Πα. Απρ 19th, 2024

Στην 39η θέση ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων σε σύνολο 325 Δήμων!

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στην 39η θέση ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων σε σύνολο 325 Δήμων!

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.
Είθισται να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους φίλους που ψήφισαν τον νέο δήμαρχο και τους συνεργάτες του και επιφυλάξεις από εκείνους που δεν τους ψήφισαν.
Ωστόσο, όλοι έχουμε καθήκον να συμβάλουμε σε ένα διάλογο που θα επιχειρεί να λύνει προβλήματα, να χαράζει σχέδια για το μέλλον και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πολιτών όταν αυτοί αδικούνται από την τοπική εξουσία.
Μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου, θα καταθέσω μερικά στοιχεία για προβληματισμό. Τα στοιχεία αυτά τα πληροφορήθηκα μόλις προχθές.
Το πρώτο στοιχείο αφορά τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε πιλοτικά και παρουσίασε για πρώτη φορά εφέτος το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης» και αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και Λογοδοσία, και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.
Ο Δείκτης συντάχθηκε βάσει του αντίστοιχου λιθουανικού (Lithuanian Municipal Performance Index) ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το Lithuanian Free Market Institute και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών στη χώρα.
“Στόχος του Δείκτη είναι ο εντοπισμός των βέλτιστων πρακτικών και η ανάδειξη των θετικών παραδειγμάτων εκείνων των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους εν μέσω των αυστηρών γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου”.
Όσο και αν θα εκπλήξει πολλούς, ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων βρίσκεται στην 39η θέση, σε ένα σύνολο 325 Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι, ανεξάρτητα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανασυγκρότησης του Δήμου που ενοποιήθηκε το 2011. Σε αυτή την προσπάθεια είμαι ικανοποιημένος εν μέρει γιατί ως δημοτικός σύμβουλος και ως δημοτική κίνηση πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” αναδείξαμε πολλά θέματα και πιέσαμε ώστε να εξορθολογιστούν προς το καλύτερο τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Δεν ισχυρίζομαι ότι πετύχαμε απολύτως τον στόχο μας, ωστόσο, δώσαμε μάχες με ήθος και εμποδίσαμε πολλά “γκρίζα σημεία”. Η νομοθεσία και η γραφειοκρατία, δυστυχώς, δεν αφήνει πολλά περιθώρια να δράσεις αποτελεσματικά.
Να θυμίσουμε ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του πρώην Δήμου Μεθάνων που μεταφέρθηκαν στο νέο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων ανέρχονταν σε 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ ενδέχεται στις επόμενες ημέρες με την έκδοση δικαστική απόφασης, ίσως το ποσό αυτό να υπερβεί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Αναφέρομαι στην διεκδίκηση του εργολαβικού κέρδους από τις εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την κατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στα Μέθανα και αποκλείσθηκαν στη συνέχεια.
Η προσπάθεια μας για την ανύψωση του Δήμου, δεν περιορίστηκε στις καταγγελίες, αλλά διατυπώσαμε επιχειρήματα που δεν αφήσαμε περιθώρια, π.χ. να μην μειωθούν τα δημοτικά τέλη
Η 39η θέση κατακτήθηκε με τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2017, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους θα δημοσιευθεί η μελέτη για το έτος 2018. Στον τομέα των ανταποδοτικών τελών, ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων έρχεται στην 3η θέση, στους Μεικτούς Δήμους, με 17 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ στην πρώτη θέση είναι ο Δήμος Σέρβιων – Βελβεντού με 7 ευρώ, και ακολουθεί στην δεύτερη θέση ο Δήμος Μελίτης με 8 ευρώ.
Επίσης, στην 6η θέση έρχεται ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων στον Δείκτη “Δαπάνες για επενδύσεις ως ποσοστό των συνολικών δαπανών” με 30%, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.
Με άλλα λόγια ο “πήχυς” είναι ήδη ψηλά, που η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να υπερβεί. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να “κυλήσουν τα οικονομικά του Δήμου σε χαμηλότερα επίπεδα”.
Τώρα, θα μου πει κάποιος: αν ήταν τόσο καλές οι οικονομικές επιδόσεις των δύο προηγούμενων δημάρχων, γιατί ο ένας αποχώρησε και άλλος ηττήθηκε. Υπάρχουν προσωπικοί λόγοι στην πρώτη περίπτωση και αντικειμενικοί στη δεύτερη.Το σκέλος των οικονομικών δεδομένων των Δήμων, σαφώς, δεν επηρεάζει την γνώμη των πολιτών έναντι των δημάρχων. Υπάρχουν άλλοι σοβαροί παράμετροι που “βαραίνουν” την ψήφο των πολιτών. Μερικοί από αυτούς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι οι εξής: ανάπτυξη των υποδομών και των ανωδομών, αλλαζονεία στην άσκηση της εξουσίας, συμπεριφορές και αδικίες σε πολίτες, ανεργία της περιοχής, τουριστικές ροές, αξιοποίηση δημοτικής και γενικότερα κρατικής ακίνητης περιουσίας και πολλά άλλα.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Με στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής για την Ανακύκλωση το σύνολο των αστικών αποβλήτων που διαχειρίζονται οι 66 Δήμοι με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Ανακύκλωσης, μετά την αφαίρεση του υπολείμματος κατά τη διαδικασία της διαλογής ανέρχεται στο 4,16% για το έτος 2015. Το σύνολο των αστικών αποβλήτων ανέρχεται σε 1.827.624.034 τόνους.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΔΣΝΑ, προκύπτει ότι ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, από το σύνολο αστικών αποβλήτων της περιοχής που είναι 2.643.330 τόνους, τα εισερχόμενα σε μπλε κάδους είναι μόνο 58,630 τόνοι, ενώ το υπόλειμμα είναι 21,000 τόνοι και τα καθαρά ανακυκλώσιμα 37,630. Το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο των αστικών αποβλήτων περιορίζεται μόνο στο 1,42%. Το ποοσοστό είναι εξαιρετικά μικρό αν σκεφθεί κανείς ότι το 2020, σε λίγους μήνες δηλαδή, τα κατά κεφαλήν παραγόμενα απόβλητα πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά. Η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιοαποβλήτων (οργανικών όπως τα αποφάγια) πρέπει να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων.