Τρ. Απρ 23rd, 2024

Σ. Αθανασίου: «Ο κ. Πολλάλης «ανακάλυψε» την Αμερική!»

Από τον δημοτικό σύμβουλο Σάββα Ν. Αθανασίου πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη δήλωση: «Με δύο ανακοινώσεις του ο δήμαρχος Σπ. Πολλάλης οι οποίες αναφέρονται στα οικονομικά του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, δηλώνει, όπως τονίζει ο ίδιος, ότι θέλει να ενημερώσει τους δημότες της Τροιζηνίας και των Μεθάνων για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Σε αυτές τις ενημερώσεις, ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι… νόμιζε ότι «ο Δήμος είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που είναι κερδοφόρος και ότι θα βγάζει κέρδη, τα οποία θα τα επενδύει ή θα τα μοιράζει στους μετόχους». Με περισσή αφέλεια και άγνοια παραβλέπει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράττει παραπάνω χρήματα από τους δημότες του, παρά μόνο τα ανταποδοτικά τέλη για την ύδρευση, τον φωτισμό και την καθαριότητα. Τα υπόλοιπα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία του Δήμου, κυρίως από τον κρατικό προυπολογισμό προορίζονται για συγκεκριμένα έργα που προυποθέτουν ορισμένες προδιαγραφές. Δηλώνει ο δήμαρχος έκπληκτος και αγανακτισμένος για τα οικονομικά του Δήμου. Μάλιστα, το ύφος του παραπέμπει σε εκείνο τον αφελή που δηλώνει στους φίλους του ότι ανακάλυψε… την Αμερική. Αν, ο Σπ. Πολλάλης, είχε την ελάχιστη σχέση με τα τεκταινόμενα στον Δήμο, θα γνώριζε ότι το θέμα των τελών ξεκινάει πριν την ενοποίηση των δύο Δήμων Τροιζηνίας και Μεθάνων το 2011 με το νόμο του «Καλλικράτη». Για να γνωρίζει ο ίδιος, όπως και οι συνεργάτες του, αλλά κυρίως οι δημότες της περιοχής μας παραθέτω ορισμένα στοιχεία:
1. Την 1η Σεπτεμβρίου 2014, οι ταμειακές βεβαιωμένες απαιτήσεις του Δήμου έναντι τρίτων προς είσπραξη είναι:
Κεφάλαιο: 910.919,82 ευρώ.
Προσαυξήσεις: 330.798,27 ευρώ.
Σύνολο: 1.241.718,09 ευρώ.

2. Με την ανακοίνωση του ο δήμαρχος τονίζει ότι οι απαιτήσεις του Δήμου για τα τέλη ύδρευσης ανέρχονται στο ποσό του 1.239.598,91 ευρώ. Το ποσό που ανακοίνωσε ο δήμαρχος είναι μικρότερο απο το αντίστοιχο του 2014. Μάλιστα και τότε δεν είχε γίνει καταμέτρηση επί 18μηνο, όπως και πριν από το 2010! Το γεγονός αυτό καταδεικνύει με την προχειρότητα που αντιμετωπίζει η νέα αρχή τα πράγματα.

3. Οι πρώην Δήμοι Τροιζήνας και Μεθάνων εισέπραξαν το 2010 από τέλη καθαριότητας και φωτισμού το συνολικό ποσό των 580.301,04 ευρώ, ενώ το 2013 στον προυπολογισμό του Δήμου Τροιζηνίας υπολογίσθηκαν έσοδα 1.033.115,65 ευρώ.

4. Όταν εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός έναρξης του Δήμου Τροιζηνίας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας που έγινε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, αναφέρθηκαν οι παρακάτω αριθμοί: Σύνολο υποχρεώσεων 3.340.034,01 ευρώ, υπόλοιπο ελλείματος εις νέο 4.970.265,93 ευρώ, ενώ επίσης εκκρεμούν κατά του Δήμου απαιτήσεις υπό δικαστική εκκαθάριση 1 εκατ. ευρώ περίπου. Υπάρχουν απαιτήσεις ύψους 587.047,75 ευρώ και όπως τόνισε – και σωστά – ο τότε δήμαρχος Γιάννης Σαμπάνης «δεν μπορεί να τα εισπράξει γιατί δεν αντέχει να κατάσχει των φτωχών τις τηλεοράσεις και τα σπίτια». Να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είχε χρεωκοπήσει και οι πολίτες είχαν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τότε, εμείς, ζητήσαμε μείωση των δημοτικών τελών, πράγμα που έγινε μετά από συνεχείς προσπάθειες.

5. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία θα φέρω σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καλώ και τους δύο συνδυασμούς της μειοψηφίας να πάρουν θέση δημόσια για τα δημοτικά τέλη, γιατί υποψηφιάζομαι ότι η παράταξη του Σπ. Πολλάλη προαναγγέλει έμμεσα αυξήσεις στα δημοτικά τέλη».

6. Ο Σπ. Πολλάλης, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τα οικονομικά του Δήμου και πρωτίστως να μας φέρει στοιχεία για τις υποχρεώσεις του Δήμου που αφορούν ανταποδοτικά τέλη, γιατί αν δεν υπάρχουν οφειλές προς τρίτους, τότε, ο Δήμος πρέπει να επιστρέψει στους δημότες τα χρήματα που έχει εισπράξει (για αυτούς που πληρώνουν κανονικά) και να διαγράψει τα ανάλογα ποσά ( για αυτούς που οφείλουν είτε από οικονομική αδυναμία είτε επειδή είναι κακοπληρωτές).