Πε. Μαρ 28th, 2024

Μεγαλοχώρι, Παναγίτσα, Χελώνα, Στέρνα Γαμπρού, Καμμένη Χώρα

Διαδρομή: Μεγαλοχώρι – Παναγίτσα – Οικισμός Παναγίτσας -Στέρνα Γαμπρού- Καμμένη Χώρα.
Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες.
Σύντομη περιγραφή: Πρόκειται για ένα μονοπάτι που ενώνει το ορεινό χωριό της Παναγίτσας, εγκαταλελειμμένο σήμερα, με το χωριό Μεγαλοχώρι. Στην είσοδο του Μεγαλοχωρίου υπάρχει ταμπέλα που σε οδηγεί μέσω του ξεροπόταμου στα τελευταία σπίτια και από εκεί περνάς το ποτάμι προς τα δεξιά και ξεκινάει το μονοπάτι, ένα χτιστό καλντερίμι, πλάτους σε ορισμένα σημεία 2 μέτρων. Πρώτος σταθμός είναι η εκκλησία Παναγίτσα, σε υψόμετρο 550 μέτρων, που φθάνεις μετά από σε 1 ώρα. Το λιθόστρωτο μονοπάτι είναι αρκετά βατό. Δεύτερος σταθμός είναι οι αγροικίες που βρίσκονται πάνω από την Παναγίτσα. Άλλη μία ώρα περπάτημα και συναντάς ένα κρυμμένο κρατήρα. Σε αυτόν τον εύφορο τόπο ήταν για χιλιάδες χρόνια ο οικισμός της Παναγίτσας. Πολλά κτίσματα φανερώνουν την αρχαϊκή κατοίκηση του χώρου. Στολίδι του μικρού αυτού ορεινού κάμπου είναι το εκκλησάκι της Παναγίτσας το οποίο είναι βυζαντινής εποχής, σώζεται σε άριστη κατάσταση και διαθέτει μοναδικές αγιογραφίες. Από αυτό το σημείο, ο περιπατητής μπορεί να συνεχίσει αριστερά προς την κορυφή Χελώνα (743μ), ή προς δεξιά για τον Άγιο Παντελεήμονα.
Η διαδρομή προς την Χελώνα, μετά τον οικισμό, δυσκολεύει αρκετά. Απαιτείται άλλη μία ώρα ανηφορικής πορείας για να φθάσεις στην κορυφή. Το μονοπάτι συνεχίζει δυτικά, αφού περνάς τα τρία μισοκατεστραμμένα σπίτια, φθάνεις στη θέση Σπατέσι, σε υψόμετρο 690 μ. Το μονοπάτι συνεχίζεται μέσα από ένα πευκόφυτο δάσος μέχρι τον Μακρύλογγο σε υψόμετρο στα 550 μ. Στα αριστερά μας συναντάμε μια στέρνα. Την προσπερνάμε και μετά από λίγο βλέπουμε μπροστά μας την Αγία Σωτείρα και την Στέρνα Γαμπρού. Μία ώρα δρόμος, με εναλλαγή ασφαλτοστρωμένου δρόμου και μονοπατιού. Ο θρύλος αναφέρει ότι κάποτε ένα υποψήφιος γαμπρός ξεκίνησε από την Καμμένη Χώρα για να πάει να πάρει την νύφη από κάποιο χωριό της Βόρειας πλευράς των Μεθάνων. Στο δρόμο δίψασε και έσκυψε να πιει νερό από μια στέρνα. Όμως ο άτυχος νέος γλίστρησε και έπεσε στην στέρνα και πνίγηκε. Από τότε λέγεται, ότι το χωριό που υπήρχε εκεί κοντά, πήρε το όνομα «Στέρνα Γαμπρού». Οικισμός που μέχρι το 1834 υπήρχε ένα ζωντανό χωριό. Σε αυτή την περιοχή κυριαρχεί το μεγάλο ηφαίστειο Μάλια Βγέθι.
Η τελική ευθεία προς την Καμμένη Χώρα, αρχίζει από την μικρή πεδιάδα. Δύο μοναδικά μονοπάτια, τα παλιά μονοπάτια των κατοίκων. Μια μοναδική διαδρομή, μια εμπειρία με πολλές αισθησιακές εκπλήξεις. Το χωριό, Καμμένη Χώρα, είναι χτισμένο στις παρυφές του βουνού που έκαψε η ηφαιστειακή λάβα. Ο Στράβων περιγράφοντας την έκρηξη αναφέρει ότι “στην Μεθώνη πάλι του Ερμιονικού κόλπου σηκώθηκε βουνό ύψους επτά σταδίων μετά από μία φλογώδη έκρηξη. Τη μέρα ήταν απλησίαστο από την κάψα και τη μυρωδιά του θειαφιού. Το βράδυ έλαμπε από μακριά και θέρμαινε το γύρο τόσο πολύ που η θάλασσα έβραζε πέντε στάδια και γέμισε βράχους που έσπαζαν, όχι μικρότερους από πύργο τον καθένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.