Σα. Απρ 20th, 2024

«ΔΗΜΟΣ απο την ΑΡΧΗ»: Οι δεσμεύσεις μας

Το πρόγραμμα του συνδυασμού:
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Οι δεσμεύσεις για το όραμα μας…

Υποψήφιος δήμαρχος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ

Αγαπημένοι μου συμπολίτες,
φίλες & φίλοι,
στις Δημοτικές Εκλογές που θα διενεργηθούν την Κυριακή 26  Μαίου μας δίνεται η μεγάλη ευκαιρία για τη συνολική και πολύπλευρη ανάπτυξη της
Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για ένα Δήμο που θα είναι δίπλα στον πολίτη, που θα λειτουργεί μέσα από κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας.
Καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, τους νέους, τις γυναίκες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, το επιστημονικό δυναμικό  της Τροιζηνίας και των Μεθάνων να πορευτούμε με κοινό βηματισμό ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, ελπίδας και προοπτικής στα παιδιά μας.
Η αποφασιστική συμμετοχή σας είναι η δύναμη μας για την πορεία για ένα δημιουργικό μέλλον.
Ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή που παράγει σχεδόν όλα τα
αγροτικά προϊόντα και μπορεί να είναι αυτάρκης τόσο για τις ανάγκες των
κατοίκων της Τροιζηνίας, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει σημαντικό
εισόδημα από τις αγορές στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Ζούμε σε ένα τόπο με εύφορη γη, φυσικές ομορφιές και ιστορία που
μπορούν να στηρίξουν τουριστικές δραστηριότητες αλλά και σε έναν τόπο που διαθέτει και ανθρώπους που οραματίζονται και τολμούν.
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
 
Γιώργος Κεραμίδας
                                                                                                Ιατρός                                                                   
 
 

1. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του Δήμου.
Δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.
·      Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα γίνονται εκ περιτροπής σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.
·      Κάθε έξι μήνες θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με εξειδικευμένη ατζέντα για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Θα μπαίνουν στόχοι, θα γίνεται προγραμματισμός , και στο επόμενο εξάμηνο θα γίνεται έλεγχος για το κατά πόσο υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις.
·      Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα έχει και μία συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Αρμοδιότητα δεν θα έχουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και της μειοψηφίας (εφόσον βεβαίως το επιθυμούν). Θεωρούμε αδιανόητο άνθρωποι που εκλέχτηκαν στο Δήμο να περιοριστούν σε περιθωριακό ρόλο. Είναι μια καινοτόμος πρόταση που θα εφαρμόσουμε αμέσως.
·      Θα υπάρχει τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ώστε οι πολίτες να απευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη γειτονιά τους και στο χωριό τους ή για να υποβάλουν οποιοδήποτε αίτημα.
·      Υπάλληλοι του Δήμου θα επισκέπτονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα όλα τα τοπικά διαμερίσματα προς εξυπηρέτηση των πολιτών.
·      Θα καταρτιστεί Μητρώο Επαγγελματιών της περιοχής ώστε να ειδοποιούνται άμεσα και έγκαιρα για τις δημοπρασίες και τις εργασίες που θα γίνονται από τον Δήμο.
·      Με την εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας στοχεύουμε στη δραστική μείωση των δημοτικών τελών για την ανακούφιση των συμπατριωτών μας.
·      Θα αξιοποιηθούν όλα τα δημοτικά καταστήματα για αποκέντρωση των υπηρεσιών.
·      Θα προβούμε άμεσα στην προμήθεια μικρού λεωφορείου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων όλων των οικισμών της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
 

2. ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι μοχλοί ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση των χαρακτήρων και την υγεία των παιδιών μας.
 
·      Στον τομέα του Πολιτισμού θα καθιερώσουμε Ετήσιο Πρόγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, όλες οι  εκδηλώσεις, τα τοπικά πανηγύρια, οι εορτασμοί και οι δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς και εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της
Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
·      Δημιουργείται Δημοτική Βιβλιοθήκη.
·      Ιδρύονται Λαογραφικά Μουσεία σε Γαλατά και Μέθανα.
·      Ενισχύονται οι δράσεις όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας.
 
Ο αθλητισμός είναι ένα ζωτικό και ενδιαφέρον κομμάτι της κοινωνικής μας δραστηριότητας και χρειάζεται μελέτη, ώστε να τεθούν
βάσεις και προϋποθέσεις για την βελτίωση των όρων άθλησης των παιδιών μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βελτιώσει τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει καινούργιες.
Απαιτείται λοιπόν συνολική αναθεώρηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το πως θα μπουν υγιείς βάσεις στον τοπικό αθλητισμό με ανάπτυξη καινούργιων τμημάτων στους υπάρχοντες συλλόγους.
·      Δεσμευόμαστε για την κατασκευή Δημοτικού Σταδίου στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατά. Η Ομάδα Διαμόρφωσης του Προγράμματος του Συνδυασμού μας έχει ήδη εντοπίσει τρεις δυνητικούς χώρους καταλλήλους για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σταδίου.
Τον πρώτο μήνα της νέας δημοτικής αρχής θα δημοσιευθεί πρόσκληση
ενδιαφέροντος για την αγορά του γεωτεμαχίου όπου θα κατασκευασθεί το Στάδιο.
·      Δημιουργούμε δύο σύγχρονα Ναυταθλητικά Κέντρα σε Γαλατά και Μέθανα.
·      Ενεργούμε άμεσα για τοποθέτηση “μπαλονιού” στην νότια πλευρά των εγκαταστάσεων του Λυκείου Γαλατά (εκεί όπου υπάρχει η κερκίδα), ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο.
Η κατασκευή θα αποτελείται από δύο τμήματα τα οποία θα συναρμολογούνται με ειδικά τεμάχια σύνδεσης εξασφαλίζοντας εύκολη
μεταφορά και ανέγερση του.
·      Κατασκευάζουμε ένα δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών για την ασφαλή και φθηνή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής, που θα συνδέεται με την παράλληλη άθληση μικρών και μεγάλων. Επιπλέον διοργανώνουμε   διεθνή ποδηλατικό αγώνα “από το Διαβολογέφυρο στην λάβα της Καμμένης Χώρας”.
·      Ενισχύουμε και διευρύνουμε τους Παντροιζηνιακούς Αγώνες.
·      Ενισχύουμε και διευρύνουμε τους ετήσιους Διεθνείς Αγώνες Κανόε-Καγιάκ που διοργανώνει ο Ναυταθλητικός Όμιλος Μεθάνων.
·      Δημιουργούμε ανοιχτούς χώρους άθλησης σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας.
 

3. ΠΡΑΣΙΝΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προχωρούμε άμεσα:
·      Στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων με άμεσο κέρδος για τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας.
·      Στην πολύπλευρη αξιοποίηση του χώρου της Κατασκήνωσης στο
Γαλατά. Δημιουργία πλαζ, Ναυταθλητικού Κέντρου, Δομή Υποστηρικτικής Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
·      Στην αναβάθμιση των πεζοδρομίων, επέκταση των πεζοδρόμων και δημιουργία χώρων στάθμευσης και ποδηλατοδρόμων.
·      Στη συντήρηση και τη βελτίωση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου και καθώς και στη δημιουργία νέων.
·      Στην ενημέρωση των μαθητών με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους σε
περιβαλλοντικά θέματα.
·      Στη συμμετοχή των μαθητών στην φροντίδα των χώρων πρασίνου των σχολείων που φοιτούν.
·      Στη δενδροφύτευση των παιδικών χαρών με σκοπό τη χρήση τους από παιδιά και γονείς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο κατά τις απογευματινές ώρες.
·      Στο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά είδος (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) με ξεχωριστούς κάδους. Δηλαδή διαλογή στην πηγή. Σκοπός είναι η περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση των προϊόντων αυτών από τον Δήμο και η ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών.
·      Στη συνεργασία μεταξύ Δήμου και αγροτών στο θέμα της διαχείρισης των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια. Κάθε αγρότης θα μπορεί να επικοινωνεί με τον Δήμο έτσι ώστε απομακρύνονται
με ασφάλεια τα κάθε είδους απόβλητα. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην οικονομική ανακούφιση των αγροτών από το κόστος για τη διάθεση των παλαιών υλικών.
·      Στη χρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση με σκοπό την χρήση των προϊόντων της για την λίπανση των φυτών.
 
 

4. ΥΓΕΙΑ
Με εφόδιο την ειδική εμπειρία μας ενεργούμε άμεσα για:
·      Τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με ιατρούς και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν κάθε ημέρα όλα τα ιατρικά μηχανήματα προκειμένου να εξυπηρετούν άμεσα τους κατοίκους της περιοχής.
·      Υποχρεωτική επίσκεψη ιατρών σε όλους τους οικισμούς του Δήμου και  σε εβδομαδιαία βάση.
·      Δημιουργία 5ψήφιου αριθμού κλήσης για επείγουσες και έκτακτες ανάγκες, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
·      Αναβάθμιση της Τράπεζας Αίματος σε συνεργασία με τους φορείς του Υπουργείου Υγείας, αλλά και των Ιδιωτικών Φορέων Υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δημιουργία Τράπεζας Δωρεάς Οργάνων & Μυελού των Οστών.
·      Ίδρυση Γηροκομείου και Δομής Υποστηρικτικής Διαβίωσης ΑΜΕΑ.
·      Συνεργασία με φορείς ιατρικής φροντίδας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
·      Μέριμνα και φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα και ενέργειες για τη
δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε εξωαστική περιοχή (μέχρι την υιοθεσία τους).
 

5. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε συνεργασία με τους Αγρότες μας ή με τις Ομάδες Παραγωγών ή με τα συλλογικά όργανα των Παραγωγών της Τροιζηνίας & των Μεθάνων, ενεργούμε άμεσα για :
·      Τη συνεχή ενημέρωση των αγροτών για τα προγράμματα ΕΣΠΑ και την ίδρυση γραφείου αγροτών, το οποίο θα ενημερώνει και θα εξυπηρετεί τους αγρότες για θέματα που έχουν σχέση με προγράμματα, επιδοτήσεις, ασφαλιστικά θέματα και συντάξεις.
·      Την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή ταμιευτήρα (χωρητικότητας άνω των 5 εκατομμυρίων κυβικών, δηλαδή υπερδεκαπλάσιας της Λιμνοδεξαμενής Καρατζά). Ο ταμιευτήρας θα τροφοδοτείται από το Μεγάλο Ρέμα Καλλονής. Ήδη η Ομάδα Διαμόρφωσης του Προγράμματος του Συνδυασμού μας έχει εντοπίσει κατάλληλο (από γεωμορφολογική άποψη) χώρο για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, που θα μπορεί να αρδεύσει την Καλλονή και ολόκληρη την Τροιζηνία, αλλά και θα παρέχει μόνιμη και ασφαλή αντιπλημμυρική προστασία στην Καλλονή.
·      Την κατασκευή φραγμάτων ώστε να συγκρατηθούν τα ύδατα και να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
·      Την αξιοποίηση και ουσιαστική επαναλειτουργία του Δενδροκομικού Σταθμού.
·      Τη διεκδίκηση όλων των αποθηκών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και την αξιοποίησή τους από τον Δήμο.
·      Την πρόβλεψη και μέριμνα ώστε να συλλέγονται τα απόβλητα των θερμοκηπίων με συγκροτημένο τρόπο.
·      Την καθιέρωση προγράμματος για έγκαιρη δακοκτονία , η οποία θα αρχίζει το αργότερο έως αρχές Ιουνίου.
·      Τη διαφήμιση και προβολή των αγροτικών προϊόντων και την προώθησή τους με όλα τα διαθέσιμα μέσα υψηλής τεχνολογίας (digital marketing).
·      Την επαναλειτουργία του θεσμού των Ανθεστηρίων ως ετήσιας εορτής της Τροιζηνίας και των ανθοπαραγωγών.
 

6. ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος
μείωσης των δημοτικών τελών στο πραγματικό κόστος για όλη την
Τροιζηνία και τα Μέθανα και απαλλαγή των ορεινών μικρών χωριών από τα δημοτικά τέλη.
Με τα πρωτοποριακά έργα που θα ξεκινήσουμε αμέσως θα διαμορφώσουμε το πραγματικό κόστος των ανταποδοτικών τελών, ώστε να επιβαρύνονται στο ελάχιστο οι κάτοικοι του Δήμου μας.
Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού  θα μειωθούν με παράλληλη εφαρμογή ενός προγράμματος ηλεκτροδότησης των περιοχών αυτών με φωτοβολταϊκά συστήματα σε στύλους ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων, σε δημοτικά κτίρια και σχολεία και αξιοποίηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των οικιακών απορριμμάτων.
Η Ομάδα Διαμόρφωσης του Προγράμματος του Συνδυασμού μας έχει προσδιορίσει ότι μπορεί με την εγκατάσταση των ως άνω φωτοβολταϊκών να καλύψει το 85% των αναγκών του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.
Αυτονόητο είναι ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ.

7. ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΜΑΡΙΝΕΣ – ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Η τουριστική & εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή μας θα έρθει με σειρά λιμενικών  έργων, όπως:
·      Κατασκευή Μαρίνας στο Γαλατά με αξιοποίηση υπάρχουσας μελέτης (η οποία δυστυχώς για τον τόπο εγκαταλείφθηκε από την απερχόμενη δημοτική διοίκηση).
·      Διαμόρφωση λιμενικών υποδομών στα παραλιακά μέτωπα του Γαλατά (με 500 θέσεις ελλιμενισμού) και των Μεθάνων (με επίσης 500 θέσεις ελλιμενισμού) και αξιοποίηση όλων των αλιευτικών καταφυγίων  (Καλλονής, Αγίου Νικολάου, Αγίου Γεωργίου και Βαθέως) και της Μαρίνας Μεθάνων σε ένα δίκτυο εξυπηρέτησης ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών. Η δημιουργία 1.000 και πλέον θέσεων ελλιμενισμού θα δώσει ετήσια έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
·      Μελέτη και κατασκευή νέου εμπορικού λιμένα στο Γαλατά για την εξυπηρέτηση του Πορθμείου και την προσέγγιση οχηματαγωγών, ταχυπλόων και μικρών φορτηγών (πχ για την εκφόρτωση αδρανών υλικών με χαμηλότερο κόστος). Ο εμπορικός λιμένας θα δημιουργήσει επιπλέον χερσαίο χώρο 15 στρεμμάτων, για την εξυπηρέτηση στάσης και στάθμευσης οχημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα ελευθερωθεί μεγάλο μέρος των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης για χρήσεις αναψυχής. Η χωροθέτηση του λιμένα θα γίνει στη δυτική παραλία της πόλης του Γαλατά, εκεί όπου προβλέπει το Master Plan που έχει εκπονηθεί το έτος 2001.
·      Δημιουργία υδατοδρομίων στα Μέθανα και στον Γαλατά θα συμπληρώσει τη θαλάσσια υποδομή για την υποδοχή τουριστών με υψηλά εισοδήματα.
·      Δημιουργία Θαλάσσιου Καταδυτικού Πάρκου, η οποία θα προσελκύσει στην περιοχή μας τουρίστες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις καταδύσεις και εξερευνήσεις των βυθών.
 
 

8. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Προχωρούμε άμεσα:
·      Στην ανάδειξη των μονοπατιών, με  προγραμματισμένους συχνούς καθαρισμούς με εθελοντές, με την έκδοση εντύπων και χαρτών και με συνεργασία με πεζοπορικούς και ορειβατικούς ομίλους.
·      Στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας και των Μεθάνων με την βελτίωση των οδών πρόσβασης (προτεραιότητα στη βελτίωση των οδών προς Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Τροιζήνας, προς Ιερό Ιππολύτου και προς το Διαβολογέφυρο) και με την έκδοση εντύπων και ηλεκτρονικού υλικού.
·      Στη δημιουργία επικαιροποιημένου Λευκώματος με τα ιστορικά στοιχεία του Δήμου μας και στη δημιουργία διαφημιστικού εντύπου για την προβολή των αρχαιοτήτων, των μονοπατιών, των Ιαματικών Πηγών, των προϊόντων.
 
 

9. ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Θα ενεργήσουμε άμεσα & ουσιαστικά για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων προς όφελος της οικονομίας.
Ακίνητα όπως τα Ιαματκά Λουτρά, ο Δενδροκομικός Σταθμός, η Κατασκήνωση Γαλατά,  το Κέντρο Αναψυχής Μεθάνων κλπ, πρέπει να αποτελέσουν πυρήνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Επίσης θα γίνουν ενέργειες για την αξιοποίηση του οικοπέδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού που υπάρχει στην πόλη του Γαλατά.

10. ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΩΝ – ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΩΝ

Η διάνοιξη δρόμων και επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και οικισμών σε όλο το Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων είναι αναγκαία και απαραίτητη και για αυτό το λόγο εμείς δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης όλων των παραπάνω ενεργειών.
Επιπλέον να επισημαίνουμε ότι θα ολοκληρώσουμε την μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού σε όλο το εύρος του Δήμου με σκοπό:
– Την αύξηση της οικοδομησιμότητας των γεωτεμαχίων (οικοπέδων & αγροτεμαχίων).
– Τη θεσμοθέτηση ζωνών για τη δόμηση 3.000 παραθεριστικών κατοικιών.
– Τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου.
– Τη διεκδίκηση του ηπειρωτικού τμήματος της Τροιζηνίας, που ανήκει
διοικητικά στον Δήμο Πόρου.
– Τη συντέλεση απαλλοτριώσεων για βελτίωση της πρόσβασης στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στο Γυμνάσιο Γαλατά.
– Τη συντέλεση απαλλοτριώσεων για την διεύρυνση δύο τουλάχιστον κάθετων δρόμων που να συνδέουν την επαρχιακή οδό με την παραλία της Καλλονής.