Πα. Μαρ 29th, 2024

Σ. Αθανασίου: Όλοι μαζί για ένα Οικοσύστημα Ανάπτυξης, Αυτονομίας και Αυτάρκειας

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ο νόμος που κατοχυρώνει την απλή αναλογική σίγουρα απελευθερώνει δυνάμεις και διευκολύνει τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες. Διαφωνώ ότι θα φέρει ακυβερνησία, δεδομένου ότι σε κρίσιμα θέματα οι αποφάσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, συνθετικές και συναινετικές. Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση λύνει προβλήματα, αλλά δεν διασφαλίζει πλήρως, την διαφάνεια, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών. Για την Τροιζηνία και τα Μέθανα τώρα:

1. Βιώνει την οικονομική κρίση που ξέσπασε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Ο πληθυσμός μειώνεται, τα κρατικά ακίνητα είναι αναξιοποίητα, η αγροτική παραγωγή μειώνεται και οι αγρότες αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα, ο τουρισμός περιορίζεται σε λίγες εβδομάδες, τα νέα παιδιά αναζητούν εργασία, είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, τα χωριά ερημώνουν κλπ.

2. Απαιτείται συνένωση δυνάμεων και συνδιαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα είναι δεσμευτικό για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια. Η αφωνία, η αλαλία, η ανοχή, η απαξίωση δεν οδηγεί πουθενά και περισσότερο δεν εξασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

3. Ο στόχος μας είναι μονόδρομος, για την Τροιζηνία και τα Μέθανα:Οικοσύστημα για την Ανάπτυξη, Αυτονομία, Αυτάρκεια.

4. Στο ερώτημα για το πως θα επιτευχθεί αυτό, η απάντηση είναι συμμετοχή, δημοκρατικές διαδικασίες και έρευνα. Σε αυτή τη φάση ο νέος ισχυρός πόλος δημοτικής προοπτικής πρέπει να δημιουργηθεί με αυτενέργεια και συνέργειες. Πιο απλά: Να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εκείνοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και να μας πουν τις θέσεις τους. Στη συνέχεια να δηλώσουν ποιοι θέλουν να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και στη συνέχεια να εκλεγεί από ένα ευρύτατο σώμα πολιτών, άνω των 100 -200 ατόμων, ο υποψήφιος δήμαρχος. Παράλληλα, με αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες – επιτροπές, έρευνας και μελέτης( πχ. για τον τουρισμό, για το αγροτικό, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, τις συγκοινωνίες κλπ), οι οποίες ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί θα έχουν αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην νέα εποχή της περιοχής. Οι ρόλοι και οι ευθύνες πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένοι, ώστε να υπάρξει έλεγχος της προσφοράς τους.

5. Σε μια τέτοια προοπτική, δηλώνω παρών και καλώ όλους τους καλοπροαίρετους να το δηλώσουν δημόσια. Οι προσωπικές επιλογές δεν νομίζω ότι μπορούν να σταθούν και το παρόν και στο μέλλον.