Πα. Μαρ 29th, 2024

Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Μεθάνων του «ΔΗΜΟΣ απο την ΑΡΧΗ»

Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της Χερσονήσου Μεθάνων διαμορφώθηκε ένα κείμενο – εισήγηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη της αγαπημένης μας περιοχής. Το κείμενο είναι ανοικτό σε περαιτέρω επεξεργασία και για αυτό ζητείται η γνώμη όλων των κατοίκων των Μεθάνων. Είναι αναγκαίο να συμβάλουμε όλοι στη διαμόρφωση προυποθέσεων για να καταστεί και πάλι η Χερσόνησος των Μεθάνων ελκυστικός προορισμός. Περιμένουμε προτάσεις, αλλά και όσοι συμφωνούν θα μπορούν να το συνυπογράψουν.
Αναλυτικά το πρόγραμμα Ανάπτυξης:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
 συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Την Κυριακή 26 Μαίου 2019 ψηφίζουμε, για την ανάδειξη δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, προέδρων τοπικών συμβουλίων και τοπικών συμβούλων. Αυτό που προέχει, σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, είναι να αποφασίσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ένα ποιοτικό άλμα ευρύτερης συνεργασίας με στρατηγικό και μοναδικό στόχο την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ.
Όραμα μας είναι ΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!
Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική υποδομή, οι χώροι ελλιμενισμού, τα προϊόντα και η γαστρονομία της περιοχής, τα μονοπάτια, το μοναδικό σε ομορφιά Ηφαίστειο της Καμμένης, τα δύο Σπήλαια, τα ξωκλήσια, οι παραλίες μας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους τουρίστες, τους επισκέπτες, τους εκδρομείς και τις 4 Εποχές του Έτους! Σύνθημα και στόχος μας, ΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΤΩΝ 4 ΕΠΟΧΩΝ!

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: Απαιτούμε καθημερινή σύνδεση με συμβατικό πλοίο και με ταχύπλοο με τον Πειραιά, την Αίγινα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η συρρίκνωση των δρομολογίων έχει με δραματικό τρόπο περιορίσει τους επισκέπτες στα Μέθανα με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να καταρρέει. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν την έδρα τους στον Πειραιά ( Εφορία, Περιφέρεια, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ). Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Μεθανίτες για να μεταβούν στον Πειραιά επιβαρύνονται με 102 ευρώ αν θέλουν να μεταβούν μέσω Πόρου στις Δημόσιες Υπηρεσίες του Πειραιά.

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ: Δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Λουτρόπολης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης υδροπλάνων.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η απουσία μας από όλες τις εθνικές και διεθνείς εκθέσεις είναι ενδεικτικό παράδειγμα της έλλειψης ενδιαφέροντος από τον Δήμο, αλλά και αδυναμία των συλλογικών φορέων.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Επί δεκαετίες τα Μέθανα μεσουρανούσαν και αποτελούσαν βασικό προορισμό για τον θεραπευτικό και ιαματικό τουρισμό. Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση και πιστοποίηση των ιαματικών πηγών και λειτουργία των Λουτρικών εγκαταστάσεων, έστω και με μεταβατική διαχείριση έως ότου γίνει διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή τους.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Το έλλειμμα σε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης είναι απο όλους ορατό. Αρκετοί από τους παλαιούς κάδους είναι κατεστραμμένοι, άλλοι δεν έχουν καπάκια και άλλοι είναι τρύπιοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σκουπίδια πέφτουν στον δρόμο με κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Επίσης, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός σε όλη την παραλία, το Νησάκι, στην είσοδο των Μεθάνων, αλλά και ακόμα σε απόμερες γειτονιές.

ΠΡΑΣΙΝΟ: Οι πλατείες, οι αλτάνες, το Νησάκι, αλλά ο περιβάλλον χώρος της Μαρίνας είναι εγκατελειμμένες και χρειάζεται άμεση φύτευση, δενδροφύτευση και περιποίηση του πρασίνου

ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων παραγόντων, ότι τα Λουτρά, το Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρου Πολέμου, το Νησάκι, παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα. Επισημαίνεται ότι από το κλείσιμο των Λουτρών και του Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου έχουν χαθεί πάνω από 60 θέσεις εργασίας. Ζητάμε την άμεση αξιοποίηση τους και λειτουργία τους.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Διαμόρφωση των μικρών αλλά πολύτιμων υπαρχόντων παραλιών. Στήριξη των σαθρών πλευρικών τοιχωμάτων στον παραλιακό δρόμο, αλλά ακόμα και στο κρηπίδωμα της παραλίας. Δημιουργία δημόσιων W.C., λουτήρων και ερμαρίων φύλαξης.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: Διάνοιξη και σήμανση των μονοπατιών για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού. Ανάδειξη του Ηφαιστείου, του Κάστρου Φαβιέρου και όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων.

ΜΑΡΙΝΑ – ΛΙΜΑΝΙ: Οριοθέτηση της Μαρίνας και εμπλουτισμός με σύγχρονες εκγκαταστάσεις και συστήματα. Τοποθέτηση στο Λιμάνι νέων πύλαρ με κάρτα, όπου θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες. Κατασκευή χώρων υποδοχής για τους επισκέπτες με σκάφη αναψυχής. Για τα αλιευτικά σκάφη να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή νερού, ρεύματος και άλλων υπηρεσιών. Πλακόστρωση στο χώρο των φιλοξενουμένων σκαφών.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Βελτίωση όλων των αλιευτικών καταφυγίων και δημιουργία προυποθέσεων για την ασφαλή πρόσβαση και εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των παραθεριστών που διαθέτουν μικρά ή μεγάλα σκάφη.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ – ΓΗΠΕΔΑ: Οι Παιδικές Χαρές είναι επικίνδυνες για τα παιδιά, δεδομένου ότι τα περισσότερα παιχνίδια είναι παλαιάς σιδερένιας κατασκευής. Τα παγκάκια χαλασμένα, οι μοκέτες βρώμικες και ανθυγιεινές. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είναι Πιστοποιημένες. Βελτίωση των χώρων αθλητισμού και συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΑΤΜ: Το κλείσιμο του υποκαστήματος της Εθνικής Τράπεζας και η προηγηθείσα κατάργηση του ΑΤΜ της Εμπορικής Τράπεζας προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και των τουριστών. Ανησυχία υπάρχει και για τη τύχη του Ταχυδρομείου. Προσπάθεια μας είναι να εγκαταστασθούν τουλάχιστον τραπεζικές θυρίδες στη Λουτρόπολη.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΩΝ: Επίσπευση των διαδικασιών για την διάνοιξη του δεύτερου και τρίτου παραλλήλου για την αποσυμφόρηση της παραλιακής οδού και ομαλή πορεία των Ι.Χ. Προς τα χωριά της Χερσονήσου. Χαρακτηρισμός των οικισμών, των οικοδομικών πυκνώσεων ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την Πολεοδομία.

ΣΠΗΛΑΙΑ: Ανάδειξη των δύο σπηλαίων, τα οποία έχουν καταγραφεί από την Σπηλαιολογική Εταιρεία, του «Περισταρίου» και του «Στενού».

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ: Χάραξη ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλίας της Λουτρόπολης των Μεθάνων και όπου αλλού είναι εφικτό.

ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΩΝ: Εξεύρεση ελεγχόμενου χώρου για την προσωρινή παραμονή των τροχόσπιτων.

ΝΗΣΑΚΙ: Αναδάσωση. Αναστήλωση του Ιστορικού Τείχους. Πυρασφάλεια. Διαμόρφωση της πίστας, αλλά και του χώρου του παλαιού λιμένα, σε συναυλιακό χώρο. Επανατοποθέτηση του κυματοθραύστη.

ΠΑΛΑΙΟ ΣΦΑΓΕΙΟ: Αναπαλαίωση του κτιρίου, διαμόρφωση του μονοπατιού, τοποθέτηση ασφαλούς σκάλας και ράμπας για ΑΜΕΑ για τη διευκόλυνση των λουομένων.

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ: Διαμόρφωση του χώρου όπου φιλοξενούνται οι παραγωγοί της περιοχής για την καλύτερη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αγορά από τον Δήμο Mini Buss για την καθιέρωση συχνών δρομολογίων ανάμεσα στα χωριά των Μεθάνων και της Τροιζηνίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Με ένα πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ στις κολώνες του δημοτικού φωτισμού, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης θα μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη που επιβαρύνονται οι δημότες. Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας θα ανακουφίσει σημαντικά τους κατοίκους της Χερσονήσου.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Λήψη μέτρων για την ενίσχυση των επαγγελματιών της περιοχής.

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΘΑΝΩΝ: Ένας απο τους διαρκείς στόχους μας είναι η διατύπωση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Μεθάνων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Καθιέρωση ετήσιου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: Δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο θαλάσσιο χώρο όπου έχει γίνει στην Κατοχή το ναυάγιο του «Πολικός» ύστερα από βομβαρδισμό από Γερμανικά αεροπλάνα.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑ: Διαπλάτυνση δρόμου Μέθανα – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Νικόλαος για να περνάει πούλμαν. Συνέχιση του δρόμου Αγίου Νικολάου προς ηφαίστειο. Αναπαλαίωση των λουτρών του Αγίου Νικολάου. Διαμόρφωση λιμανιού του Αγίου Γεωργίου σε μαρίνα. Αναπαλαίωση του Πετροκάραβου στον Άγιο Γεώργιο για αμφιθέατρο. Συγκοινωνία: να δρομολογηθεί καραβάκι απο τον Άγιο Γεώργιο, για Αγκίστρι, Αίγινα και Άγιο Νικόλαο. Διαμόρφωση παιδικής χαράς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου. Δεντροφύτευση αλμυρίκιων σε όλες της παραλίες Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου. Επέκταση οικισμών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:

ΔΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΠΟΓΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΥΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΠΑΛΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΛΕΣΙΩΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΚΟΥΡΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΠΟΜΠΕΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΥΚΟΥΔΗ ΑΝΝΑ

ΛΕΣΙΩΤΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΛΕΣΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΔΡΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΤΡΑ ΕΛΕΝΗ

ΔΕΔΕΓΚΙΚΑ – ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΠΛΙΜΕ ΒΙΒΗ

ΓΚΙΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΧΡΙΣΤΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΥΛΗ:

Τα Μέθανα μπορούν να γίνουν ένας κινητήρας για την εξέλιξη του Δήμου Τροιζηνίας Μεθάνων. Να γίνουν δηλαδή ο πόλος έλξης για πεζοπορικό, αρχαιολογικό, γεωλογικό, ιατρικό αλλά και θρησκευτικό τουρισμό.
Προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα μειονεκτήματα του τόπο και να επισημάνουμε τα λάθη. Αρχικά υπάρχει κακή οπτική της περιοχής από τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που οδηγεί στην έλλειψη διαφήμισης από μια μικρή της περιγραφή έως και ένα σχέδιο marketing. Ένα ακόμα ελλειπτικό στοιχείο εξίσου σημαντικό είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς (καράβια, λεωφορεία κ.α) που θα εξυπηρετούσαν εμάς αλλά και τις γύρω περιοχές.
Η προώθηση του Δήμου μας πρέπει να γίνει εφαρμόζοντας ένα πλάνο που να μην είναι πολύπλοκο ή να έχει μεγάλη έκταση αλλά να παρέχει αρκετές πληροφορίες που θα βοηθήσουν να κατευθύνουμε και να συντονίσουμε την ανάπτυξή του. Συνεργασίες με όλους μπορούν να φανούν χρήσιμες. Για παράδειγμα επικοινωνία με οργανισμούς, συλλόγους, τουριστικές εταιρείες είναι σημαντικές για εμάς. Διάδοση πληροφοριών για τα αξιοθέατα (αρχαία, εκκλησίες, και το δυνατό μας χαρτί το ηφαίστειο) καθώς και για τις παροχές μας σε διαμονή και μεταφορά. Επίσης, οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, προβολές, ξεναγήσεις αλλά και διένεξη μονοπατιών για πιο άνετη πεζοπορία. Τέλος διαφήμιση του τόπου είτε διαδικτυακή, είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (περιοδικά, εφημερίδες, φυλλάδια) ακόμα και μέσω ραδιοφωνικών σταθμών.
Θα δράσουμε για την πόλη μας! Η παρακμή των Μεθάνων πρέπει να τελειώσει. Θα δώσουμε ένα νέο αέρα που θα βοηθήσει στην πρόοδο μας διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν, για μας και για τη νέα γενιά

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Έχω κάποιες προτάσεις να προτείνω και εγώ 1)διαπλάτυνση δρόμου Μέθανα – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Νικόλαος για να περνάει πούλμαν 2)συνεχιση του δρόμου Αγίου Νικολάου προς ηφαίστειο 3)αναπαλαίωση των λουτρών του Αγίου Νικολάου 4)διαμόρφωση λιμανιού του Αγίου Γεωργίου σε μαρίνα 5)αναπαλαίωση του πετροκαραβου στον Άγιο Γεώργιο για αμφιθέατρο 6)συγκοινωνία, να δρομολογηθεί καραβάκι απο τον Άγιο Γεώργιο, για Αγκίστρι, Αίγινα και Άγιο Νικόλαο 7)διαμόρφωση παιδικής χαράς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου 8)δεντροφύτευση αλμυρίκιων σε όλες της παραλίες Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου 9)επέκταση οικισμού Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε τα Μέθανα να έχουν χάσει την αίγλη τους. Οι επισκέπτες έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς οι παροχές μας είναι σε αμελητέα ποσότητα. Επιθυμώντας λοιπόν να αλλάξω αυτή την κατάσταση, η πρόταση μου είναι αντί να γκρεμίσουμε τα αποδυτήρια στο Νησάκι θα ήταν προτιμότερο να τα εκμεταλλευτούμε για να δημιουργήσουμε χώρους εξυπηρέτησης των τουριστών από σκάφη, τροχόσπιτα και όχι μόνο, και να γίνουν σύγχρονες ντουσιέρες και laundry.
Επίσης, λόγω της μορφολογίας του τόπου μας, το ότι συνδυάζουμε αρμονικά βουνό και θάλασσα θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τα Μέθανα για αθλήματα – extreme sports (skudiving, σαίτα κ.α.) Για να έχουν ένα μικρό τόπο όπως η περιοχή μας υπάρχουν αξιόλογοι χώροι άθλησης, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλητικές εκδηλώσεις, τουρνουά και αθλητικό τουρισμό.
Προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σπιθαμή του, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες μας, αλλά και τις ανάγκες μας.