), να γίνεται απολύμανση του νερού με αυτόματο χλωριωτή και όχι χειρονακτικά με χρήση στερεού χλωρίου στη δεξαμενή και να διενεργηθεί επαναληπτική δειγματοληψία από τα σημεία που διαπιστώθηκε η απόκλιση των ενδεικτικών παραμέτρων και να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα στην Υπηρεσία μας».
10. Με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2011, έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 6325, περί «Αποτέλεσμα αυτοψίας» αναφέρεται ότι « η Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Πόρου δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων».
Επειδή ανησυχούμε για τις αντιφατικές μετρήσεις του πόσιμου νερού.
Επειδή είναι γνωστό ότι έχει ζητηθεί από τον Δήμο Τροιζηνίας η προμήθεια ενός απονιτροποιητή για τις γεωτρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων, αλλά παρά το γεγονός ότι παρήλθε ένα έτος δεν έχει γίνει καμία αγορά και εγκατάσταση για την αντιμετώπιση των νιτρικών.
Επειδή, προσφάτως ο Δήμαρχος Τροιζηνίας ανακοίνωσε ότι δύο γεωτρήσεις που έγιναν για τον Γαλατά κατέστησαν ανενεργές.
Επειδή, μετά από εισήγηση του δημάρχου Τροιζηνίας, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε την σφράγιση των γεωτρήσεων του Δήμου Πόρου και της Ύδρας.
Επειδή διαπιστώνουμε ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση των έργων της Υδατοδεξαμενής Καρατζά.
Επειδή δεν συμμορφώνονται οι Δήμοι Τροιζηνίας και Πόρου για την καλή λειτουργία των Μονάδων Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων.
Ζητάμε να πληροφορηθούμε;
1. Πόσες αναλύσεις για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού έχουν γίνει μέσα στο 2012 για τις γεωτρήσεις της Τροιζηνίας.
2. Τι προκύπτει από τις αναλύσεις αυτές και αν δείχνουν τα αρνητικά στοιχεία που έδειξαν ορισμένες αναλύσεις μέσα στο 2011.
3. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την εξασφάλιση κατάλληλου πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Τροιζηνίας;
4. Τι μέτρα ελήφθησαν για την καλή λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων του Πόρου και της Τροιζηνίας;
5. Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα στην Υδατοδεξαμενή Καρατζά και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν; Υπάρχει ενδεικτική ημερομηνία έναρξης της Υδατοδεξαμενής;
6. Έχουν τεθεί υπόψιν σας γεωλογικές έρευνες για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής της Τροιζηνίας;
7. Αν υπάρχει αλληλογραφία των υπηρεσιών σας με τον Δήμο Τροιζηνίας, για τον θέμα του νερού, θα θέλαμε να πάρουμε αντίγραφα αυτών των εγγράφων, δεδομένου ότι ο Δήμος Τροιζηνίας μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει κανένα σχετικό έγγραφο.
8. Αν υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός έργων για την διαμόρφωση φραγμάτων για την συγκέντρωση ομβρίων υδάτων στην περιοχή μας;
9. Αν υπάρχει έγκριση κονδυλίων για διάνοιξη νέων γεωτρήσων;
10. Τέλος, θέλουμε να σας ζητήσουμε να συγκαλέσετε, με πρωτοβουλία σας, ειδική σύσκεψη στην Τροιζηνία, εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς, με τις υπηρεσίες, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους φορείς της περιοχής, το θέμα του πόσιμου νερού, αλλά και της άρδευσης του κάμπου της Τροιζηνίας.
Σας ευχαριστούμε
Σάββας Ν. Αθανασίου
22.08.2012

Εξειδικευμένες προτάσεις για λύσεις τώρα στο ακτοπλοικό των Μεθάνων και του Σαρωνικού
Submitted by admin on Sat, 28/07/2012 – 12:17. Δημοτικά και άλλα…
Από τον Σάββα Ν. Αθανασίου. Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία”: Παρήλθαν δύο εβδομάδες από τη σύσκεψη των δημάρχων στο υπουργείο Ναυτιλίας που έγινε την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 για τα προβλήματα της ακτοπλοικής συγκοινωνίας του Αργοσαρωνικού και ακόμα επίσημη ανακοίνωση δεν εξεδόθη σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την βελτίωση της συγκοινωνιακών αναγκών.
Επειδή παρακολουθούμε καθημερινά τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα στα Μέθανα και στον Πόρο επανερχόμαστε στο θέμα των δρομολογίων στις γραμμές του Αργοσαρωνικού.
Με δεδομένο ότι πλησιάζουμε στην αιχμή του καλοκαιριού και δεν υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιρειών επαναδιατυπώνουμε τις προτάσεις μας που στο διάστημα του δεύτερου υπομνήματος μας έχουν ακόμα περισσότερο τεκμηριωθεί, με τις συχνές μας επαφές με τις εταιρείες και τις υπηρεσίες του ΥΕΝΑ και των Βρυξελλών. Οι προτάσεις μας έχουν διπλό στόχο. Αφ’ ενός να βελτιώσουν τα δρομολόγια μέσα στο καλοκαίρι και αφ’ ετέρου να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις μετά την 1 Νοεμβίου 2012 οπότε αρχίζει η νέα δρομολογιακή περίοδος.
1. Επιμένουμε στην επέκταση για ένα έτος του δικαιώματος δρομολόγησης των τριών υδροπτερύγων που έχουν αποσυρθεί υποχρεωτικά λόγω ηλικίας από την νομοθεσία. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επαναξετασθεί από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. Επισημαίνεται ότι τα υδροπτέρυγα αυτά μπορούν να κάνουν δρομολόγια περιήγησης, όχι όμως δρομολόγια ακτοπλοίας! Η εταιρεία Aegean Flying Dolphin του κ. Νίκου Κουφάκη είναι διατεθειμένη αμέσως να δρομολογήσει υδροπτέρυγο καθημερινά προς τα Μέθανα, σύμφωνα και με την τελευταία επίσημη συνάντηση μας.
2. Ο πλοιοκτήτης του επιβατηγού “Αλέξανδρος” κ. Ιωάννης Γαζής, μας διαβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που η Hellenic Seaways αρνηθεί να δρομολογήσει πλοίο κάθε ημέρα στις 08.00 το πρωί από τον Πειραιά προτίθεται να επεκτείνει το δρομολόγιο του πλοίου και στα Μέθανα και ίσως και στον Πόρο. Αρκεί να υπάρξουν οι εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις του υπουργείου Ναυτιλίας.
3. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways κ. Γιάννης Σ. Βαρδιονογιάννης, την προηγούμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου, δεσμεύτηκε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να συζητήσει εκ νέου μαζί μας για την αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαικής Ένωσης Marco Polo, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να επιδοτηθούν επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία για την σύνδεση της Πελοποννήσου, μέσω Μεθάνων, με την Αίγινα, για την αποφυγή της άσκοπης, χρονοβόρας και επιβάρυνσης των οδικών αξόνων από την Πελοπόννησο προς τον Πειραιά. Επειδή ο δήμαρχος Τροιζηνίας απέρριψε το αίτημα μας στη συνάντηση των δημάρχων με τον κ. Κ. Μουσουρούλη, ζητάμε την εξέταση του αιτήματος μας από τον Δήμο Αίγινας και από κοινού να συνεχίσουμε την προσπάθεια δρομολόγησης πλοίου για τις επόμενες δεκαετίες επιδοτούμενο από την Ευρωπαική Ένωση. Στη συνάντηση με τον κ. Βαρδινογιάννη παρευρέθη και ο κ. Μιχάλης Ηρειώτης πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεθάνων. Η ένθερμη αποδοχή της πρότασης μας από τον κ. Βαρδινογιάννη μας ικανοποιεί που ένας άνθρωπος της ναυτιλίας αντελήφθη αμέσως τις προοπτικές της συγκεκριμένης γραμμής.
4. Ανεξάρτητα από το τι θα αποδώσουν τελικά οι ενέργειες και οι προσπάθειες μας με τις ακτοπλοικές εταιρείες, το υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξασφάλισης επιδοτούμενης καθημερινής σύνδεσης των Μεθάνων και των άλλων νησιών του Αργοσαρωνικού με τον Πειραιά, ως έσχατης λύσης από τον προσεχή Νοέμβριο. Αυτονόητο είναι πρέπει να προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την κάλυψη της γραμμής, όπως προβλέπει η νομοθεσία, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλοιοκτήτες, όπως ο κ. Θανάσης Κουλούρης, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη γραμμή.
Μετά τιμής
Σάββας Ν. Αθανασίου
Μέθανα 27 Ιουλίου 2012
Υ.Γ.: Οι προσπάθειες μας στηρίζονται από όλους του φορείς που υπέγραψαν τα προηγούμενα υπομνήματα μας.
Προτάσεις για την βελτίωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας στα Μέθανα
Submitted by admin on Sun, 15/07/2012 – 18:15. Δημοτικά και άλλα…
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ Της ΣΥΣΚΕΨΗς Της ΔΕΥΤΕΡΑΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
Προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη.
Κοινοποίηση: Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνίων ΥΕΝΑ
Βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων.
Ακτοπλοϊκές εταιρείες
Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη.
ΚΕΔΕ
Δήμο Τροιζηνίας
Αγαπητέ κύριε,
Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών μας με τις υπηρεσίες του ΥΕΝΑ και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και διερευνώντας τις δυνατότητες δρομολόγησης πλοίων στην γραμμή Πειραιά – Μεθάνων επιθυμούμε και με το δεύτερο υπόμνημα μας να εμπλουτίσουμε με τις προτάσεις μας τον δημόσιο διάλογο που με την έγκαιρη πρωτοβουλία μας έχει ανοίξει:
Με αφορμή την ευρύτερη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 στο υπουργείο Ναυτιλίας για τα θέματα των ακτοπλοικών συγκοινωνιών του Αργοσαρωνικού θέλουμε να επισημάνουμε εγκαίρως και εγγράφως τα εξής:
1.Η γραμμή Πειραιάς – Μεθάνων συμπεριλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια στις 15 πιο εμπορικές γραμμές της χώρας από πλευράς διακίνησης επιβατών, Ι.Χ. οχημάτων και φορτηγών αυτοκινήτων.
2.Το λιμάνι των Μεθάνων συνδέει την Πελοπόννησο με την νήσο Αίγινα, όπου δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα από διάφορες πόλεις και τους νομούς της Πελοποννήσου διακινούνται μέσω του λιμένα των Μεθάνων, αποφεύγοντας την μετάβαση τους οδικώς προς τον Πειραιά αποφορτίζοντας τον οδικό άξονα.
3.Τα Μέθανα, που υπήρξαν Δήμος από το 1834 και καταργήθηκε το 2010 με τον νόμο του “Καλλικράτη” είναι μία από τις δυναμικότερες και τις παλαιότερα οργανωμένες Λουτροπόλεις.
4.Στις 6ης Αυγούστου 2005 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της επέκτασης του λιμένα Μεθάνων συνολικού προυπολογισμού 5.185.030,71. Το έργο περιελάμβανε την επέκταση του κορμού της προβλήτας σε μήκος 85,65μ. και πλάτος 30μ. Και της εγκάρσιας επέκτασης κάθετα και νοτίως της κεφαλής της προβλήτας σε μήκος 86,03 μ. Το έργο είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ και η χρηματοδότησή του προερχόταν κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.
5.Ενώ τα Μέθανα διέθεταν τις τελευταίες δεκαετίες καθημερινά τουλάχιστον τρεις φορές ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, καθώς με την Αίγινα και τον Πόρο, εφέτος καταργήθηκαν τα παραδοσιακά δρομολόγια, ενώ ορισμένες ημέρες της εβδομάδας δεν έχουμε σύνδεση ούτε από τα Μέθανα προς τον Πειραιά, ούτε από τον Πειραιά προς τα Μέθανα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη κατά 90% εξ αιτίας της έλλειψης ακτοπλοικών πλοίων.
6.Στις συνομιλίες μας με τα στελέχη των ακτοπλοικών συγκοινωνιών κατανοήσαμε πλήρως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την μείωση της μεταφορικής κίνησης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε οπως:
α. Οι εταιρείες που θα προσεγγίζουν τον λιμένα των Μεθάνων να απαλλάσονται από τα λιμενικά τέλη κατά 50% και κατά 100% στην περίπτωση που έχουν καθημερινή προσέγγιση.
β. Οι εταιρείες που τα πλοία τους θα διανυκτερεύουν στα Μέθανα για την εκτέλεση του πρωινού δρομολογίου από τα Μέθανα προς τον Πειραιά να απαλλάσσονται πλήρως από τα λιμενικά τέλη.
γ. Επίσης να διερευνηθεί για τα πληρώματα που διανυκτερεύουν στα Μέθανα αν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων ενδιαίτησης. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι ολόκληρο το ποσό που θα απαλλάξει τις εταιρείες από ένα σημαντικό κόστος, μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου ή στο μεγαλύτερο μέρος του από την κατάργηση της μηνιαίας αμοιβής του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Τροιζηνίας.
7.Ζητάμε επέκταση για ένα έτος του δικαιώματος δρομολόγησης των υδροπτερύγων που έχουν αποσυρθεί υποχρεωτικά λόγω ηλικίας από την νομοθεσία. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επαναξετασθεί από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. Υπάρχουν διαθέσιμα τουλάχιστον τρία υδροπτέρυγα που μπορούν να δρομολογηθούν στη γραμμή Πειραιά – Μεθάνων, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις εκπροσώπου εταιρείας. Επισημαίνεται ότι τα υδροπτέρυγα αυτά μπορούν να κάνουν δρομολόγια περιήγησης, όχι όμως δρομολόγια ακτοπλοίας!
8.Αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαικής Ένωσης Marco Polo, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να επιδοτηθούν επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία για την σύνδεση της Πελοποννήσου, μέσω Μεθάνων, με την Αίγινα, για την αποφυγή της άσκοπης, χρονοβόρας και επιβάρυνσης των οδικών αξόνων από την Πελοπόννησο προς τον Πειραιά. Απαιτείται συνεννόηση με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
9.Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ζητάμε κάθε ημέρα τρία δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα Μέθανα κατά τις ώρες 8 π.μ., 13.30 μ.μ. και 18.00 μ.μ και αντίστροφα από τα Μέθανα τρία δρομολόγια στις 6.30  π.μ., στις 12.30 μ.μ.  και στις 18.30 μ.μ. Καθώς επίσης και τα υδροπτέρυγα που αναχωρούν από τον Πειραιά για Αίγινα και τον Πόρο να προσεγγίζουν και τα Μέθανα.
 Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗς του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία”
Σάββας Ν. Αθανασίου
ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
Νίκος Μπόγρης, Γεωργία Ανδριανοπούλου, Αντώνης Παυλής, Κώστας Πατουλιάς, Μαρία Δέδε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟς ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ
Γιώργος Μπαμπούσκος
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ
Γιάννης Βρατσάμης
Ο ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Παρασκευάς Δαβίλας
Ο ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ Η ΑΡΣΙΝΟΗ
Δημήτρης Κοντογιάννης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Σπύρος Παπαιωάννου
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΘΑΝΩΝ ΦΑΒΙΕΡΟΣ
Θανάσης Βλάχος
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
Ο Αντιπρόεδροι Δημήτρης Μπέλλος και Δημήτρης Γεωργιλάς
Ο τοπικός σύμβουλος Λουτρόπουλης Μεθάνων Χρήστος Λάκκος
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεγαλοχωρίου Γιώργος Χατζίνας και η τοπική σύμβουλος Νικολίτα Μπόγρη.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ
Χρόνης Πολυχρονάκης, αρχιπλοίαρχος εμπορικού ναυτικού
ακολουθούν δεκάδες υπογραφές συμπατριωτών μας

Τα προβλήματα των Μεθάνων και της Τροιζηνίας υπόψη του αντιπεριφερειάρχη Δ. Κατσικάρη
Submitted by admin on Tue, 18/09/2012 – 10:43. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα» κ. Σάββα Ν. Αθανασίου έγινε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Επισκεφθήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη και του θέσαμε σειρά θεμάτων που απασχολούν τα Μέθανα και την Τροιζηνία:
1. Του μεταφέραμε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την ποιότητα του πόσιμου νερού και του ζητήθηκε να συνεχισθούν οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγιεινής, αλλά ταυτόχρονα να εξευρεθούν λύσεις για εξασφάλιση της υγείας όλων των κατοίκων και των παραθεριστών. Ζητήθηκε να δοθούν εγκρίσεις για νέες γεωτρήσεις, κατασκευή φραγμάτων σε Τροιζήνα και Δρυόπη, αγορά απονιτροποιητή για τα Μέθανα και τοποθέτηση μηχανισμού για την αυτόματη χλωρίωση του νερού σε όλες τις δεξαμενές. Προτάθηκε δε να εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασης του δικτύου ύδρευσης που ξεκινάει από τον Ανάβαλο της Αργολίδας με παράκαμψη προς την λιμνοδοξαμενή του Καρατζά, καθώς και επίσπευση της λειτουργίας της Λιμνοδεξαμενής μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των οδηγών αυτοκινήτων σε όλο το μήκος των δρόμων της Τροιζηνίας που γίνονται έργα. Η απάντηση του ήταν ότι τον απασχολεί το όλο θέμα και δεσμεύθηκε να προωθήσει τα αιτήματα μας.
2. Όσον αφορά την λειτουργία των Βιολογικών Εργοστασίων σε Μέθανα και Πόρο του ζητήθηκε να συμμορφωθούν άμεσα σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί. Μας ενημέρωσε ότι επεβλήθησαν πρόστιμα 8.100 ευρώ στο Δήμο Τροιζηνίας για τον Βιολογικό των Μεθάνων και 8.300 ευρώ για τον Βιολογικό του Πόρου για κακή λειτουργία. Το οξύμωρο είναι ότι τα πρόστιμα καλούνται να τα πληρώσουν οι κάτοικοι, μέσω έμμεσης φορολογίας, και όχι η οι ίδιοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την λειτουργία του.
3. Θέσαμε το θέμα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στην Τροιζηνία και μας ενημέρωσε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα, δεδομένου ότι η Περιφέρεια διέθεσε ένα ποσό 3 εκατ. ευρώ και το αρμόδιο υπουργείο άλλα 3,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια, ενώ μας είπε ότι θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, έναντι των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί.
4. Συζητήσαμε επίσης και το ακτοπλοϊκό ζήτημα και μας διαβεβαίωσε ότι συνεχώς παρεμβαίνει για την επίλυση του, ενώ δήλωσε αδυναμία άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία.
5. Τέλος, τον ενημερώσαμε για την απαίτηση των κατοίκων των Μεθάνων και των φορέων τους για την επανασύσταση του Δήμου Μεθάνων.
Οι κάτοικοι των Μεθάνων ζητούν επανίδρυση του Δήμου Μεθάνων
Submitted by admin on Mon, 10/09/2012 – 11:35. Δημοτικά και άλλα…
Με ομόφωνο ψήφισμα οι κάτοικοι των Μεθάνων σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί, που ήδη κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο ζητούν την επανίδρυση του Δήμου Μεθάνων, επικαλούμενοι σειρά επιχειρημάτων. Ως συνοδευτικά έγγραφα κατέθεσαν ομόφωνες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων της Λουτρόπουλης, του Μεγαλοχωρίου, της Κουνουπίτσας και της Κυψέλης. Επίσης, ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.200 υπογραφές και αποφάσεις συλλογικών οργάνων και συλλόγων της Χερσονήσου. Συγκροτήθηκε επιτροπή που συναντάται με βουλευτές και αρμόδιους εισηγητές που επεξεργάζονται την αναδιάρθρωση του νόμου του «Καλλικράτη». Το ψήφισμα έχει ως εξής:
Ένας από τους πρώτους Δήμους, που δημιουργήθηκαν το1834, μετά τον νικηφορο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, ήταν ο Δήμος Μεθάνων και είναι αρχαιότερος του Δήμου Πειραιά, που ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1835! Ο νομοθέτης του «Καλλικράτη», όχι μόνο αγνόησε την ιστορία της περιοχής της Χερσονήσου Μεθάνων, αποσιώπησε ιστορικά σύγχρονα δεδομένα, όπως το γεγονός ότι ο Δήμος Μεθάνων είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες Λουτρόπολεις της χώρας και ο πρώτος Δήμος της πρώην Επαρχίας Τροιζηνίας.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου ( 3852/2010) του«Καλλικράτη» εξακολουθούμε να θεωρούμε ασέβεια απέναντι στην ιστορία των Μεθάνων την κατάργηση του Δήμου Μεθάνων, αλλά και την παράλειψη του ονόματος Μέθανα, στο όνομα του νέου Δήμου Τροιζηνίας, που δυστυχώς αποτυπώνει γεωγραφικά μόνο μέρος της Επαρχίας Τροιζηνίας.
Εμείς οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μεθάνων ζητάμε την αποκατάσταση της ιστορίας της περιοχής μας και την επανασύσταση του Δήμου Μεθάνων, για τους εξής λόγους:
1. Ενώ έχει σταλεί στους Δήμους και στον δήμαρχο επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο καλούνται τα δημοτικά συμβούλια να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον «Καλλικράτη», αυτό δεν έχει κοινοποιηθεί ούτε στην μειοψηφία, ούτε στα Τοπικά Συμβούλια. Αυτό είναι μια απλή απόδειξη πως αντιμετωπίζουν οι «Καλλικρατικοί» δήμαρχοι της μειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων και τις γεωγραφικώς πληθυσμιακά μειοψηφίες.
2. Όπως επισημαίνουν στην ομόφωνη απόφαση τους τα Τοπικά Συμβούλια της Λουτρόπουλης, του Μεγαλοχωρίου, της Κουνουπίτσας και της Κυψέλης και συνηγορούν σε αυτό οι εκλεγμένοι σύμβουλοι εκ Μεθάνων του συνδυασμού μας ότι ο νέος Δήμος «είναι μεγάλος σε έκταση, αλλά με λίγο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του, αλλά με πολλά προβλήματα λόγω χωροταξικής ιδιαιτερότητας και αυξημένο κόστος υπηρεσιών προς τους δημότες».
3. Η σύνδεση της Χερσονήσου Μεθάνων με τον Πειραιά γίνεται από δύο αιώνων με ακτοπλοϊκά πλοία. Εφέτος, που μειώθηκαν δραματικά τα δρομολόγια των πλοίων και η πτώση του τουρισμού στην Λουτρόπολη και στην Χερσόνησο έπεσε στο 90% τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες και στο 60% τον Αύγουστο, η αντίδραση από τον Δήμο Τροιζηνίας ήταν ανύπαρκτη. Το γεγονός ότι ο Γαλατάς, έδρα του Δήμου εξυπηρετείται από Πόρο ακτοπλοϊκώς, αφήνει παντελώς αδιάφορη την δημοτική ηγεσία. Μάλιστα σε σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη ο δήμαρχος απέρριψε τις προτάσεις των φορέων των Μεθάνων με απαξιωτικό τρόπο, ενώ προώθησε την προσωπική του άποψη, περί της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Δήμου με την Αθήνα με λεωφορεία, η οποία δεν στηρίχθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ούτε στις αποφάσεις των συλλογικών θεσμικών οργάνων των Μεθάνων. Αυτό δείχνει την πλήρη ανομοιογένεια των δύο περιοχών και προκαλεί τη δυσλειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου.
4. Υπάρχουν ιδιαίτερα ανησυχητικές αναλύσεις για την ποιότητα του νερού των Μεθάνων, όπου εμπεριέχουν σε υψηλά επίπεδα νιτρικά. Η αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής εντοπίζει και άλλα απαγορευτικά στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι ελήφθη απόφαση για αγορά απονιτροποιητή, έχει περάσει πάνω από ένα έτος χωρίς να γίνει η παραμικρή ενέργεια για την βελτίωση της ποιότητας του νερού των Μεθάνων. Η καθυστέρηση στην επίλυση του όλου προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι τα Μέθανα είναι πλέον απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου.
5. Το οδικό δίκτυο παραμένει σε εγκατάλειψη, πρόσφατα έπεσε ένας νεαρός σε φρεάτιο που ήταν ανοιχτό στην παραλία των Μεθάνων, ενώ υποτίθεται ότι έχουν απορροφηθεί τεράστια χρηματικά ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών από την Θεομηνία του 2009. Πολλά περιστατικά έχουν γίνει με τραυματισμούς εξ αιτίας της κακής συντήρησης του οδικού δικτύου.
6. Η αγαπημένη φράση των αρμοδίων του Δήμου, σε παράπονα των Μεθανιτών είναι η εξής: «Εδώ δεν τα λύσατε τόσα χρόνια όταν ήσασταν Δήμος, τώρα τι περιμένετε να σας τα λύσουμε εμείς».
7. Τα Μέθανα είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός. Διαθέτει ιαματικές πηγές και επί δύο αιώνες λειτουργεί ως η Λουτρόπολη της Αττικής και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Η κατάργηση του Δήμου Μεθάνων υποβάθμισε τις δυνατότητες τουριστικής προβολής του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τουριστική κουλτούρα στις άλλες περιοχές που συνενωθήκαμε με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην Δήμος Τροιζήνας είναι μια μικρή αγροτική κωμόπολη με πολλούς αγροτικούς οικισμούς ενώ ο δήμος Μεθάνων είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες Λουτροπόλεις της Ελλάδος με αυξημένο τουρισμό, θεραπευτικό τουρισμό και κοινωνικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι ότι τα Μέθανα διαθέτουν πέντε μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων δωματίων (πάνω από 2000) ενώ στο Γαλάτα υπάρχουν μόνο δύο μικρά ξενοδοχεία. Έτσι σύμφωνα με το νέο πρότυπο οργάνωσης των ΟΤΑ που προτίθεται να διαμορφώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην δήμος Τροιζήνας συγκαταλέγεται στον αγροτικό τύπο, ενώ ο δήμος Μεθάνων στο νησιωτικό τουριστικό τύπο.
8. Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι περιορισμένη παρά το γεγονός ότι υπάρχει υψηλό κόστος για τους δημότες.
9. Καταργήθηκε η «Βοήθεια στο Σπίτι» των Μεθάνων, αλλά διατηρήθηκε η αντίστοιχη του Γαλατά. Εξαφανίστηκε το ασθενοφόρο του Δήμου Μεθάνων. Στο Γαλατά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Επαρχίας Τροιζηνίας ενώ στα Μέθανα υπάρχει ένα απλό αγροτικό ιατρείο που λειτουργεί πλημμελώς και δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει όχι μόνο το μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Λουτρόπολης κατά τους θερινούς μήνες ( πάνω από 10.000) αλλά ούτε και τους μόνιμους κατοίκους κατά τους χειμερινούς. Τώρα επιχειρείται η μεταφορά του ΚΕΠ σε υπερυψωμένο ισόγειο,που δεν εξυπηρετεί τους δημότες και τους παραθεριστές της περιοχής μας.
10. Η Λουτρόπολη έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία από την ερήμωση και εγκατάλειψη του Κοσμικού Κέντρο Νησάκι,των Λουτρικών εγκαταστάσεων, του Κλάπ Αναπήρων.
11. Δεν δίδεται καμία αρμοδιότητα στα Τοπικά Συμβούλια, με αποτέλεσμα να είναι ανενεργά και να περιορίζονται σε ρόλο διακοσμητικό. Υπερκαλύπτονται από τους αντιδημάρχους τοπικούς και γεωγραφικούς.
12. Δεν υπάρχει θεσμικό υπόβαθρο για την Αυτοδιοίκηση της Δημοτικής Ενότητας. Δεν στηρίζονται οι πρωτοβουλίες των δημοτών για πολιτισμό, τουρισμό, ανάπτυξη.
13. Δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος στις αποφάσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των προέδρων, ενώ στις καταγγελίες που γίνονται πάνε στις καλλένδες.
14. Τα προβλήματα των Μεθάνων και της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων πρέπει να λύνονται από τους ίδιους τους κατοίκους και των εκπροσώπους τους και όχι με βάση τα συμφέροντα κάποιων ανταγωνιστών σε άλλες περιοχές, που δυστυχώς, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, έχουν την πλειοψηφία.
15. Ο «Καλλικράτης» έγινε για να εξυγιάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι να «κουκουλώσει» τις άνομες και παράνομες πράξεις της. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όργανα που να ελέγχουν τις αποφάσεις.
16. Ο Δήμος Τροιζηνίας δεν ασχολείται με την ανάπτυξη της Λουτρόπολης. Την ώρα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο σε τουριστικό όσο και ναυτικό- οικονομικό επίπεδο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας για σειρά ετών το λιμάνι των Μεθάνων συγκαταλέγεται στα 19 πρώτα λιμάνια της Ελλάδας με βάση την επιβατική κίνηση. Η γεωγραφική θέση των Μεθάνων σε σχέση με τον Πειραιά όσο και τα άλλα λιμάνια του Σαρωνικού είναι κομβική αλλά και ο φυσικός πλούτος της Λουτρόπολης ενδείκνυται για μια πρωτοποριακή ανάπτυξη. Υπάρχουν 220 αρχαιολογικές θέσεις, 30 κρατήρες ηφαιστείου και μοναδικά μονοπάτια από την αρχαιότητα.
17. Επανειλημμένως έχουμε καταθέσει προτάσεις ανάπτυξης και αγνοούνται από την δημοτική πλειοψηφία, που είναι πλέον δεδομένη όπως διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Η υποχρεωτική συνένωση διαμόρφωσε παγιωμένες πλειοψηφίες και μειοψηφίες με βάση τον πληθυσμό, που δεν μπορούν να ανατραπούν στο μέλλον. Στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου υπάρχουν 16 σύμβουλοι από τον τέως Δήμο Τροιζήνας και 5 από τον τέως Δήμο Μεθάνων. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να προωθηθούν αναπτυξιακά μέτρα για τα Μέθανα.
18. Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Δάριζα της Τροιζηνίας ανέδειξε πόσο επιπόλαιη ήταν η παραμονή του χερσαίου χώρου της Τροιζηνίας στον Δήμο Πόρου. Ένας Δήμος αποκομμένος στα δύο και ο αρμόδιος Δήμος αναζητούσε πως να εξασφαλίσει πλοία για να περάσει τα μηχανήματα και τους ανθρώπους του «απέναντι» για να κατασβήσει την φωτιά. Έτσι,κάηκαν 24.000 ελαιόδενδρα, επειδή ο νομοθέτης λειτούργησε με κομματικά κριτήρια ή κριτήρια οικονομικών παραγόντων. Όμως, έτσι δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας ενιαίας γεωγραφικής περιοχής. Αντίθετα οδηγεί σε μαρασμό και σε εγκατάλειψη.
19. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται μόνιμα πλέον στον Γαλατά, σε ακατάλληλη αίθουσα και σε χώρο που δεν φωτίζεται κατά την έξοδο των δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για δολιοφθορές και προπηλακισμούς.
20. Ακόμα και στην περίπτωση των ιχθυοτροφείων, που τα Μέθανα έχουν επιλεγεί να γίνει Οργανωμένος Χώρος εγκατάστασης ιχθυοτροφείων, ο δήμος δεν συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση του αρμόδιου υπουργείου, ακυρώνοντας τις αποφάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για το θέμα αυτό.
21. Τέλος, ζητάμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας προσκομίσουμε στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη μας που είναι άποψη όλων των δημοτών και των κατοίκων της Χερσονήσου Μεθάνων. Το αίτημα μας είναι η επανασύσταση του Δήμου Μεθάνων και ζητάμε παράλληλα διαχειριστικό έλεγχο για τους δύο δήμους που συνενώθηκαν και για τα δύο χρόνια της ενιαίας λειτουργίας τους. Τα περιστατικά είναι πολλά που μας υποχρεώνουν να ζητάμε την αναθεώρηση του νόμου «Καλλικράτη».
1 εκατ. ευρώ σκουπιδότοπος στη λίμνη της Ψήφτας…
Submitted by admin on Tue, 27/11/2012 – 17:07. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββα Ν. Αθανασίου, έγινε η εξής ανακοίνωση: «Ο χώρος της λιμνοθάλασσας της Ψήφτας, ο σημαντικός αυτός υγροβιότοπος της περιοχής και της Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο, ενώ τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημίες. Επίσης, παρά το φιλόδοξο όραμα για την μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα τεράστια χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο πνεύμονας πρασίνου και να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικοσύστημα, εδώ και δύο χρόνια ρημάζει στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Τον Αύγουστο του 2010 παραδόθηκε το έργο ανάπλασης του υγροβιότοπου που κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 1 εκατ. Ευρώ, ενώ σήμερα διαπιστώνουμε:
- Δεν έχει δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του υγροβιότοπου της Ψήφτας.
- Τα κτίρια έχουν υποστεί φθορές. Τα κάγκελα ενός παραθύρου έχουν κοπεί με αποτέλεσμα να μπαίνει ο οποιοσδήποτε μέσα στο κτίριο.
- Η ξύλινη περίφραξη σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί.
- Τα περισσότερα από τα 2.550 δένδρα και θάμνοι που φυτεύτηκαν έχουν ξεραθεί.
- Οι σωλήνες που υπάρχουν για το πότισμα των δένδρων και των θάμνων έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία του χώρου λείπουν, προφανώς έχουν κλαπεί.
- Λείπουν όλα τα μανταμένια καπάκια από τα φρεάτια στον περιβάλλοντα χώρο.
- Υπάρχουν λείψανα από ζώα.
- Παντού υπάρχουν σκουπίδια και συμπεραίνεται ότι ο χώρος αυτός ουδέποτε έχει καθαριστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
- Τα παγκάκια που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο είναι κατεστραμμένα.
- Η Πέτρινη βρύση που υπάρχει είναι «θαμμένη» μέσα στους θάμνους.
- Οι πλακόστρωτοι διάδρομοι έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.
- Τα ξύλινα παρατηρητήρια είναι εγκαταλειμμένα και ήδη αρχίζουν να ξηλώνονται.
- Η γέφυρα που χρησιμοποιείται από τους κάτοικους και τους παραθεριστές έχει καταστεί επικίνδυνη και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Τα μπάζα που έχουν τοποθετηθεί στην αρχή της γέφυρας αποτελούν κίνδυνο και έχουν τραυματιστεί και πεζοί και επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτες, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
Ένα μικρό χρονικό
Επισημαίνεται ότι ο υγροβιότοπος της Ψήφτας, για την σπάνια ομορφιά του, χαρακτηρίστηκε «εξαίρετου φυσικού κάλλους» από το ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 849/Β/79). Εξάλλου να υπογραμμισθεί ότι σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο. Μάλιστα, «συντονισμένες προσπάθειες της Νομαρχίας Πειραιά και του Οργανισμού Περιβάλλοντος, που διεκδίκησε και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση έργων από το Γ’ ΚΠΣ με κονδύλια ύψους 1 εκ. € (χρηματοδότηση κατά 80% από ΕΤΠΑ και 20 % από Εθνικούς Πόρους), και ξεκίνησαν έργα για την προστασία του υγροτόπου από τον κίνδυνο της αλατότητας έγιναν εργασίες κατασκευών θυροφραγμάτων στο δίαυλο επικοινωνίας με τη θάλασσα, ο υγρότοπος και η γύρω περιοχή αναδείχθηκαν και αναβαθμίστηκαν αισθητικά και λειτουργικά με τις κατασκευές δύο παρατηρητηρίων πουλιών, χωμάτινων και πλακόστρωτων μονοπατιών και διαδρόμων, ξύλινου γεφυριού και μονοπατιού, που σε συνδυασμό με τις διακριτικές ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες διευκολύνουν την διέλευση και την παρατήρηση του φυσικού τοπίου».
«Επίσης για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος οι αρμόδιοι της Νομαρχίας προχώρησαν στην φύτευση 2.550 δέντρων και θάμνων, κατάλληλων ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή»
Στην παραλαβή του εκσυγχρονισμένου υγροβιότοπου, τον Αύγουστο του 2010, ο τότε Νομάρχης Γιάννης Μίχας, με δηλώσεις του τόνιζε «Οι προσπάθειες μας δεν εξαντλούνται στις εργασίες προστασίας και ανάδειξης του χώρου, αλλά πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Στόχος μας είναι η για εκπαιδευτικούς λόγους αξιοποίηση της περιοχής, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τον Οικολογικό Βιολογικό Σταθμό, τα δύο παρατηρητήρια πτηνών και το περίπτερο Πληροφόρησης επισκεπτών στην είσοδο του υγροτόπου θα συμβάλλουν στην προώθηση της προστασίας του υγροτόπου, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πολιτών για τις λειτουργίες και τις αξίες του».
Λίγα χρόνια πριν, το 2006, είχε δημιουργηθεί από το Υπουργείο Παιδείας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην περιοχή και λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις της Τροιζήνας. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2007 κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Δήμων Τροιζήνας και Μεθάνων. Η Παιδαγωγική Ομάδα τότε του ΚΠΕ αποτελούνταν από 5 εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με εμπειρία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Το οποίο καταργήθηκε εδώ και ένα χρόνο.
Στόχος του ΚΠΕ ήταν η απόφαση γνώσεων, εμπειριών, δεξιοτήτων και η ευαίσθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων σε θέματα περιβάλλοντος, ώστε να συνειδητοποιήσουν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Περιβάλλοντος-Κοινωνίας και να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μάλιστα, ανάμεσα στα προγράμματα το περιλαμβάνονταν το πρόγραμμα: «Στη λιμνοθάλασσα της Ψήφτας», βιωματική ανακάλυψη της λιμνοθάλασσας της Ψήφτας. Απευθυνότανι σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (μονοήμερο ή διήμερο).
Αναζητώντας στοιχεία για τον υδροβιότοπο, εντοπίσαμε από τα πρακτικά της Βουλής, το παρακάτω έγγραφο του 1996, που αναδεικνύει την «ιστορική ανεπάρκεια της Πολιτείας και των υπηρεσιών της»:
Στην με αριθμό 579/11-11-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 261/5-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: «Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 579 που κατατέθηκε στις 11-11-96 από τον Βουλευτή κ. Μανώλη Μπεντενιώτη, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το έργο «Διαχείριση υγροτόπου Ψήφτα Τροιζηνίας και της ευρύτερης περιοχής» – πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά – εξετάσθηκε στην 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Β ΚΠΣ στις 2-12-96 και προεντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον»). Η οριστική ένταξη θα γίνει μετά την έγκριση του τεχνικού δελτίου του έργου, το οποίο και έχει ήδη αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συνολικός προϋπολογισμός περάτωσης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 300 εκατ. δρχ. Στο φυσικό αντικείμενό του (όπως περιγράφεται στο Τεχνικό Δελτίο) μεταξύ των άλλων προβλέπεται και η σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) στο πλαίσιο της οποίας θα οριοθετηθούν οι ζώνες προστασίας του υγροτόπου, θα καθορισθούν τα μέτρα προστασίας και θα προταθεί σχέδιο διαχείρισης και κανονισμού λειτουργίας της περιοχής προστασίας. Τα ανωτέρω θα περιληφθούν σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο πλαίσιο του Ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο Υπουργός Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ»
Τα ερωτήματα
Ευλόγως διατυπώνουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Για ποιο λόγο δεν έχει δημιουργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας της Ψήφτας;
2. Γιατί καταργήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας;
3. Υπάρχει επιστημονική παρακολούθηση του υγροβιότοπου;
4. Ποιος έχει την ευθύνη καθαριότητας, συντήρησης και επίβλεψης του υγροβιότοπου;
5. Η Περιφέρεια, τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να προστατευθεί ο υγροβιότοπος και να μην απαξιωθεί το έργο που στοίχισε 1 εκατ. Ευρώ;
6. Ο Δήμος Τροιζηνίας, τι πρωτοβουλίες ανέλαβε προκειμένου να προστατευθεί και να λειτουργήσει ο υγροβιότοπος μέσα σε μια προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της Τροιζηνίας;
Τροιζηνία 26 Νοεμβρίου 2012
Σάββας Ν. Αθανασίου.
Ανυποχώρητος αγώνας για την ανάπτυξη της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Wed, 31/10/2012 – 16:57. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου: «Συμμετείχαμε σήμερα στην ειρηνική, αλλά συνάμα δυναμική και μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των πολιτών της Τροιζηνίας, που έγινε στον Πόρο, με κύριο αίτημα την διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Πόρου. Η παρουσία των πολιτών και των εκπροσώπων των φορέων ήταν μαζική και συγκινητική. Ο αγώνας, που δίνεται, ποτέ δεν είναι χαμένος. Τώρα, όσον αφορά για αυτούς που έλειπαν, νομίζω ότι ισχύει η παροιμία του θυμόσοφου λαού μας: όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια…»
Να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε τους Δημόσιους Οργανισμούς
Submitted by admin on Tue, 30/10/2012 – 19:02. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββα Ν. Αθανασίου, έγινε η εξής δήλωση: «Επισκεφθήκαμε το Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, το οποίο είναι εγκατεστημένο στον Άγιο Γεώργιο Τροιζήνας. Μεταφέραμε στους υπεύθυνους την ευγνωμοσύνη μας για την αυταπάρνηση με την οποία δείχνουν οι πυροσβέστες σε κάθε πυρκαγιά που ξεσπάει στην περιοχή μας και το πάθος τους για ταχύτατη κατάσβεση τους. Η μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου, που κράτησε οκτώ ημέρες, ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας του Κλιμακίου. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για την καλύτερη οργάνωση του Κλιμακίου. Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν φαξ, υπολογιστής, – και βέβαια σύνδεση με ίντερνετ – δεν έχουν ασυρμάτους, φακέλους και κυρίως δεν έχουν ένα όχημα πυρόσβεσης 10 τόνων, απαραίτητο για την ασφαλέστερη παρέμβαση των ανδρών του Κλιμακίου. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι τα εμφιαλωμένα νερά που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων τους αγοράζονται από τους ίδιους! Επίσης, διαπιστώσαμε ότι κατά τον πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού από τα Μέθανα δεν υπήρχε σανίδα ακινησίας. Επίσης, αναγκαία κρίνεται η ύπαρξη ασθενοφόρου και ιατρού στο Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για τις περιπτώσεις απεγκλωβισμού.
Με δεδομένο ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» ή υπάρχει συνειδητή αδιαφορία από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς υπεύθυνους, θεωρώ σκόπιμο να απευθύνω έκκληση προς όλους εκείνους τους συμπατριώτες που μπορούν να ενισχύουν με οποιοδήποτε τρόπο στην προμήθεια των απαραίτητων εξοπλισμών του Κλιμακίου να το πράξουν αγόγγυστα. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Πόλυ Β. Χατζηιωάννου για την γενναία δωρεά προς το Κλιμάκιο Πυροσβεστικής της Τροιζηνίας, , με πριόνια, αντλίες, μπότες, φορτιστές αυτοκινήτων και άλλων ειδών. Το παράδειγμα του κ. Χατζηιωάννου ας το μιμηθούν και άλλοι συμπολίτες μας. Δηλώνουμε ως μια μικρή προσφορά προς την περιοχή μας και στο Κλιμάκιο θα σπεύσουμε να το προμηθεύσουμε με μια σανίδα ακινησίας στη μνήμη του Νίκου Λεσιώτη, που χάθηκε πρόσφατα».
Αποσαφήνιση για τα σχόλια του ενημερωτικού δελτίου Τα Νέα του Πόρου
Submitted by admin on Thu, 27/12/2012 – 16:32. Δημοτικά και άλλα…
Στο ενημερωτικό έντυπο “Αλλαγή Πορείας, Τα νέα του Πόρου”, τεύχος 2, Δεκέμβριος του 2012, και συγκεκριμένα στα “Εκτός Πορείας” μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “κ. Στρατηγός… στο ραντεβού που έκλεισε το υπουργείο Οικονομικών, προσήλθε παρέα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Τροιζηνίας”. Προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης, διευκρινίζονται τα εξής: “Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” συμμετείχε σε μία και μόνο σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, στην οποία παραβρέθηκαν το σύνολο των δημάρχων και των εκλεγμένων των νησιών και των περιοχών που καταργήθηκαν οι ΔΟΥ, καθώς και εργαζόμενοι στις Εφορίες και συνδικαλιστές. Στη σύσκεψη, στυμμετείχαμε, επειδή ενημερωθήκαμε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στην οποία επιμόνως επί εβδομάδες θέταμε το θέμα της κατάργησης της ΔΟΥ Πόρου. Δεν πήγαμε με κανένα παρέα. Ωστόσο, διαμορφώσαμε στη διάρκεια της συζήτησης ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους εκπροσώπους της Ύδρας, των Σπετσών και του Πόρου, αλλά και με τους δημάρχους των νησιών. Στη συγκέντρωση πήραμε τον λόγο, ενώ οι παρεμβάσεις μας ήταν ουσιαστικές και αποφασιστικές. Να ενημερώσουμε ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης είχαν προσωρινό χαρακτήρα και μετά από την σύσκεψη αυτή υπήρξε δέσμευση να καθιερωθούν και στις περιοχές που καταργήθηκαν οι ΔΟΥ και με προοπτική να δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές. Σαν Δίκτου Πολιτών πήραμε και άλλες πρωτοβουλίες για το θέμα της κατάργησης των ΔΟΥ. Επισκεφθήκαμε στη Βουλή τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Α εκλογικής περιφέρειας. Προτρέψαμε να κατατεθούν σχετικές ερωτήσεις. Μάλιστα, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Μελάς κατέθεσε την ερώτηση με εύλογα ερωτήματα. Πήραμε και άλλες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, όπως θα πάρουμε και στο μέλλον και για άλλα θέματα, που απασχολούν την περιοχή μας, όπως το Κέντρο Υγείας, ο Βιολογικός Καθαρισμός, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η συνεχής και ασφαλής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η αντιμετώπιση του θέματος της αλόγιστης επέκτασης των ιχθυοτροφείων, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, η φθηνή και τακτική σύνδεση του πορθμείου Πόρου – Γαλατά κλπ. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τα προβλήματα της περιοχής μας και να συμμετέχουμε στους αγώνες των κατοίκων της Τροιζηνίας για την επίλυσή τους. Τώρα, τα έμμεσα βέλη και οι κακίες δεν γίνονται κατανοητά, όταν στηρίζονται στην παραπληροφόρηση. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Σάββας Ν. Αθανασίου
Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία
Πέμπτη
27 Δεκεμβρίου 2012
Έρχονται οι ΡΗΓΑΝΑΔΕΣ…
Submitted by admin on Sun, 17/02/2013 – 22:49. Δημοτικά και άλλα…
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου: Συμμετέχουμε στο Καρναβάλι. Προσπάθεια καθιέρωσης ενός διαφορετικού καρναβαλιού στα Μέθανα, με παραδοσιακές ενδυμασίες, τοπικά δρώμενα και πρωτογενή ενδυμασία – παρουσία για πρώτη φορά των ΡΗΓΑΝΑΔΩΝ. Το αρωματικό αυτό φυτό που συναντάται παντού και σε άφθονία σε όλη την Χερσόνησο προσδίδει το προσωνύμιο Ρηγανάδες για τους κατοίκους των Μεθάνων. Εμείς αυτό θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε. Με το όνομα αυτό φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε ένα λαϊκό, παραδοσιακό και με τοπικό χρώμα και με άρωμα καρναβάλι. Οι ΡΗΓΑΝΑΔΕΣ είναι επιθετικοί, κρατώντας ρίγανη και αλεύρι … χρωματίζουν όσους συναντούν με τα βασικά υλικά που παράγει η Μεθενίτικη Γη. Το σιτάρι και το παράγωγο του το αλεύρι, είναι η βασική τροφή των κατοίκων αυτής της περιοχής. Μεθανίτες καλλιέργησαν και την πιο απόκρημνη πλαγιά και για το λόγο αυτό έφτιαξαν τις πέτρινες αναβαθμίδες, τα αμέτρητα και συμμετρικά πεζούλια που όμοια τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που έκανε νόστιμο το φτωχικό φαγητό τους. Μαζί με την καρπό της ευλογημένης ελιάς, το λεμόνι, τα αχλάδια και τα ξερικά σύκα, επέζησαν μέσα στους αιώνες. Συντροφιά τους είχαν και το κρασί που έβγαινε από τα αμπέλια που φύτρωναν στα ηφαιστειακά πετρώματα της Χελώνας, του Σταυρόλογγου και του Μακρύλογγου. Οι ΡΗΓΑΝΑΔΕΣ είναι και χορευταράδες. ‘Ανδρες και Γυναίκες συναντώνται στους δρόμους, στις πλατείες, στα σπίτια και χορεύουν, αυτοσχεδιάζουν και γλεντούν.
ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

Διαγωνισμός φωτογραφίας για τα Μέθανα και την Τροιζηνία
Submitted by admin on Mon, 28/01/2013 – 10:02. Δημοτικά και άλλα…
Ο Φορέας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας οργανώνει διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας,
με θέματα από την περιοχή μας, στις εξής κατηγορίες:
1.Παλαιές φωτογραφίες.
2.Σύγχρονες καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
3.Φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή ( Γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, γιορτές, παρελάσεις) των χωριών και των οικισμών.
4.Τοπικής ενδυμασίας και φορεσιάς.
5.Θυρών, παραθύρων και οικιών.
6.Αρχαιολογικών χώρων.
7. Βίντεο μικρής διάρκειας.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους και για όλες τους φίλους που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Δηλώσεις γίνονται δεκτές μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευθούν, ενώ οι 100 επιλεγμένες φωτογραφίες θα αποτελέσουν υλικό για την έκδοση φωτογραφικό άλμπουμ.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στα τηλέφωνα:
Αθανασίου Σάββας 6944 929994, 6973949548. E mail snathanasiou@gmail.com για τις δηλώσεις συμμετοχής και για ηλεκτρονή αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο.
Αποτίμηση της διετούς θητείας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας
Submitted by admin on Mon, 07/01/2013 – 18:53. Δημοτικά και άλλα…
Πέρασαν 24 μήνες από την εκλογή και λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας και μπορούμε πλέον να αποτιμήσουμε το έργο της δημοτικής αρχής. Να αξιολογήσουμε επίσης, τις αδυναμίες από την εφαρμογή του Καλλικράτη και πως χειρισθήκαμε τα σημαντικά και τα καθημερινά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας.
Η εκτίμηση μας είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών και ούτε κατόρθωσε να αρθρώσει μία αναπτυξιακή πρόταση και να την υλοποιήσει.
Το δόγμα που επικράτησε από την πλειοψηφία ήταν “έχουμε την αριθμητική υπεροχή και κάνουμε ό,τι θέλουμε.” Αυτή η λογική όμως μας οδήγησε σε μία διετία απραξίας, στασιμότητας και γενικότερης ανυποληψίας. Ο δανεισμός, οι οφειλές σε διάφορους προμηθευτές, καθώς και οι εκατοντάδες αποφάσεις για απ’ ευθείας αναθέσεις σε αμφιβόλου αναγκαιότητας μικροέργα, πρακτική μιας ολόκληρης δωδεκαετίας που ξεκίνησε από το 1999, δυστυχώς έφεραν σε πλήρη αδυναμία τον δήμο Τροιζηνίας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και αναγκαίες επιλογές και προοπτικές που χρειάζεται ο τόπος μας.
Από την 1 Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου του 2012, η περιοχή μας γνώρισε μεγάλη ανεργία, απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, μείωση των μονίμων κατοίκων της,τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό από τον Πειραιά, περαιτέρω υποβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων της.
Κάτω από το βάρος του οικονομικού αδιεξόδου, που η ίδια δημοτική αρχή δημιούργησε, αύξησε υπέρογκα τα δημοτικά τέλη, τα τέλη αποχέτευσης, τα τέλη ύδρευσης. Οι υπηρεσίες που δώσαμε στους κατοίκους δεν ήταν αντίστοιχες με τα έσοδα που εισέπραξε ο δήμος. Για το λόγο αυτό απαιτούνται τομές. Χρειάζεται όραμα, που δεν μπορεί να διατυπώσει η σημερινή πλειοψηφία. Η απόδειξη της ανικανότητας της είναι ορατή και χειροπιαστή:
Δεν άνοιξε ούτε ένα δρόμο. Δεν έκανε καμία επέκταση του σχεδίου πόλεως. Δεν αύξησε ούτε ένα χιλιοστό τους οικισμούς. Δεν χάραξε τα ρέματα. Δεν προστάτευσε τους κατοίκους της από εγκληματικές πράξεις συμμοριών που δρουν στην περιοχή. Δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αποδοτικά το σύστημα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν αποδίδει. Υπάρχουν εστίες σκουπιδιών και ρύπανσης σε μεγάλες εκτάσεις. Το κυριότερο: δεν εξασφάλισε κατάλληλο πόσιμο νερό, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις στα Μέθανα και στην Τακτικούπολη, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Νήσων το έβγαλε ακατάλληλο.
Όσον αφορά στην αποχέτευση εισπράττει το 80% επί της κατανάλωσης του νερού, στο τέλος αποχέτευσης, ενώ στον δήμο Πόρου, που έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, οι κάτοικοι του νησιού πληρώνουν μόνο 35% επί της κατανάλωσης του νερού. Από το 2008 ο δήμος εισέπραξε από τους κατοίκους του Γαλατά περί το 1 εκατ. Ευρώ και οφείλουν σήμερα οι υπεύθυνοι να μας πουν που πήγαν τα χρήματα αυτά.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας, του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1.Παρήλθαν 2 έτη και το προεδρείο δεν συνήλθε ούτε μία φορά για να διατυπώσει προτάσεις καλύτερης λειτουργίας του.
2.Συμπληρώσαμε δύο χρόνια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και δεν υπάρχουν ακόμα πρακτικά των συνεδριάσεων. Αναρτώνται αποφάσεις χωρίς να υπάρχουν πρακτικά, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, τα οποία πρέπει να υπογραφούν από τους δημοτικούς συμβούλους.
3.Καθυστέρησε η ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ακόμα και με την ψήφιση του δεν τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία.
4.Παραβιάζεται συστηματικά το άρθρο 66 του Κώδικα, όπου προβλέπεται η δημοτική αρχή να παραχωρεί στην δημοτική παράταξη της μειοψηφίας κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη. Παρά τις έγγραφες και προφορικές μας παρεμβάσεις, η πλειοψηφία αρνείται να εφαρμόσει το σχετικό άρθρο.
5.Η πλειοψηφία εκ συστήματος αρνείται να μας δίνει τις εισηγήσεις και τα έγγραφα, τις μελέτες, τις εγκυκλίους των θεμάτων που έρχονται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, κατά παράβαση κάθε νομιμόητας, λογικής και δεοντολογίας.
6.Αρνείται, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία, να μας επιδώσει έγγραφα, παραστατικά και δεν απαντά στις σχετικές μας ερωτήσεις, ως οφείλει από το άρθρο 61 του Κώδικα Δήμων.
7.Συγκροτήθηκε επιτροπή για την επεξεργασία νομικού κειμένου για την διεκδίκηση του χερσαίου χώρου του δήμου Πόρου που βρίσκεται στην Ανατολική Τροιζηνία, ουδέποτε μέχρι σήμερα ενημερωθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες που πήρε και ουδέποτε επί της ουσίας έπραξαν τίποτα.
8.Η Επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας , δημιουργήθηκε με απόφαση του συμβουλίου, αλλά δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά!
9.Η πλειοψηφία αρνείται να πραγματοποιεί σε χώρο που να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ πεισματικά αρνείται να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο εκ περιτροπής στις έδρες των τοπικών συμβουλίων, προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή των κατοίκων όλων των κοινοτήτων στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
10.Έχουν εγκαταλειφθεί τα χωριά, ενώ η Λουτρόπολη των Μεθάνων βιώνει την μεγαλύτερη υποβάθμιση της από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
11.Παραμένουν αναξιοποίητα τα δημοτικά και δημόσια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Δεν κάνουμε τον ετήσιο προγραμματισμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
12.Ο καθορισμός της ημέρας και της ώρας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δεν γίνεται με προσυνεννόηση με την μειοψηφία, αλλά γίνεται με αυθαίρετη επιλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
13.Στη Διαύγεια, αναρτώνται αποφάσεις χωρίς να έχουν την άποψη της μειοψηφίας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναφέρονται απαραίτητα στοιχεία της απόφασης.
14.Το δημοτικό συμβούλιο αγνοεί παντελώς τις δραστηριότητες της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης, του Λιμενικού Ταμείου, καθώς και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου. Αντί να δίνει κατευθύνσεις το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει αυτόνομη και μη ελεγχόμενη πρακτική.
15.Η διάρθρωση του δήμου, το οργανόγραμμα, δεν υπάρχει πουθενά. Ο πολίτης αγνοεί, ποιο είναι το δημοτικό συμβούλιο, οι διευθυντές, οι υπάλληλοι και σε ποιές θέσεις εργάζονται.
Η αποτίμηση δεν είναι ευχάριστη. Σαφώς και δεν μας ικανοποιεί. Χρειάζεται ενεργοποίηση όλων των κατοίκων προκειμένου να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα και να ανατρέψουμε την σημερινή πλειοψηφία που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση ολόκληρης της Τροιζηνίας. Εμείς πρωτοστατούμε ώστε να εξοστρακίσουμε τις μεθόδους και τις πρακτικές, που δυστυχώς αντικατοπτρίζονται σε όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής και σε όλες τις βαθμίδες κρατικής και δημοτικής εξουσίας.
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ
ΜΠΟΓΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΕΔΕ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Σ.Αθανασίου: Να γίνει θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο για την ανάπτυξη της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Sun, 31/03/2013 – 16:49. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” κ. Σάββα Ν. Αθανασίου, ειπώθηκαν τα εξής κατά την τοποθέτηση του στο διημερίδα του Πόρου, που οργάνωσαν με επιτυχία οι σύλλογοι Πρωτοβουλίας Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης ΚΑΛΑΥΡΙΟ και του Σύλλογου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου: 1.Είναι ανάγκη να κάνουμε τολμηρές κινήσεις στον τουρισμό. Η πρόταση μου είναι να αξιοποιηθεί η νομοθεσία που αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και να δημιουργήσουμε στην περιοχή της Τροιζηνίας θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο, το οποίο από μόνο του θα είναι ένας πόλος έλξης των ανθρώπων που λατρεύουν την θάλασσα. Η νομοθεσία υπάρχει από το 2002 και ο χαρακτηρισμός θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου επιτρέπει την πόντιση ενός πλοίου για την δημιουργία ψαρότοπου για την ερασιτεχνική ενασχόληση της υποβρύχιας αλιείας και εξερεύνησης. Επίσης η αξιοποίηση των υπαρχόντων κτισμάτων στην παραλία των Μεθάνων για κατασκευή μικρού ενυδρείου, καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας.
2.Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων Αλίμου, Επιδαύρου, Πόρου και Ύδρας, χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ενώ, αρχικά, είχε γίνει κυβερνητική πρόβλεψη να συμπεριληφθεί η μαρίνα των Μεθάνων, τελικά αυτή εξαιρέθηκε. Ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται ότι θα γίνει αντικείμενο επενδυτικού πλάνου μεγάλων παικτών του θαλάσσιου τουρισμού, πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στην κατάρτιση του master plan, όσο και στο επενδυτικό σχήμα είτε και με την εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων. Αυτονόητο είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ανάπτυξης και αξιοποίησης της μαρίνας Μεθάνων και στο μέλλον οποιασδήποτε κατασκευής μαρίνας στο Γαλατά ή σε άλλη περιοχή της Τροιζηνίας.
3.Τα προβλήματα που τέθηκαν από τους ομιλητές για τις καλλιέργειες στην Τροιζηνία είναι υπαρκτά, αλλά απαιτείται ο συντονισμός όλων για την κατοχύρωση δικαιωμάτων και των τοπικών σπόρων. Ο χαρακτηρισμός του λαδιού της Τροιζηνίας ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοβουλία του πρωτοπόρου αγρότη Γιάννη Γρώμαν, αλλά και η καταγραφή του γενετικού υλικού 120 ποικιλιών ελιάς από τον γεωπόνο – επιστήμονα Γιώργο Κωστελένο, μας δίνουν την δυνατότητα να πάμε την αγροτική παραγωγή, “ένα βήμα μπροστά από τους άλλους”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Κωστελένος.
4.Ευχαριστούμε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για την ενημέρωση και την τεχνική υποστήριξη που μας παρείχε και θα επιτυχάνουμε την συγκρότηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με σημαντική συμμετοχή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας.
Δύο πρωτοβουλίες στη μνήμη του Νικολάου Π. Λεσιώτη
Submitted by admin on Mon, 25/03/2013 – 16:13. Δημοτικά και άλλα…
Η διοίκηση του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας αποφάσισε να δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος στη μνήμη του Νικολάου Π. Λεσιώτη, που χάθηκε πρόωρα, πριν από έξι μήνες, σε τροχαίο ατύχημα τον Σεπτεμβρίο του 2013. Η Τράπεζα Αίματος θα λειτουργεί με αυτόνομο κανονισμό λειτουργίας. Επίσης, στη μνήμη του άτυχου φίλου μας Νικολάου Π. Λεσιώτη, θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κλιμάκιο Πυροσβεστικής Τροιζηνίας ένα φορείο ακινησίας, που είναι απαραίτητο για σοβαρά ατυχήματα. Επισημαίνεται ότι φορείο ακινησίας δεν διαθέτουν ούτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά ούτε και το Κέντρο Υγείας Τροιζηνίας.

Τιμήσαμε του αγωνιστές του 1821 στο Κάστρο του Φαβιέρου
Submitted by admin on Mon, 25/03/2013 – 16:09.
ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΒΙΕΡΟΥ
Για πρώτη φορά. Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήσαμε έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Κάστρο του Φαβιέρου, εκεί που συγκεντρώθηκε, εκπαιδεύθηκε και οργανώθηκε ο πρώτος Τακτικός Ελληνικός Στρατός, κάτω από την διοίκηση του Γάλλου Φιλέλληνα Κάρολου Φαβιέρου και του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Επίσης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Μακάρο, εφημέριο της Τακτικούπολης και τον πατέρα Γεράσιμο, εφημέριο της Καλλονής, παρουσία φίλων και εθελοντών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας. Από το πρωί φίλοι εθελοντές συμμετείχαν στον καθαρισμό των δύο μονοπατιών που οδηγούν στο Κάστρο. Επίσης, έγινε σήμανση και των δύο μονοπατιών για την διευκόλυνση των επισκεπτών.
Επισημαίνεται ότι άνω από 3.000 πολεμιστές μαζί με τις οικογένειες τους που τους ακολουθούσαν πάντα, στρατοπέδευσαν το 1826, στην ευρύτερη περιοχή του Στενού Μεθάνων, σε ένα στρατηγικό σημείο, όπου βλέπεις τον Σαρωνικό κόλπο, τον κόλπο της Επιδαύρου και τον κάμπο της Τροιζηνίας. Πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη μάχη της Ακρόπολης, πραγματοποίησαν την πρώτη παρέλαση σε ελληνικό έδαφος από τον πρώτο ελληνικό Τακτικό Στρατό.
Η ανάδειξη του Κάστρου του Φαβιέρου, η ιστορική σημασία της δημιουργίας του Τακτικού Στρατού, η πραγματοποίηση στην Ελλάδα της πρώτης παρέλασης που έγινε στα Μέθανα και η συμβολή των Μεθάνων και των Μεθανιτών στον εθνικο – απελευθερωτικό αγώνα του 1821, θα εορτάζονται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας, κάθε μήνα Ιούλιο, συμπληρώνοντας τις εκδηλώσεις για την 3η Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, για τα Μιαούλεια στην Ύδρα και για την πυρπόληση της Αρμάτας στις Σπέτσες.

Προτάσεις για ανάπτυξη των Μεθάνων, του Πόρου και της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Sat, 02/03/2013 – 23:15. Δημοτικά και άλλα…
Από το Δίκτυο Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” ανακοινώθηκαν τα αρχικά συμπεράσματα από την σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 2 Μαρτίου στον πολυχώρο ELANOVA: Συζήτηση υψηλού επιπέδου έγινε με την συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας, του δήμαρχου Πόρου κ. Δημήτρη Στρατηγού, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μωρόπουλου, των εκπροσώπων της μειοψηφίας του Δήμου Πόρου κ. Γιώργου Αλιφέρη και του κ. Δημητρίου Πάνου και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής, παρουσία της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Μαρίας Ρεπούση.
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν τα θέματα :
1.Της αποδόμησης των κρατικών υπηρεσιών από την περιοχή της Τροιζηνίας και ζητήθηκε η παραμονή της ΔΟΥ στον Πόρο. Στο θέμα αυτό η κυρία Μ. Ρεπούση δεσμεύθηκε να το θέσει υπόψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη ώστε να αξιώσει από τα άλλα δύο πολιτικά κόμματα να μην καταταργηθούν οι ΔΟΥ από τα νησιά.
2.Επισημάνθηκε το γεγονός ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο που κατήρτισε η κυβέρνηση οι επιδοτήσεις για νέες επενδύσεις στην Τροιζηνία από το 50% περιορίζονται στο 25%. Αναλύθηκαν οι λόγοι που επιβάλλεται να παραμείνει το παλαιό καθεστώς των επιδοτήσεων για την περιοχή μας.
3.Επίσης αναφέρθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την φορολογία των ενοικιαζομένων δωματίων, της αναγκαιότητας λειτουργίας κοντινότερου αεροδρομίου για εξυπηρέτηση φθηνού κόστους αεροπορικών εταιρειών, η εξεύρεση μόνιμης λύσης για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών αναγκών, η τουριστική προβολή του Πόρου, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας.
4.Όσον αφορά το θέμα της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του δήμου Πόρου μέσα από την πόλη του Γαλατά τονίσθηκε η ανάγκη να ξεκινήσει το έργο, προκειμένου να μην χαθεί η έγκριση των 2,5 εκατ. Ευρώ και στην συνέχεια να ζητηθεί η τροποποίηση της όδευσης του δικτύου.
5.Ασκήθηκε έντονη κριτική για το θέμα των διαφημιστικών σποτ που έφτιαξε η διαφημιστική εταιρία για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και ζητήθηκε να γίνει παρέμβαση για να γίνει ουσιατική προβολή της περιοχής μας με όλα τα αξιοθέατα και τα πλεονεκτήματα.
6.Επισημάνθηκε ότι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί από όλο τον Αργοσαρωνικό μόνο η ηλεκτροδότηση του Ναού της Αφαίας της Αίγινας και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η επιστημονική συνδρομή για την ένταξη δράσεων για τον Πόρο, τα Μέθανα και την Τροιζηνία. Η κυρία Μ. Ρεπούση υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για να γίνει σεμινάριο για νέες επενδύσεις και ένταξη δράσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
7.Για τα θέματα της παιδείας αναλύθηκαν τα στεγαστικά προβλήματα των σχολικών μονάδων και ιδιαίτερα το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών και της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων που κατευθύνονται στα σχολεία.
8.Έγινε εκτενής συζήτηση για την λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών και για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των δαπανών, ώστε να μειωθεί το κόστος που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι δημότες.
9.Επισημάνθηκε το γεγονός ότι έχει γίνει παράνομη περίφραξη του αιγιαλού στην Τροιζηνία στα κρατικά κτήματα με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στις ακτές οι πολίτες. Αποφασίστηκε να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό.
10.Προτάθηκε να μετεξελιχθεί ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Τροιζηνίας σε ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα ασχοληθεί κυρίως με την ύδρευση, την αποχέτευση και την αποκομιδή σκουπιδιών της περιοχής με στόχο την μείωση των τελών.
11.Έγινε περιγραφή της κατάστασης του Κέντρου Υγείας στον Γαλατά και του Ιατρείου στον Πόρο και των χωριών της Τροιζηνίας. Μάλιστα, μετά την σύσκεψη αντιπροσωπεία, επικεφαλής την κυρία Μ. Ρεπούση, επισκέφθηκε το Κ.Υ. Και συναντήθηκε με τον διευθυντή ιατρό κ. Παντελή Ανδριανέση, ο οποίος ανέφερε λεπτομερώς τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας και την σημαντική έλλειψη ιατρών και οδηγών ασθενοφόρων, ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη για κάλυψη ιατρών με ειδικότητες παιδιάτρου, γυναικολόγου, μικροβιολόγου και τουλάχιστον δύο οδηγών ασθενοφόρων. Για τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας η κυρία Μ. Ρεπούση υποσχέθηκε ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και ότι θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ερώτηση στη Βουλή.
Τέλος, αποφασίστηκε από την σύσκεψη η διαβούλευση με τα κοινά θέματα να συνεχισθεί και να γίνονται θεματικές ημερίδες. Ωστόσο, καυτηριάσθηκε η απουσία της πλειοψηφίας του δήμου Τροιζηνίας και η από σύμπτωση (;) παντελής των φορέων της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων και των φορέων που ελέγχονται από την σημερινή πλειοψηφία του δήμου Τροιζηνίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ
ΜΠΟΓΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΕΔΕ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Για την σύσκεψη, πήραμε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσα, την παρακάτω επιστολή:
“Φίλε Σάββα, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Μου είναι αδύνατον να ανταποκριθώ και ζητώ την κατανόηση και τη δική σου και όλων, γι’ αυτή την ασυνέπειά μου. Δυστυχώς, αυτή την περίοδο, είμαι φορτωμένος με πάρα – πάρα πολλές ευθύνες, δεσμευτικές και επείγουσες.Είδα τα θέματα της διαβούλευσης. Θεωρώ ότι καλύπτουν πράγματι το σύνολο των ανοιχτών μετώπων των Μεθάνων και της Τροιζηνίας, αλλά και των ορεινών χωριών και είμαι βέβαιος ότι η πρωτοβουλία σας, θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, γιατί θα επικαιροποιήσει μια στέρεη βάση, για το σχεδιασμό και τη διεκδίκηση λύσεων.
Εύχομαι καλή επιτυχία. Θα βρω τον τρόπο να ενημερωθώ, για τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης και με πρώτη ευκαιρία, σύντομα ελπίζω, ότι από κοντά θα μπορέσουμε αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., να τα συζητήσουμε με σας, αλλά και με όλους τους φορείς και κατοίκους της περιοχής”.
Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα της δημόσιας διαβούλευσης που απασχολούν τα ορεινά χωριά της Τροιζηνίας, τον Γαλατά, τα Μέθανα και τον Πόρο, έχει ως εξής:

1.Ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαλατά και των τοπικών ιατρείων.
2.Λειτουργία χωρίς προβλήματα των Βιολογικών Καθαρισμών του Πόρου και των Μεθάνων.
3.Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ( Μαρίνες, ΚΛΑΜΠ, Ιαματικές Πηγές, Νησάκι, Κατασκήνωση Γαλατά, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου κλπ).
4.Βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά και συνεχή δρομολόγια στο πορθμείο Πόρου – Γαλατά.
5.Η πολιτική μας έναντι των ιχθυοτροφείων.
6.Προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και προστασία και του πρασίνου.
7.Καταγραφή και ανάδειξη των μονοπατιών.
8.Προβολή και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ως συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
9.Διατήρηση χρήσης γης του κάμπου της Τροιζηνίας και του Λεμονοδάσους.
10.Δημιουργία μόνιμου κέντρου προβολής των Μεθάνων, του Πόρου και ολόκληρης της Τροιζηνίας.
11.Καθορισμός ετήσιας αντζέντας – καλεντάρι για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
12. Αξιοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού, συντήρηση εκκλησιών και εξωκλησιών.
13.Καταγραφή των προβλημάτων ανά γεωγραφική περιφέρεια και χωριών και οικισμών.
14.Διάδοση των τοπικών προϊόντων. Ενίσχυση των αλιέων, των κτηνοτρόφων και άλλων αγροτικών παραγωγών.
15.Χερσαία συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των δημοτών.
16. Διασφάλιση για παροχή πόσιμου νερού που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές και τους κανόνες της υγιεινής.
17.Αναβάθμιση του ρόλου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας.
18.Ανακατανομή των σχολικών μονάδων προς εξυπηρέτηση και αναβάθμιση των σπουδών τους.
19.Δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
20.Συντονισμός της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για καλύτερη αστυνόμευση και έλεγχο της περιοχής.
21.Δημιουργία φορέα διαχείρισης της Ψήφτας
22.Ανακύκλωση και αποκομιδή σκουπιδιών.
23.Λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών ( ΔΟΥ, Τελωνείο, Ειρηνοδικείο κλπ).
24.Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
25.Η Χερσαία έκταση της Τροιζηνίας που ανήκει στον Δήμο Πόρου.
26. Η διοικητική κατάτμηση της Τροιζηνίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και εκλογικών Περιφερειών.
27. Διάφορες άλλες προτάσεις.
Ένα φορείο ακινησίας στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τροιζηνίας στη μνήμη του Νίκου Π. Λεσιώτη
Submitted by admin on Tue, 30/04/2013 – 14:58. Δημοτικά και άλλα…
Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου παρέδωσε το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τροιζηνίας ένα φορείο ακινησίας στη μνήμη του αδικοχαμένου Νίκου Π.Λεσιώτη με τη συμπλήρωση 6 μηνών από τον τραγικό ατύχημα στο Στενό Μεθάνων.Επισημαίνεται ότι το Κλιμάκιο δεν διέθετε μέχρι τώρα φορείο ακινησίας. Με την ευκαιρία κάνουμε έκκληση σε όλους εκείνους που μπορούν να ενισχύσουν το Π.Κ. προκειμένου να είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις έκτακτες ανάγκες. Το φορείο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το Π. Κ. Τροιζηνίας.

Ιδρύθηκε Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και των Αρχαιοτήτων Τροιζηνίας
Submitted by admin on Sun, 19/05/2013 – 22:57. Δημοτικά και άλλα…
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Μαίου στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη, η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου. Εισηγήτρια ήταν η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Στέλλα Χρυσουλάκη, ενώ πρακατικά κρατούσε η κυρία Ζωή Μαρινάκη. Η συμμετοχή των ιδρυτικών μελών ήταν ικανοποιητική. Συγκροτήθηκε επιτροπή για την κατάρτιση των διατάξεων του καταστατικού του συλλόγου και θα το εισηγηθεί σε επόμενη γενική συνέλευση για ψήφιση. Αυτονόητο είναι ότι συμμετείχα σε αυτήν την ιστορική ιδρυτική πράξη και επεσήμανα: ότι ο σύλλογος δεν πρέπει να είναι μόνο φίλων του αρχαιολογικού μουσείου Πόρου, αλλά και των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας. Επίσης, είναι ανάγκη να γίνει συμφιλίωση της κοινωνίας και των αρχαιολόγων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, να καθαρίζονται εθελοντικά οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μονοπάτια και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του δρόμου προς το Διαβολογέφυρο και να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Επίσης πρότεινα να γίνουν εξειδικευμένες εκθέσεις με τα ευρήματα από τις περιοχές των Μεθάνων, της Τροιζήνας και των άλλων περιοχών. Έγινε επίσης κατανοητό ότι θα γίνουν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές, ενώ θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για την προώθηση της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της ιστορικής και πολιτιστικής τους αξίας. Η προθυμία των πολιτών για την ίδρυση του νέου συλλόγου ήταν μεγάλη και διαφάνηκε η αποφασιστικότητα τους να προσφέρουν για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων ως τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή του Πόρου, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας.
Αγωνία και προβληματισμός για την καθυστέρηση αναγνώρισης των ιαματικών πηγών Μεθάνων
Submitted by admin on Mon, 13/05/2013 – 11:15. Δημοτικά και άλλα…
Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία κ. Σάββας Ν. Αθανασίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση, ενώ απέστειλε και σχετικές επιστολές στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας: «Είναι γεγονός ότι όλες οι Λουτροπόλεις και οι τουριστικοί προορισμοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή των τουριστών, ωστόσο η Λουτρόπολη μας, που διαθέτει τρεις ιαματικές πηγές δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα. Αυτό μας προβληματίζει έντονα και όλοι θα ήθελαν να πληροφορηθούν τις ακριβώς συμβαίνει και δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγνώριση. Ο ΕΟΤ προσφάτως ανακοίνωσε ότι αναγνωρίστηκε και η Ιαματική Πηγή Διαμάντη – Πεπόνα στην Αιδηψό, που ανεβάζει το σύνολο των αναγνωρισμένων Πηγών, από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, στις 17.
Υπενθυμίζεται ότι οι άλλες 16 αναγνωρισμένες Ιαματικές Πηγές είναι: Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι- Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα – Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι – Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Άρτα), Ν.Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός) και Τραϊανούπολη (Έβρος) και πρόσφατα η πηγή Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό.
Επίσης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης το θέμα «Αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και παραχώρηση της εκμετάλλευσης στον Δήμο Τροιζηνίας». Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ και εγκρίθηκε η εισήγηση του κ. Δημάρχου να γίνουν όλες οι ενέργειες αναγνώρισης των Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και παραχώρησης της εκμετάλλευσης αυτών στον Δήμο Τροιζηνίας.
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τις δύο παραπάνω ειδήσεις είναι τα εξής: Ο βασικός επενδυτής των ιαματικών πηγών ( ανήκουν στην κυριότητα του ΕΤ, ΕΤΑΔ, ΥΙΠΕΔ) που τις ενοικίασε το 2003 έχει εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις με την ΕΤΑΔ για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 3,4 εκατ. ευρώ; Εκπληρώνει τις ετήσιες υποχρεώσεις του προς την ΕΤΑΔ; Υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς τον δήμο Τροιζηνίας; Τι ενέργειες έπρεπε να κάνει ο συγκεκριμένος επενδυτής και δεν τις υλοποίησε σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία του 2006 και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ιαματικών πηγών; Αυτά προς το παρόν. Ωστόσο να επισημάνω δύο πράγματα: Πάνω από 200 χρόνια το βασικό εισόδημα των Μεθανιτών προέρχεται κυρίως από τις ιαματικές πηγές και δεύτερον ότι από το 2013 δεν μπορεί ιαματική πηγή να εισπράξει από ασφαλιστικά ταμεία αποδείξεις, αν δεν έχει προηγουμένως αναγνωριστεί.
Είναι αυτονόητο ότι ο δήμος Τροιζηνίας, οι φορείς, οι πάντες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής πρέπει να βοηθήσουν προς την συμμόρφωση των ιαματικών πηγών στην ισχύουσα νομοθεσία και στην σχετική κοινοτική οδηγία. Αυτονόητο είναι επίσης ότι υποχρέωση μας είναι να διερευνήσουμε τα πραγματικά αίτια και αν εκπληρώνονται οι βασικές υποχρεώσεις των ενοικιαστών – επενδυτών. Άλλωστε το θέμα αυτό το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα. Μάλιστα ήδη έχουν κατατεθεί και δύο σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Αν δεν μπορούν οι συγκεκριμένοι ιδιώτες επενδυτές να κρατήσουν νόμιμα την λειτουργία των ιαματικών πηγών, ο δήμος Τροιζηνίας υποχρεούται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των πηγών και να ξεκινήσει άμεσα διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για εξεύρεση νέων επενδυτών που θα υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια. Καμία ανοχή και για κανένα».

Τριήμερη ανθοκομική έκθεση και τοπικών προϊόντων στα Μέθανα
Submitted by admin on Wed, 08/05/2013 – 10:00. Δημοτικά και άλλα…
Το τριήμερο Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαίου 2013 θα γίνει στα Μέθανα για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ανθοκομική έκθεση παραγωγών Τροιζηνίας και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οργανωτής είναι ο Φορέας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας.
Τι έγιναν τα χρήματα από τις ανεμογενήτριες:
Submitted by admin on Sat, 01/06/2013 – 19:51. Δημοτικά και άλλα…
Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία ο κ. Σάββας Ν. Αθανασίου, ζητεί να πληροφορηθεί τι γίνονται τα χρήματα που εισπράττονται από τις ανεμογενήτριες: Προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη
Κοινοποίηση: Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Περιφέρειας κ. Καλογερόπουλο.
Κύριε υπουργέ,
Θα μου επιτρέψετε να σας θέσω ένα θέμα που έχει προκύψει στο Δήμο Τροιζηνίας σχετικά με την διάθεση πόρων που προέρχονται από το ειδικό τέλος που εισπράττει ο Δήμος από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης Παραδοσιακών Ελληνικών Ξύλινων Σκαφών, που έγινε στα Μέθανα, το Σάββατο 25 Μαίου 2013, ο δήμαρχος Τροιζηνίας κ. Ιωάννης Σαμπάνης δήλωσε στο δημόσιο λόγο του ότι “Ο Δήμος Τροιζηνίας για τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό, τους “ευγενείς τομείς”, δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα του, αλλά οι δραστηριότητες αυτές, χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που έχει ο δήμος, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,κυρίως δηλαδή από τα αιολικά πάρκα, στην περιοχή της Τροιζηνίας”.
Σύμφωνα με την παράγραφο Α.1. του άρθρου 25 του Ν.3468/2006 κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον οποίο χορηγείται άδεια παραγωγής επιβαρύνεται από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού με ειδικό τέλος. Το τέλος αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% επί της προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου ή των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Σύμφωνα με την παράγραφο Α.2.,του ίδιου νόμου, τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος παρακρατούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και αποδίδονται, κατά ποσοστό 80% στον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου βαθμού, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ και κατά ποσοστό 20% στον ή τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού από την εδαφική περιφέρεια των οποίων διέρχεται η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο.
Σύφωνα με την παράγραφο Α.3., του ίδιου άρθρου, τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος εγγράφονται σε χωριστό προϋπολογισμό εσόδων του οικείου ΟΤΑ πρώτου βαθμού και διατίθενται υποχρεωτικά και αποκλειστικά, σε ποσοστό 80%,για την εκτέλεση έργων τοπικής ανάπτυξης, σε περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού, ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ή διέρχεται η γραμμή σύνδεσης και σε ποσοστό 20% , στην υπόλοιπη περιφέρεια του οικείου ΟΤΑ ,του πρώτου βαθμού. Επίσης, προβλέπεται όπως οι οικείοι Ο.Τ.Α υποχρεούνται να υποβάλλουν στον υπουργό Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας εντός του πρώτου τριμήνου κάθε επόμενου έτους έκθεση με τον απολογισμό της αξιοποίησης των εσόδων που προέρχονται από το ειδικό τέλος.
Το ερώτημα που σας θέτω και ζητώ να μου απαντήσετε είναι αν ο Δήμος Τροιζηνίας έχει καταθέσει σχετική πρόταση και απολογισμό από το ειδικό τέλος που εισπράττει από τις ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία.
Υπενθυμίζω ότι το 1% υπέρ οικιακού καταναλωτή λειτουργεί ως εξής: Στο Δήμο που ανήκουν χωροταξικά οι ανεμογεννήτριες μετράνε το σύνολο των ρολογιών σε όλα τα σπίτια. Το ποσό που μαζεύεται συνολικά κάθε χρόνο διαιρείται αναλογικά με τον αριθμό των ρολογιών και στο τέλος κάθε έτους στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ που παίρνει στα χέρια του ο καταναλωτής πρέπει να υπάρχει γραμμένο επάνω στον λογαριασμό το ποσό που του αφαιρείται για τον άνωθεν λόγο. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που ο ΛΑΓΗΕ δεν αποδίδει τα συγκεκριμένα ποσά και στην ουσία κρατάει τα λεφτά η ΔΕΗ.
Εξάλλου, το 1,7% παρακρατείται υπέρ ΟΤΑ και το 0,3% υπέρ Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ. ( Πράσινου Ταμείου).
Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 24 του Ν.3983/2011: “Ποσό μέχρι ποσοστού 1% της προ Φ.Π.Α. τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές των Δήμων στους οποίους λειτουργούν οι σταθμοί ΑΠΕ, με σκοπό να πιστωθούν οι οικιακοί καταναλωτές μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας .Δικαιούχοι της πίστωσης της παρούσας παραγράφου είναι οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του Δήμου, εφόσον υπάρχει, όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ. Η πίστωση αφορά στη χρέωση των καταναλώσεων ενέργειας και όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων επί αυτής. Τυχόν υπόλοιπο της ανωτέρω πίστωσης επιμερίζεται ανά παροχή στους οικιακούς καταναλωτές του αντίστοιχου Δήμου ή κοινότητας ως αντιστάθμισμα των χρεώσεων υπέρ τρίτων στους οποίους και αποδίδεται σύμφωνα με τα ισχύοντα”.
Για το λόγο αυτό ζητώ να με ενημερώσετε πόσα ποσά έχουν παρακρατηθεί και έχουν αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές του Δήμου Τροιζηνίας.
Αναλυτικότερα ζητώ να πληροφορηθώ:
1. Έχουν παρακρατηθεί από το ΛΑΓΗΕ τα προβλεπόμενα από το νόμο ανταποδοτικά τέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που οφείλει να καταβάλλει για τα Αιολικά Πάρκα που είναι εγκατεστημένα στο Δήμο Τροιζηνίας.
2.Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει παρακρατηθεί από το ΛΑΓΗΕ;
3. Σε ποιο ποσοστό επί της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται το ποσό που έχει παρακρατηθεί από το ΛΑΓΗΕ;
4. Εάν δεν έχουν παρακρατηθεί από το ΛΑΓΗΕ τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά τέλη από τα αιολικά πάρκα, που οφείλεται η μη παρακράτησή τους;
5.Η ΔΕΗ έχει πιστώσει τους οικιακούς λογαριασμούς καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων της Τροιζηνίας;
6.Εάν τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος έχουν αποδοθεί στο Δήμο Τροιζηνίας, ποια έργα τοπικής ανάπτυξης έχουν εκτελεστεί, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργεί τα αιολικά πάρκα, όπως προβλέπεται άλλωστε από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
7.Αν έχει καταβληθεί το ειδικό τέλος στο Δήμο Τροιζηνίας και δεν έχουν γίνει αναπτυξιακά έργα και δεν έχει κατατεθεί ο σχετικός απολογισμός, ποια διαδικασία θα κινήσετε κατά των υπευθύνων του Δήμου Τροιζηνίας;
Μετά τιμής
Σάββας Ν. Αθανασίου
Μέθανα, 28 Μαίου 2013.
Submitted by admin on Mon, 10/06/2013 – 11:58. Δημοτικά και άλλα…
Με επιστολή του Σάββα Ν. Αθανασίου, προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ζητείται η διατήρηση του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων: Προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Κ. Δ. Μπαντιά
Αγαπητέ κύριε, Αρχηγέ,
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των Λιμενικών Σταθμών και Λιμενικών Τμημάτων για όλη την χώρα. Κατανοώ τους λόγους που οδήγησαν στην στρατιωτική ηγεσία να ανασυγκροτήσει το Λιμενικό Σώμα και να το καταστήσει ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Ωστόσο, θέλω με την παρούσα επιστολή να υπερασπιστώ την αυτονομία της λειτουργίας του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων, επειδή διαρροές θέλουν την μετατροπή του σε Λιμενικό Τμήμα, που ερμηνεύεται ως περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών στη Χερσόνησο των Μεθάνων.
Σας υπενθυμίζω ότι το 2010 καταργήθηκε ο Δήμος Μεθάνων που ιδρύθηκε το 1834, ενώ τώρα που αντιμετωπίζουμε έξαρση της εγκληματικότητας από την θάλασσα, τίθεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, το θέμα της κατάργησης και του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων.
Με όλο το θάρρος, που μου δίνει η 40ετής και πλέον ενασχόληση μου με το υπουργείο Ναυτιλίας, σας επισημαίνω τα εξής:
Η αρμοδιότητα του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων επεκτείνεται, εκτός από την Χερσόνησο Μεθάνων, μέχρι και την Άκρα Νησίδα Καλλονής, που σημαίνει ότι η απόσταση επιτήρησης και ελέγχου είναι πάνω από 2 ώρες από την έδρα του Σταθμού.
Εξυπηρετεί 700 και πλέον λεμβολόγια, 300 ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, εισπράττει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λιμενικών τελών. Επιπλέον να αναφέρω ότι η περιοχή έχει έντονη αλιευτική δραστηριότητα, ενώ διαθέτει μαρίνα και τρία αγκυροβόλια για σκάφη αναψυχής και αλιευτικά σκάφη.
Επίσης, η επιβατική κίνηση κάθε έτος ανέρχεται σε 90.000 αφιξοαναχωρήσεις, ενώ υπάρχουν πέντε ιχθυοκαλλιέργειες, με προστριβές με αλιείς και λουόμενους.
Εξάλλου, τα Μέθανα διαθέτουν μεγάλη Ζώνη Λιμένα και είναι αναγκαία η παρουσία Λιμενικών, άλλως, τα ατυχήματα θα πολλαπλασιαστούν.
Συχνά στην περιοχή γίνονται αποβιβάσεις λαθρομεταναστών, λαθραίων τσιγάρων και διεδραματίζονται και άλλες εγκληματικές πράξεις. Η παρουσία των Λιμενικών αποτρέπει τα φαινόμενα αυτά να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι επιτυχίες των στελεχών του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων είναι σημαντικές στον τομέα αυτό.
Αξίζει να αναφέρω ότι ο Λιμενικός Σταθμός Μεθάνων, σχημάτισε μόνο κατά την τελευταία περίοδο πάνω από 50 δικογραφίες και επέβαλε εκοτοντάδες παραβάσεις.
Ο Λιμενικός Σταθμός Μεθάνων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας των Μεθάνων, από το 1955, που λειτουργεί ως Σταθμός και από το 1932, που ορίσθηκε ο πρώτος υπάλληλος Λιμένος.
Επιπλέον να υπογραμμίσω τη σημασία που διεδραματίζει ο λιμένας Μεθάνων για την σύνδεση της Πελοποννήσου με την νήσο Αίγινα.
Οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων ή υποβάθμιση του σε Λιμενικό Σταθμό, θα ερμηνευθεί ως κίνηση εγκατάλειψης μιας ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων της από την Πολιτεία. Εκφράζοντας την θέληση του συνόλου των κατοίκων των Μεθάνων σας απευθύνω έκκληση για την διατήρηση του Λιμενικού Σταθμού Μεθάνων.
Μετά τιμής
Σάββας Ν. Αθανασίου
Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία”
Δημοτικός Σύμβουλος.
Δημοσιογράφος που επί 40 χρόνια καλύπτω δημοσιογραφικά τα θέματα της ναυτιλίας και του ΥΕΝ.
Νέες υποσχέσεις για το πόσιμο νερό από τον Δ.Κατσικάρη
Submitted by admin on Sun, 09/06/2013 – 14:33. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία ανακοινώθηκαν τα εξής: Την Παρασκευή το πρωί επισκεφθήκαμε τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη και του θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το πόσιμο νερό στην Τροιζηνία και κυρίως στα Μέθανα. Προηγουμένως είχαμε λάβει γνώση για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων της Περιφέρειας όπου σε αρκετά σημεία εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια. Ζητήσαμε, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν επιτακτικά να βρεθούνε λύσεις, γιατί παρά τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Δ. Κατσικάρης μας υποσχέθηκε ότι θα βγάλει σύντομα σε δημοπράττηση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και θα επισπεύσει την διαδικασία έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης για την προμήθεια απονιτροποιητή. Τόνισε επίσης ότι για το θέμα του πόσιμου νερού έχει στείλει όλα τα έγγραφα στο υπουργείο Δημόσιας Υγείας για τα περαιτέρω. Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης. Επίσης, ανέφερε ότι ανέλαβε ο εργολάβος για την διαπλάτυνση της επαρχιακής οδού Καλλονής – Γαλατά, ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε στο τέλος ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγγραφής του οικοπέδου από την Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας στον Δήμο Τροιζηνίας, η Περιφέρεια θα δημοπραττήσει και το έργο της κατασκευή των Κήπων των Ηρώων στην Τροιζήνα, ύψους 225.000 ευρώ.
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδος στα Μέθανα
Submitted by admin on Sat, 08/06/2013 – 09:49. Δημοτικά και άλλα…
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ελιά, Λεμόνι, Ρίγανη
Σας καλούμε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 και ώρα 20.30 μ.μ.
να παρευρεθείτε στην εκδήλωση που οργανώνει
ο Φορέας Ανάπτυξης Πολιτισμού Μεθάνων και Τροιζηνίας
στον κινηματογράφο “ΧΡΙΣΤΙΝΑ” (Ακτή Σαρωνικού, Μέθανα)
για την βράβευση των φωτογραφιών του διαγωνισμού
και να τιμήσουμε επιφανείς συμπολίτες μας για την πολύπλευρη
και σημαντική προσφορά τους στα Μέθανα και στην Τροιζηνία.
.
Κατά τον τριήμερο εορτασμό της Αγίας Τριάδος
από την Παρασκευή 21 Ιουνίου μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουνίου,
θα γίνει έκθεση τοπικών προιόντων στην παραλία των Μεθάνων,
από τους παραγωγούς της Τροιζηνίας
και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε λαογραφική έκθεση.
Την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Ηρώων θα γιορτάσουμε τον Κλήδωνα.
ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
Τα μονοπάτια των Μεθάνων και της Τροιζηνίας μας δείχνουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη του τουρισμού
Submitted by admin on Mon, 29/07/2013 – 20:07. Δημοτικά και άλλα…
Ένας ουσιαστικός διάλογος για την ανάπτυξη των Μεθάνων και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πόρου και της Τροιζηνίας άνοιξε με την παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Ν. Αθανασίου με τίτλο «Από το Διαβολογέφυρο στα μονοπάτια της ηφαιστειακής λάβας της Καμμένης Χώρας», που έγινε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 το βράδυ στον κινηματογράφο ΧΡΙΣΤΙΝΑ στα Μέθανα. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Κούβαρη, στον άνθρωπο που διαμόρφωσε μια κουλτούρα ανάπτυξης των μονοπατιών των Μεθάνων και της Τροιζηνίας και που χάθηκε πριν ένα χρόνο πρόωρα. Με το βιβλίο γίνεται καταγραφή των βασικών μονοπατιών και της σημαντικότερης διαδρομής που ξεκινάει από το Διαβολογέφυρο και καταλήγει στο ηφαίστειο και στην μαύρη πέτρα της Καμμένης Χώρας. Στην διαδρομή αυτή υπάρχουν 25 αρχαιολογικά ευρήματα και γεωλογικά φαινόμενα που αξίζει να τα επισκεφτούν όσοι αγαπούν την περιπέτεια και διάθεση να περπατήσουν σε μικρές ή μεγάλες διαδρομές.
Στο πάνελ της παρουσίασης, εκτός από τον συγγραφέα Σάββα Ν. Αθανασίου, συμμετείχαν ο Μπάμπης Κανατσίδης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος της ιστοσελίδας PorosNews.gr, ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος, ο διανούμενος – δάσκαλος, ο Χάρης Ντιγριντάκης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και υπεύθυνος της τηλεοπτικής εκπομπής Tourism Today και ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Αντώνης Στελλιάτος.
Την έναρξη της παρουσίασης έκανε η κυρία Ευδοξία Παπαδοπούλου – Μεριχωβίτη.
Ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στον συγγραφέα και επικεντρώθηκε στον άνθρωπο Σταύρο Κούβαρη και στην προσφορά του στην περιοχή. Επεσήμανε ότι το βιβλίο δίνει αφορμή και αποτελεί μια βάση συζήτησης για την διαμόρφωση ενός άλλου οράματος για την Τροιζηνία.
Ο Μπάμπης Κανατσίδης, τόνισε με έμφαση ότι ο Πόρος, τα Μέθανα και η Τροιζηνία αποτελούν έναν τουριστικό προορισμό και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση τουριστών πρέπει να είναι ενιαίος και να επικεντρωθεί στις ομορφιές, στις αρχαιότητες και στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιοχή μας.
Ο Χάρης Ντιγριντάκης παρομοίασε τα Μέθανα σαν μιαν αρχόντισα με κουρελιασμένα ρούχα, τόνισε τις ομορφιές της περιοχής και ανέλυσε για ποιους λόγους πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην υποδομή. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο ιαματικός τουρισμός.
Ο Αντώνης Στελλιάτος, επεσήμανε τις προυποθέσεις που μπορεί να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός στην περιοχή και τόνισε την πρόθεση του να συμμετέχει στην προσπάθεια για να γίνει τουριστικός προορισμός τα Μέθανα και η Τροιζηνία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι κόρες του Σταύρου Κούβαρη, Έλλη και Εύα. Μάλιστα, η Έλλη Κούβαρη, φανερά συγκινημένη, αναφέρθηκε με σεμνότητα στον πατέρα της και στην συνεχή προσπάθεια του για την διαμόρφωση πλαισίου ανάπτυξης της Τροιζηνίας.
Ο Σάββας Ν. Αθανασίου, τόνισε ότι τα έσοδα από το βιβλίο θα πάνε στην κατασκευή και τοποθέτηση αντιγράφου του τουριστικού περιπτέρου που υπήρχε προπολεμικά στο Νησάκι, όπως απεικονίζεται στο βιβλίο του Ιωάννη Σταματίου. Επίσης, επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει μια καμπάνια για την καταγραφή, συντήρηση και διάδοση των μονοπατιών με την βοήθεια του ΣΚΑΙ, της Louis Cruises, Aegean Oil, των Ορειβατικών Συλλόγων, των Πεζοπορικών Ομίλων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Στο νέο του βιβλίο, ο Σάββας Αθανασίου μας ταξιδεύει «από την Τροιζήνα τοΘησέα, στα Μέθανα του Ηφαίστου» όπως ο ίδιος αναφέρει.
«Τα ηφαιστειακά κακοτράχαλα βουνά του ορεινού όγκου των Μεθάνων και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Τροιζήνα, αποτελούν ελκυστικό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος να συναντήσει τον πολιτισμό του Σάρωνα, του Θησέα, της Αίθρας, της Αρσινόης και να ανακαλύψει την Ομηρική πόλη Ηιόνες, που συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο με δύο πεντηκόντορους» γράφει ο Σάββας Αθανασίου και εξηγεί:
«Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των μοναδικών μονοπατιών των Μεθάνων και της Τροιζηνίας και ιδιαίτερα να περιγράψουμε και να αναφέρουμε τις αφηγήσεις των ιστορικών και των περιηγητών για την σημαντικότερη διαδρομή που αρχίζει από το Διαβολογέφυρο και καταλήγει στην λάβα της Καμμένης Χώρας και στους 30 κρατήρες που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου. Στο διάβα αυτού του περιπάτου συναντάς ένα φαράγγι και ένα ποτάμι, τον Χρυσορρόα, το οποίο εκβάλλει στην αρχαία λίμνη της Ψήφτας και συνδέει τον Ισθμό των Μεθάνων, με δύο, ουσιαστικά απάτητα και παρθένα σπήλαια, του Στενού και του Περιστεριού, που σε οδηγούν στην μαύρη πέτρα, που “έφτιαξε με θυμό αλλά και με φαντασία ο Ήφαιστος. Το μονοπάτι αυτό του πολιτισμού και της φύσης είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Της Χερσονήσου των Μεθάνων, του Πόρου και της Τροιζηνίας. Στα Μέθανα με επιδοτούμενο πρόγραμμα ανάδειξης των μονοπατιών από τον ΕΟΤ είχαν καταγραφεί και καθαριστεί 60 χιλιόμετρα εξαιρετικής ομορφιάς μονοπάτια, ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα το μεγαλύτερο μέρος ασφαλτοστρώθηκε και αλλοιώθηκαν. Αλλά, ας προχωρήσουμε στην περιγραφή των μονοπατιών, που ο Θεόφιλος Δ. Μπασγιουράκης στο “Ελληνικό Πανόραμα χαρακτηρίζει “τόπο για αυθεντικούς περιηγητές”.
Τα εξαιρετικής λοιπόν  ομορφιάς και ιδιαίτερου αρχαιολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος μονοπάτια, αυτά που τα περπάτησαν και τα περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο, σημαντικοί ιστορικοί και περιηγητές, όπως ο Θουκυδίδης, ο Οβίδιος, ο Στράβων,  ο Παυσανίας, ο Άγγλος Εδουάρδος Ντόντγουελ, ο Γάλλος, Φραγκίσκος Πουκεβίλ τη διετία 1826 1827, αυτά που φωτογράφησε  το 1908, ο Γερμανός Μιχαήλ Δέφνερ, αποτελούν για το συγγραφέα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Από τον Μπάτη στην Λίνα…μεγάλη μουσική παράσταση στα Μέθανα στις 17 Αυγούστου
Submitted by admin on Fri, 12/07/2013 – 13:43. Δημοτικά και άλλα…
Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013
Τι ώρα; 21.00 M.M.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΘΑΝΑ
ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ
ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Η ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΟΜΗΡΟΣ ΦΩΤΕΙΝΑΤΟΣ.
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ: ΡΗΓΑΝΑΔΕΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
Ιδρύθηκε Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Πόρου και των Αρχαιοτήτων και των Μνημείων Πόρου, Μεθάνων και Τροιζηνίας
Submitted by admin on Thu, 12/09/2013 – 15:51. Δημοτικά και άλλα…
Ιδρύθηκε από κατοίκους του Πόρου, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Πόρου και των αρχαιοτήτων και των μνημείων της ευρύτερης περιοχής Πόρου, Μεθάνων και Τροιζηνίας, με το διακριτικό τίτλο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ». Στους σκοπούς του νέου συλλόγου είναι η ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της Τροιζηνίας, η διάδοση του πολιτισμού και η εξεύρεση πόρων για την συντήρηση, ανασκαφή και διάδοση των ευρημάτων. Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που εξελέγη αποτελείται από τους Σάββα Ν. Αθανασίου, Γιώργο Αλιφέρη, Αγγελική Δεκούρου – Μακρή, Ζωή Γκρουμούτη και Γεωργία Κούβαρη.

Ενημερώθηκε ο Θ. Δρίτσας για τα προβλήματα των Μεθάνων και της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Mon, 12/08/2013 – 01:34. Δημοτικά και άλλα…
Εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” συναντήθηκαν το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσα και συζήτησαν εκτενώς θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Ειδικότερα από την πλευρά της μειοψηφίας του Δήμου Τροιζηνίας ειπώθηκαν τα εξής:
ΓΕΝΙΚΑ
1.Να προστατευθεί η ατομική ιδιοκτησία από τους πλειστηριασμούς και τα συνεχιζόμενα χαράτσια που επιβάλλονται. Να δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα γίνουν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και θα γίνουν ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις του πολιτών.
2.Να διαγραφούν όλες οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Από την στιγμή που δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους οι επαγγελματίες, και δεν είχαν ούτε φαρμακευτική, ούτε ιατρική περίθαλψη, είναι παράλογο να πληρώσουν με προσαυξήσεις προς τον ασφαλιστικό οργανισμό. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες. Για το λόγο αυτό ζητείται να διαγραφούν οι υποχρεώσεις και σε περίπτωση που θέλουν να εξαγοράσουν τον ασφαλιστικό χρόνο στο μέλλον, οι επαγγελματίες να πληρώνουν μόνο τις βασικές ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος, προκειμένου να επιβιώσουν οι επαγγελματίες, επιβάλλεται να έχουν, προαιρετικά, την ελάχιστη ασφάλιση του ΟΓΑ.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ
1.Επιβάλεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές του νόμου του “Καλλικράτη” και αποκατάσταση αδικιών που έχουν γίνει όσον αφορά την διοικητική διάρθρωση των Δήμων. Εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη που αρνείται επίμονα η Πολιτεία και οι πλειοψηφίες των Δήμων να εφαρμόσουν. Να υπάρχει πλήρης αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως με έλεγχο των δαπανών και επανεξέταση των ανταποδοτικών τελών, ούτως ώστε να μην πληρώνουν υπέρογκα ποσά οι δημότες. Περιορισμός στην εκλογή των δημάρχων, πάνω από 2 θητείες, καθώς και των δημοτικών συμβούλων, πάνω από 4 ή 5 θητείες. Ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος και άνοιγμα λογαριασμών στους διαχειριστές του δημόσιων πόρων, καθώς και στους εργολάβους στους οποίους ανατέθηκαν ή μονοπώλησαν τα έργα στις περιοχές τους. Διατυπώθηκαν σειρά προτάσεων για την καλή λειτουργία των Δήμων. Διαρκής έλεγχος των εξόδων των δημοτικών παρατάξεων και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφεύγεται η διαπλοκή των Δήμων με τους πολίτες με την έκδοση εικονικών τιμολογίων.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1. Τέθηκαν τα γενικά προβλήματα που απασχολούν την Τροιζηνία, όπως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Γαλατά και των ιατρείων, η ποιότητα του πόσιμου νερού, η ακρίβεια των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης, οι στρεβλώσεις που υπάρχουν από την παραχώρηση των λειτουργιών του Δήμου Τροιζηνίας σε ιδιώτες, όπως η καθαριότητα και άλλα, η δημιουργία παράνομων χωματερών στο χώρο της ΑΓΕΤ και αλλού, η αξιοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχείς παρεμβάσεις στην Παιδεία και στην μόρφωση των παιδιών μας, η έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας, η μεγάλη ανεργία των νέων στην Τροιζηνία που ξεπερνά το 80%, η ανεξέλεγκτη είσοδος και εγκατάσταση αλλοδαπών, η έλλειψη δικτύων διάθεσης των τοπικών προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ασφάλεια των πολιτών από την δραστηριότητα παραβατικών κυκλωμάτων,ενίσχυση των αστυνομικών σταθμών και των τμημάτων του Λιμενικού Σώματος, επέκταση σχεδίων πόλεων και οικισμών κλπ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τέλος, διατυπώθηκαν σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της περιοχής της Τροιζηνίας και ζητήθηκε οι πολίτες και οι κάτοικοι της περιοχής μας να έχουν τα ευεργετήματα των κατοίκων της Αργολίδας και όχι να βιώνουν τα αρνητικά και τα βαρίδια που υπάρχουν για τον νομό Αττικής.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα του πόσιμου νερού στα Μέθανα και οι ΒΙΟΚΑ Πόρου και Μεθάνων
Submitted by admin on Wed, 18/09/2013 – 03:06. Δημοτικά και άλλα…
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Ιάκωβου Προμπονά, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Βιολογικών Καθαρισμών Πόρου και Μεθάνων με την ενσωμάτωση των επισημάνσεων που έγιναν από τον Σάββα Ν. Αθανασίου και των εκπροσώπων των παρατάξεων.
Το σημαντικότερο στοιχείο από την συζήτηση είναι ότι μετά την έκκληση του επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία Σ.Ν. Αθανασίου, για την εξασφάλιση άμεσα κατάλληλου νερού στα Μέθανα και την Τροιζηνία, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Κατσικάρης, παρουσία του Ι. Σγουρού, τόνισε ότι δεσμεύεται το Περιφερειακό Συμβούλιο να χρηματοδοτήσει όλες τις μελέτες και τα έργα που θα αφορούν την εξεύρεση κατάλληλου πόσιμου νερού. Επίσης, ο Σ. Ν. Αθανασίου, τόνισε ότι προέχει η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής της Τροιζηνίας από οποιαδήποτε άλλο έργο διαπλάτυνσης δρόμων ή επέκταση αποχετευτικού δικτύου σε δρόμους που δεν έχουν διανοιχτεί! Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η επιστημονική παρακολούθηση της καλής λειτουργίας των ΒΙΟΚΑ και στο μέλλον του Απονιτροποιητή για την παραγωγή κατάλληλου νερού στα Μέθανα.
Επίσης, ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος (Νέα Δημοκρατία) ζήτησε να γίνει η ΕΥΔΑΠ επίσημος επιστημονικός σύμβουλος των Δήμων σε θέματα νερού.
Η Αλεξάνδρα Μπαλού ( ΚΚΕ) τόνισε ότι δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι Βιολογικοί Καθαρισμοί και επεσήμανε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ΜΠΕ.
Ο Νίκος Γαλανός ( Άρμα Πολιτών) υπογράμμισε ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τους Βιολογικούς Καθαρισμούς, που έγιναν χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές δυνατότητες τους για συντήρηση και επισκευή των ΒΙΟΚΑ.
Άλλοι ομιλητές έριξαν ευθύνες στους Δήμους για την κακή κατάσταση των ΒΙΟΚΑ, ενώ αρκετοί μίλησαν για δημιουργία υπηρεσίας παρακολούθησης της λειτουργίας των ΒΙΟΚΑ.
Ο δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, παρενέβη και μίλησε στη διάρκεια της συζήτησης για τον ΒΙΟΚΑ του Πόρου και ζήτησε οικονομική βοήθεια προκειμένου να επισκευαστούν οι αστοχίες κατά την κατασκευή του.
Τέλος, ο Σπύρος Σπυρίδων, ζήτησε τον λόγο και διευκρίνησε ότι η κατασκευή του ΒΙΟΚΑ Πόρου έγινε με ευθύνη της Νομαρχίας Πειραιά και όχι του Δήμου Πόρου, απαντώντας σε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που αναφέρθηκε σε ευθύνες των Δήμων.
Το θέμα της λειτουργίας των ΒΙΟΚΑ Πόρου και Μεθάνων θα μεταφερθεί στην αδειοδοτούσα αρχή και έχει ενδιαφέρον αν θα εκδώσει άδειες λειτουργίας των ΒΙΟΚΑ, χωρίς να προηγηθούν τα έργα που προτάθηκαν και επισημάνθηκαν από τις εισηγήσεις και τις μελέτες των επιστημόνων.
O σύλλογος ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ, οι σκοποί, οι στόχοι και το όραμα για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Wed, 18/09/2013 – 02:19. Δημοτικά και άλλα…
Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στην Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε η 2η ενημερωτική συνάντηση για την ίδρυση του συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ, ΠΟΡΟΥ, ΜΕΘΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ». Αφού αναγνώστηκαν και συζητήθηκαν η επωνυμία, οι σκοποί και οι προτεινόμενες δραστηριότητες για την πραγματοποίηση των σκοπών αποφασίστηκε η ίδρυση του συλλόγου, εκλέχθηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή και υπογράφηκαν τα προβλεπόμενα έντυπα για την σύσταση του συλλόγου από τα ενδιαφερόμενα μέλη και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Τα μέλη της επιτροπής είναι οι Αλιφέρης Γεώργιος, Κούβαρη Κοτρωνάκη Γεωργία, Σάββας Αθανασίου, Γκρουμούτη Μαρινάκη Ζωή, Μακρή Δεκούλου Αγγελική, Παπαοικονόμου Θεοχάρη Νινέττα και Μπρόϊκου Τσοβού Ελένη.
Οι Σκοποί του Σωματείου είναι: Η ηθική και υλική ενίσχυση , συμπαράσταση και συνεργασία, για την επίτευξη των σκοπών του Μουσείου, της αποστολής και των αξιών του, όπως επίσης και των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων Τροιζήνας, Πόρου, Μεθάνων και της ευρύτερης περιοχής Τροιζηνίας. Η διάδοση και η προβολή στο ευρύ κοινό των σκοπών του και της σημασίας του έργου του. Η συμβολή στην έρευνα , διάσωση , μελέτη και προβολή της ιστορικής μνήμης και του παραδοσιακού πολιτισμού. Η συνεχής ενημέρωση , καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση του ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες και την προστασία τους , των δεσμών ανάμεσα στους πολίτες και την ενδυνάμωση της επαφής των νέων με τον πολιτισμό.
Οι προαναφερόμενοι σκοποί του Σωματείου θα επιτευχθούν μέσω των κάτωθι δραστηριοτήτων:
α. Με τη διοργάνωση διαλέξεων, συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και κάθε συναφούς δραστηριότητας που αποβλέπει στην προστασία, συντήρηση, μελέτη, προβολή και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων Τροιζήνας , Πόρου Μεθάνων και της ευρύτερης περιοχής Τροιζηνίας.
β. Με την έκδοση φυλλαδίων, οδηγών, βιβλίων και οπτικών δίσκων (CD, DVD).
γ. Με τη συνεργασία με τοπικούς αλλά και μη τοπικούς φορείς και συλλόγους, με έδρα την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθήνας και κάθε άλλο φορέα που επιδιώκει τους ίδιους ή ανάλογους σκοπούς, για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου. Το σωματείο επίσης μπορεί να γίνει μέλος ομοσπονδίας Συλλόγων του εσωτερικού και του εξωτερικού που έχουν παρόμοιο σκοπό.
δ. Με την εξεύρεση οικονομικών μέσων για την προώθηση και υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου όπως αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 18 του παρόντος καταστατικού.
ε. Με τη δημιουργία e-mail, ιστοσελίδας και σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα.
στ. Την διοργάνωση επισκέψεων-ξεναγήσεων σε όλους του αρχαιολογικούς χώρους ενδιαφέροντος του συλλόγου μας, αλλά και σε άλλους αντίστοιχους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την πρόσληψη γνώσεων και εμπειριών προς ευόδωση του συλλογικού σκοπού.
ζ. Την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την τουριστική προβολή και την ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού στην περιοχή.
Κατόπιν αυτού θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες εκ του νόμου διαδικασίες για την σύσταση του συλλόγου.
Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται τους σκοπούς του συλλόγου και επιθυμούν να γίνουν μέλη να επικοινωνήσουν με τον κο Σάββα Αθανασίου τηλ 6944929994 ή την κα Μακρή Αγγελική τηλ 6980152308.


Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Σ.Ν. Αθανασίου για κατάλληλο νερό, καλή λειτουργία ΒΙΟΚΑ και εφαρμογή της νομοθεσίας
Submitted by admin on Tue, 17/09/2013 – 13:07. Δημοτικά και άλλα…
Παρέμβαση έκανε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για εξεύρεση κατάλληλου πόσιμου νερού, έναντι κάθε άλλης προτεραιότητας, καλή λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών Πόρου και Μεθάνων, καθώς και εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη προς όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, στον εισηγητή κ. Ιάκωβο Προμπονά, στον περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό και στον αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη, ενώ έγινε παρέμβαση προωπική στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου:
Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Θέμα: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Μεθάνων και Πόρου.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής θα συζητηθούν δύο θέματα που έχουν σχέση με την λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών Πόρου – Γαλατά και Μεθάνων. Ο εισηγητής, Σύμβουλος Ιάκωβος Προμπονάς, εισηγείται υπέρ της ψήφισης και των δύο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.
Ωστόσο, θα σας επισημάνω ορισμένα σημεία των εισηγήσεων, που τα υπογράφουν, ο Προϊστάμενος κ. Κ. Ακριβός, και η κυρία Α. Παρασκευοπούλου.
Α. ΒΙΟΚΑ ΜΕΘΑΝΩΝ:
1.Η απόφαση για την έγκριση – ανανέωση – συμπλήρωση περιβαλλοντικών όρων έληξε στις 14 Απριλίου 2010. Δηλαδή, η μονάδα λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένη μελέτη.
2. Αλλά δυστυχώς λειτουργεί και χωρίς άδεια λειτουργίας!
3.Η σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι και η “ληγμένη” απόφαση ΜΠΕ “δεν συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων της ΕΕΛ, που έγιναν λόγω πολεοδομικών περιορισμών, έλλειψης χώρου κτλ που προέκυψαν στο διάστημα της αρχικής ΑΕΠΟ το 1999 και της εκπόνησης της ΑΕΠΟ, να μην συνάδουν με τα τελικώς κατασκευασθέντα στοιχεία”.
4.Αναφέρεται στην μελέτη ότι: “τα αστικά λύματα από κατοικίες, παραθεριστικές και μη, της ευρύτερης περιοχής μελέτης, τα οποία δεν διατίθενται προς επεξεργασία στην ΕΕΛ ΒΙΟΚΑ Μεθάνων Τροιζηνίας, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων με νιτρικά”.
5.Επίσης τονίζεται ότι “το πλήθος των ενεργών συνδέσεων στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης των Μεθάνων ανέρχεται στις 195”. Επισημαίνεται ότι από την δημοτική αρχή σχεδιάζεται επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και σε μη διανοιγμένους δρόμους, χωρίς μελέτες ρήσης, ανεβάζοντας το κόστος του έργου στα 900.000 ευρώ!.
6.Στη σελίδα 10 αναφέρεται στην εισήγηση ότι “για τον έλεγχο της ποιότητας των λυμάτων, τόσο στην εισροή, όσο και στην εκροή της ΕΕΛ πραγματοποιούνται αναλύσεις δειγμάτων από την είσοδο και την έξοδο της εγκατάστασης, από εξωτερικό εργαστήριο”. Όμως, δεν αναφέρει ούτε 1 ανάλυση. Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχουν αναλύσεις και έτσι δεν τηρείται βασική προυπόθεση της ΜΠΕ.
7.Επισημαίνεται επίσης ότι “μετά την αφυδάτωση η αποβαλλόμενη από το σύστημα ποσότητα λάσπης είναι ελάχιστη και συλλέγεται από βυτιοφόρα του Δήμου προς τελική διάθεση σε ΧΥΤΑ ( ΧΥΤΑ Φυλής). Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας ουδέποτε έγινε μεταφορά λάσπης στο ΧΥΤΑ. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν συγκεντρώνεται λάσπη στο ΒΙΟΚΑ και το γεγονός αυτό δεν αναλύεται από την εισήγηση.
8.Δεν αναφέρεται στην εισήγηση τι γίνεται με τα βοθρολύματα των οικιών που δεν έχουν συνδεθεί με το ΒΙΟΚΑ. Δεν προκύπτει από βιβλίο καθημερινής παρακολούθησης των εισερχομένων βυτιοφόρων ποια είναι η κατάληξη τους.
9.Στη σελίδα 12, αναφέρεται για τις “δεξαμενές απονιτροποίησης’ ότι “η λειτουργία των μεικτών ελέγχεται από το κέντρο ελέγχου της εγκατάστασης στο κτίριο διοίκησης”. Για ποιο κτίριο διοίκηση επισημαίνει η μελέτη, για το κτίριο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι εξειδικευμένοι, όπως αναφέρεται η μελέτη λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ.
10.Οι 6 προτεινόμενες τροποποιήσεις της ΑΕΠΟ ΕΕΛ, δεν περιγράφονται αναλυτικά στην εισήγηση της μελέτης. Όμως, γίνονται οι εξής παρατηρήσεις:
Η οπτική απομόνωση της εγκατάστασης από τη γύρω περιοχή έγινε με δενδροφύτευση μιας σειράς και όχι τριών όπως ορίζεται στον όρο δ. 47 της ΑΕΠΟ λόγω έλλειψης χώρου!
11.Για τις ανάγκες ύδρευσης της Λουτρόπολης και των οικισμών της Δ.Ε. Μεθάνων με νερό κατάλληλο, προβλέπεται να λειτουργήσει μονάδα απονιτροποίησης νεροού με παροχή επί 24-ωρου βάσεως. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα συνολικής ημερήσιας παραγωγής επεξεργασμένου νερού 1.000 m3. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “αν στην ΕΕΛ καταλήγουν προς επεξεργασία αστικά απόβλητα στις παροχές σχεδιασμού και με τα φορτία της Α Φάσης, τότε θα μπορεί να δεχθεί το απόβλητο του απονιτροποιητή μόνο κάτω από ορισμένες αυστηρές προυποθέσεις” και επισημαίνεται ότι “τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην προυπόθεση ότι όλες οι εγκαταστάσεις της ΕΕΛ λειτουργούν ορθά και σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις αποδόσεις που έχουν καθοριστεί στη μελέτη εφαρμογής”.
Εύλογη είναι λοιπόν η απορία μας: Αν δεν λειτουργεί με σωστό τρόπο ο ΒΙΟΚΑ, ποιος θα εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Απονιτροποιητή ώστε να πίνουν κατάλληλο νερό οι κάτοικοι των Μεθάνων;
12.Στους ειδικούς όρους λειτουργίας της μονάδας, ως προυπόθεση επισημαίνεται ότι πρέπει να υιοθετηθεί Κανονισμός σύνδεσης του κάθε ενδιαφερομένου που πρόκειται να συνδεθεί με την μονάδα. Όμως, στην μελέτη δεν γίνεται ούτε 1 αναφορά στα τυχόν προβλήματα σύνδεσης των Ιαματικών Πηγών με τον ΒΙΟΚΑ και τι γίνονται σήμερα τα νερά που προέρχονται από τις λούσεις των λουόμενων στις ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις;
Όσον αφορά την Δημοτική Ενότητα Μεθάνων, θέλω να σας επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στο πόσιμο νερό, υψηλά μεγέθη νιτρικών, καθώς και εντερόκοκκοι και βοθρολύματα. Αποκαλυπτικές είναι οι συνεχείς έρευνες της Διεύθυνσης Υγιεινής της Αντιπεριφέρειας Πειραιά και Νήσων. Για το λόγο αυτό και απαιτούμε να εξευρεθούν πόροι προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του πόσιμου νερού στην Δημοτική Ενότητα Μεθάνων και να προηγηθούν τα έργα για το νερό, έναντι οποιουδήποτε άλλου έργου.
Β. ΒΙΟΚΑ ΠΟΡΟΥ
1.Η απόφαση για την ΜΠΕ έχει λήξει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2007, ωστόσο εξακολουθεί ο ΒΙΟΚΑ Πόρου να λειτουργεί με συνεχή προβλήματα που ρυπαίνουν την θαλάσσια περιοχή.
2.Δεν αναφέρονται πουθενά πόσες συνδέσεις εξυπηρετεί, τόσο στον Πόρο, όσο και στον Γαλατά.
3.Δεν αναφέρεται καθόλου το αποχετευτικό δίκτυο του Γαλατά.
4.Δεν περιγράφεται τι γίνεται και τι πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που διακόπτεται ( όπως έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν) η εισροή λυμάτων στο Εργοστάσιο. Ειδικά, δεν αναφέρεται πουθενά τι γίνονται τα λύματα του Γαλατά. Υπάρχει δεξαμενή συλλογής, όταν κλείνει η υποδοχή στον αγωγό του Πόρου; Χύνονται στη θάλασσα; Με ποιες επιπτώσεις; Ποιοι ευθύνονται για αυτό;
5.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της μελέτης: “σε συνδυασμό με τις προχωρημένες συνθήκες διάβρωσης σε ορισμένα αντλιοστάσια, έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία τόσο των αντλιοστασίων( πλήγματα, θραύσεις collecteur), όσο και αυτής της ΕΕΛ, με αποτέλεσμα υπερχειλίσεις κυρίως στα έργα επεξεργασίας, λειτουργία αγωγών διασύνδεσης με υπερβολικές ταχύτητες, μικρούς χρόνους παραμονής σε επιμέρους μονάδες κλπ)”.
6.Οι 31 παρεμβάσεις που υποδεικνύονται από την μελέτη στον ΒΙΟΚΑ αποδεικνύουν ότι η λειτουργία του είναι ανεπαρκής και άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον.
7.Διαπιστώνεται ότι η μονάδα βοθρολυμάτων είναι εκτός λειτουργίας.
8.Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο της μελέτης που αναφέρει ότι “κατά τα λοιπά ισχύουν όλα τα επανορθωτικά μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν και προτείνονται από την Περιβαλλοντική Μελέτη, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους περιβαλλοντικούς όρους” δεν είναι κατανοητή και παραδεκτή. Η μελέτη πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια αν υπάρχουν οι προυποθεσεις ή όχι, αντί να διατυπώνεται τα ασαφές “εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση… μετους περιβαλλοντικούς όρους”.
Το συμπέρασμα που προκύπτει και από τις δύο εισηγήσεις είναι ότι υπήρχαν, υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο, και οι δύο ΒΙΟΚΑ λειτουργούσαν και λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις ΜΠΕ, που στην προκειμένη περίπτωση είχαν λήξει η ισχύ τους. Κατά την γνώμη μας πρέπει να συμπληρωθούν οι εισηγήσεις και να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις στους ΒΙΟΚΑ ώστε να λειτουργούν χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Σάββας Ν. Αθανασίου
17 Σεπτεμβρίου 2013
ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ
Submitted by admin on Mon, 23/09/2013 – 15:09. Δημοτικά και άλλα…
Την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης του Κέντρου Αναψυχής ΝΗΣΑΚΙ ζήτησε ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββας Ν. Αθανασίου από τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Κ. Μανιατόπουλο με επιστολή του στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Επίσης, ζήτησε μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί το ΝΗΣΑΚΙ να γίνει λειτουργική η χρήση του από τον Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού με την συμβολική ενοικίαση των 10 ευρώ. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Σάββας Ν. Αθανασίου
Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας.
Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία και επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου Τροιζηνίας.
Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων και Τροιζηνίας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 929994
Προς τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Κ.Μανιατόπουλο.
Θέμα: Αξιοποίηση του Εξοχικού Κέντρου Νησάκι και των αποδυτηρίων της πλαζ στην Λουτρόπολη των Μεθάνων.
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
H ΕΤΑΔ διαθέτει στα Μέθανα, το Κέντρο Αναψυχής – Τουριστικό Περίπτερο “Νησάκι” Μεθάνων συμπεριλαμβανομένων των λουτρικών εγκαταστάσεων της Ακτής. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απάντηση της ΕΤΑΔ, στον βουλευτή Κ. Κατσαφάδο: “ το Τουριστικό Περίπτερο και οι λουτρικές εγκαταστάσεις είχαν παραχωρηθεί, χωρίς αντάλλαγμα, στο Δήμο Μεθάνων, από 3.11.1987 μέχρι 3.11.2002, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση και την αναβάθμιση αυτών με δαπάνες του οι οποίες μετά τη λήξη της παραχώρησης παρελήφθησαν από την Εταιρεία το έτος 2003. Κατά την παραλαβή επισημάνθηκε ότι καμία ενέργεια επισκευής, αναβάθμισης ή ανακαίνισης είχε πραγματοποιηθεί από το Δήμο με συνέπεια το όλο συγκρότημα να έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της άμεσης γειτνίασης με τη θάλασσα. Για τον παραπάνω λόγο, η Εταιρεία προέβη αρχικά στη λήψη αμέσων μέτρων ασφαλείας ήτοι περίφραξη, αποκλεισμός εισόδων και ανοιγμάτων καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων προς αποφυγή ατυχημάτων και στη συνέχεια σε εργασίες επισκευής του φέροντος οργανισμού των κτιρίων αποδυτηρίων και του αναψυκτηρίου. Πέραν των παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι Εταιρεία έχει δρομολογήσει διαδικασίες ωρίμανσης (ερώτημα για έκδοση άδειας λειτουργίας καταστήματος Υγεινονομικού Ενδιαφέροντος κ.α.) σε κάθε δε περίπτωση η ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Δημόσιας Τουριστικής Περιουσίας επιδιώκει πάντοτε τη συνεννόηση και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους ΟΤΑ στα όρια των οποίων βρίσκονται τα εκάστοτε, υπό αξιοποίηση ακίνητα, σύμφωνα βέβαια με τους ισχύοντες νόμους”.
Επειδή από το 1999, το Κέντρο Νησάκι παραμένει κλειστό με ανυπολόγιστη τουριστική ζημιά στην περιοχή μας, ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του. Επισημαίνεται ότι ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, η πολυκαιρία έχει αχρηστεύσει τις συσκευές της κουζίνας, ενώ συχνά πυκνά γίνεται χώρος διαμονής διερχομένων, Ρομά, οικονομικών προσφύγων, αλιέων κλπ.
Επειδή, ο χώρος αυτός του Κέντρου Νησάκι είναι πηγή μόλυνσης, ζητάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, να μας παραχωρηθεί για να λειτουργήσει ως χώρος αθλητικής ψυχαγωγίας, με τοποθέτηση τραπεζιών πινγκ πονγκ, σκακιού κλπ και παράλληλα να τον προστατεύουμε από κάθε λεηλασία και ζημιές. Επίσης, θα αναλάβουμε και την καθαριότητα και το βάψιμο του κτιρίου και οποιαδήποτε άλλων παρεμβάσεων προκειμένου να γίνει λειτουργική η χρήση του για τους σκοπούς μας.
Προτείνουμε λοιπόν την παραχώρηση του χώρου και σε αντάλλαγμα θα παρέχουμε την φύλαξη και συντήρηση του κτιρίου. Στην ανάγκη, να καταβάλλουμε το ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο των 10 ευρώ μηνιαίως προς την ΕΤΑΔ. Έτσι, δύο χώροι που σαπίζουν θα αναμορφωθούν και δεν θα αποτελούν σημεία παραβατικότητας και ρύπανσης.
Ευχαριστώ
και περιμένουμε την απάντηση σας.
Με ιδιαίτερη τιμή
17 Σεπτεμβρίου 2013
Σάββας Ν. Αθανασίου
Μέθανα 180 30.
Σάββατο 19 Οκτωβρίου ο 1ος λαϊκός ποδηλατικός αγώνας Διαβολογέφυρο – Καμμένη Χώρα
Submitted by admin on Fri, 11/10/2013 – 09:12. Δημοτικά και άλλα…
Με σύνθημα «Ποδηλατόδρομοι στον Γαλατά, στα Μεθανα και σε όλη την Τροιζηνία», θα πραγματοποιηθεί ένας ξεχωριστός ποδηλατικός αγώνας 23,2 χιλιομέτρων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Τροιζηνία.
Ο 1ος Λαϊκός Ποδηλατικός Αγώνας από το Διαβολογέφυρο Τροιζηνίας στην Καμένη Χώρα Μεθάνων, έρχεται να μας μυήσει στα μυστικά της Τροιζηνιακής γης και της ηφαιστειακής χερσονήσου των Μεθάνων.
Το αγώνα διοργανώνει ο Φορέας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας και θα συμμετάσχει ο διάσημος τηλεπαρουσιαστής και φανατικός φίλος του ποδηλάτου Γιώργος Αμυράς. Φυσικά η συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά, ανοίγει μια προοπτική τηλεοπτικής προβολής για το μέλλον, σε έναν αγώνα που οι διοργανωτές του, θέλουν να καθιερωθεί ως ετήσιος, με σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των φυσικών φαινομένων της περιοχής.
Η συγκέντρωση των ποδηλατών θα γίνει από τις 9 μέχρι και τις 10 το πρωί του Σαββάτου 19/10, στο καφενείο του Ντάνου στην πλατεία Τροιζήνας. Στις 10 θα γίνει αναχώρηση για την Καμένη Χώρα. Θα υπάρχουν τρεις ενδιάμεσοι σταθμοί για ανεφοδιασμό. Ο αγώνας θα καταλήξει στη είσοδο του χωριού της Καμένης Χώρας, όπου οι ποδηλάτες εκτός από την φύση θα απολαύσουν και εκλεκτούς μεζέδες. Ο πρόεδρος του Φορέας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας κ. Σάββας Ν. Αθανασίου δήλωσε ότι «καθιερώνουμε τον ποδηλατικό αγώνα με στόχο την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των φυσικών φαινομένων, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο μου Από το Διαβολογέφυρο στα μονοπάτια της λάβας της Καμμένης Χώρας,που αφιερώθηκε στον Σταύρο Κούβαρη. Επίσης, θέλουμε και επιδιώκουμε να κατοχυρώσουμε ποδηλατόδρομους στον Γαλατά, στα Μέθανα και σε όλη την Τροιζηνία».
Για υποβολή συμμετοχής στον αγώνα, τηλεφωνήστε:
Γεωργούσης Νίκος 6978191130
Μπέλος Δημήτρης 6944313488
Αθανασίου Σάββας 6944929994

Απέρριψαν πρόταση για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού των 12 ορεινών οικισμών της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Thu, 10/10/2013 – 07:48. Δημοτικά και άλλα…
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού των 12 ορεινών οικισμών πρότεινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τροιζηνίας, που έγινε στον Γαλατά την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία. Η πρόταση διατυπώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά και απορρίφθηκε με αοριστίες και υπεκφυγές.
Προτείναμε για τρίτη χρονιά, πλήρη απαλλαγή των κατοίκων των μικρών, ορεινών και απομακρυσμένων οικισμών του Δήμου Τροιζηνίας από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 του Νόμου 1828/89), με παράλληλη την εφαρμογή ενός προγράμματος ηλεκτροδότησης των περιοχών αυτών με φωτοβολταϊκά πάνελ σε στύλους των κοινόχρηστων χώρων και αξιοποίηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των οικιακών σκουπιδιών. Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (άρθρο 25,παρ. 11 του νόμου 1828/1989) και ως εκ τούτου η νομιμότητα της επιβολής τους συναρτάται με την ύπαρξη αναλογικής σχέσης μεταξύ εσόδων και απαιτουμένων εξόδων για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι στα ορεινά χωριά τα σκουπίδια είναι ελάχιστα και μπορούν να ελεγχθούν στην πηγή. Έτσι, θα έχουμε και μεγάλη οικονομία και στην μετακίνηση των απορριμματοφόρων. Όσον αφορά τον φωτισμό, μπορεί να πολλαπλασιασθεί σε κολώνες φωτισμού με φωτοβολταικά πάνελ, τα οποία θα αποσβεσθούν μέσα σε μικρό σχετικά διάστημα. Για τρίτη χρονιά ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι του την απέρριψαν.
Εμείς προτείνουμε και επιμένουμς απαλλαγή των οικισμών:
Χώριζας.
Δρυόπης.
Ευαγγελισμού (Σκαπέτι).
Άνω Φαναρίου.
Καμμένης Χώρας.
Μεγαλοποτάμι.
Μακρύλογγου.
Κάτω Μούσκας.
Πασά.
Ζερβέϊκων.
Ποταμού.
Παναγίτσας.

Σ.Ν. Αθανασίου: Απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες για την ανάπτυξη των Μεθάνων, του Πόρου και της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Fri, 18/10/2013 – 08:48. Δημοτικά και άλλα…
Από τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» κ. Σάββα Ν. Αθανασίου έγινε η ακόλουθη δήλωση: «Με συνεχείς επαφές μου με τον πρόεδρο και τα άλλα διευθυντικά στελέχη, καθώς και με μετόχους της Hellenic Seaways προσπαθώ με διάφορα επιχειρήματα να τους πείσω να αυξήσουν τα δρομολόγια των πλοίων της εταιρείας προς τα Μέθανα και τον Πόρο. Μου επικαλέστηκαν τα οικονομικά στοιχεία της γραμμής που πράγματι δεν είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μείωση των δρομολογίων προς τον Πόρο και την απόσυρση των συμβατικών από τα Μέθανα, μέχρι τον Απρίλιο. Θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου, μαζί με συνεργάτες και φίλους της περιοχής ώστε να εκτελείται τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα με υδροπτέρυγο στη γραμμή Πειραιάς – Μεθάνων και να αυξήσουν τα δρομολόγια με συμβατικό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς – Μέθανα – Πόρος, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα επιστρέψει και το Απόλλων, όπως με διαβεβαίωσαν τον Ιούνιο, ως τρίτο πλοίο στον Αργοσαρωνικό. Πέραν όμως από τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν, από την αύξηση των καυσίμων, την μείωση της επιβατικής κίνησης και της αδυναμίας της Πολιτείας να παρέμβει, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε πλοία στα Μέθανα και στον Πόρο. Έχουμε διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις πως οι εταιρείες θα μειώσουν το κόστος των πλοίων τους, ενώ έχουμε επισκεφθεί το σύνολο των εταιρειών που ασχολούνται με την ακτοπλοία αναζητώντας πλοία για τη γραμμή Πειραιάς – Μέθανα – Πόρος. Δυστυχώς, επειδή δεν έχουμε την ευθύνη των αποφάσεων δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Όμως, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις πιέσεις μας προς την HSW, αλλά και σε άλλες εταιρείες της ακτοπλοίας. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Hellenic Seaways για την χορηγική ενίσχυση του λαϊκού ποδηλατικού αγώνα Από το Διαβολογέφυρο στην Καμμένη Χώρα, που θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 με την συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος θα βιντεοσκοπήσει και τις ομορφιές της διαδρομής.
Επίσης, θέλω να απευθύνω ανοικτή πρόταση για συνδιοργάνωση με τον Πόρο τριήμερων ετήσιων ποδηλατικών αγώνων με στόχο την ανάδειξη της Τροιζηνίας και καλώ όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας για την υλοποίηση της πρότασης μας. Τέλος, δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε μέχρι το τέλος του έτους Ημερίδα για την προσέλκυση ακτοπλοϊκών εταιρειών, εταιρειών κρουαζιέρας και γιώτινγκ. Ήδη έχουμε αρχίσει τον προγραμματισμό και ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιβεβαιωθούν οι συμμετοχές των εταιρειών. Η γκρίνια και η μιζέρια δεν οδηγεί πουθενά, ούτε το ανάθεμα.
Απαιτείται σχεδιασμός, επιμονή και ευρύτερες συνεργασίες. Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις ώστε να δώσουν ώθηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ορισμένοι αναλαμβάνουν σοβαρές πρωτοβουλίες. Δεν αρκεί όμως αυτό. Επιβάλλεται, από τους ανθρώπους που δύνανται να συνδιαμορφώσουν ένα νέο όραμα στην περιοχή να συναντηθούν και να συζητήσουν μεταξύ τους. Εκείνοι που είναι προσηλωμένοι στον μικρόκοσμο τους δεν μας αφορούν. Δοκιμάσθηκαν και βρέθηκαν ελλειποβαρείς. Αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε το τοπικό προϊόν. Πήραμε πρωτοβουλία οργανώντας τις εκθέσεις τοπικών προίόντων με τίτλο «Ελιά, λεμόνι, ρίγανη». Καταγράψαμε τα μονοπάτια και θέσαμε τις βάσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό. Υπάρχουν και άλλες ιδέες. Ελάτε να τις συζητήσουμε και να υλοποιήσουμε τις επόμενες κινήσεις. Για να μην παρεξηγηθώ διευκρινίζω ότι η πρόταση μου δεν έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές, αλλά είναι έξω από αυτές τις διεργασίες. Με άλλα λόγια προτείνω αυτονόμηση πρωτοβουλιών και ενεργή συμμετοχή σε φορείς και επιχειρησιακά σχήματα που θα είναι αποτελεσματικά».

Απαιτείται μια άλλη αντίληψη από την Τ.Α. για τον αθλητισμό της Τροιζηνίας
Submitted by admin on Wed, 30/10/2013 – 16:41. Δημοτικά και άλλα…
Αθλητισμός και Τροιζηνία είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας μας και χρειάζεται μελέτη ώστε να τεθούν βάσεις και προϋποθέσεις για την βελτίωση των όρων άθλησης των παιδιών μας. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, έχουμε την αδρανοποίηση πέντε ομάδων, του ΑΟ Πόρου, του ΑΟ Δρυόπης, του Θησέα, του Σάρωνα και παλαιότερα του Καρατζά. Πέντε ομάδες ξέμειναν από παράγοντες και παίκτες.
Ωστόσο, συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αργολίδας τέσσερις ομάδες: ο Ποσειδώνας Πόρου, ο Τροιζηνιακός, ο ΑΕΣ Μεθάνων στην Α΄ κατηγορία και στην τελευταία ο νεοσύστατος Α.Ο. Φαβιέρος Μεθάνων. Έχουμε επίσης 3 Ναυτικούς Ομίλους – ο ΝΟΠΤ, ο ΟΝΑΤ και Ν.Ο. Μ. Νηρηίς – και 1 ομάδα μπάσκετ, ο ΑΠΟ, που αγωνίζεται εκτός περιοχής. Υπάρχουν ομάδες στίβου που χρησιμοποιούν τα κουλουάρ του Κέντρου Εκπαίδευσης Πόρου, όπως η Γ. Ε. Πόρου. Οι ομάδες για να αποκτήσουν δυναμική απαιτείται να υπάρχει δημοκρατική διαδικασία εκλογής των διοικήσεων τους. Όσο οι σύλλογοι παραμένουν σε χέρια λίγων ανθρώπων που μοχθούν για αυτό που κάνουν – και οι περισσότεροι το κάνουν καλά – οι ομάδες θα είναι στο περιθώριο της κοινωνίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βελτιώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να δημιουργήσει καινούργιες και προπάντων να διασφαλίσει τα βασικά έξοδα των ομάδων: στο προπονητικό τιμ, στην ένδυση υπόδηση και αθλητικά βοηθήματα και σκάφη και προπάντων στις μετακινήσεις. Όσο, η λογική στήριξης εξαντλείται στο χιλιάρικο, στο διχίλιαρο και στο τριχίλιαρο ενίσχυσης, αναπόφευκτα θα έχουμε διαιώνιση μιας αρρωστημένης αντίληψης για το πως λειτουργούν οι αθλητικοί σύλλογοι. Απαιτείται λοιπόν συνολική αναθεώρηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το πως θα μπουν υγιείς βάσεις στον τοπικό αθλητισμό. Αυτονόητο είναι ότι και οι σύλλογοι θα συμμορφωθούν με την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία και θα διασφαλίσουν αδιάβλητες διαδικασίες εκλογής διοικητικών συμβουλίων. Αλλιώς, σε λίγο καιρό, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τους συλλόγους θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά…
Σ. Ν. Αθανασίου: Μεγάλη ευκαιρία να ενταχθούμε σε πρόγραμμα ύδρευσης, αποχέτευσης και για την Ψήφτα
Submitted by admin on Tue, 26/11/2013 – 15:24. Δημοτικά και άλλα…
Με επιστολή του ο Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» και Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας κ. Σάββας Ν. Αθανασίου, προς τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρό, την οποία κοινοποιεί στους δημάρχους Τροιζηνίας, Πόρου καθώς και στους κ.κ. Ι. Δημητριάδη, Δ. Πάνου και στον αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη, ζητεί να ενταχθούν τα Μέθανα και η Τροιζηνία στο νέο πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ενω δηλώνει και επιστημονική υποστήριξη από στελέχη της παράταξης του. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχα,
Με την δημόσια τοποθέτηση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έθεσα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, όσον αφορά στην λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών Μεθάνων και Πόρου – Γαλατά, καθώς και στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Επίσης, αναφέρθηκα διεξοδικά στην αναγκαιότητα τοποθέτηση απονιτροποιητή στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων. Άλλωστε, το Περιφερειακό Συμβούλιο εκείνη την ημέρα ενέκρινε με παρατηρήσεις τις περιβαλλοντικές μελέτες των ΒΙΟΚΑ Πόρου και Μεθάνων. Θέλω να επαναλάβω ότι για εμάς άμεση προτεραιότητα είναι να πίνουμε υγιεινό νερό και να μην υπάρχουν άσχημες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων από την μη σωστή λειτουργία των ΒΙΟΚΑ.
Δεδομένου ότι στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης η περιοχή της Τροιζηνίας έχει οξυμένα προβλήματα και τα γνωρίζετε, σας επισημαίνω ότι είναι ευκαιρία με την έναρξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη, να ενταχθούν άμεσα έργα που θα λύσουν χρονίζοντα ζητήματα. Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να ενταχθούν και έργα για τους υδροβιότοπους, όπως της λίμνης της Ψήφτας, για την οποία προσφάτως έχουν δαπανηθεί 1 εκατ. ευρώ και δεν λειτουργεί με τις επιστημονικές προδιαγραφές, ενώ ο χώρος βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στο πρόγραμμα:
Ολοκληρωμένα έργα αποχέτευσης, ακαθάρτων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και ύδρευσης (εξωτερικά υδραγωγεία) σε Δήμους ή σε ΔΕΥΑ, με όλες τις απαραίτητες κατασκευές για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: ΕΠ «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη»
Περιοχή εφαρμογής: Όλη η Ελλάδα
Περίοδος υποβολής: 21/11/2013 – 31/12/2013
Ολοκληρωμένα έργα αποχέτευσης, ακαθάρτων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και ύδρευσης
• Λειτουργικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με την δημιουργία όπου απαιτείται και της απαραίτητης υποδομής αποχετευτικών δικτύων
• Βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων της χώρας και ιδιαίτερα των ακτών κολύμβησης, των ποταμών, λιμνών και των υγροτόπων
• Αντιμετώπιση καταστάσεων λειψυδρίας σε περιοχές με πρόβλημα επάρκειας υδατικών πόρων
• Έλεγχος και περιορισμός διαρροών δικτύων ύδρευσης
• Βελτίωση της επάρκειας και της ποιότητας νερού
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
ΕΠ «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη»
Ποσοστό συγχρηματοδότησης
100% (Ταμείο Συνοχής)
Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα
Τομείς ενδιαφέροντος
Περιβάλλον
Κατηγορία δικαιούχων
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού)
Άλλα νομικά πρόσωπα
Σε ποιους απευθύνεται
• Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄και Β΄βαθμού)
• Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)
Όροι και προϋποθέσεις
I) Η υποβολή των προτάσεων, επί ποινή απόρριψης, θα γίνεται μόνον για παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκεκριμένες Οριστικές μελέτες (που αφορά και τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης) και προμελέτες ή οριστικές μελέτες για τις ΕΕΛ, με την επιφύλαξη του άρθρου 3.3 και εγκεκριμένα Τεύχη Δημοπράτησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων. Οι μελέτες αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΠΕΡΑΑ, μετά την απαραίτητη διαδικασία ελέγχου από την ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Συστήματος Διαχείρισης και εφόσον πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ.
II) Στο υποέργο των μελετών περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η έκδοση και ή έγκριση από τα αρμόδια όργανα όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων (πχ αποφάσεις Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης & Αξιολόγησης και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), καθώς και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης των έργων κατασκευής.
III) Με την υποβολή του υποέργου των μελετών, θα πρέπει ο Δικαιούχος να υποβάλλει στην ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ την εγκεκριμένη μελέτη, το ΤΔΠΠ και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της κατασκευής συνοδευόμενα από όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, τους Περιβαλλοντικούς Όρους όπου απαιτείται και τα λοιπά στοιχεία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο 4.2. παρ. (xi) σημείο (Β) της παρούσας πρόσκλησης, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες προεγκρίσεις για το διαγωνισμό αναδόχου της κατασκευής, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου. Με την υποβολή των ανωτέρω στοιχείων, ο Δικαιούχος μπορεί να υποβάλει για προέγκριση τους λογαριασμούς αποπληρωμής του υποέργου των μελετών.
IV) Επισημαίνεται, ότι το πλέον καίριο στοιχείο που θα πρέπει να υποβληθεί, επί ποινή απόρριψης σε αντίθετη περίπτωση, είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του έργου, τύπου Gant, στο οποίο θα πρέπει να αποτυπώνεται η χρονική πρόβλεψη υλοποίησης των έργων, με ολοκλήρωση, σε κάθε περίπτωση πριν την 31.12.2015. Ο Φορέας Υλοποίησης θα πρέπει να δεσμευτεί για αυτό με Απόφαση του αρμοδίου Οργάνου του, στην οποία επί πλέον θα αναφέρεται ότι η πιθανή μη ολοκλήρωση των έργων εντός του τιθέμενου χρονοδιαγράμματος αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του και οι δαπάνες που θα έχουν πληρωθεί μέχρι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες στο Φορέα Χρηματοδότησης. Στην ίδια απόφαση ο Φορέας θα πρέπει να αναφέρει ότι αφενός μεν αποδέχεται τον έλεγχο από την ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ, τον Ιούνιο του 2014, επί του βαθμού υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος, αφετέρου δε σε περίπτωση που αυτό έχει αποκλίνει, ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα την απένταξη του έργου.
Τι χρηματοδοτείται
• Έργα κατασκευής (εργολαβίες)
• Προμήθειες
• Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου υποστήριξης κατά την κατασκευή των έργων
• Τεχνικές Μελέτες (Οριστικές Μελέτες με εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης για έργα αποχέτευσης και ύδρευσης και προμελέτες ή οριστικές μελέτες με εγκεκριμένα τεύχη (δημοπράτησης για τις ΕΕΛ).
Προϋπολογισμός
€ 60.000.000
Περίοδος υποβολής
από 21/11/2013 έως 31/12/2013
Ο υποψήφιος δικαιούχος υποβάλλει την πρότασή του μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής του ΟΠΣ. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή αποστέλλει συνημμένα σε μορφή pdf το υπογεγραμμένο Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης καθώς και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα, ενώ η χρηματοοικονομική ανάλυση υποβάλλεται σε μορφή Excel. Σε περιπτώσεις που ορισμένα συνοδευτικά έγγραφα όπως μελέτες, τεύχη δημοπράτησης κ.α. λόγω μεγάλου όγκου δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στη διεύθυνση Αεροπόρου Παπαναστασίου 34 τις ώρες 09:00 – 15:00 το αργότερο έως την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασής του. Τα πρωτότυπα έγγραφα της πρότασης υποβάλλονται και ταχυδρομικώς, επί αποδείξει με ημερομηνία αποστολής την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής τους».
Εκτιμούμε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για να λύσουμε τα προβλήματα των Μεθάνων και της Τροιζηνίας και για το λόγο αυτό θα θέλαμε, να συμβάλλουμε στην ένταξη έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με στελέχη μας και φίλους μας που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση. Είμαστε στη διάθεση σας.
Μετά τιμής
Σάββας Ν. Αθανασίου
6944929994
Μέθανα 22 Νοεμβρίου 2013