Πε. Απρ 18th, 2024

Η βύθιση του ΠΟΛΙΚΟΣ

Ο βομβαρδισμός και η βύθιση του “Πολικός”

Στην Κατοχή, για τις ανάγκες μεταφοράς και περίθαλψης τραυματιών επιτάχθηκαν πλοία και χρησιμοποιήθηκαν ως Νοσοκομειακά. Έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία του πλοίου τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού και μετέφεραν και περιέθαλπταν τραυματίες.
Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου ο ουρανός του Αργοσαρωνικού γέμιζε με πολεμικά Γερμανικά αεροπλάνα τα οποία επιχειρούσαν συνεχώς και βομβάρδιζαν αδιακρίτως ότι έπλεε στη θάλασσα γύρω από την Αττική και του Κορινθιακού κόλπου.
Το πρωί της 24 Απριλίου 1941, έκανε την εμφάνιση του ένας σμήνος από Γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα και τάραξε την ηρεμία των κατοίκων της Χερσονήσου των Μεθάνων. Ανοικτά από τον Άγιο Νικόλαο στην Λουτρόπολη ταξίδευε το ατμόπλοιο “Πολικός” το οποίο φαινόταν από μεγάλη απόσταση ότι ήταν ένα νοσοκομειακό πλοίο. Μεγάλες σημαίες του Ερυθρού Σταυρού ήταν γραμμένες στα πλευρικά τοιχώματα του πλοίου. Όμως, τα Γερμανικά αεροπλάν έριξαν βόμβες εναντίον του Νοσοκομειακού πλοίου “Πολικός” ενώ έπλεε εκατό μέτρα περίπου από τις ακτές της Λουτρόπολης των Μεθάνων. Το πλοίο πήρε φωτιά και αργότερα βυθίστηκε, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή πνιγμοί.
Μετά τα πολεμικά αεροσκάφη κατευθύνθηκαν προς τα Γεράνια όρη και έξω από το Λουτράκι βομβάρδισαν το επίσης Νοσοκομειακό πλοίο “Άνδρος”.
Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στο πλοίο “Άνδρος” υπήρξε τραγικό. Τουλάχιστον τρία μέλη του πληρώματος, αλλά και δυο από τους νοσηλευτές που εκείνη την ώρα φρόντιζαν τους τραυματίες έχασαν την ζωή τους ενώ το “Άνδρος “βυθίστηκε κοντά στην ακτή, στη σημερινή του θέση.
Τα δύο πλοία ήταν βαμμένα με λευκό χρώμα και με ευδιάκριτους κόκκινους σταυρούς, τόσο στα πλευρά όσο και στο κατάστρωμα του.
Η επίθεση στα Νοσοκομειακά πλοία ήταν συντονισμένη και εξηγείται από το γεγονός ότι συνολικά βομβαρδίστηκαν τέσσερα πλωτά νοσοκομειακά μέσα σε λίγες ημέρες.

Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του πλωτού νοσοκομειακού “Αττική” στην περιοχή Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) κατά την διάρκεια της νύχτας μεταξύ 11ης και 12ης Απριλίου που υπήρξε και το πιο τραγικό περιστατικό, καθώς είχε σαν αποτέλεσμα των θάνατο 28 ανθρώπων. Επίσης, ένα τέταρτο πλωτό νοσοκομείο, το οποίο μετέφερε από την Πρέβεζα 350 τραυματίες, βομβαρδίστηκε και υπέστη μεγάλες ζημίες, έξω απο το Μεσολόγγι.
Στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού υπάρχει η περιγραφική έκθεση του Δ/ντη του 6ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λουτρακίου, αρχιάτρου Ανδρ.Μάνεση:
»… Kατά τάς τελευταίας ήμέρας, οπότε αί Γερμανικαί φάλαγγες είχον προωθηθεί, κύματα αλλεπάλληλα Γερμανικών αεροπλάνων περιίπταντο του Ισθμού της Κορίνθου και διήρχοντο έκ Λουτρακίου μεταβαίνοντα είς Έλευσίνα, Πειραιά, Αθήνας. Επομένως το Νοσοκομείο εύρίσκετο έν διαρκή καθ’ ‘ολην τήν ήμερα συναγερμώ. Όλαι δέ αί υπηρεσίαι, αλλαγαί τραυματιών, διανομή συσσιτίου έγίνοντο είς τά καταφύγια. Κατά τάς ήμέρας αύτάς, διεκρίθησαν διά τόν ζήλο καί τήν ψυχραιμίαν των αί άδελφαί του Ερυθρού Σταυρού, Μαυρουδή, Μπότση , Παπαδάκη, η Προϊσταμένη Ψυχαλινού και η Προισταμένη του Τμήματος Ψυχαγωγίας Τσαμαδού, αίτινες παρ’όλον τον έπακολούθησαν τα βομβαδισμό ύπο Γερμανικών άεροπλάνων καθέτου έφορμήσεως του πλωτού Νοσοκομείου «Ανδρος» έν πλήρει ήμέρα, αγκυροβολημένου πρό του 1ου Παραρτήματος – Πηγή Καραντάνη – και της Κωμοπόλεως του Λουτρακίου και τού Σταθμού αύτού, εξ ών βομβαρδισμών ύπήρξαν τρία θύματα έκ τού πληρώματος του «Ανδρος» και δύο εκ του προσωπικού τού Νοσοκομείου, περιήρχοντο αύται τά Παραρτήματα, ενοσήλευον και επεριποιούντο τούς τραυματίας…».

Ο ατμόπλοιο “Πολικός” ήταν ένα καράβι του 1893 που ήρθε στην Ελλάδα το 1920. Το προηγούμενο όνομα του ήταν North Star. Συμμετείχε στη μεταφορά στρατιωτών στη Μικρά Ασία το 1921, ενώ έκανε δρομολόγια προς την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Σχετική φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά» – Αριθμός φύλλου: 23 – Ιανουάριος 2000. Ενδιαφέρουσα είναι και η παρουσίαση αγγελίας του «ΠΟΛΙΚΟΣ» της “Ακτοπλοΐας Γεράσιμου Τρ. Αγγελάτου”, από την εφημερίδα «Πατρίς» της 30 Οκτωβρίου 1921.

Στο ιστορικό αυτό πλοίο ταξίδευσε για πρώτη φορά ο ποιητής των ναυτικών Νίκος Καββαδίας. Το πλοίο ανήκε στην οικογένεια Γρηγορίου Αγγελάτου. Η μητέρα του ποιητή ήταν αδελφή τους, ενώ ο πατέρας του ήταν τροφοδότης του πλοίου. Ο Ν. Καββαδίας στη “Βάρδια” αναφέρει: “Ήμουνα με τον «Πολικό». Από τον Πειραιά για Σαλονίκη.» περιγράφοντας γλαφυρά την ιστορία μιας πόρνης «άσκημη σαν το χρέος» που εξελίχτηκε «όξω από τη δεσπέντζα». Λέγεται ότι ένας από τα αδέλφια Αγγελάτου προέτρεψε τον Ν. Καββαδία να γίνει ασυρματιστής λέγοντας του μία ημέρα: “Από το να σπάσουμε την πλώρη του καραβιού, καλύτερα να σπάσουμε έναν ασύρματο”.
Ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης επισημαίνει ότι σε κάποιο έγγραφο του 1949 δύτες το επιθεώρησαν με σκοπό την δημοπράτηση του μέσω ΟΑΝ. Στο έγγραφο αυτό αναφέρει: Οι διαστάσεις του πλοίου είναι 77.80 Χ 9.80 Χ 6.20 φέρει σημαντικάς ζημιάς εκ βομβαρδισμού.
Προφανώς βόμβα εισήλθεν εκ της καπνοδόχου.
Σκάφος προς διάλυσιν. ΣΚΡΑΠ 600 τόννων.
Τιμή α προσφοράς 26.250.000
Τελική τιμή πώλησης 19.687.500

Ο Κ. Θωκταρίδης έγραψε ότι το 1991 είχε την τύχη να γνωρίσει τον καπετάν Γ. Λιγνό, και του έκανε συνέντευξη για το ναυάγιο του Α/Τ Ύδρα. (http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=3581.0)

Μετά το ναυάγιο, όπως αναφέρει, του έκανε ένα σχέδιο με το σημείο του ναυαγίου και του έδωσε μια ακόμη συνέντευξη στην βιντεοκάμερα που του περιγράφει πως είδε και έζησε το ναυάγιο του ΠΟΛΙΚΟΣ. “Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για αυτό το πλοίο” έγραψε ο Κ. Θωκταρίδης και συμπληρώνει: “Μια φορά που πέρασα κάτι έπιασε το βυθόμετρο αλλά δεν έκανα ποτέ κατάδυση σε αυτό το σημείο. Λογικά κάτι θα πρέπει να υπάρχει …”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.