Αλέξανδρος Κορυζής: 1885 – 18 Απριλίου 1941

Είναι 29 Ιανουαρίου 1941, όταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος διαδέχεται τον Ιωάννη Μεταξά στην πρωθυπουργία της χώρας, που διανύει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της Ιστορίας της. Ο Αλέξανδρος Κορυζής γίνεται ο πρωθυπουργός του δεύτερου «ΟΧΙ», αλλά αντί της δόξας που απολαμβάνει ο προκάτοχός του, πρέπει να δεχτεί το πικρό ποτήρι της στρατιωτικής ήττας και της διαχείρισής της. Το μόνο που του απομένει είναι να δεχτεί το μύθο του ήρωα που αυτοκτονεί για να μην παραδώσει την πατρίδα του στους κατακτητές.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός του δεύτερου «ΟΧΙ» Αλέξανδρος Κορυζής.

Ο Αλέξανδρος Κορυζής είναι δισέγγονος του αγωνιστή του 1821 Γεωργίου Κορυζή, εγγονός του βουλευτή και πληρεξούσιου Τροιζηνίας στη Β’ Εθνοσυνέλευση του 1862 Σταμάτιου Κορυζή και γιος του βουλευτή και δημάρχου Πόρου Γεωργίου Κορυζή. Σπουδάζει νομικά και το 1903, σε ηλικία μόλις 18 ετών, διορίζεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ παίρνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους όπου και παρασημοφορείται. Αναλαμβάνει οικονομικός σύμβουλος του ύπάτου αρμοστή της Ελλάδας στη Σμύρνη Αριστείδη Στεργιάδη, το 1928 γίνεται υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ενώ την επόμενη χρονιά ιδρύει την Αγροτική Τράπεζα στην οποία χρηματίζει πρώτος της πρόεδρος. Στην πολιτική μπαίνει το 1933 ως υπουργός Οικονομικών στη βραχύβια κυβέρνηση του Αλέξανδρου Οθωναίου, αλλά στη συνέχεια συντάσσεται με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και διορίζεται υπουργός Κρατικής Υγιεινής (1935-1939) και εν συνεχεία διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Πρωτοσέλιδο την επομένη της αυτοκτονίας του πρωθυπουργού.

Από την τελευταία αυτή θέση καλείται στις 29 Ιανουαρίου 1941 να πέσει στα πολύ βαθιά. Τότε, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ αιφνιδιάζει τους πάντες και παρακάμπτει το «πρωτόκολλο» των πρωτοκλασάτων στελεχών της 4ης Αυγούστου, αναθέτοντας την πρωθυπουργία της χώρας σε έναν, όπως θα λέγαμε σήμερα, τεχνοκράτη. Ο Αλέξανδρος Κορυζής έχει μπροστά του ένα τιτάνιο έργο αφού βρίσκεται στο τιμόνι μιας χώρας που διανύει τη δυσμενέστερη περίοδο της νεότερης Ιστορίας της: Στο πολεμικό μέτωπο βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του ελληνοϊταλικού πολέμου, στα παρασκήνια μαίνεται ένας, εξίσου σκληρός, διπλωματικός πόλεμος, με τους Αγγλους να πιέζουν για τη μεταφορά στρατευμάτων τους στη χώρα, ενώ στα μετόπισθεν ο λαός είναι παγωμένος από την αιφνίδια απώλεια του Μεταξά, αλλά και κουρασμένος από τον πόλεμο που ενώ κερδίζεται οι φαντάροι παραμένουν ακόμα στο μέτωπο. Για το νέο πρωθυπουργό ο περισσότερος κόσμος πιστεύει αυτό που, την ίδια εποχή, γράφει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα L.M. Veagh στο ημερολόγιό του: «…ο βασιλιάς παίρνει επιτέλους τα ηνία…».

Ο Κορυζής αναπληρώνει θεσμικά πλήρως τον Μεταξά αφού, εκτός της πρωθυπουργίας, αναλαμβάνει τα κομβικά υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Ναυτικών και Αεροπορίας. Στη διάρκεια της θητείας του αντιμετωπίζει την εαρινή επίθεση των Ιταλών, ανεπίσημες γερμανικές προσεγγίσεις για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την προσχώρηση της χώρας στον Αξονα, αλλά φυσικά, κορυφαία του πολιτική στιγμή είναι το δεύτερο «ΟΧΙ» στη ναζιστική Γερμανία.

Η απειλητική ανεπίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για όσους μεταφέρουν «διαδόσεις» την επομένη της αυτοκτονίας Κορυζή.

Είναι 6 Απριλίου 1941 όταν ο Κορυζής βρίσκεται στην ίδια θέση που είχε βρεθεί ο προκάτοχός του πριν από πεντέμισι μήνες. Δέχεται στις 5.45 τα ξημερώματα αιφνίδια επίσκεψη στο σπίτι του από τον Γερμανό πρέσβη του Γ’ Ράιχ στην Αθήνα, πρίγκιπα φον Βίκτωρ Ερμπαχ-Σένμπεροχ, ο οποίος δεν επιδίδει τελεσίγραφο, όπως ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι στον Μεταξά, αλλά ανακοινώνει πως ήδη έχει ξεκινήσει η γερμανική εισβολή διότι η Ελλάδα έχει καταστεί βρετανική βάση. Ο Κορυζής απαντά ότι η χώρα θα πράξει ό,τι και στην ιταλική απαίτηση, μόνο που και ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτή τη φορά ο αγώνας είναι διμέτωπος και άνισος…

Η προαποφασισμένη απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού επισημοποιείται την ίδια ημέρα με επίσημη ανακοίνωση που προσυπογράφει το Υπουργικό Συμβούλιο: «Ο πρεσβευτής της Γερμανίας επεσκέφθη σήμερον την 5η πρωινήν τον κ. Πρωθυπουργόν και ανεκοίνωσεν αυτώ εκ μέρους της κυβερνήσεώς του ότι ο γερμανικός στρατός θα επιτεθή κατά της Ελλάδος. Ταυτόχρονοι εκ συνόρων πληροφορίαι έφερον πραγματοποιούμενην την γερμανικήν απειλήν. Ούτω κατά τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 1941 επανελαμβάνοντο ακριβώς παρά του ετέρου μέλους του Αξονος τα γεγονότα της νυκτός της 28ης Οκτωβρίου 1940. Απέναντι της νέας ταύτης επιβουλής κατά της τιμής, της ελευθερίας και της ακεραιότητας της χώρας μας, ο Ελληνικός Στρατός και ο ελληνικός λαός καλούνται και πάλιν να πράξουν με δύναμιν και ευψυχίαν και σταθερότητα το απέναντι της λατρευτής πατρίδος καθήκον των, με πλήρη συναίσθησιν του δικαίου των, με την ευλογίαν του Θεού και την βοήθειαν των γενναίων και μεγάλων συμμάχων μας».

Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα πρίγκιπας φον Βίκτωρ Ερμπαχ-Σένμπεροχ ο οποίος μεταφέρει στον Ελληνα πρωθυπουργό το ξεκίνημα της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα.

Αν η 6η Απριλίου είναι η κορυφαία ημέρα στην πολιτική πορεία του Αλέξανδρου Κορυζή, η Μεγάλη Παρασκευή της 18ης Απριλίου γίνεται η μέρα της «σταύρωσης» γι’ αυτόν. Τότε, στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Τατόι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του βασιλιά και των Βρετανών, οι τελευταίοι επιμένουν στη θέση περί γραμμής άμυνας έναντι του προελαύνοντος γερμανικού στρατού στις Θερμοπύλες, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον αρχιστράτηγο Παπάγο. Την ίδια ημέρα η πολιτική ηγεσία της χώρας συσκέπτεται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», που αποτελεί έδρα της κυβέρνησης, και ακολουθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση βασιλιά και πρωθυπουργού. Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους δεν γίνεται ποτέ γνωστό, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο Κορυζής αποχωρεί από αυτή εμφανώς καταρρακωμένος.

Ο Γεώργιος Β’ διόρισε τον Κορυζή πρωθυπουργό αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αποτελούσε τον ουσιαστικό κυβερνήτη της χώρας εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Ο πρωθυπουργός φτάνει αμίλητος στο σπίτι του που βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Λίγη ώρα μετά τον ακολουθεί σε αυτό ο διάδοχος Παύλος, πιθανόν για να τον ηρεμήσει, αλλά όταν φτάνει στο σπίτι του και συνομιλεί στην πόρτα με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, ακούγεται ένας πυροβολισμός και ελάχιστα μετά ένας δεύτερος. Ο διάδοχος Παύλος παραβιάζει την κλειδωμένη από μέσα πόρτα του πρωθυπουργικού δωματίου, όπου αντιμετωπίζει ένα φρικτό θέαμα: Ο Αλέξανδρος Κορυζής βρίσκεται νεκρός στο κρεβάτι του πυροβολημένος στην καρδιά, ενώ στο στήθος του υπάρχει μια μικρή εικόνα της Παναγίας.

Για τα αίτια της αυτοκτονίας υπάρχουν πολλές εικασίες. Η οξύτατη κόντρα μεταξύ των δύο πολιτειακών ηγετών για το ποια θα πρέπει να είναι η εθνική γραμμή έναντι της γερμανικής προέλασης, η αποκάλυψη εξωσυζυγικής σχέσης του πρωθυπουργού με γυναίκα που διατηρούσε παράλληλη σχέση με Γερμανό κατάσκοπο, η «αντιγραφή» της ενέργειας του Ούγγρου πρωθυπουργού που αυτοκτονεί, στις 3 Απριλίου, με δύο σφαίρες στην καρδιά για να μην υπογράψει τη συνθηκολόγηση της χώρας του, ή ακόμα το ότι δεν ήταν καν αυτοκτονία αλλά δολοφονία από Βρετανούς που τον «βγάζουν από τη μέση» γιατί μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ο,τι από τα παραπάνω και αν ισχύει, το βέβαιο είναι ότι οι πλάτες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ανθρώπινα, δεν αντέχουν το βάρος της ευθύνης αυτών των ιστορικών στιγμών.

Η επίσημη Ιστορία του ΓΕΣ αναφέρει για το γεγονός: «Ο Πρωθυπουργός Κορυζής παρίστατο αμηχανών και μετά το πέρας της συσκέψεως, αναβληθείσης της λήψεως αποφάσεως, επρότεινε την ανάληψιν της Κυβερνήσεως υπό άλλων προσώπων, περισσότερο δυναμικών, εννοών τους στρατιωτικούς. Ο Βασιλεύς εδήλωσεν ότι θα σκεφθή, αλλ’ ήτο προφανές από της στιγμής ταύτης ότι ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως υφίστατο εσωτερικόν κλονισμόν. Πιστός θιασώτης ελληνοβρετανικής συμφωνίας και μη κατωρθώσας να πείση εαυτόν εάν επέστη ή ου η στιγμή της μεταφοράς της έδρας της Κυβερνήσεως εις Κρήτην, βαρυαλγής δε προ της διαφαινόμενης ως επικειμένης μεγάλης καταστροφής, ήτις επεκρέματο επί της χώρας, απεχώρησε τεταραγμένος και μεταβάς εις την οικίαν του απεσύρθη αμέσως εις το ιδιαίτερον δωμάτιόν του, ένθα ηυτοκτόνησε βληθείς διά δύο σφαιρών περιστρόφου».

Η είδηση του τραγικού τέλους του και η επόμενη μέρα
Ο τραγικός θάνατος του Αλέξανδρου Κορυζή δημιουργεί πολλές ιστορικές παραδοξότητες: Είναι ο μοναδικός Ελληνας πρωθυπουργός που αυτοκτονεί και τον διαδέχονται δύο πρωθυπουργοί. Στο εσωτερικό δημιουργείται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Γεώργιο Τσολάκογλου, ενώ στην Αίγυπτο δημιουργείται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό. Τέλος, αποτελεί το μοναδικό θάνατο πρωθυπουργού, εν ενεργεία μάλιστα, που ο θάνατός του περνά ουσιαστικά απαρατήρητος από τον Τύπο.

Οι κρίσιμες εθνικές στιγμές και η αυστηρότατη λογοκρισία επιτρέπουν μόνο την πρωτοσέλιδη δημοσίευση του αιφνίδιου θανάτου του, με πανομοιότυπα μονόστηλα όπως το παρακάτω: «Χθες την 4ην απογευματινήν ώραν απεβίωσεν αιφνιδίως ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Αλέξανδρος Κορυζής. Ο θάνατός του επήλθεν αιφνιδίως, ευθύς μετά το μεσημβρινόν Υπουργικόν Συμβούλιον, και ως ήτο επόμενον, το θλιβερόν άγγελμα, διατρέξαν αμέσως την πρωτεύουσαν, εβύθισεν εις λύπην την κοινήν γνώμην, η οποία με τόσην εκτίμησην περιέβαλλε τον αείμνηστον Κορυζήν ιδίως διά την λαμπράν παρ’ αυτού διαχείρισιν των τυχών της χώρας κατά το τελευταίο τρίμηνον». Οι κρίσιμες εθνικές στιγμές επιβάλλουν τη σκληρότατη λογοκρισία στην οποία υποκύπτει όλος ο Τύπος της εποχής.
Από την επόμενη κιόλας ημέρα δεν υπάρχει ούτε μονόστηλο για τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ θα χρειαστεί κάποιος να ψάξει μόνο στις κηδείες για να βρει τη λιτή νεκρώσιμη αναγγελία της οικογένειας: «Τον λατρευτόν μας ΑΛ. ΚΟΡΥΖΗΝ, θανόντα χθες κηδεύομεν σήμερον ώρας 1ην μ.μ. εκ του ιερού ναού της Μητρόπολης. Η σύζυγος. Τα τέκνα. Οι αδελφοί».

Παρ’ όλα αυτά από την πρώτη στιγμή οι φήμες για τα αίτια του θανάτου του διαδίδονται από στόμα σε στόμα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μοιράσει μια ανεπίσημη, απειλητική ανακοίνωση που γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες: «Ο αγών συνεχίζεται χωρίς ουδείς να εγκαταλείπη την θέσην του. Οι διαδοσίαι εξυπηρετούν ύπουλους και ξένους σκοπούς. Μας ανακοινούται εξ αρμοδίας πηγής, ότι διάφοραι φήμαι τίθονται εις κυκλοφορίαν υπό κακοβούλων στοιχείων εξυπηρετούντων υπούλους σκοπούς και ξένα συμφέροντα.

Δηλούται κατηγορηματικώς, ότι ο αγών τον οποίον η Πατρίς μας ανέλαβε, αγών τιμής και σωτηρίας της Πατρίδος, συνεχίζεται δι’ όλων των δυνάμεων, τας οποίας διαθέτει η Χώρα, ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΙΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗΝ ΤΟΥ. Μέτρα αυστηρά ελήφθησαν κατά των διαδοσιών και κυρώσεις επεβλήθησαν και θα επιβληθώσιν, εν τούτοις όμως, είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να συντρέξωσι την προσπάθειαν ταύτην, όχι μόνον μη δίδοντες πίστην εις τας διαδόσεις ταύτας, αλλά καταγγέλλοντες αμέσως πάντα διαδίδαντα. Τούτο είναι το μόνο που ζητεί η Πατρίς από το Εσωτερικόν. Κατά τας στιγμάς ταύτας χρειάζεται απόλυτος συγκράτησις των πνευμάτων και των ψυχών, χρειάζεται περιφρόνησις προς τους λιπόψυχους και τέλος χρειάζεται πίστις. Ας μη λησμονόμεν ότι η ελευθερία της Ελλάδος με αγώνας σκληρούς απεκτήθη και με αγώνας σκληρούς θα διατηρείται πάντοτε».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΡΔΟΚΑΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακή

Ο διάδοχος του Μεταξά

Μετά τον θάνατο του Μεταξά, ο Γεώργιος επέλεξε για τη θέση του πρωθυπουργού τον τραπεζίτη Αλ. Κορυζή. Η επιλογή του βασιλιά προκάλεσε στους μεταξικούς κύκλους έκπληξη και δυσαρέσκεια, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αποθανών δικτάτορας δεν είχε ενδιαφερθεί για τον ορισμό διαδόχου. Οι υπουργοί του -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-ήσαν προσωπικότητες δευτέρας επιλογής και λόγω του συγκεντρωτισμού του Μεταξά, δεν επιτρεπόταν η έκφραση δεύτερης γνώμης. Σε όσες περιπτώσεις σημειώθηκαν διαφωνίες με υπουργούς, το επόμενο βήμα ήταν να αποπεμφθούν. Από την άλλη, ο Μεταξάς δεν επέτρεψε να προβληθεί ποτέ άλλο πρόσωπο, που θα μπορούσε να εκλάβει η κοινή γνώμη, ότι ήταν κατά την επιθυμία του ο πιθανός αντικαταστάτης. Η επιλογή του Κορυζή δεν αντιπροσώπευε ένα ίσο μέγεθος.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κορυζής αποδείχθηκε συνεπέστερος αγγλόφιλος από τον προκάτοχο του και δέχθηκε αμέσως τη «συμβολική» βρετανική βοήθεια, παρότι γνώριζε ότι η εγκατάσταση βρετανικών στρατιωτικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, θα προκαλούσε την άμεση γερμανική αντίδραση.
Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε τελικά την αυγή ης 6ης Απριλίου του 1941. Παρά την ηρωική αντίσταση των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, το μέτωπο κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες. Η Θεσσαλονίκη κατελήφθη το πρωί της 9ης Απριλίου, ενώ οι Γερμανοί συνέχισαν την προέλαση τους προς τη Νότια Ελλάδα. Μέσα στο γενικότερο κλίμα καχυποψίας εκείνης της εποχής και τις δραστηριότητες της «5ης Φάλαγγας» (Κατασκοπείας) των Γερμανών, ο Γεώργιος άρχισε να υποπτεύεται τον Κορυζή. Μπορεί βέβαια ο μαλθακός τραπεζίτης να διέθετε τις απαραίτητες «βρετανικές» περγαμηνές, αλλά πολύ σύντομα ο βασιλιάς διαπίστωσε πως ο Κορυζής δεν ήταν ο κατάλληλος και αποφασιστικός άνθρωπος που χρειαζόταν. Ακόμη και η αρχική συγκατάβαση των τεταρτοαυγουστιανών Μανιαδάκη και Διάκου άλλαξε.

Οι επαφές του Κορυζή τον περασμένο Μάρτιο μέσω του Γεωργίου Μερκούρη με τη γερμανική πρεσβεία για την πιθανή βολιδοσκόπηση ελληνοϊταλικής ανακωχής ήταν η αρχή. Παρόλο που ο Γεώργιος ήταν ενήμερος καθ’ όλη τη διάρκεια (για την πορεία) των συνομιλιών, η έμφυτη καχυποψία του μεγάλωσε. Και όταν λίγο μετά τη γερμανική εισβολή, το μέτωπο άρχισε να καταρρέει και ακολούθησε η διαταγή του υπουργού Στρατιωτικών Παπαδήμα για τις άδειες των στρατιωτών, ο Γεώργιος θεώρησε υπεύθυνο τον Κορυζή. Πιθανόν να τον διέβαλε και ο Θ. Νικολούδης. Ο τελευταίος ποτέ δεν συμπάθησε τον πρωθυπουργό. Επανειλημμένα διατύπωσε την άρνηση του, στους Μανιαδάκη και Διάκο, αποκαλώντας μάλιστα τον Κορυζή «ψυχασθενή»!

Σε μια επιστολή του, τον Ιούλιο του 1942 στον Κώστα Μανιαδάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έτσι όταν άπέθανεν ξαφνικά ό αρχηγός (σ.σ. ο Μεταξάς), χάρις σε σένα και τον Διάκον, τους είσηγηθέντας μαζί με τον Παπαδήμαν, την λύσιν της κρίσεως εις τον Βασιλέα, παραδώσαμε μίαν ίσχυράν πολιτικήν κατάστασιν και την έθνικήν δόξαν είς τάς χείρας ενός νευρασθενοϋς τραπεζίτου, κατόπιν παρ’ ολίγον εις τάς χείρας του αγαπητού Κώστα Κοτζιά, μη καν Αύγουστιανοϋ Υπουργού και πάντως καταλλήλου μόνον δι ‘ ορισμένα ειρηνικά έργα και κατόπιν εις άλλον… Δια τον μακαρίτην τον Κορυζήν μάλιστα είχα δώση όλόκληρον μάχην, δις εντός μίας ημέρας, έξορκίσας τον Βασιλέα νά μή παραχωρήσει την θέσιν ενός μεγάλου πολιτικού και στρατιώτου, ενός έθναποστόλου όπως ήτο πλέον ό Μεταξάς είς την λαϊκήν ψυχολογίαν, είς ένα άσθενικόν τραπεζίτην, ικανόν δι’ άλλα έργα και άλλας περιστάσεις…»
(βλ. Επιστολή Αρχείου Θ. Νικολούδη, ΕΛΙΑ).

Η «αυτοκτονία» του με δύο σφαίρες προκάλεσε έκπληξη και ερωτηματικά,που παραμένουν αναπάντητα,70 χρόνια μετά

Το βέβαιο είναι ότι ο Γεώργιος θεώρησε τον πρωθυπουργό του υπεύθυνο για την κατάρρευση του μετώπου και τον επέπληξε άγρια. Οι φωνές του ακούστηκαν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». «Το βέβαιον είναι, κύριε πρόεδρε, ότι διέφυγε ό έλεγχος της καταστάσεως άπό τάς χείρας σας», είπε. Με βαθιά συγκίνηση ο Κορυζής ασπάστηκε το δεξί χέρι του βασιλιά, ο οποίος τον κοιτούσε αινιγματικά και στη συνέχεια αποχώρησε για την οικεία του στην Λεωφόρο Κηφισίας αρ. 51. Βγαίνοντας σκυθρωπός από το βασιλικό γραφείο, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον υπουργό Κ. Κοτζιά, που βρισκόταν στον διάδρομο, τι συνέβαινε. «Τίποτε», απάντησε ξερά ο Κορυζής και απομακρύνθηκε. Κατά την έξοδο του επίσης από το ίδιο ξενοδοχείο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για λίγο με τον πρίγκιπα Πέτρο. Την σκηνή περιγράφει ο τελευταίος στις αναμνήσεις του:
«…Την 18η Απριλίου γευμάτισα στη λέσχη του Γκολφ, όπως έκανα συχνά. Επέστρεφα στό γραφείο μου, όταν μπαίνοντας άπό τις περιστρεφόμενες πόρτες του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» προσπέρασα τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή πού έφευγε.Σπρώξαμε ελαφρά, ό ένας τον άλλον και πρόλαβα νά ρίξω μία γρήγορη ματιά στό τραβηγμένο και καταβεβλημένο πρόσωπο του, μέσα άπό τό τζάμι πού μας χώριζε. Σκέφθηκα πόσο κουρασμένος φαινόταν και είπα στον εαυτό μου ότι δεν ήταν παράξενο, αφού αυτός ήταν φορτωμένος με τόσες πολλές ευθύνες στην παρούσα κρίση».
Ο Κορυζής δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί από το ξενοδοχείο, όταν ο βασιλιάς έστειλε τον Ιωάννη Διάκο να τον ακολουθήσει. Όπως αφηγήθηκε αργότερα η σύζυγος του πρωθυπουργού, ο Κορυζής έφτασε στο σπίτι του κάτωχρος και συντετριμμένος, προκαλώντας ζωηρές ανησυχίες τόσο στην ίδια όσο και στα παιδιά του. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι είχε απόλυτη ανάγκη να μείνει μόνος, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, στο ιδιαίτερο γραφείο του, διότι ήθελε να γράψει μια επιστολή. Μετά από λίγα λεπτά, στις 04.15, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί…

Από μιαν αφήγηση του Ι. Διάκου στον Κοτζιά γνωρίζουμε τις τελευταίες στιγμές του Έλληνα πρωθυπουργού: «Κτύπησα τήν πόρτα και μου άνοιξε αμέσως η κα Κορυζή…Την ρώτησα, με κομμένη αναπνοή και αγωνία, που είναι ό πρόεδρος.»Στο δωμάτιο του», μου απάντησε ταραγμένη και με ανησυχία. Πάμε αμέσως εκεί, φοβούμαι κάποιο κακό ανεπανόρθωτο! Τήν ακολούθησα, τρέχοντας και οι δύο προς τό δωμάτιο του πρωθυπουργού.Ή πόρτα ήταν κλειστή. Με τό πρώτο κτύπημα μας και τήν προσφώνηση του ονόματος του,ακούσαμε έναν πυροβολισμό και μείναμε αποσβολωμένοι. Αμέσως κατόπιν δεύτερος πυροβολισμός! Σπάσαμε τήν πόρτα, έν ώ έλπίζαμε νά μην άντικρύσουμε τό θέαμα πού φοβόμαστε. Τό ανεπανόρθωτο είχε συντελεσθεί! Ό Αλέξανδρος Κορυζής ήταν νεκρός επάνω στό κρεβάτι του, με τήν εικόνα της Παναγίας στό στήθος του. Άπό τή νεκροψία πού διενεργήθηκε διαπιστώσαμε ότι ό Κορυζής έφερε δύο διαμπερή τραύματα στην καρδιά! Τό γεγονός αυτό εκμεταλλεύθηκε εύλογα η γερμανική προπαγάνδα καί έκανε λόγο γιά τήν «δολοφονία του Ελληνα πρωθυπουργού άπό τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «. Ποιος αυτοπυροβολείται άλλωστε δύο φορές στην καρδιά;».

Η «αυτοκτονία» του Κορυζή και η κυβέρνηση Κοτζιά

Σύμφωνα λοιπόν με τους αυτόπτες μάρτυρες της «αυτοκτονίας» του Κορυζή (Ι. Διάκο και κα Κορυζή), ο πρωθυπουργός βρέθηκε νεκρός κρατώντας ένα περίστροφο στο αριστερό του χέρι και έχοντας ένα εικόνισμα της Πάναγίας στο στήθος του.
Πώς όμως ήταν δυνατόν ένας δεξιόχειρας να χρησιμοποιήσει το αριστερό του χέρι για να αυτοπυροβοληθεί παραμένει αναπάντητο εδώ και επτά δεκαετίες. Προφανώς ο δολοφόνος του, μέσα στην ταραχή εκείνων των στιγμών, παρέλειψε τη σημαντική αυτή λεπτομέρεια και διαπράττοντας σφάλμα τοποθέτησε το όπλο στο αριστερό χέρι του Κορυζή…
Το γεγονός επίσης ότι ο Κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν «ήταν δύο» προκαλεί εύλογα το ερώτημα, πώς θα μπορούσε ο ασθενής και ηλικιωμενος τραπεζίτης να αυτοπυροβοληθεί δύο φορές;

Όσον αφορά την εχεμύθεια της χήρας Κορυζή, η οικογένεια της ανταμείφθηκε για την αφοσίωση της στο Στέμμα. Μετά τον πόλεμο, η κόρη της Φρόσω Κορυζή προσλήφθηκε στο Παλάτι.
Για τα αίτια που προκάλεσαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Κορυζή, ο Κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι μόνοι άνθρωποι που γνώριζαν την αλήθεια ήταν ο Γεώργιος, ο Κ. Μανιαδάκης και ο μυστικοσύμβουλος Ι. Διάκος (βλ. Κ. Κοτζιά: Ελλάς, ό πόλεμος και ή δόξα της, Γ’ Εκδοσις, Αθήνα 1947, σελ. 405). Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι λίγο μετά τη δολοφονία του Κορυζή, ο Γεώργιος έσπευσε να συναντήσει πρώτα τους δύο μυστικοσυμβούλους του, Ι. Διάκο και Κ. Μανιαδάκη. Προφανώς οι άνθρωποι που θα αναλάμβαναν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπρεπε να είναι και της απόλυτης εμπιστοσύνης του βρετανού πρέσβη.

Ο Κ. Κοτζιάς είναι αποκαλυπτικός: «Περί την 7.30 έσπερινήν (σ.σ. 18 Απριλίου 1941), ό πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας κ. Πάλαιρε, έφθασεν εις το Ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και έγένετο αμέσως δεκτός ύπό του βασιλέως. Ό πρέσβυς της Μεγάλης Βρετανίας έζήτησε να συναντηθή μετά του νεωστί άναλαβόντως τήν έντολήν σχηματισμού Κυβερνήσεως.
Ό βασιλεύς έκάλεσεν αμέσως τον άναλαβόντα τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως κ. Κώσταν Κοτζιάν και απευθυνόμενος προς τον κ. Πάλαιρετ είπεν: «Ιδού ό νέος πρωθυπουργός «. Επακολούθησε γαλλιστι στιχομυθία ή οποία, λόγω του έκτακτου ενδιαφέροντος αυτής, θά καταβληθεί προσπάθεια να άποδοθή φωνογραφικώς.
Πάλαιρετ: Σας συγχαίρω, άλλα πρέπει νά σας είπω ότι υπάρχουν άμφιβολίαι δι ‘ ύμάς.
Κοτζιας: Εκείνο το όποιον ενδιαφέρει αυτήν τή στιγμήν δεν είναι αί άμφιβολίαι, πού τυχόν έχετε δι’ έμέ, άλλ’ αί άμφιβολίαι πού έγώ θά ήδυνάμην τυχόν νά έχω διά τήν κυβέρνησίν σας. Διότι έγώ, ώς Έλλην, έπετέλεσα πλήρως τό καθήκον μου. Ή πατρίς μου σφαδάζει αυτήν τήν στιγμήν. Δεν θά έπεθύμουν δέ, κύριε πρέσβυ, αυτήν τήν διατύπωσίν σας νά τήν φέρω εις τήν δημοσιότητα, διότι ή έντύπωσις θά ήτο θλιβερά. Αλλά, δεδομένου δτι έςεφράσθη τοιαύτη αμφιβολία έκ μέρους του συμμάχου μας ή θά γίνη δήλωσις δτι περιβάλλομαι με τήν απόλυτον αυτού έμπιστοσύνην, ή είμαι υποχρεωμένος —σας το δηλώ σαφώς— νά προστατεύσω τήν Ελλάδα…
Πάλαιρετ: Σας δηλώ ότι έχετε απόλυτον τήν έμπιστοσύνην της Αγγλικής Κυβερνήσεως.
Κοτζιδς: Α δεν νομίζω, κύριε πρέσβυ, δτι πρέπει νά σας ευχαριστήσω διά τήν δήλωσιν, διότι αύτη είναι έκδήλωσις οφειλομένη προς τήν έπιτελέσασαν απόλυτα το καθήκον της Χώραν μου και όχι προσωπικώς.
Πάλαιρετ: Μπορούμε νά δώσουμε τά χέρια μας (και έτεινε τήν χείρα του) και να μου δηλώσετε ότι θά σταθούμε μαζί μέχρι τέλους;
Κοτζιάς: (Λαμβάνων τήν χείρα του πρεσβευτού). Έγώ νά σας δηλώσω μέχρι τέλους; Υπάρχει άλλο τέλος άπ’αύτό πού έφθασεν ή Ελλάς; Σεις πρέπει νά μου δηλώσετε ότι θα μείνετε κοντά είς τήν Ελλάδα μέχρι τέλους.
(Καί, χωρίς νά αναμένη άπάντησιν, έσφιξε τήν χείρα του πρεσβευτοΰ). Τότε ό κ. Πάλαιρετ, μέ έκφρασιν ικανοποιήσεως, λέγει είς τον κ. Κοτζιαν
Πάλαιρετ: Τότε, δύναμαι νά σας ερωτήσω ποιος είναι ό κατάλογος τών υπουργών σας;
Κοτζιάς: Αυτό ποτέ! Διότι, δέν έπολέμησεν ή Ελλάς και δεν έθυσιάσθη, όπως έθυσιάσθη, διά νά ύποβάλη καταλόγους τών υπουργών τής είς ξένον πρέσβυν, όσον σύμμαχος και φίλη και άν είναι ή χώρα του. Διότι, τότε, ή Ελλάς θα ελάμβανε τήν θέσιν «κηδευμονευόμενης χώρας», τουθ’ όπερ δέν αποδέχομαι.
Τότε ό κ. Κοτζιας, στραφείς προς τον παριστάμενο άνακτα,του είπε τα έξης: «Βασιλεύ, είμαι υποχρεωμένος, ώς σύμβουλος σας, νά επισύρω τήν προσοχήν σας έπι τού έξης, μαζί μέ τάς βαρυτάτας εύθύνας πού επιφέρει: Έάν τον κατάλογον τών υπουργών, τον οποίον πρόκειται νά σας υποβάλλω, τον έμφανίσητε, πρό τής παρ’ Υμών εγκρίσεως του, είς τήν παρισταμένην έξοχότητα, είμαι, σας τονίζω, υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι η τοποθέτησίς μου απέναντι του γεγονότος αυτού θα είναι τοιαύτη, ώστε αϊ συνέπειαι να είναι σοβαρώταται». (βλ. Κ. Κοτζιά: Ελλάς ο πόλεμος και η δόξα της, σελ 407-408)
Από τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβει ο αναγνώστης τον βαθμό παρέμβασης των Άγγλων στα Ελληνικά πολιτικά δρώμενα.
Το πιο κωμικοτραγικό όμως ήταν πως ενώ ο Κοτζιάς ετοιμαζόταν να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Γ. Γκέμπελς θα σημείωνε με ικανοποίηση στο ημερολόγιο του πως: «Ό Κοτζιάς στην Αθήνα είναι άνθρωπος δικός μας».
Στην πραγματικότητα βέβαια ο Γκέμπελς είχε εκτιμήσει για μια ακόμη φορά λάθος τις πληροφορίες που του διεμήνυσαν οι άνθρωποι της γερμανικής αντικατασκοπείας: Ο Κοτζιάς, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί του Μεταξά, ουδέποτε παρέκκλιναν από τους στόχους και τα συμφέροντα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.
Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ακολούθησαν (σ.σ. τις αρχές) στην Κρήτη και αργότερα στην Αίγυπτο. Με τη διαφυγή τους στο εξωτερικό,θα έκλεινε το πιο τραγικό κεφάλαιο της Ελληνικής κατάρρευσης του μετώπου, ενώ θα άρχιζε η μακρά νύκτα της Κατοχής.

Επίλογος

Η ιστορική αλήθεια συχνά δεινοπαθεί. Οι περισσότερες κυβερνήσεις την πλάθουν για να ταιριάζει με την επίσημη πολιτική τους, οι ιστορικοί την ερμηνεύουν όπως υπαγορεύουν ορισμένα κέντρα εξουσίας, ενώ η ανθρώπινη μνήμη τη διαστρεβλώνει όταν η αλήθεια είναι πολύ οδυνηρή.
Πάνω απ’ όλα όμως, την ιστορία τη γράφει ο νικητής και η ιστορία του Β’ ΠΠ δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, την αλήθεια και τα κίνητρα για τους θανάτους των δύο Ελλήνων πρωθυπουργών μπορεί να μην τη μάθουμε ποτέ. Ίσως επειδή με την αποκάλυψη τους θα έτριζε το οικοδόμημα της «συμμάχου» Αγγλίας

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Αννίβας Βελίάδης: Μεταξάς-Χίτλερ, Ελληνογερμανικές σχέσεις στη Μεταξική Δικτατορία 1936-1941, εκδόσεις Ενάλιος, Αθήνα, 2003
2. Περιοδικό «ΤΟΤΕ», τ.71, Μάρτιος-Απρίλιος 1998
3. Αρχείο Νικ. Ατιοστολόπουλου, ΕΛΙΑ
4. Αρχείο Υπουργείο Εξωτερικών, φάκελοι ελληνογερμανικών σχέσεων περιόδου 1936-41
5. Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, φάκελοι γερμανικής πρεσβείας Αϋηνών 1941
6. Περιοδικό «Στρατιοπική Ιστορία», τ. 166, Ιούνιος 2010
7. Προσωπικό αρχείο συγγραφέα

Παράρτημα Ι

Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο βρετανικός Τύπος, μετά την ελληνική κατάρρευση, θεώρησε ως υπαίτιες τις δραστηριότητες της «5ης Φάλαγγας» και έδωσε τη δική του εκδοχή. Το άρθρο των της 8ης Μαΐου του 1941 είναι χαρακτηριστικό:
«…εις την κυβέρνησιν ύπήρχον διάφοροι Κουίσλιγκ, οι όποιοι προσεπάθησαν νά ενσπείρουν τον πανικόν. Γερμανόφιλοι επίσης ήσαν πολλοί Γενικοί Διοικηταί, Νομάρχαι και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Καί έν ώ ό Ελληνικός Λαός έπολέμει λεοντόκαρδα, πάντες οί ανωτέρω, μέ διαφόρους τρόπους, προσεπάθουν νά ενσπείρουν την ήττοπάθειαν. Έπί παραδείγματι: Διαταγαί εδόθησαν νά καθαρισθούν οί τοίχοι των Αθηνών από τάς γελοιογραφίας του Χίτλερ και Μουσολίνι. Οί άνταποκριται των ξένων εφημερίδων διετάχθησαν υπό της λογοκρισίας νά μη μεταδίδουν φράσεις θιγούσας το πρόσωπον του Χίτλερ. Εις τάς Αθήνας διεδόθη ότι έπεσεν ή Λάρισα μίαν εβδομάδα προτού λάβη χώραν το γεγονός αυτό. Έξ’ άλλου ό υποστράτηγος Παπαδήμας, υπουργός των Στρατιωτικών και οί συνάδελφοι του τών Ναυτικών και της Αεροπορίας έδιδαν διμήνους άδειας εις τους κληρωτούς του 1941 και εις άλλους έφεδρους καί διά διαφόρων άλλων μέτρων έφεραν τον πανικόν. Το Γενικόν Στρατηγεϊον εύρίσκετο έν πλήρει αγνοία της καταστάσεως τού μετώπου και έν ώ ή Ελληνική Στρατιά της Αλβανίας άνεδιπλοϋτο κανονικώς εις τήν πεδιάδα τής Κορυτσάς άνευ απωλειών, ό ραδιοφωνικός σταθμός τών Αθηνών μετέδιδε ανακοινωθέν διά του οποίου παριστάνετο ότι το μέτωπον του Ολύμπου είχε διασπασθή και ότι ό Ελληνικός Στρατός εύρίσκετο εν διαλύσει.Ταυτοχρόνως ό αρχιστράτηγος Παπάγος ύπέβαλεν εις τον πρωθυπουργόν Κορυζήν έκθεσιν τόσον άπογοητευτικήν, ώστε έφερεν αυτόν εις αύτοκτονίαν. Πράγματι μετά το Ύπουργικόν Συμβούλιον, ό πρωθυπουργός παρουσιάσθη ένώπιν τής Αυτού Μεγαλειότητας και αφού έδήλωσεν ότι είχεν άποτύχη εις τήν άποστολήν του, τού ήσπάσθη άμφοτέρας τάς χείρας, έζήτησε τήν άδειαν νά άποσυρθή είς τήν οικίαν του, προς έκτέλεσιν ατομικής του εργασίας. Και μεταβάς εκεί, ηύτοκτόνησεν».
(βλ Αρχείο αντιστράτηγου Ιπποκράτη Παπαβασιλείον,Φάκ. 1, ΕΛΙΑ)

Παράρτημα II

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΟΥΕΪΒΕΛ

Μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο του 1941, ο στρατάρχης σερ Άρτσιμπαλντ Ουέιβελ, αρχηγός του Βρετανικού Στρατού Μέσης Ανατολής κατά την περίοδο 1940-1941, υπέβαλε έκθεση στο βρετανικό Υπουργείο των Στρατιωτικών. Στην έκθεση του υποκριτικά ο Ουέιβελ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μεταξά απέκρουσε την προταθείσα αγγλική βοήθεια (σ.σ. η οποία ήταν εντελώς συμβολική), με την δικαιολογία, ότι «η απόβαση και άλλων αγγλικών στρατευμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει τη γερμανική επίθεση» και του εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Γερμανία δεν θα επετίθετο κατά της Ελλάδας. Ο Βρετανός στρατάρχης στην έκθεση του αναφέρεται με έντονο επικριτικό τόνο κατά του Μεταξά. Ωστόσο, η έκθεση αυτή έγινε γνωστή μόλις τον Ιούλιο του 1946!
(βλ. εφημερίδα Καθημερινή, 28/10/1998).

(Ἀπόσπασμα ἀπό τό ἄρθρο ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΞΑΣ-ΚΟΡΥΖΗΣ; ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ,τοῦ Ἰακώβου Χονδροματίδη,Ἱστορικοῦ-Συγγραφέως.Ἐδημοσιεύθη στό περιοδικό ΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ,τεῦχος 13,Ἀπρ.201)