Πε. Απρ 18th, 2024

Επιστολή για Ανασύσταση του Δήμου Μεθάνων από Συντονιστική Επιτροπή

Απο τον Αντώνη Παυλή, πρώην δημοτικό σύμβουλο, πήραμε και δημοσιεύουμε κείμενο που υπογράφεται από την «Συντονιστική Επιτροπή» και ζητείται η Ανασύσταση του Δήμου Μεθάνων. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Μέθανα, 05-10-2019

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη,

ΚΟΙΝ: α. Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. Μ. Σταυριανουδάκη

Σταδίου 27 και Δραγατσανίου, ΤΚ 10138, Αθήνα,

β. Περιφερειάρχη Ν. Αττικής, κ. Γ. Πατούλη,

γ. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Νήσων, κα Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη,,

δ. Βουλευτές, κκ. Κατσαφάδος, Μελάς, Δούνια, Μπουτσικάκης, Μανωλάκος, Δρίτσας,

ε. Δήμαρχος Τροιζηνίας, κ. Σπ. Πολλάλη

στ. Προέδρους Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου Μεθάνων, Περιβαλλοντικής Εταιρείας Αργοσαρωνικού, Εκπολιτιστικού Και Μορφωτικού Συλλόγου Μεθάνων, Ναυτικού Ομίλου ΝΗΡΗΙΣ, Εξωραϊστικού και Μορφωτικού Συλλόγου ΑΡΣΙΝΟΗ, Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Θεοδώρων, Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Συλλόγου Απανταχού Μεθανιτών, Αθλητικής ένωσης Μεθάνων, ΑΠΟ Μεθάνων.

Κύριε Υπουργέ,

Το αίτημα ανασύστασης του Δήμου Μεθάνων έχει θεμέλια κοινωνικά, οικονομικά, και αναπτυξιακά, πέραν των ιστορικών και δημοκρατικών. Η επίδραση του Καλλικράτη στα Μέθανα, υπήρξε αν όχι ως αιτία, τουλάχιστον ως καταλύτης πηγή μαρασμού, εγκατάλειψης, οικονομικής ασφυξίας και αδιεξόδων. Σίγουρα οι ευθύνες βαρύνουν πολλούς για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Το ζήτημα όμως τώρα είναι να αναγνωρίσουμε πως θα αφήσουμε αυτήν την μελανή εικόνα πίσω μας. Γιατί, η ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες έρχεται από πολλές μικρές νησίδες προόδου και όχι από μεγαλεπήβολα αλλά δύσκολο να υλοποιηθούν οράματα.

Η διαπίστωση μας, των κατοίκων των Μεθάνων, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την εκτίμηση την οποία κάνετε και εσείς για τις συνέπειες του Καλλικράτη. Πιο σημαντικά όμως, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, αναφερθήκατε στις προθέσεις σας για την τοπική αυτοδιοίκηση:

«Η ΝΔ θέλει μια Αυτοδιοίκηση που λύνει προβλήματα, αποτελεσματική, με συμβολή στην ανάπτυξη, στην υλοποίηση επενδύσεων, στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Αυτοδιοίκηση που να παίρνει αποφάσεις, με δύναμη και αποτελέσματα». Επίσης:

«Μεταφέρουμε αρμοδιότητες του κράτους στην Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και στις ανάγκες τους και παράλληλα εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για τους ΟΤΑ ενισχύοντας την φορολογική αποκέντρωση και την ουσιαστική οικονομική αυτοτέλειά τους.»

Αυτές οι θέσεις έρχονται σε συνέχεια θέσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης που αποτυπώθηκαν ως εξής:

«Η κυβέρνηση μας, μετά από ουσιαστική αποτίμηση, των συνεπειών εφαρμογής του «Καλλικράτη» θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και εκπόνηση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Βασικά στοιχεία θα αποτελέσουν:

· Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμα πρωτογενούς δημοκρατίας.

· Η αποκέντρωση και ο σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.

· Η επαρκής και ακριβής κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.

· Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας.»

Συγκρατούμε επίσης και από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΟΤΑ περί αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και της επανεξέτασης της χωροταξίας τα κριτήρια, με τα οποία ουδείς μπορεί να διαφωνήσει:

«Τέσσερα λειτουργικά κριτήρια (ουσιαστική συμμετοχή, οικονομική ευρωστία και επιχειρησιακή ικανότητα, σεβασμός πολιτιστικών και ιστορικών δεδομένων και γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες)»

Σε ανύποπτο χρόνο έχουμε εκφραστεί υπέρ της ανάγκης υιοθέτησης των κριτηρίων αυτών στην χάραξη νέων ορίων, δομής και λειτουργίας αυτοδιοικητικών ενοτήτων. Σημειώνουμε εδώ, ότι η επιχειρηματολογία η οποία ακολουθεί έχει παρουσιαστεί σε προκατόχους σας, οι οποίοι την αποδέχθηκαν κατ’ιδίαν και επί της ουσίας, πλην όμως ο στρατηγικός σχεδιασμός της απελθούσας Κυβερνήσεως και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ακύρωσαν το αίτημα.

Τρεις ουσιαστικοί λοιπόν λόγοι επιβάλλουν την εν λόγω ανασύσταση, αίτημα το οποίο έχει και ιστορικές αναφορές:

Πρώτον, η ανομοιογένεια στα ουσιαστικά χαρακτηριστικά (οικονομική παραγωγή, κοινωνικοί δείκτες και ανάγκες) μεταξύ του ευρύτερου Δήμου Τροιζηνίας και της δημοτικής ενότητας Μεθάνων. Λακωνικά και ενδεικτικά καταγράφονται μεταξύ άλλων διαφορές αναπτυξιακών προτεραιοτήτων (τα Μέθανα ατενίζουν εξωστρεφώς ορίζοντα με πυξίδα τον τουρισμό σε διάφορες μορφές του, ενώ η Τροιζηνία κοιτάει στην αγροτική παραγωγή) μειωμένη εδαφική συνοχή και πληθυσμιακή ανισορροπία. Αυτά έχουν προφανείς αρνητικές συνέπειες για την προοπτική ανάπτυξης των Μεθάνων. Στόχο της χωροθέτησης των νέων ορίων του Δήμου πρέπει να αποτελεί η δημιουργία λειτουργικού χώρου, δηλαδή επιχειρησιακά βιώσιμου με σεβασμό στους βασικούς οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους της χερσονήσου -ιαματικές πηγές και ηφαίστεια-. Άλλωστε η ίδρυση του Δήμου Τροιζηνίας με τον νόμο «Καλλικράτης» /2010 παραβίασε το βασικό προαπαιτούμενο των 10.000 κατοίκων ανά Δήμο, όταν αθροιστικά οι κάτοικοι των δύο Δήμων ήταν και είναι 8032.

Δεύτερον, η ανάγκη βέλτιστης παροχής υπηρεσιών στους Δημότες εντός δεδομένου οικονομικού πλαισίου, αποτελεί στόχευση οιουδήποτε «Καλλικρατικού» νόμου. Κύριε Υπουργέ, τα Μέθανα αισθάνονται και είναι νησί εντός «πελάγους» το οποίο δεν πλοηγείται με ευκολία από τον πολίτη κατά την εξυπηρέτηση των βασικών καθημερινών αναγκών επικοινωνίας με την Δημόσια Διοίκηση και τους φορείς – παρόχους υπηρεσιών. Δυστυχώς, αυτή η λεπτή φλύδα γης που μας ενώνει με την Τροιζηνία αποτελεί εμπόδιο και όχι δίαυλο. Θα πρέπει δε να συνεκτιμηθεί και η ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού υπηρεσιών κατά την τουριστική περίοδο με κέντρο τα Μέθανα, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 400%. Θα ήταν κρίμα να βιώσουμε μία Σαμοθράκη εντός του Αργοσαρωνικού.

Οι δύο προηγούμενοι λόγοι θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από τους κατοίκους εάν δεν συνέτρεχε ταυτόχρονα και χαρακτηριστικό έλλειμμα αποτελεσματικής αντιπροσωπευτικότητας για τα Μέθανα εντός του Δήμου, άμεσα ορατό εάν κάποιος αναλύσει τις αποφάσεις περί έργων και κατανομής κονδυλίων. Η χωροθέτηση των ορίων του σημερινού Δήμου δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών στα κοινά. Η έλλειψη κοινωνικής συνοχής και η αδυναμία διαμόρφωσης συλλογικών στόχων αντανακλάται στην συνεχή υποβάθμιση της κοινωνίας των Μεθάνων την τελευταία πενταετία. Επικαλούμαστε την γνωστή δημοκρατική ευαισθησία σας στην προσπάθεια αποκατάστασης της ουσίας κάθε αυτοδιοικητικής οργάνωσης. Το αίσθημα του «ανήκειν» δεν αποτελεί θεωρητικό πρόταγμα πολιτικών σπουδών ή αυθύπαρκτη ψυχολογική ανάγκη αλλά αντιθέτως γεγονός προς επιβεβαίωση εκ μέρους των πολιτών με κύριο κριτήριο ελέγχου την ταυτότητα στόχων, πράξης και αναλήψεως κινδύνων μεταξύ πολίτη και πόλεως. Περί της απουσίας αυτού του αισθήματος αρκεί μόνο να αντιληφθεί κάποιος την εγκατάλειψη υποδομών και την απουσία έργων επωφελεία της σημερινής δημοτικής ενότητας Μεθάνων.

Στοιχεία και λεπτομερείς αναφορές για τα ανωτέρω μπορείτε να αναζητήσετε σε πληθώρα παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία έτη από φορείς και κατοίκους των Μεθάνων. Ενδεικτικά σας παραπέμπω σε σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε στο Υπουργείο σας την περίοδο 2013-2014.

Κύριε Υπουργέ, αντιπαρερχόμαστε την πληθώρα ιστορικών παραπομπών στον Δήμο Μεθάνων καθόσον αναγνωρίζουμε ότι σε τέτοιες περιόδους -δυστυχώς- τα συναφή επιχειρήματα δεν είναι αρκετά από μόνα τους. Ας μείνετε στα ενεστώτα τα οποία και επιχειρήσαμε να σας εκθέσουμε. Σημειώνουμε μόνο ότι η ίδρυση του Δήμου Μεθάνων έγινε τον Απρίλιο 1834 και προηγείται κατά ένα έτος της ιδρύσεως του Δήμου Πειραιά. Δεν χρειάζεται επίσης να αναφερθούμε σε αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα πλην όμως βραχυπρόθεσμα ωφέλιμες κομματικά συναλλαγές οι οποίες γέννησαν τις λεπτομερείς χαράξεις ορίων δήμων του Καλλικράτη και τις οποίες και εσείς έχετε καυτηριάσει στο παρελθόν. Αντιγράφουμε από τοπική εφημερίδα της περιόδου εκείνης: «Για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες: διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών, έλλειψη συντονισμού εκείνων των δυνάμεων που ήθελαν μια άλλη πορεία, αδιαφορία, ολιγωρία, απογοήτευση, προσωπικές φιλοδοξίες».

Αναμένουμε όπως σε δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου «Κλεισθένης ΙΙ» για το νέο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, να κληθούμε ως κάτοικοι Μεθάνων να σχολιάσουμε κείμενο το οποίο ήδη προβλέπει την ανασύσταση και όχι να επιχειρήσουμε για άλλη μια φορά να πείσουμε για τα αυτονόητα.

Παραμένουμε στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου και των άμεσων συνεργατών σας για οιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση ή βοήθεια.

Παρότι υπογράφει το παρόν η συντονιστική επιτροπή ανασύστασης του Δήμου μας, μπορείτε να είστε βέβαιος ότι εκφράζει το σύνολο του τοπικού πληθυσμού και των απανταχού Μεθανιτών.

Με τιμή,

Συντονιστική επιτροπή ανασύστασης Δήμου Μεθάνων