Τρ. Μαρ 19th, 2024

Προς τις Ιερές Μονές και ξωκλήσια

διαδρομή: Προς τις Ιερές Μονές και τα Ησηχυστήρια

Σύντομη περιγραφή: Στον Πόρο βρίσκεται η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, η οποία ιδρύθηκε το 1720 απο τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β΄. Στο χώρο αυτό προυπήρχε το Μοναστήρι των Ταξιαρχών, που πιθανολογείται ότι λειτούργησε για πρώτη φορά τον 14ου αιώνα. Ο Μητροπολίτης, σε μια επίσκεψη του στο μοναστήρι, λέγεται ότι ήπιε νερό από πηγή πλησίον της Μονής και θεραπεύτηκε από την χρόνια λιθίαση απο την οποία έπασχε. Η Μονή χαρακτηρίσθηκε ως σταυροπηγιακή με σιγίλλιο του Πατριάρχη Παϊσίου Β΄, το οποίο ανανέωσε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, τον Μάρτιο του 1798. Κατά της περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Μονή είχαν δοθεί σημαντικά προνόμια και υπήρξε χώρος συνάθροισης πατριωτών που οργάνωναν την απελευθέρωση της Ελλάδας. Στον αύλειο χώρο της Μονής είναι θαμμένοι οι ναυμάχοι αγωνιστές, Νικόλαος Αποστόλης,ο Τομπάζης, η οικογένεια Μιαούλη, ο Μπουντούρης, οι Βατικιώτηδες και άλλοι πολλοί.
Μάλιστα, κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821 Αγιορείτες μοναχοί από την Μονή Διονυσίου κατέφυγαν στο Μοναστήρι, για να διασώσουν θησαυρούς και τα κειμίλεια και φιλοξενήθηκαν επί μία διετία. Αξιοπρόσεκτο και ανεκτίμητο έργο ξυλογλυπτικής τέχνης είναι το τέμπλο του ναού που κατασκευάσθηκε τον 17ου αιώνα, ενώ η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, δημιουργήθηκε το 1855 από τον Ιταλό ζωγράφο Τσέκολι, ο οποίος ήταν καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.
Στην Μονή, λειτούργησε η πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή στην Ελλάδα, από 30 Οκτωβρίου 1830 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου 1981, με διευθυντή τον ηγούμενο Ποριώτη στην καταγωγή Ιγνάτιο Παγώνη, όταν ήταν Κυβερνήτης της χώρας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η Μονή επιτέλεσε θεάρεστο έργο φιλανθρωπίας, δεδομένου ότι κατά την διάρκεια του Αγώνα φιλοξένησε 180 ορφανά παιδιά αγωνιστών που χάθηκαν στις μάχες, ενώ συντηρούσε με χρήματά της το Ελληνικό Σχολείο του Πόρου. Κατά την Μικρασιατική καταστροφή, το 1922, η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποδοχή των προσφύγων στον Πόρο, ενώ στην δεκαερτία του 1950 δώρισε μεγάλες εκτάσεις της σε ακτήμονες. Επίσης, παραχώρησε τμήματα των εκτάσεών της για την λειτουργία των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεώς Αγίνης, Ύδρας, Ερμιόνης και Τροιζηνίας και του Πνευματικού Κέντρου. Το τηλέφωνο της Μονής είναι 22980-22926.
Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος
Η Μονή, βρίσκεται πάνω από το χωριό της Τροιζήνας και ιδρύθηκε από τον μακαριστό Γέροντα π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο το 1976 και τον επόμενο έτος, στις 15 Απριλίου 1977, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι μοναχοί. Το τηλέφωνο της Μονής είναι 22980-35320.
Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Τροιζήνος
Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Τροιζήνος ιδρύθηκε περί το 1455, ωστόσο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Υπήρξε σταυροπηγιακή και κοινοβιακή Μονή, σύμφωνα με σιγίλλιο του Πατριάρχη Νεόφυτου Ζ΄ (Μάρτιος 1791), το οποίο ανανέωσε ο Γρηγόριος Ε΄ (1798). Ο ναός αγιογραφήθηκε και ανοικοδομήθηκε τό 1694, με έξοδα του ιερομονάχου Νεκταρίου. Το εσωτερικό του Ναού είναι γεμάτο από τοιχογραφίες. Εικάζεται ότι η Μονή, καταστράφηκε από τους Τούρκους κα υποχρέωσε τους τελευταίους εννέα μοναχούς να την εγκαταλείψουν. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι επί βασιλείας του Όθωνος, έγιναν προσπάθειες για την ανασύσταση της Μονής, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.
Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου
Η Μονή του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στη θέση ΦουρκαρίΤροιζηνίας, ακριβώς απέναντι απo το νησάκι Σουπιά και την Ύδρα. Το Καθολικό που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαϊου σώζεται σε καλή κατάσταση, ενω περιβάλλεται απο τα ερείπια των κελλιών και των βοηθητικών χώρων της Μονής που έχουν φρουριακό χαρακτήρα, και κατά τα φαινόμενα αποτελούν μεταβυζαντινά κτίσματα. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας μοναχός.
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κουνουπίτσας Μεθάνων
Στην παραλία του ομώνυμου κόλπου, στην Κουνουπίτσα Μεθάνων, απέναντι από την Πέρδικα της Αίγινας, βρίσκονται τα κελιά του Αγίου Γεωργίου, δίπλα από δύο τις εκκλησίες που χτίστηκαν από ντόπιους. Παλαιότερα η Μονή διέθετε και ελαιοτριβείο. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν λειτουργεί και έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ της Ενορίας της Κουνουπίτσας και της Ιεράς Μονής της Χρυσολεόντισας της Αίγινας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.