Τρ. Νοέ 28th, 2023

Έκκληση από δύο ιατρούς του Κέντρου Υγείας Γαλατά!

Με επιστολή τους δύο ιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Γαλατά επισημαίνουν, τόσο στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Τροιζηνίας, όσο και στον Διοικητή και υποδιοικητές της 2ης ΥΠΕ τις τραγικές ελλείψεις και παραλείψεις.
Αναλυτικότερα η επιστολή της Ελένης -Μαρίας Μαυρίδη-Τουργέλη ,Ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου Π.Π.Ιατρείου Πόρου και του
Καραμαρούδη Στέφανου,ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου Π.Ι Καρατζά, έχεις ως εξής:
«29/7/2020
ΠΡΟΣ
1)Διοικούσα επιτροπή Το.Π.Φ.Υ Τροιζηνίας
2)Διοικητή 2ης ΥΠΕ
3)Υποδιοικητές 2ης ΥΠΕ

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ Γαλατά όπου και υπηρετούμε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εφημεριών του.

1)Υπάρχει διαχρονική σημαντική έλλειψη ειδικευμένων ιατρών η οποία παρακωλύει το πρόγραμμα των εφημεριών και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το προσεχές διάστημα η έλλειψη θα είναι ακόμα εντονότερη λόγω του αιτήματος παραίτησης ενός επιμελητή γενικού ιατρού. Εμείς σαν ιατροί που υπηρετούν άνευ ειδικότητας(ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου)συλλογικά δηλώνουμε ότι βασιζόμενοι στις διατάξεις για τις εφημερίες των ιατρών όπως αυτές προβλέπονται στο ΦΕΚ (681/τ. Β/2009 )δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να υπηρετήσουμε εφημερίες χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρού παθολογίας ή γενικής ιατρικής.

2) Υφίσταται τραγική έλλειψη σε εκπαιδευμένο πλήρωμα ασθενοφόρου εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα την διενέργεια διακομιδών με οδηγούς που είναι απλά κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης. Στην ουσία όλο το ιατρικό προσωπικό εξαναγκάζεται στην εφαρμογή της ως άνω πρακτικής, ως αποτέλεσμα την αδιαφορίας της 2ης ΥΠΕ να επιλύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς σαν διοίκηση δε μας αφήνετε άλλο τρόπο να λειτουργήσουμε προς το συμφέρον των ασθενών μας, καθώς η επιλογές είναι είτε να μην διακομιστεί το περιστατικό είτε να μεταβεί με τον προαναφερόμενο τρόπο και παρουσία ιατρού.
Ως επιστήμονες υγείας θεωρούμε απαράδεκτη και ιατρικά επικίνδυνη την διακομιδή ασθενούς χωρίς την παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων με την απαραίτητη εκπαίδευση, και σε οποιαδήποτε περίπτωση καταγγελίας από πλευράς των ασθενών, οι ευθύνες θα αιτηθούμε να αποδοθούν εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία της ΥΠΕ.

3)Είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση να αποσταλούν στο Κ.Υ Γαλατά τα απαραίτητα μέσα προστασίας προκειμένου να εξετάζονται πιθανά κρούσματα covid-19.Απο τον Φεβρουάριο ήδη έχουν γίνει 3 παραγγελίες προς την ΥΠΕ οι οποίες παραδοθήκαν είτε με μεγάλη καθυστέρηση (έως και δύο μήνες) είτε με έλλειπες υλικό. Ήρθαμε δύο φορές στο σημείο να αγοράσουμε- μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Υ- μέσα ατομικής προστασίας με προσωπικά μας έξοδα. Εν μέσω πανδημίας θεωρούμε απαράδεκτη την ανωτέρω κατάσταση η οποία αν συνεχιστεί θα μας οδηγήσει-εν όψει και μιας δεύτερης αιχμής της νόσου- στην ανικανότητα να εξετάζουμε πιθανά κρούσματα covid 19 με ασφαλή για τη δημόσια υγεία τρόπο. Αρνούμαστε να δεχτούμε να διενεργήσουμε κλινική εξέταση με τρόπο που θα θέτει την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη για την μη συμμετοχή του Κ.Υ στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας θα βαραίνει αποκλειστικά την διοίκηση.

4)Έχουν περάσει ήδη 5 μήνες από την έναρξη διασποράς του sars-cov 2 στη χώρα μας, και η υπηρεσία σας δεν έχει ακόμα εκπονήσει πρωτόκολλα διαχείρισης υπόπτων κρουσμάτων και ασφαλούς λειτουργείας των πρωτοβάθμιων δομών της ευθύνης της. Θεωρούμε επιστημονικά απαράδεκτο να μην μας έχουν αποσταλεί οδηγίες που να εξειδικεύονται σε δομές ΠΦΥ οι οποίες μάλιστα διακομίζουν με δική τους ευθύνη. Δεν ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα υγείας, να προσπαθούμε(μαζί με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό) μην έχοντας την απαραίτητη κατάρτιση για το σχεδιασμό ενός τέτοιου προγράμματος, να σχεδιάσουμε εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είμαστε έρμαια των ελλιπών και αόριστων οδηγιών του ΕΟΔΥ που μας παραπέμπουν στην γνώμη του κλινικού ιατρού του νοσοκομείου αναφοράς. Δεν είναι δυνατόν το πρωτόκολλο αντιμετώπισης πανδημίας στην ΠΦΥ να είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας και γνώμης του εκάστοτε κλινικού ιατρού η οποία προφανώς μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες παγκόσμιες οδηγίες και με τις γνώμες άλλων συναδέλφων της ίδιας δομής υγείας. Αιτούμαστε την άμεση επίλυση του ζητήματος ώστε να συνδράμουμε και εμείς τα μέγιστα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρακαλούμε για την άμεση διευθέτηση των ανωτέρων ζητημάτων ούτως ώστε να μπορεί το Κ.Υ Γαλατά να λειτουργεί με ασφαλή τρόπο για τους πολίτες, και να διενεργεί εφημερίες.

Ελένη -Μαρία Μαυρίδη-Τουργέλη ,Ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου Π.Π.Ιατρείου Πόρου
Καραμαρούδης Στέφανος,ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου Π.Ι Καρατζά»