Πε. Μαρ 28th, 2024

Δήμος και Κτηματική θέλουν να κατεδαφίσουν το «Σφαγείο»

Με έγγραφο του Δήμου Τροιζηνίας Μεθάνων που εστάλη στην Κτηματική Υπηρεσία στις 31 Οκτωβρίου 2020 έγινε αυτοψία απο τους μηχανικούς Τύμπα Ιωάννη και Φωτιά Γαρυφαλιά και ζητείται από την Κτηματική Υπηρεσία από «τον άγνωστο ιδιοκτήτη» να τα γκρεμίσει.

Τα «Σφαγεία» είναι ένα πετρόκτιστο κτίριο που κατασκευάσθηκε από τον Δήμο Μεθάνων πριν από την διάνοιξη του δρόμου Μεθάνων – Αγίων Απόστολοι, που έγινε το 1957, αντικαθιστώντας ένα παλαιότερο κτίσμα που χρησιμοποιείτο από τους κτηνοτρόφους ως σφαγείο αιγοπροβάτων κυρίως.

Ο χώρος αυτός όμως αποτελεί ιστορικό κτίριο και είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Επίσης, επί δεκαετίες στο θαλάσσιο χώρο αυτό συγκεντρώνονται δεκάδες λουόμενοι προκειμένου να κάνουν μπάνια δεδομένου ότι εκεί αναβλύζουν ιαματικές πηγές.
Όπως αναφέρει η έκθεση ελέγχου:
«Σε εκτέλεση προφορικής εντολής του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά – Νήσων και Δυτικής Αττικής για έλεγχο αυθαίρετης κατασκευής κτίσματος εντός του αιγιαλού )ύστερα από τον με αρ. ΔΥ/31-10-2019 έγγραφο του Δήμου Τροιζηνίας Μεθάνων) στη θέση «Σφαγεία» στην είσοδο της Λουτρόπολης μεθάνων και ύστερα από μελέτη του σχετικού φακέλου εκθέτουε τα παρακάτω:
Στην περιοχή υφίσταται διοικητικά καθορισμένος αιγιαλός ο οποίος καθορίστηκε με την αρ. 601156/12-7-1980 απόφαση )ΦΕΚ 463/τ.Δ’/1980).
Σύμφωνα με την από 16 -12- 2019 Τεχνική Έκθεση της μηχανικού της Υπηρεσίας μας Φωτιά Γαρυφαλιάς διαπιστώθηκε ότι εντός της ζώνης του αιγιαλού:
– Ερειπωμένο ισόγειο πλακοσκεπές κτίσμα (γιαπί) εμβαδού 30 τ.μ.
Από την έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη:
α)το με αρ. 1016/29 -α /9-1-2020 έγγραφο του Αστυνομικού Σταθμού Μεθάνων σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος κάποιου υπεύθυνου για την παραπάνω κατασκευή.

β) το με αρ/ 2132.2246/6-2-20 έγγραφο του Α’Λιμενικού Τμήματος Μεθάνων απο το οποίο επίσης δεν προκύπτει κάποιος υπαίτιος για την κατασκευή του αναφερόμενου κτίσματος.

….

προκύπτειι ότι η παραπάνω κατασκευή έγινε κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και η ΥΠηρεσία μας θα προβεί στην έκδοση Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης κατά ΑΓΝΩΣΤΟΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001″.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Αθανασίου, ερωτώμενος για την εξέλιξη αυτή απάντησε: «Παρά το γεγονός ότι είμαι δημοτικός σύμβουλος, ουδέποτε ενημερώθηκα και ούτε ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο τόσο για την πρωτοβουλία που πήρε ο δήμαρχος. Καλώ τον δήμαρχο Πολλάλη, να συγκαλέσει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μας ενημερώσει σχετικά με τις επιστολές που έχει στείλει και αφορούν κτίσματα και περιουσιακά στοιχεία της περιοχής σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Το «Σφαγείο» είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μεθάνων και πρέπει να διατηρηθεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημίες και να μην αποτελεί κίνδυνο για τους λουόμενους. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνει κατεδάφισης θα είναι πλήγμα για την περιοχή, δεδομένου ότι ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά για τις αναβλύζουσες ιαματικές πηγές. Ο θαλάσσιος χώρος αυτός λειτουργεί ως «ιαματική μπανιέρα» για τους φτωχούς, ενώ το σημείο αυτό αναγράφεται σε όλους τους ξένους τουριστικούς οδηγούς, ως χώρος με ευεργετικές ιδιότητες για τους λουόμενους. Θα ζητούσα από την Κτηματική Υπηρεσία, που αναζητεί τίτλους και άδειες, να μας ενημερώσει και τις σχετικές αδειοδοτήσεις για την διάνοιξη του δρόμου και την σχηματισθείσα λίμνη έμπροσθεν από τις Πηγές του ΕΟΤ»