Πε. Μαρ 28th, 2024

Το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό είναι ένας ιδανικός προορισμός

Το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός. Η λιμνοθάλασσα σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα εξωτικό τοπίο. Οι μακρόστενες βάρκες, τα σπιτάκια μέσα στη θάλασσα, τα βουνά από αλάτι, ο Κήπος των Ηρώων, το Μουσείο, το τείχος και εικόνες που σου έρχονται στο νου από την έξοδο του Μεσολογγίου σε συγκλονίζουν. Στο Μεσολόγγι υπάρχει πολιτισμός και ιστορία. Εκεί γεννήθηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης και άλλοι τέσσερις πρωθυπουργοί. Εκεί υπάρχει θαμμένη και η καρδιά του Λόρδου Μπάϋρον.

Το Αιτωλικό είναι ένας ψαρότοπος. Είναι ένα νησάκι στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την στεριά με δύο πέτρινα τοξοτά μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα. Στην παραλία υπάρχει η προτομή του Φραγκίσκου Άστιγξ ( 14 Φεβρουαρίου 1794 – 1 Ιουνίου 1828). Ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού και Φιλέλληνας που συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στις 12 Μαρτίου 1822 έφυγε από τη Μασσαλία με προορισμό την Ελλάδα και τον Απρίλιο έφθασε στην Ύδρα. Προτείνει την αγορά και εξοπλισμό μεταχειρισμένων εμπορικών πλοίων κόστους 10.000 στερλινών. Συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες κατά τη διάρκεια της επανάστασης και απέκτησε, με χρήματα του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, το δικό του πλοίο, την «Καρτερία», την οποία επάνδρωσε με μικτό πλήρωμα Ελλήνων, Βρετανών και Σουηδών. Τραυματίστηκε θανάσιμα στον αριστερό βραχίονα σε σύγκρουση στο Αιτωλικό στις 11 Μαΐου του 1828. Πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου, λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Μαΐου και θάφτηκε στον Πόρο.

Η εκδρομή μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στον Εύηνο ποταμό για ράφτινγκ και παραλιακή βόλτα σε Ναύπακτο, Ιτέα και Γαλαξείδι.